RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 各類型遙控車急症室專頁 [打印本頁]

作者: stickking    時間: 2016-3-29 15:58
標題: 各類型遙控車急症室專頁

以後大家有咩各方面遙控問題,都可在這個平台研究一下,盡量去問,去講下,你知啦,唔講唔問又點自問題發生在車上還是在其他地方上呢
作者: carven.chow    時間: 2016-3-29 16:39
支持!
作者: stickking    時間: 2016-3-29 17:14
我的贊助
#亞洲第一個Awesomatix廠車手,亦只有一個,無其他
#scorpion
#protoform
#teampowers
#speedpassion
#GQracing
#wtf
#jet hobby
#roche
想要知這些品牌的最新動向亦可問我架
作者: stickking    時間: 2016-3-29 17:19
我自家做貼紙,t shirt, 衛衣産品專頁,可直接去rc penny 下單 http://goo.gl/yaIwQ9
得閒咪睇下羅
作者: stickking    時間: 2016-3-29 20:23

https://m.youtube.com/results?q=titc&sm=12

作者: andy888    時間: 2016-3-29 23:11
支持!!!

作者: sean2013    時間: 2016-3-30 16:16
請問棍兄,牙差油希杰問題,多彎細彎埸,是不是用希油較合適?
作者: stickking    時間: 2016-3-30 17:56
sean2013 發表於 2016-3-30 16:16
請問棍兄,牙差油希杰問題,多彎細彎埸,是不是用希油較合適?

通常都係,但希都要有程度,要睇下你自己本身的楂法係點,如收油轉彎的,希油計大約2000-4000,俾油轉的,希油計大約4000-5000

作者: sean2013    時間: 2016-3-30 18:23
stickking 發表於 2016-3-30 17:56
通常都係,但希都要有程度,要睇下你自己本身的楂法係點,如收油轉彎的,希油計大約2000-4000,俾油轉的 ...

咁一般 你入幾多最常用,果幾個場黎計

作者: stickking    時間: 2016-3-30 19:21
sean2013 發表於 2016-3-30 18:23
咁一般 你入幾多最常用,果幾個場黎計

Jv 我未玩過,但我諗大場大彎咬呔應可用到10000以上,pyc咬地時用5000-7000,唔咬用2000-4000左右

作者: sean2013    時間: 2016-3-30 21:28
另外油壓油前後應該點先為之啱?希杰既作用?
作者: brianych    時間: 2016-3-31 00:06
stickking 發表於 2016-3-30 19:21
Jv 我未玩過,但我諗大場大彎咬呔應可用到10000以上,pyc咬地時用5000-7000,唔咬用2000-4000左右
...

咁你得閑要去 JV 玩吓啦,雖然麻煩啲。小強兄有時都上去玩。星期二,四晚多快車呀P.S. 你唔上去玩我哋邊有 setting抄教吓。
作者: stickking    時間: 2016-3-31 00:20
sean2013 發表於 2016-3-30 21:28

一般都會用前杰小小,差5度左右,用意係因入彎或高速轉向時,因重量轉移問題,大部分重量去到車頭,所以用杰D等佢落得慢D, 尾又點解要用希呢,係因為有尾toe in ,因toe in 另整個尾supension 向上動作會慢左,所以要用希一點平衡返,油夏天我通常用頭ae37.5尾ae32.5冬天常用32.5,尾30,我常用缩心的,無咩時候用彈心

作者: stickking    時間: 2016-3-31 00:20
sean2013 發表於 2016-3-30 21:28

一般都會用前杰小小,差5度左右,用意係因入彎或高速轉向時,因重量轉移問題,大部分重量去到車頭,所以用杰D等佢落得慢D, 尾又點解要用希呢,係因為有尾toe in ,因toe in 另整個尾supension 向上動作會慢左,所以要用希一點平衡返,油夏天我通常用頭ae37.5尾ae32.5冬天常用32.5,尾30,我常用缩心的,無咩時候用彈心
作者: stickking    時間: 2016-3-31 00:25
brianych 發表於 2016-3-31 00:06
咁你得閑要去 JV 玩吓啦,雖然麻煩啲。小強兄有時都上去玩。星期二,四晚多快車呀P.S. 你唔上去玩我哋邊 ...

甘我帶支遙控去玩你架車得唔得呀,最多我帶幾粒電去啦

作者: kevin-ysl    時間: 2016-3-31 09:42
先多謝stickking大佬先!!!
作者: pixmaRC    時間: 2016-3-31 11:55
stickking 發表於 2016-3-31 00:20
一般都會用前杰小小,差5度左右,用意係因入彎或高速轉向時,因重量轉移問題,大部分重量去到車頭,所以 ...

油壓做縮心有D難度, 有時得有時吾得
有咩辦法可以減低難度?
請指敎下

作者: kitkitrc    時間: 2016-3-31 13:29

棍兄見你好多次想問你是不是全識車手呢
作者: sean2013    時間: 2016-3-31 14:43
stickking 發表於 2016-3-31 00:20
一般都會用前杰小小,差5度左右,用意係因入彎或高速轉向時,因重量轉移問題,大部分重量去到車頭,所以 ...

其實仲有好多問題,多謝stickking兄肯教路,最困擾既差速,油壓,防傾桿,呔,胆,希望逐一指導下

點樣先可以你地比賽咁D彎咁靈活?
出入彎都好快,現在小弟常遇到係入彎前要收油,出彎就西左D出去,應點set?

油壓做縮心彈心既作用同反應?

防傾桿到底作用何在,試過拆除都唔覺其作用,前粗後幼會點? 前幼後粗又會點?

前toe out 多會點? 好D彎?

camber 前后負一?負二?

呔胆既軟硬其作用?軟好呆?硬好靈?

小弟玩BD7  4.5T 都做唔到D師兄13.5T果種快同好彎 請指教
作者: nel3838    時間: 2016-3-31 15:11

作者: stickking    時間: 2016-3-31 16:17
pixmaRC 發表於 2016-3-31 11:55
油壓做縮心有D難度, 有時得有時吾得
有咩辦法可以減低難度?
請指敎下

遲下我會影片分享下的

作者: stickking    時間: 2016-3-31 16:25
kitkitrc 發表於 2016-3-31 13:29
棍兄見你好多次想問你是不是全識車手呢

不是,香港係無可能有全識車手的,因香港大部分人會覺得係去玩遙控車,去玩呢個想法無得改变,唔會當這個係專業,唔同外國,但我應該係香港第一個有錢贊助嘅車手,亦都係第一個歐洲廠贊助的廠車手,唔知仲有無第二個吧,希望有啦,香港水準其實唔差架
作者: stickking    時間: 2016-3-31 18:33
sean2013 發表於 2016-3-31 14:43
其實仲有好多問題,多謝stickking兄肯教路,最困擾既差速,油壓,防傾桿,呔,胆,希望逐一指導下

點樣先可以你 ...

慢慢黎,分開答

1# 首先唔好去諗set車先,你先要知一個原則,係在一條track入面,行得最小路或最短路程,理論上就是最快,例如條track係5km總長,我地就行左好多無謂路,行左7-9km出黎咪會慢羅,又或明明彎與彎之間可以行直線,你就行曲線,咪就係行多左羅,行緊曲線又俾唔到油咪又慢羅,仲有重要一點係千奇唔好意為呢個彎轉得差左,慢左0.5,就想在下個彎試下遲brake或早D俾油諗住追返之前慢左的0.5,這個你諗都唔好諗,係無可能追到1秒的,打個平手已好勁,你心裡想只要每個彎去做好,只要做好面前的,自然成條track都會慢慢做得好做得順

2# 通用缩心,這樣會感覺架車長期伏在地上,不太會有浮起感,彈心都會用,但要睇下彈幾多,要睇場地trackion ,細場大機會彈心,但都唔會多過一半

3# 防傾桿係用黎幫助覆身反應的,通常都係車頭硬D,因又係重心轉移問題,頭硬D係幫手支持左右過大rolling ,如用軟就會感到有左右慢動作的感覺,包括彎心
4# 前toe out 多D第一下反應會快一點,但要好彎一點又是第二樣野

5# Camber 通常都係一樣或頭小尾多一點,常用頭1.5尾2,用意係想尾部穩一點,如反轉頭多尾小,就會有容易甩尾現象

6# 硬擔反應好一點,車感覺爽一點,但都要睇條軨係高骨定底骨,軟擔感覺似咬地D,但反應慢
7# 因mod車快,要收慢入彎會比stock要較早一點收車,如收車太遲overspeed入的話就會推頭,因stock無甘易overspeed,所以就容易甩開你,你要明一點如一個彎只可用80km入的話,你只能用低過80km入,不可能81km入,多左就會推,明嗎

作者: windfirewheel    時間: 2016-3-31 20:51
stickking 發表於 2016-3-31 18:33
慢慢黎,分開答

1# 首先唔好去諗set車先,你先要知一個原則,係在一條track入面,行得最小路或最短路程, ...

又學到嘢

作者: sean2013    時間: 2016-3-31 21:44
慢慢黎,分開答

1# 首先唔好去諗set車先,你先要知一個原則,係在一條track入面,行得最小路或最短路程, ...

多謝師兄,學到野,我再執下先

作者: RCwing    時間: 2016-3-31 21:58
講得好清楚,非常實用!有一個開殼問題想問下,推前或拉後有什麼突性?
作者: stickking    時間: 2016-3-31 23:29
RCwing 發表於 2016-3-31 21:58
講得好清楚,非常實用!有一個開殼問題想問下,推前或拉後有什麼突性?

推前意思係把殼推前向車頭,第一下反應慢一點,但彎心好D,拉後積係差不多正常車呔位,第一下反應快,彎心小一點點,但車頭的虛位就一定要加綿頂住,因風壓會使車殼變形

作者: RCwing    時間: 2016-3-31 23:53
Thank you !
作者: lawrencechan    時間: 2016-4-1 08:25
慢慢黎,分開答

又學到野啦~ 多謝分享~

作者: pixmaRC    時間: 2016-4-1 09:37
stickking 發表於 2016-3-31 16:17
遲下我會影片分享下的

Thanks 棍兄!

作者: dl    時間: 2016-4-1 09:51
非常實用!
作者: T.T    時間: 2016-4-1 12:36
棍兄,請問高骨軡同低骨軡軟硬和軨的氣洞大細多小的應用場合同分別。
作者: stickking    時間: 2016-4-1 14:40
T.T 發表於 2016-4-1 12:36
棍兄,請問高骨軡同低骨軡軟硬和軨的氣洞大細多小的應用場合同分別。

我幾年無整呔,因全部鬥車都係control的,幾年前知識我照講下啦,高骨我通常用的,因我要反應快,直接,低骨反應唔太跟手甘,好多時會有太咬車感覺,變推頭,有D人喜歡用高骨加硬擔就用軟軨,因哂可以樣樣都極端的,開洞應同大細場唔太大關係,應同天氣有關一點,夏天會開大一點,使入面熱氣走快一點,會感覺伏地D,無甘易使呔overheat,但正常洞已足夠,有重點,我地係一定用咬呔,用咬呔水仲要加暖呔就會好咬好好跑,未必的,每樣野都要平衡,都有平衡點的,有好多時太咬會變成推頭,首先以比赛角度睇,架車只有頭兩分鐘幾好跑係無用的,之後推到爆就等於0,5分鐘賽事,係要能夠點樣保持平均的5分鐘,又因control呔關係,一套呔要跑三轉,所以要懂得點處理,保養,哂好使條呔過分overheat,這是態度,另外呔水選擇好緊要呔水係要試的,唔係一枝就可以,呔水哂係楂多D就好,呔水係計楂的時間長短,哂係多小問題,一般15分鐘,落地前抹旱,如用油性的呔水,最好加暖呔

作者: T.T    時間: 2016-4-1 17:37
謝棍兄的回覆。
作者: sean2013    時間: 2016-4-1 18:17
棍兄通常去邊個場玩?咩時間去多?
作者: stickking    時間: 2016-4-1 18:26
sean2013 發表於 2016-4-1 18:17
棍兄通常去邊個場玩?咩時間去多?

我在aco玩的,六日大多會出现,黎一齊玩下啦,去下問同場玩,開囗問下人甘,進步快好多架,
你在jv玩嗎

作者: stickking    時間: 2016-4-1 22:27
https://m.youtube.com/results?q=teampowers%20ff&sm=12

第一個單項FF賽事達90人的比赛,final 2有影我的遙控動作,參考參考
作者: stickking    時間: 2016-4-1 22:39

https://m.youtube.com/results?q=rcf+super+ff&sm=1
Round 22

留意,要快先決條件係要順,唔好有特然的動作出現,由奇係FF車,因太爆力俾油架車只會空轉唔向前,空轉得多呔就會overheat,就會越黎越推,所以房車係同一個理論吧,唔好意為4wd咬就狂俾油,記著啦

作者: edmundkevin    時間: 2016-4-2 14:53

ACO 細場13.5 blinky,xray 或一般皮帶車,你會用什麼gear diff and shock oil?  Thx
作者: arvin    時間: 2016-4-2 17:09
請問棍兄 在熱天是否用軟一點油壓彈弓都可以減少tire overheat?
作者: stickking    時間: 2016-4-3 01:53
edmundkevin 發表於 2016-4-2 14:53
ACO 細場13.5 blinky,xray 或一般皮帶車,你會用什麼gear diff and shock oil?  Thx

2000牙差,27.5油,
作者: stickking    時間: 2016-4-3 01:55
arvin 發表於 2016-4-2 17:09
請問棍兄 在熱天是否用軟一點油壓彈弓都可以減少tire overheat?

係,又或用油性呔水,又或有時會用頭軟尾硬彈弓
通常地唔咬或無trackion時先用硬彈弓的

作者: edmundkevin    時間: 2016-4-3 11:17
棍兄,好似你話齋,blinky 只有ACO⋯⋯
嘩,好多人參加啊! 外國stock都是blinky 的, 慢車有慢車好玩。
作者: stickking    時間: 2016-4-3 13:46
edmundkevin 發表於 2016-4-3 11:17
棍兄,好似你話齋,blinky 只有ACO⋯⋯
嘩,好多人參加啊! 外國stock都是blinky 的, 慢車有慢車好玩。 ...

可能no timing 比较慢,唔係個個接受,因好多人都認為玩快車先有代表性,但其實要一架慢車快或能跑得快,要求好高,要追亦唔係甘易,大家速度亦差唔多,好激架,所以我之前所搞的賽事都是o timing,

作者: dl    時間: 2016-4-3 13:57
支持No timing 賽事,好好玩!
謝謝士的傾setting,好好揸
作者: tc3driver    時間: 2016-4-4 11:50

請問stickking,
1) 圖中12仔servo擺位對轉向有何影響?
case1,2,3 那個setting有more ackerman angle?

2) 是否 less ackerman angle=more agressive steering有利於細場?

Thanks in advance
作者: cw118    時間: 2016-4-5 01:58
棍兄,請問F1 條油壓頭尾掉轉裝分別在那裡?(說明書好像沒有提及,只油壓芯向後)
作者: edmundkevin    時間: 2016-4-5 12:13
stickking 發表於 2016-4-3 01:53
2000牙差,27.5油,

可否分享吓13.5 blinky ACO B track Touring gear ratio.
GQ tire 又有什麼特性? 呔水或處理?
第一次入ACO玩,所以咁多問題。
作者: sean2013    時間: 2016-4-5 23:20
棍兄,油壓油前後一樣好?稀杰既作用係咩?唔明確
作者: sean2013    時間: 2016-4-5 23:21
彈弓既選擇點先合適
作者: stickking    時間: 2016-4-6 01:49
tc3driver 發表於 2016-4-4 11:50
請問stickking,
1) 圖中12仔servo擺位對轉向有何影響?
case1,2,3 那個setting有more ackerman angle?

Case 1,
12仔通常都用呢個,甘樣係會第一下會慢D,但彎心會好一點,但又要睇你個safer向上定係向下,向下條推桿就v好多,彎心只無甘速,但依家興safer向上,推桿平一點,整體反應平衡D,易楂一點
Case 2
這現代車最常用,無論彎心,反應都係最平衡,我都是用這個,
Case 3
12仔應唔會用,第一下太快,會好難楂,12仔反應已經夠快,所以唔哂再快,彎心又會差D
但12仔都係玩呔的,最重要係塭到你合你的呔,我常用尾25-30度,頭30-32度,朱差係12仔的最重要部分,要常常整,我最多兩排電就要整

作者: stickking    時間: 2016-4-6 01:52
cw118 發表於 2016-4-5 01:58
棍兄,請問F1 條油壓頭尾掉轉裝分別在那裡?(說明書好像沒有提及,只油壓芯向後) ...

油壓頂向車頭,甘條油壓動態會慢D,向車尾動態快D,我是向車頭的,同一定用極軟彈弓

作者: stickking    時間: 2016-4-6 02:01
edmundkevin 發表於 2016-4-5 12:13
可否分享吓13.5 blinky ACO B track Touring gear ratio.
GQ tire 又有什麼特性? 呔水或處理?
第一次 ...

我用緊3.55,因我入齒比2.08,呔水用v3,新呔第一排電最勁,車架要軟,彈弓要軟,牙差希, 因係細場再架呢套呔所以反應要快一點,要求彎心多一點,其他車內齒比1.9-2.0應可以行到齒比3-3.3左右,但要睇馬達,通常用trinity,bandit

作者: stickking    時間: 2016-4-6 02:12
sean2013 發表於 2016-4-5 23:20
棍兄,油壓油前後一樣好?稀杰既作用係咩?唔明確

你起步點可用一樣,希杰要睇場地大細,trackion 等,細場可用希一點,要其反應快,大場高速所以通常車頭用杰5度左右,唔好俾佢落太快就變推頭,又通常極高trackion又會用杰D,因太多的rolling會反車或會過轉等等,夏天會用杰一點,因天氣熱,冬天就希一點

作者: stickking    時間: 2016-4-6 02:22
sean2013 發表於 2016-4-5 23:21
彈弓既選擇點先合適

一般我用軟的,但要睇你楂車風格,我係柔順的所以軟會感覺轉一點,爆力型就要硬一點點,硬都只是在車頭,但用硬的會用呔多左,呔好易overheat,會易推頭,通常軟彈弓用杰油,硬就用希的,但不是一定,有一樣易睇的,如你的車電頭好勁,電中就推,除呔水原因外,就是彈弓過硬,又當電頭會弱小小,但電中尾好勁,就是過軟,要微調一下

作者: tc3driver    時間: 2016-4-6 21:56
stickking 發表於 2016-4-6 01:49
Case 1,
12仔通常都用呢個,甘樣係會第一下會慢D,但彎心會好一點,但又要睇你個safer向上定係向下,向下 ...

Thx a lot, 現在servo是case2 位置, safer向上, 頭呔用32, 尾呔用25, 沒有落呔水, JV直路入灣好推, 但一比大些少油出灣又甩, 油壓係最斜位置(尾高,頭低), 請問應該仲可以怎樣set?
作者: stickking    時間: 2016-4-7 01:33
tc3driver 發表於 2016-4-6 21:56
Thx a lot, 現在servo是case2 位置, safer向上, 頭呔用32, 尾呔用25, 沒有落呔水, JV直路入灣好推, 但一比 ...

首先呔水係一定要落的,尾通常楂哂,等最小20分鐘後楂頭,頭我只楂入面1/5左右,10分鐘後擦旱頭尾才玩,差好遠架,我常用設定頭用向前斜10度,caster 最大,頭軟彈弓,朱差較緊,兩邊彈弓軟,你依家尾斜油壓係俾油時受油一點,如真不用呔水,因我真係未試過,所以我估你可以試下朱差不要太緊,兩邊彈弓用中間硬,但只要調到剛剛掂到尾板,不要壓住,再唔得就試頭camber小一點,大約1度,但記住試setting要一個一個先,唔好一次做哂

作者: rcpop    時間: 2016-4-7 12:32
你好! StickKing,
希望你有時間可以開設專欄講解 蠍子電變的設定及分享Setting...

我買了很久都無法了解佢怎麼設定頭中尾段控制....唔知是否設定唔正確發覺佢耗電好大, 比我用開HW快腳軟...
請指教....謝謝!!!!

作者: stickking    時間: 2016-4-7 12:43
rcpop 發表於 2016-4-7 12:32
你好! StickKing,
希望你有時間可以開設專欄講解 蠍子電變的設定及分享Setting...

一定會,我都會整sktv,裏面會教整車,遙控setting,esc setting, 呔處理,等等的秘密,但你依家可以把你的setting由punch起cap圖俾我睇下呢

作者: rcpop    時間: 2016-4-7 12:53

Thx a lot ..... Support
作者: windfirewheel    時間: 2016-4-7 15:24
原來呔都有秘密

作者: nb576uk2004    時間: 2016-4-8 10:57
想請教下肶碼下嘅roll center 一般如何設定呢?
作者: tc3driver    時間: 2016-4-8 11:10
stickking 發表於 2016-4-7 01:33
首先呔水係一定要落的,尾通常楂哂,等最小20分鐘後楂頭,頭我只楂入面1/5左右,10分鐘後擦旱頭尾才玩, ...

OK,咁下次買呔水試吓先, 想再問多些少, 朱差在沒有打滑情況下, 調教朱差鬆緊對入灣出灣有什麼影響?

作者: stickking    時間: 2016-4-8 16:28
nb576uk2004 發表於 2016-4-8 10:57
想請教下肶碼下嘅roll center 一般如何設定呢?

一般係控制車的rolling 所以叫roll center, 通常用説明書建意的起步點就可以,理論上rolling越大感覺就會肯入D,但在咬場地就唔太好,太多架車難楂和左右覆身唔穩定,這時就要考慮加roll center 使車穩定一點,一般前後都係一樣,但有時候都會頭底一點,尾高一點,用意係要車頭roll一點,感覺更入一點,又有時等一隻碼底第二三四號碼高,這樣是在高速彎會好點,如第一隻碼比其他碼高就會減第一下的反應,如第三隻碼過其他的就係用在好跳的場地用,如第四隻碼高就會受油一點,試試吧

作者: stickking    時間: 2016-4-8 16:34
tc3driver 發表於 2016-4-8 11:10
OK,咁下次買呔水試吓先, 想再問多些少, 朱差在沒有打滑情況下, 調教朱差鬆緊對入灣出灣有什麼影響?
...

松在彎心會好好,但可能在出彎時會唔太穩或在俾油時會甩,緊會穩一點,架車會有向前力多一點,但彎心會差一點,但全都是有呔水情况下,做所有setting後或玩完回來,最好都要鄧車

作者: sean2013    時間: 2016-4-8 16:42
stickking 發表於 2016-4-6 02:12
你起步點可用一樣,希杰要睇場地大細,trackion 等,細場可用希一點,要其反應快,大場高速所以通常車頭 ...

何謂高trackion ?即係高咬地?

作者: sean2013    時間: 2016-4-8 16:48
仲有上油壓架孔, 前後一樣? 前企直D同斜D 有何分別? 後面企直D同斜D 又有何分別?
作者: sean2013    時間: 2016-4-8 17:02
棍兄如果有空,請講解一下ESC 入面每項 setting 作用, 到現在仍摸不著頭腦,仍好混淆
作者: sean2013    時間: 2016-4-8 17:14
依家D呔其實玩幾多排電就無咁好用了?
棍兄覺得最好係乜牌子呔?
定係比乜呔你去就返佢setting?
作者: stickking    時間: 2016-4-8 18:44
sean2013 發表於 2016-4-8 16:42
何謂高trackion ?即係高咬地?

依家我知JV通常用rush呔的話,呔本身已好有抓着力,而本身JV都有一定程度的trackion,你會見到你架車好像時常都伏在地上,無咩特別的甩尾或推頭,但總係唔係好多醒或好彎,這叫有trackion但不高trackion,,又或有時會感到架車轉個彎,左右兩邊搖,反應又快,轉個彎無上島都反車,這叫高trackion,就應要加roll center

作者: stickking    時間: 2016-4-8 19:00
sean2013 發表於 2016-4-8 16:48
仲有上油壓架孔, 前後一樣? 前企直D同斜D 有何分別? 後面企直D同斜D 又有何分別? ...

如果要自己試的話,我一定先會用説明書setting跑一次,我自有好多人都唔會理説明書setting的,其實我真係唔明,如你唔先用這setting去試跑,你又點先廠俾你咩信息,你又點知架車原本係點呢,之後你才改就會知你改左有咩反應俾你,這是重點,就算係同牌子車或只是小轉款都要甘做,講正題,我好多時都是頭尾一樣,但要睇場地或唔同呔時先去改,頭每斜一洞就會第一下反應越慢,但彎心就會越好,尾越斜理論上會越定,但有時太斜的話當你俾油時就會甩甩地,因過軟,好小情况下頭尾會差好遠,好多時都係一樣或頭斜過尾1-2洞,另外,頭尾一齊直就係整體第一反應快,但會唔夠彎心,一齊斜會有較多彎心但反應慢,如你只後直的話,整個尾會好硬唔肯落,俾油會推得好厲害,這只會用在好甩尾無太大抓着力或大彎大場用

作者: stickking    時間: 2016-4-8 19:04
sean2013 發表於 2016-4-8 17:02
棍兄如果有空,請講解一下ESC 入面每項 setting 作用, 到現在仍摸不著頭腦,仍好混淆  ...

你用緊邊隻esc

作者: stickking    時間: 2016-4-8 19:21
sean2013 發表於 2016-4-8 17:14
依家D呔其實玩幾多排電就無咁好用了?
棍兄覺得最好係乜牌子呔?
定係比乜呔你去就返佢setting? ...

依家D呔係無太耐用,但一般都可十幾二十排電,玩下無問題,但鬥車通常control呔,一套3排左右,所以問題不太大,但真係要認識和知道呔係要悭住用和保養的,我會遲D在sktv秘密扁會講

無話咩呔係最好,合自己用就係最好,我講的setting都不一定係好或最好,只是參考用,能用得上合自己的就是最好setting,但自己認為最好的又不是每個場每個時段都能跑,所以了解自己的長短處,風格,需要或想要係好緊要,要試多一點setting,問多一點又是另一個重要,因為我都會問人,我都有解決唔到或迷失的時間,最重要唔好睇得自己甘重,世界冠軍都有問我野,我亦有問他們,這是交流,無什麼大不了,記著

我都會因應唔同呔去改setting,如同一場地時,只是小改,唔會差太遠,因你架車已能跑時,換呔只是換了呔給你的特性,唔好太影響整體,例如頭唔夠反應就搞頭,尾唔夠定就搞尾,好多人都會反轉,頭唔夠轉就搞轉或搞甩個尾,我覺得係錯的,因為無人話你知佢唔會繼續推頭但又甩尾的,你頭痛咪食頭痛药羅,你唔會去擦止痕药掛,一樣道理吧

作者: nb576uk2004    時間: 2016-4-8 21:22
stickking 發表於 2016-4-8 16:28
一般係控制車的rolling 所以叫roll center, 通常用説明書建意的起步點就可以,理論上rolling越大感覺就會 ...

謝謝!獲益良多!
作者: stickking    時間: 2016-4-11 11:44
訪問

作者: ICY    時間: 2016-4-11 12:19
Hi stickking,之前有次係277X見過你,我想問下f1中油壓角度(平d,斜d)對架車有咩影響
作者: sean2013    時間: 2016-4-12 13:35
stickking 發表於 2016-4-8 19:04
你用緊邊隻esc

hobbywing 2.1

作者: stickking    時間: 2016-4-12 13:40
ICY 發表於 2016-4-11 12:19
Hi stickking,之前有次係277X見過你,我想問下f1中油壓角度(平d,斜d)對架車有咩影響 ...

平d應收油俾油都會轉D,動作快D,斜就係俾油穩定,受油,通常都係小小斜,當真係好唔咬尾,俾唔到油時就會加斜

作者: stickking    時間: 2016-4-12 13:42
sean2013 發表於 2016-4-12 13:35
hobbywing 2.1

2.1較簡單,你有時間影相俾我睇下你setting,可每項話你知

作者: 19R    時間: 2016-4-13 00:07
stickking 發表於 2016-4-8 16:34
松在彎心會好好,但可能在出彎時會唔太穩或在俾油時會甩,緊會穩一點,架車會有向前力多一點,但彎心會差 ...

請教您, 可否詳細並具體地指導, 如何為Formula 1以及Touring去平衡重量的分佈
作者: stickking    時間: 2016-4-14 03:11
19R 發表於 2016-4-13 00:07
請教您, 可否詳細並具體地指導, 如何為Formula 1以及Touring去平衡重量的分佈

先講F1,電和servo 位置應沒有太多的選擇,但esc和接收就有左右擺位,我一般都把esc放左面近中,但電線就靠中間出,其一好處是可以避車殼,中間最多位又不會阻住馬達,左右動作較平衡,電的+-極方向就會放向esc,因要放入蕉通+-極,所以這一邊會有空位,會比另外一邊輕小小,而esc一定比另一邊重小小,所以電要甘放,esc右面放接收和gyro,我唔會刻意把車放上電子磅去平衡,因你就算左右加磅加到平衡,四邊四面都一樣,到你鄧車時都係唔會平,都係高底腳的,原因好多,彈弓唔係一定百分百一樣啦,呔有做工唔一樣啦,波頭唔順啦,底板舊左啦等等講唔哂的原因,所以我成日好強調要鄧車,這動作係要另架車平衡,通常一架新車平衡唔會超過左右彈弓一圈,超過的話就係時候要爆開成架check邊度死左,F1扭腰好緊要,要順唔好一格一格,撞過或反車後都要check,又講下電的擺住,向馬達就會好彎一點,向車頭會定一點,我車頭彈弓如玩膠呔通常用星星銀色,
到房車都係一樣,唔會刻意上電子磅,但一定每排電都鄧車,確保唔會特然推一邊或甩一邊情况出現,加重只是用來改变行車動態或特性,想頭反應好一點就加磅在servo和電前方,想架車俾油向前感覺多一點就加磅在馬達和電後方,在極端情况下也會加在遙脾上,路面感會好一點,又係一樣,新車時左右彈弓圈數唔會差最多一圈,所以咩車都一樣,鄧車,check 車會緊要過你好俾心機去加磅平衡,你每排電玩完返黎都會變,加磅平衡係解決唔到和確保唔到架車同所有野的變化,所以係應該塭辦法去減輕減小或解決目前的問題,唔哂太在意一D我地控制唔到的變化上,如果你可以做到架車超平衡,1g都無差,但架車依然都係高底腳甘我地應要點呢,出黎效果就保正一定推一邊甩一邊的,甘都要想辦法解決呢,到時會去諗自己平衡得未夠好定係車本身問題呢,對嗎?甘樣件事就會沒完沒了,但又唔知個問題係邊,試試我的辦法,你會慳好多時間

作者: hung1980    時間: 2016-4-14 13:21
可否講吓schmacher mi5eve車 setting  如jv玩  thx

作者: hung1980    時間: 2016-4-14 13:24
mi6 快出,有什麼意見?thx
作者: Pinger    時間: 2016-4-14 17:03
StickKing Sir, 唔係好明 "唔會刻意上電子磅,但一定每排電都鄧車", 可唔可以講下點 鄧車
Thank you.
作者: stickking    時間: 2016-4-14 17:24
hung1980 發表於 2016-4-14 13:21
可否講吓schmacher mi5eve車 setting  如jv玩  thx

無在jv玩所以不能答你準確,講講我感受啦,這車俾我感覺好奇怪,係咩地佢都能跑,不用太多改setting,佢第一下反應比一般車慢但彎心好,我只用原裝的跟車彈弓綠色,其他都怪怪的,這車我通常彈油壓心,因車架軟,二樓板中間會加硬,反應好一點,頭roll bar 如場地高速多可用1.4,roll center 0.5mm,油壓油可用希一點,想要第一下快一點,頭尾camber link 介子低一點,外面就加0.5mm,出弯好一點,尾toe in 我用3度,大場可用2.5,牙差我用2000,試試,試完話我知行唔行到

作者: stickking    時間: 2016-4-14 17:29
hung1980 發表於 2016-4-14 13:24

正,幾好,遙脾用v型,油壓在脾再下面,會用多左油壓,底左又會感覺慢一點,可能會似依家其他車的短肥油壓感,用脾碼加啤呤勁好多,虛位又小,試得過

作者: stickking    時間: 2016-4-14 17:30

正,幾好,遙脾用v型,油壓在脾再下面,會用多左油壓,底左又會感覺慢一點,可能會似依家其他車的短肥油壓感,用脾碼加啤呤勁好多,虛位又小,試得過
作者: stickking    時間: 2016-4-14 17:30

作者: stickking    時間: 2016-4-14 17:46
Pinger 發表於 2016-4-14 17:03
StickKing Sir, 唔係好明 "唔會刻意上電子磅,但一定每排電都鄧車", 可唔可以講下點 鄧車
Thank you. ...

原因係架車唔平衡,有高低腳,首先你要量好downstop ,量好caster camber toe in out 後装車呔量好車高後,就要做不樣最緊要的動作,就係(鄧)車,先把車頭或尾向自己,把車壓一壓,後用枇在車底中間舉起架車至兩個呔離地,你會發現車可能會高低腳,我地要的是兩邊呔要同時着地,這時不是調downstop使它平衡,而係如你舉起的是車尾,車尾如左面着地先,我地就把左車頭車高缧絲加,右車頭缧絲減,但一定要兩邊加減數一樣,如左5分鐘,右就要5分鐘,直到兩邊同時着地,前後都係甘做,完後再要量一次車高後,你會發現四邊都無左虛位的
你都可去我的awesomatix family 睇一下,大家都可用得到的經歷

作者: Pinger    時間: 2016-4-14 18:12
stickking 發表於 2016-4-14 17:46
原因係架車唔平衡,有高低腳,首先你要量好downstop ,量好caster camber toe in out 後装車呔量好車高後 ...

明白, 多謝 StickKing Sir

作者: hung1980    時間: 2016-4-14 19:13
stickking 發表於 2016-4-14 17:24
無在jv玩所以不能答你準確,講講我感受啦,這車俾我感覺好奇怪,係咩地佢都能跑,不用太多改setting,佢第 ...

多謝棍皇教路,要認真試試!
作者: hung1980    時間: 2016-4-14 19:14
stickking 發表於 2016-4-14 17:29
正,幾好,遙脾用v型,油壓在脾再下面,會用多左油壓,底左又會感覺慢一點,可能會似依家其他車的短肥油 ...

好,一於等到貨
作者: stickking    時間: 2016-4-14 19:32
Pinger 發表於 2016-4-14 18:12
明白, 多謝 StickKing Sir

客氣

作者: 亞標    時間: 2016-4-14 19:47
原因係架車唔平衡,有高低腳,首先你要量好downstop ,量好caster camber toe in out 後装車呔量好車高後 ...

請問車高鑼絲是指那裡?
作者: stickking    時間: 2016-4-14 20:21
亞標 發表於 2016-4-14 19:47
請問車高鑼絲是指那裡?

因我係copy我在awesomatix family 的,車高你用縲絲的,一般車用避震搞牙控制車高來調高低腳問題

作者: 亞標    時間: 2016-4-14 20:50
我明啦!唔該晒!
作者: brianych    時間: 2016-4-16 11:55

"鄧"尾是否要攪車頭? 其實有冇工具可以幫手鄧車?
作者: stickking    時間: 2016-4-16 12:26
brianych 發表於 2016-4-16 11:55
"鄧"尾是否要攪車頭? 其實有冇工具可以幫手鄧車?

係,鄧頭這要搞尾,鄧尾就要搞頭,
有,hudy
但無必要買,有個唔哂錢又快又方便的辦法無理由唔用,好多朋友都都左但都放在台底了,

作者: tc3driver    時間: 2016-4-18 21:11
stickking 發表於 2016-4-8 16:34
松在彎心會好好,但可能在出彎時會唔太穩或在俾油時會甩,緊會穩一點,架車會有向前力多一點,但彎心會差 ...

Thx stickking sir, 試左用呔水, 已有明顯改善, 入灣無推, 出灣比大油有少少甩, 之後兩支damper tube拆出來抺走好多friction grease, 之後出灣都無甩了, 另一個問題想問damper tube, 請問正常情況下friction grease否要揸晒成條damper tube? 或揸幾多有無準則?

作者: DLLL    時間: 2016-4-19 22:46
棍哥, 見過你架M05係ACO真係好快又唔cup, 可否分享下有什麼setting要注意同如何可M05直路穩定d?  

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2