RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: JEEP 5門版 行李架製作分享 [打印本頁]

作者: skyhawk    時間: 2014-12-4 11:32
標題: JEEP 5門版 行李架製作分享

小弟早前係呢度求救有冇啱90027 JEEP wrangler unlimited的行李架, 結果當然無,  最大件果個都唔啱5門JEEP用... 放上去似購物籃多過行李架.. 唔惦
http://rc-evo.com/xbbs/thread-340037-1-1.html

而D90架就大把, 但唔啱用.. 無法.     JEEP就真係無人造.. 真奇怪.  

所以把心一橫, 不如訂D銅條返來自製...
銅條雖然硬度無鐵條咁好, 不過好處係唔會生鏽, 施工容易, 攞支家用辣雞加鍚線就可以焊接好..  

材料:
2MM銅枝4米 (3MM都可以)
鍚線
噴油
材料成本90蚊內

工具
鉗 (有切割功能)
上牙器

先係設計好想要的外型, CUT好銅條, 屈成型
再用鍚紙焊接, 多焊點鍚, 唔好慳, 會硬淨D

[attach]851960[/attach]

其本成型了, 今次做個大架, 型D, 唔係購物籃

[attach]851965[/attach]
900027個車頭檔風窗有兩粒固定螺絲, 就用佢固定個行沒架, 真車都係果個位做固定

登錄/註冊後可看大圖

前面技架頭, 加個同面電路板再鑽孔, 焊死佢 (測試後非常實淨)
[attach]851966[/attach]

將原本的M2.5 x 6 螺絲 換成M2.5 x 10 , 就可裝上
[attach]851967[/attach]

之將尾架位固定方法,    係先屈個L字,
再用下圖的上牙把手, 開個M2 螺絲牙, 就可上絲帽同埋介子固定

[attach]851961[/attach][attach]851962[/attach]

因為拆車蓋要成日揭開上蓋, 所以我係上蓋開個2MM孔 其實就咁加絲帽同埋介子插入好都好穩固, 不過唔好懶, 係裏面收死絲帽上實佢

[attach]851969[/attach]

其本完成, 差噴油, 今晚再做,  個網底未搵到, 隨緣啦, 如果日後搵到再加上去
[attach]851963[/attach]

其實我2MM銅條買得三米, 唔夠用, 買多一米就夠用有多,   手頭上仲有好多1MM  貪得意整埋兩條梯, ..無梯又點爬上去放行李?
(有機會再買銅條, 先轉返用2MM 做個梯)

[attach]851964[/attach]

5/12/2014
噴好啞黑, 上架, 裝燈
已完成, 上圖
[attach]852146[/attach]
[attach]852145[/attach]
[attach]852144[/attach]

作者: tunagt    時間: 2014-12-4 12:37
Hi
Good job DIY
作者: ktchow    時間: 2014-12-4 12:41
Nice job
作者: Annie268    時間: 2014-12-4 16:26
Very good.
作者: Annie268    時間: 2014-12-4 16:27
Very good.
作者: Annie268    時間: 2014-12-4 16:27
Very good.
作者: yfhyu    時間: 2014-12-4 19:53
請問C 兄 是五門jeep 硬殼嗎?如果可以係邊到買到呢!thx
作者: skyhawk    時間: 2014-12-4 22:11
yfhyu 發表於 2014-12-4 19:53
請問C 兄 是五門jeep 硬殼嗎?如果可以係邊到買到呢!thx

係軟膠殼
作者: ricksonchow    時間: 2014-12-4 22:52
大師級作品!

作者: skyhawk    時間: 2014-12-5 09:15

RICK過獎啦.. 只係D慳錢手作仔

5/12/2014
噴好啞黑, 上架, 裝燈
已完成, 上圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: Dinballian    時間: 2014-12-5 10:01

作者: feilaodong    時間: 2014-12-5 16:53
2mm会晤会吾够硬?
作者: rk2    時間: 2014-12-5 17:09
support DIY.
作者: billgate803    時間: 2014-12-5 21:12
nice
作者: tunagt    時間: 2014-12-5 21:41
hi,
C Hing D 轉彎位點屈? 邊到買到咁細個攪牙器? THANKS
作者: 711leung    時間: 2014-12-6 09:25
不求人, 值得讚而真係做得好靓
作者: skyhawk    時間: 2014-12-6 20:33
tunagt 發表於 2014-12-5 21:41
hi,
C Hing D 轉彎位點屈? 邊到買到咁細個攪牙器? THANKS

我都係用個鉗夾實個位來屈, 因為銅條唔硬, 大力D用手都屈到,

另外, 個攪牙係TB搵返來, 我係香港未見過咁細個

作者: angryboy    時間: 2014-12-7 05:43

用三mm銅枝焊銀焊實d,火槍.銀焊枝.彭沙
作者: Benlikong    時間: 2014-12-7 09:20
手工一留....
作者: kimihotin    時間: 2014-12-7 11:15
skyhawk 發表於 2014-12-6 20:33
我都係用個鉗夾實個位來屈, 因為銅條唔硬, 大力D用手都屈到,

另外, 個攪牙係TB搵返來, 我係香港未見過 ...

C hing 請問是否用普通錫线來接合罁支?
作者: skyhawk    時間: 2014-12-7 19:20
angryboy 發表於 2014-12-7 05:43
用三mm銅枝焊銀焊實d,火槍.銀焊枝.彭沙

就係唔想咁大工程, ching不如分享下你單工程比我地開下眼界啦

作者: tunagt    時間: 2014-12-7 23:58
kimihotin 發表於 2014-12-7 11:15

Hi
Copper

作者: skyhawk    時間: 2014-12-8 11:27
kimihotin 發表於 2014-12-7 11:15

我用普通鍚線就算,

上面有師兄話用銀焊技+火槍....

作者: saro    時間: 2014-12-30 23:10
Nice job

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2