RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 電池C數一問 [打印本頁]

作者: kuen528    時間: 2015-1-30 11:09
標題: 電池C數一問
小第用5500mah60c(By Power)電,HW v3.1電變,5.5T HW 摩打,玩CSO V1,齒比8.6,32度呔,天水圍玩。Boost start 6000rpm end 20000 Level:5,Turbo start 22500rpm 21degree/0.1s,level:5,max speed 大約51XXX rpm。
後來將turbo較 level:10,max speed 分別唔大,摩打溫度keep 大約四十幾度,電變溫度六十幾度。
想請教各位師兄,是否因為C數唔夠,所以快唔到?
作者: apower_lipo    時間: 2015-1-30 13:59
天水圍玩5.5T HW 摩打
作者: kuen528    時間: 2015-1-30 14:22
不適合?請師兄指教
作者: hydrogen9999    時間: 2015-1-30 14:53
樓上師兄的意思是天水圍玩10.5, 13.5 已經好很快,唔需要用到5.5 咁勁
作者: kuen528    時間: 2015-1-30 16:54
咁我turbo set 高咗5(level:10)都唔覺個max speed 快咗,係咪因為舊電C數唔夠
作者: kennywch    時間: 2015-1-30 19:16
想再快啲,不如試吓換電和motor
作者: kuen528    時間: 2015-1-30 19:51
已買了一舊100C試試
作者: kuen528    時間: 2015-1-30 19:52
希望可以加快max motor rpm
作者: kuen528    時間: 2015-1-30 19:54
想問其實51xxx rpm (motor) 算唔算快
作者: hydrogen9999    時間: 2015-1-30 21:57
100c 咁豪華? 其實個場咁細,有30c 以上都夠爆
作者: 50270898    時間: 2015-1-30 22:06
會唔會條直路唔夠長呀?
作者: kuen528    時間: 2015-1-30 22:56
有可能喎
作者: tsfai    時間: 2015-1-30 23:58
去Jv試下條直路
作者: kuen528    時間: 2015-1-31 00:11
有機會會去試試,但太遠.......
作者: kkchung    時間: 2015-1-31 03:55

直路不夠長馬達便起不到最高速度。

MaxSpeed 51000rpm 細場是很高。令一原因有高 rpm 一是齒比較保守,所以才會有較高轉出現。令一是輪胎有空轉也會轉速高些。有時只單看一項 rpm 提高作用不太。

現在用 5.5T 這類馬達,一般細場 Boost 也會關掉不開。等彎內不會動力過大而難控及浪費動力。只保留 Turbo 開啟來針對直路極速。

你的電池、電變、馬達及車子已是比賽裝備不要浪費他。可以慢慢玩玩不同車場會有令一種樂趣。粉嶺 PYC 也有二班玩 CSO 也不錯,有機會去交流一下會進步更快。
作者: kuen528    時間: 2015-1-31 13:45
謝謝KK師父意見

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2