RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 請教phantom 2電池放電方法 [打印本頁]

作者: ericlam    時間: 2014-10-29 16:39
標題: 請教phantom 2電池放電方法
因某種原因,叉了的電池又用不著,用什麼方法放電好?多謝指教!

作者: ng3c    時間: 2014-10-29 16:45
我都想知,有時預定去玩差定電,到時有事去不成。而家我只有插住部機放電,應該有更好的方法。
作者: ericlam    時間: 2014-10-29 16:51
插住部機放電?100% 要放幾耐?
作者: ng3c    時間: 2014-10-29 17:00
ericlam 發表於 2014-10-29 16:51
插住部機放電?100% 要放幾耐?

又唔使放曬100%,我放6個鐘放剩6、70%

作者: ericlam    時間: 2014-10-29 17:02
:Q:Q:Q:Q
作者: ng3c    時間: 2014-10-29 17:09
流傳說40%~60%電量適合儲存,不過我都想知有無好D放電方法。因為著左部機LED都好刺眼
作者: lokyckdji    時間: 2014-10-29 20:20

官方最新 Phantom 2系列新固件v3.08 已经正式发布,新增 " 电池自动放电功能,解决电池充满电后长期存放而导致电池鼓包的问题"  
問題係你會唔會本著做白老鼠嘅精神去upgrade姐。

作者: ericlam    時間: 2014-10-30 09:14
即係點放電?
作者: doubleb    時間: 2014-10-30 21:48
唔裝漿,著機,由佢,等啲燈閃到兩格
作者: ng3c    時間: 2014-10-31 09:04
doubleb 發表於 2014-10-30 21:48
唔裝漿,著機,由佢,等啲燈閃到兩格

啲燈閃到兩格,是否講電池的燈?到時佢是否自動會關機?

作者: doubleb    時間: 2014-10-31 23:47
係電池的憕,要自己睇住
作者: ng3c    時間: 2014-11-2 19:12
搵到最新資訊

作者: solaris8x86    時間: 2014-11-2 20:18
solaris電子屍兄自製放電櫃

12v 3A 風扇 x 3 = 9A = 8分鐘放完一排2000mAh電 (放到3.8v每cell)。落雨無得飛時,局住1日內放10排電專用。

作者: ng3c    時間: 2014-11-2 23:14
咁大陣仗!好專業

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2