RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手車架選擇 [打印本頁]

作者: hkong    時間: 2016-11-20 02:42
標題: 新手車架選擇

請教各師兄, 本來想買 3racing Sakura XI Sport, 但爬文見到會比較易撞爛, 如果預算一千左右淨車, 有冇其他硬淨D既選擇? 最好容易買零件.

作者: alan0108    時間: 2016-11-20 22:55
TT02可能係其中一個選擇,唔洗$1000就可以有車架,車殻,電變同摩打。
簡單易砌,比起xi sport簡單得多。唔洗煩行唔直既問題。

xi sport都係一部好車,不過要多技巧去砌同埋利用setting tools幫助先可以發揮到佢既功力。

作者: hkong    時間: 2016-11-20 23:38
TT02 昨天全套已賣走, 所以想試玩平跑, 因見有師兄形容 XI SPORT 是豆腐, 所以想問問大家邊部會襟D
作者: kevincat    時間: 2016-11-20 23:48
師兄,冇你想像中咁易爛,唔大撞都有排玩,就算爛左,零件都平又易買到~~
作者: aachan    時間: 2016-11-20 23:57
其實 xi sport 係唔錯嘅選擇,好好跑。至於豆唔豆腐就睇你點撞,所有車撞都會有傷或爛,幾貴嘅車都一樣。 但xi sport嘅好處係配件平同容易買,撞爛都唔太傷錢包
作者: hkong    時間: 2016-11-20 23:59
如果改為 Sakura advance 或 MTS T2, 會唔會好d
作者: ivan仔    時間: 2016-11-21 00:50
hkong 發表於 2016-11-20 23:59
如果改為 Sakura advance 或 MTS T2, 會唔會好d

Sakura advance 唔錯, 價錢平, 零件 RC媽都有貨

作者: sean2013    時間: 2016-11-21 01:33
所有車都是豆腐
作者: hkong    時間: 2016-11-21 01:36
越爬文越亂,又見有師兄話日本車,歐洲車,其實我預3500左右要有車架,控,電變&摩打, 會有乜野組合選擇?
作者: kevincat    時間: 2016-11-21 11:40
建議你買個好啲嘅控,一失控,幾靚嘅車都死
作者: hkong    時間: 2016-11-21 12:05
kevincat 發表於 2016-11-21 11:40
建議你買個好啲嘅控,一失控,幾靚嘅車都死

其實大陸控得唔得?

作者: brianych    時間: 2016-11-21 12:24
hkong 發表於 2016-11-21 12:05
其實大陸控得唔得?

其實 3PV or MT-S都唔係貴大陸控好多

作者: aachan    時間: 2016-11-21 12:41
3500全套ok 啦! 建議sakura advance+ HW 2.1 +power HD 1206 +Speed passion 13.5T@2600, 加控加電玩得。  
作者: aachan    時間: 2016-11-21 12:44
如用大陸控,可考慮 radiolink RC4G, 個人覺得比另一大陸品牌好得多。
作者: hkong    時間: 2016-11-21 13:05
TKS 師兄們
作者: hkong    時間: 2016-11-21 19:19
Advance 行晒都冇貨
作者: aachan    時間: 2016-11-21 19:52
買xi sport 都不錯,如真係撞爛先換返d金屬料
作者: kevincat    時間: 2016-11-21 20:12
hkong 發表於 2016-11-21 19:19
Advance 行晒都冇貨

http://www.rcmart.com/3racing-ki ... html?cPath=420_1417

作者: hkong    時間: 2016-11-21 21:00
2日後有
作者: Imprezayork    時間: 2016-11-22 20:24
Tresrey Kodo HT1 價錢平用料正 made in Japan
作者: Imprezayork    時間: 2016-11-22 20:24
https://m.youtube.com/watch?v=rGhqnZ9i0Mw
作者: hkong    時間: 2016-11-22 22:10
Imprezayork 發表於 2016-11-22 20:24
Tresrey Kodo HT1 價錢平用料正 made in Japan

advance 我琴日已經落左訂, 應該聽日有得攞

作者: brianych    時間: 2016-11-24 11:41
MTS T2 都係一個好選擇,Penny 度 Parts 都好足
作者: hkong    時間: 2016-11-24 23:14
今日已買齊所有野

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2