RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 維修搖控車 [打印本頁]

作者: wongkaiming    時間: 2015-3-30 10:37
標題: 維修搖控車
請问有冇維修搖控車鋪 介绍
最好元朗區

thx

作者: rk2    時間: 2015-3-30 11:06
呢的野,多數玩車的朋友都會自己做番的。你有咩想維修,說出來看看。。。。
作者: wongkaiming    時間: 2015-3-30 11:50
rk2 發表於 2015-3-30 11:06
呢的野,多數玩車的朋友都會自己做番的。你有咩想維修,說出來看看。。。。 ...

架車忽然 5 色行, 可控左右,但比油只有燈着. 部車5色行!!
作者: rk2    時間: 2015-3-30 12:02
1. 是什麼車呢?
2。轉向是ok 的,有電到,因可轉左右。
電變取電的接線應沒有問題 。再看看摩打與電變接好了沒有線沒有 ? 齒輪鬆緊洽當否? 太緊的話會轉不動。
3。若摩打還是不動,就拆去摩打的接線,接去另一隻摩打,試下有沒有反應。
4。若接新的摩打還是沒反應,就用此兩隻摩打,用另一電變試試。。。。以証實你車上的電變可能是壞了。

作者: lawrencechan    時間: 2015-3-30 12:02
試下set 返搖控同電變中位, 如果都唔得, 睇下摩打有冇插實或者插錯??

同埋, 你講下你用咩電變, 咩搖控, 不同既搖控同電變的設定都不同的
作者: wongkaiming    時間: 2015-3-30 12:25
是 RC3S 控,stamina ESC 02S
作者: wongkaiming    時間: 2015-3-30 12:26
Tamiya
作者: wongkaiming    時間: 2015-3-30 12:27
因係新手冇咁多工具試
作者: wongkaiming    時間: 2015-3-30 12:27
之前仲行緊,忽然有問題
作者: wongkaiming    時間: 2015-3-30 12:29
摩打那兩個插怎樣取出,因好似好緊
作者: wongkaiming    時間: 2015-3-30 12:30
CC01 車
作者: wongkaiming    時間: 2015-3-30 19:28
reset again, ok now

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2