RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 戰艦戥鉛平衡的問題 [打印本頁]

作者: python    時間: 2015-3-26 10:29
標題: 戰艦戥鉛平衡的問題
想請教師兄們,我的1/350戰艦現在頭痛緊平衡問題,靜水時係企得直的,但是當D浪漸漸大的時候,架船就慢慢傾側,一係左一係右,已經嘗試將鉛分佈在中線上盡量貼近船底,甚至將鉛敲扁以盡量貼底,但是效果不理想,反而令船越坐越深水。可能係先天船身較細,只是21吋,而且窄,上層艦橋已經盡可能偷輕,不作支撐的膠板已經移除,師兄們可有辦法?定係要外置鉛粒在艦底外部整到好似帆船咁?
作者: Benlikong    時間: 2015-3-26 11:20
python 兄有冇相片看看..?
作者: python    時間: 2015-3-26 12:08
Benlikong 發表於 2015-3-26 11:20
python 兄有冇相片看看..?

之前在船池試水但沒有影低傾側的相片。
作者: skyhawk    時間: 2015-3-26 17:28
咁側咗果時, 有冇入水?
作者: python    時間: 2015-3-26 17:46
以我觀察,每當船身向左或右傾側超過45度就企唔返起。
作者: python    時間: 2015-3-26 19:09
skyhawk 發表於 2015-3-26 17:28
咁側咗果時, 有冇入水?

有,艦橋有,船身都有。會在艦橋填發泡膠,船身生囗貼膠纸改善。
作者: skyhawk    時間: 2015-3-26 20:04
python 發表於 2015-3-26 19:09
有,艦橋有,船身都有。會在艦橋填發泡膠,船身生囗貼膠纸改善。

我隻密蘇里都係, 一入水就會側埋一邊, 多數係食水深, 高速航行船尾入水,
我而家先減低重量, 用2200電代替5200  再加幾個隔水倉, 唔比水周圍走, 唔好渣咁快同埋片急灣, 或船頭再加重

睇下過兩日落水有冇改善

作者: Benlikong    時間: 2015-3-26 23:38
真,,試試用两個2200mAh電放在中閒分两邊...看看中心点 或者要放前小小船頭重多一点....
作者: vonklee    時間: 2015-3-27 09:09
首先你隻係乜船?
作者: python    時間: 2015-3-27 13:17
vonklee 發表於 2015-3-27 09:09
首先你隻係乜船?

Indianapolis CA-35 1/350

作者: python    時間: 2015-3-27 13:42
靜水之下,戰艦係可以企直行,倒後反而無轉向能力,直指。

作者: python    時間: 2015-3-27 15:06
在池邊又試下用手拉側架船,拉邊便側邊便,扶返正倒走水佢又企得返直。即使在船底用膠紙貼10克鉛都冇幫助。除非造個減搖翼聚件鉛在底,借槓桿效果抵消上層重量,不過就唔好睇。惟有水平如鏡先玩。
作者: skyhawk    時間: 2015-3-27 23:18
我諗入水係主因, 我隻船上次都係一入水就側埋邊, 因為水係自由移動, 當轉彎時, 船會自然側埋一邊, 如果無水, 轉完彎就會自動直返, 但有水的話, 水就係跟住走埋一邊, 就好似鉛咁聚埋邊, 咁船就永遠回復唔到正常

我上次見到D水係因為船身食水太深, 起行turbo片彎D水大部份由後面船尾走入去, 如是我加隔水倉, 將水分開咗好多部份 唔比D水走去中間船底, 同埋最重要係用返輕電, 2200mah,

今日剛剛試水, 好成功, 船身浮返上去, 見到條黑線, 係咁勁片彎, 又左又右, 都無乜入水, 船自然無側埋一邊,   有好少水係前甲版入咗去, 都囚係前倉, 無入去主體,

我見到你隻船中間比較低, 兩邊位置極近水面, 係唔係入水源頭??
作者: python    時間: 2015-3-29 09:00
係有少少水入咗去,可能係舵軸套管,生口已經貼咗膠紙,唯一可以入水係船尾。
作者: python    時間: 2015-3-29 20:13

https://www.youtube.com/watch?v=lo0Hb3f9tE0

Test run in silent water
https://www.youtube.com/watch?v=DdW99uaMrVE
test run 2

作者: H2O    時間: 2015-3-29 22:40
python 發表於 2015-3-29 20:13
https://www.youtube.com/watch?v=lo0Hb3f9tE0

Test run in silent water

睇吾到

作者: python    時間: 2015-3-29 23:08
H2O 發表於 2015-3-29 22:40
睇吾到

已修改

作者: vonklee    時間: 2015-3-31 08:49
python 發表於 2015-3-27 13:17
Indianapolis CA-35 1/350

問題係你重有冇排水加鉛?  有的話可試在船底中線痴一行鉛片!  同埋你用幾大舊電?  可考慮用細舊D的電來給鉛片排水!!!

作者: python    時間: 2015-3-31 10:05
vonklee 發表於 2015-3-31 08:49
問題係你重有冇排水加鉛?  有的話可試在船底中線痴一行鉛片!  同埋你用幾大舊電?  可考慮用細舊D的電來給 ...

我現在用240mah鋰電,令船頭不過重而且電池可以平放在艦底,減低重心。船底痴鉛我有嘗試過,當時用膠紙痴咗粒10克鉛在船底,但對於傾側沒有太大改善所以拆走返,再痴多10克就變咗食水過深,水滿上甲板。如果真係責鉛的話,用減搖翼掛鉛會效果好D,但是犧牲了外觀我又唔想,始終船太細。唯有等靜水之下玩,我拍片當日玩咗好多個圈船身依然企得好直。
作者: vonklee    時間: 2015-3-31 11:54
python 發表於 2015-3-31 10:05
我現在用240mah鋰電,令船頭不過重而且電池可以平放在艦底,減低重心。船底痴鉛我有嘗試過,當時用膠紙痴 ...

錦隻"貝爾法斯特"易搞好多......

登錄/註冊後可看大圖

作者: python    時間: 2015-3-31 12:12
vonklee 發表於 2015-3-31 11:54
錦隻"貝爾法斯特"易搞好多......

係呀,船身大D,闊D,就好搞好多,起碼平放4個180摩打都夠位。戥鉛又有大把空間。電都可以用大容量D。
作者: joeleung    時間: 2015-3-31 21:56
其實細戰艦行4車直出可以買4個FA130 for RC 摩打 (3v), 再將每邊2摩打個串聯, 但頗貴 ($30/摩打 x 4 = $120)
登錄/註冊後可看大圖