RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: FPV Racing 巡迴友誼賽 [打印本頁]

作者: simson99w    時間: 2015-4-12 00:34
標題: FPV Racing 巡迴友誼賽

4/5/2015更新
群組已由Kim Tang 團隊接手管理,
改名為 FPV JOKERS, 繼續有機局 ~

=============================
為小型四軸,240至280size而設的友誼賽。
招聚各FPV駕駛員,比拼和交流。

https://www.facebook.com/groups/HKFPV

作者: simson99w    時間: 2015-4-12 01:06
這是小弟攪的機局,歡迎參預~
作者: isaac006    時間: 2015-4-12 01:11
正!
作者: solaris8x86    時間: 2015-4-12 13:38
>>>選手注意事項:
>>-大會盡量以人煙稀少的公園為放機場地, 若然放機時接獲投訴. 應即時離場, 大會會安排後備場地.
>>> -山水有相逄, 飛機都有相撞. 飛機相撞的損毀, 責任各自承擔

支持一般師兄弟交流,但"公園偷雞友誼賽",請多加注意夜晚遊人安全 (如情呂,散步阿伯等 ),不竟夜飛FPV因光源問題,視覺上距離打咗折扣,機體自爆相撞事少。
咁樣,奬品係咩呢? 是否頭奬可以奪去對方部機,再即場毀滅呢?
作者: aiyakim    時間: 2015-4-12 15:26
個group名同張相同我之前fb開既page一樣既
作者: aiyakim    時間: 2015-4-12 15:27
想問下220 6軸可以參加嗎?場地方面?
作者: simson99w    時間: 2015-4-12 16:29
aiyakim 發表於 2015-4-12 15:27
想問下220 6軸可以參加嗎?場地方面?

6軸都做倒 220size  ?! Welcome ar ~
作者: aiyakim    時間: 2015-4-12 16:40
場地飛邊??

作者: simson99w    時間: 2015-4-12 17:44
aiyakim 發表於 2015-4-12 16:40
場地飛邊??

第一站場地 已在facebook內公佈
作者: klhkcity    時間: 2015-4-16 23:55
好像十分好玩...一定要去看看!!
作者: sakata    時間: 2015-4-17 10:25
正!
咁多機一齊飛好似玩浮遊賽車game咁
作者: 法師傅    時間: 2015-4-18 22:55
sakata 發表於 2015-4-17 10:25
正!
咁多機一齊飛好似玩浮遊賽車game咁

有無諗過圖傳JAM到死

作者: s1021076    時間: 2015-4-19 00:12
報名、我用433+5.8G圖傳、受唔受溝
作者: aiyakim    時間: 2015-4-19 01:23
400~450 extreme hopping + 5.8G VTX
作者: isaac006    時間: 2015-4-19 12:48
法師傅 發表於 2015-4-18 22:55
有無諗過圖傳JAM到死

應該最多可以三四個人一齊飛
作者: sakata    時間: 2015-4-19 13:05
法師傅 發表於 2015-4-18 22:55
有無諗過圖傳JAM到死

試過TS832 600mw jam到D 200mw死晒......

作者: sakata    時間: 2015-4-19 13:11
其實係個圖傳會jam 其他野都唔會jam
可能只須限製圖傳發射型號就得
作者: isaac006    時間: 2015-4-19 13:44
sakata 發表於 2015-4-19 13:05
試過TS832 600mw jam到D 200mw死晒......

真係?唔係只會唔同 channel就唔會jam架咩?我都係用緊200mw炸。。。
作者: aiyakim    時間: 2015-4-19 16:59
fatshark 600 最勁
作者: aiyakim    時間: 2015-4-19 17:00
1個圖傳jam幾個channel
作者: sakata    時間: 2015-4-19 17:14
isaac006 發表於 2015-4-19 13:44
真係?唔係只會唔同 channel就唔會jam架咩?我都係用緊200mw炸。。。

唔得 可能TS832發出來的信號太強 好多noise所以影響到其他channel我估
我估D靚D既發射少D noise先唔會踩到其他channel我諗

作者: 法師傅    時間: 2015-4-19 17:46
sakata 發表於 2015-4-19 13:11
其實係個圖傳會jam 其他野都唔會jam
可能只須限製圖傳發射型號就得

玩FPV , 最煩就係JAM圖傳 ...
功率大當然勝在起跑線 , 但都仲有好多自身因素 , 例如隻圖傳足唔足功率 / 用咩天線 / 天線有幾長 / 有無用天線轉換頭
圖傳有無比自身其他電子野干擾(例如電變) ....

作者: simson99w    時間: 2015-4-19 20:47
如果人多,就在Facbook申報左先,channel 先報先得

作者: isaac006    時間: 2015-4-19 20:56
simson99w 發表於 2015-4-19 20:47
如果人多,就在Facbook申報左先,channel 先報先得

到時大家先講佢用咩 channel先 check有冇jam咪得囉,衣加講定先冇咩用...
作者: aiyakim    時間: 2015-4-19 21:26
唸住幾多人一齊飛
作者: klhkcity    時間: 2015-4-20 17:24
其實真係應該只得4-5人同時飛到....好多channel 都好接近...一多少少noise, 或架機飛遠左, 就會比人jam到...
作者: 法師傅    時間: 2015-4-20 21:04
klhkcity 發表於 2015-4-20 17:24
其實真係應該只得4-5人同時飛到....好多channel 都好接近...一多少少noise, 或架機飛遠左, 就會比人jam到. ...

4個好了 , 話32CHANNEL , 其實都係 56XX 57XX 58XX 59XX

作者: powis    時間: 2015-4-20 21:21
simson99w 發表於 2015-4-19 20:47

又唔係個個睇Facebook, 唔報名唔比人玩咩.  先報先得................

作者: simson99w    時間: 2015-4-20 22:31
參考國外的FPV Racing賽事, 每個圖傳頻率要相差 40mhz 先唔會jam, 在5.8g 的頻譜裏由 5645m 至 5945m 正常情況下可容納 個選手

八個 channel 如圖

作者: simson99w    時間: 2015-4-20 22:38
而其實有辦法增加至 十六個 channel , 一般我地用開的磨菇天線都是 左旋LHCP, 有人肯用右旋LHCP 的話, 8+8=16 channel 了

作者: isaac006    時間: 2015-4-20 22:43
simson99w 發表於 2015-4-20 22:38
而其實有辦法增加至 十六個 channel , 一般我地用開的磨菇天線都是 左旋LHCP, 有人肯用右旋LHCP 的話, 8+8= ...

應該唔會咁簡單就可以做到16個咁多,如果可以外國人一早做咗啦
作者: simson99w    時間: 2015-4-20 23:06
isaac006 發表於 2015-4-20 22:43
應該唔會咁簡單就可以做到16個咁多,如果可以外國人一早做咗啦

因為一隻磨菇天線唔可能cover哂 5645 to 5945 mhz, 要訂造

作者: isaac006    時間: 2015-4-22 08:24
simson99w 發表於 2015-4-20 22:38
而其實有辦法增加至 十六個 channel , 一般我地用開的磨菇天線都是 左旋LHCP, 有人肯用右旋LHCP 的話, 8+8= ...

同埋...我岩岩記起,我以前試過左旋同右旋一齊用(因為冇睇清楚就買咗),發現其實左右一齊用只係比左左或者右右多小小小 noise,尤其是如果本身條天線 cheap,就算全新未炸過,分開左右當兩條 channel係一定唔得架...
作者: simson99w    時間: 2015-4-22 21:25
isaac006 發表於 2015-4-22 08:24
同埋...我岩岩記起,我以前試過左旋同右旋一齊用(因為冇睇清楚就買咗),發現其實左右一齊用只係比左左 ...

正常係 左左一對, 或 右右一對 敢用,
我剛剛訂造了幾隻 右旋尼測試

作者: isaac006    時間: 2015-4-23 08:27
simson99w 發表於 2015-4-22 21:25
正常係 左左一對, 或 右右一對 敢用,
我剛剛訂造了幾隻 右旋尼測試

我意思就係 就算正常係左左或右右咁用,咁都唔代表只要左右分開就可以用同一條 channel呀。

同埋,訂做?
作者: simson99w    時間: 2015-4-23 09:06
isaac006 發表於 2015-4-23 08:27
我意思就係 就算正常係左左或右右咁用,咁都唔代表只要左右分開就可以用同一條 channel呀。

同埋,訂做 ...

可能都係Jam, 無辦法,開放的頻道唔夠

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2