RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: Delta Villain 古車 "草上飛" style 大小改 [打印本頁]

作者: tiger1    時間: 2017-2-25 14:15
標題: Delta Villain 古車 "草上飛" style 大小改

大家可知是乜車?
作者: tiger1    時間: 2017-2-25 14:15
先行減磅一D
作者: kiev    時間: 2017-2-25 14:23
motor mount ...

作者: Wallace    時間: 2017-2-25 16:10
Delta?
作者: tiger1    時間: 2017-2-25 19:04
Wallace 發表於 2017-2-25 16:10
Delta?

Wallace 師兄對題答,得分!
作者: Wallace    時間: 2017-2-26 15:19
Delta 當年算係高級野,所以我冇買,只能買"參考"好多Delta 設計嘅 AYK
作者: tiger1    時間: 2017-2-26 20:42
Wallace 發表於 2017-2-26 15:19
Delta 當年算係高級野,所以我冇買,只能買"參考"好多Delta 設計嘅 AYK

Delta 最正係D machine work. 單單睇一件過車出嚟嘅摩打座就可謂誠意百份百了
作者: fbs    時間: 2017-2-28 16:31
其實呢件吾係一件過鑼出嚟,係拉鋁咁拉之後再切成一件件,最後加工所有窿。
作者: chacha    時間: 2017-2-28 17:28
當年係咪未有咁嘅技術鑼出黎?
作者: tiger1    時間: 2017-2-28 17:53
fbs 發表於 2017-2-28 16:31
其實呢件吾係一件過鑼出嚟,係拉鋁咁拉之後再切成一件件,最後加工所有窿。 ...

理差得佢拉定乜乜物物 technique! The key is: ONE PIECE!!!!!!! 誠言十足!
作者: tiger1    時間: 2017-2-28 18:55
Overall delta designs were way ahead of its time. Those 1:8 gas cars were very well made even compare with contemporary cars, IMHO
作者: fbs    時間: 2017-2-28 19:19
吾好咁勞氣,我都係想大家知啫,整件12仔尾坐鑼出嚟相信只有當年德國option parts廠出比RC12L,但DELTA嘅設計比較先進,最尾出架Super Spyder先正,最正就係份說明書,有心機睇嘅佢裹面教嘅嘢係到今時今日啲專業車手用緊。
作者: tiger1    時間: 2017-3-1 16:39
fbs 發表於 2017-2-28 19:19
吾好咁勞氣,我都係想大家知啫,整件12仔尾坐鑼出嚟相信只有當年德國option parts廠出比RC12L,但DELTA嘅設 ...

師兄誤會了。小弟可能太興奮而矣……

Delta instruction 我就覺得有D太精簡 ;)
作者: fbs    時間: 2017-3-2 14:20
其實super spyder份說明書都吾簡單,五頁紙齋文字,當年香港未有人敢用已經教洗啤呤後加一滴啤呤油,行早咗10年。
作者: tiger1    時間: 2017-3-3 05:44
fbs 發表於 2017-3-2 14:20
其實super spyder份說明書都吾簡單,五頁紙齋文字,當年香港未有人敢用已經教洗啤呤後加一滴啤呤油,行早咗 ...

Yes! 說明書好多嘢冇講,同時又講咗=冇講,要慧根好好先可以明白
作者: tiger1    時間: 2017-4-1 14:47
This car original front end
作者: tiger1    時間: 2017-4-1 14:48
Suspension travel 時 camber 大變, not good...
作者: tiger1    時間: 2017-4-1 14:48
咁就要做手術了
作者: tiger1    時間: 2017-4-1 14:49
左右分別 show pre- & post-assemble ;)

請各師兄多多指教
作者: tiger1    時間: 2017-4-1 16:59
近鏡,上面係原裝
作者: tiger1    時間: 2017-4-1 17:01
下面係「冇事做精神」改
作者: tiger1    時間: 2017-5-1 23:23
原裝 Delta 避震 dampers 好難搵。粗粗哋平平哋搵D「叄racing 」啪屎,又出奇咁正喎⋯⋯
作者: RGM-111    時間: 2017-5-2 12:16
tiger1 發表於 2017-4-1 17:01
下面係「冇事做精神」改

WoW..........波子頭塔頂/底............Nice DIY

作者: tiger1    時間: 2017-5-2 15:46
RGM-111 發表於 2017-5-2 12:16
WoW..........波子頭塔頂/底............Nice DIY

師兄,乜説話 ;)
作者: F810    時間: 2017-5-2 17:04
tiger1 發表於 2017-4-1 14:48
Suspension travel 時 camber 大變, not good...

乜Suspension travel 時 camber 可以不變的嗎? 呢架車設計係行搖臂啊!咁樣改,死得!  

作者: F810    時間: 2017-5-2 17:05
tiger1 發表於 2017-5-1 23:23
原裝 Delta 避震 dampers 好難搵。粗粗哋平平哋搵D「叄racing 」啪屎,又出奇咁正喎⋯⋯  ...

是是旦旦放支 touring 油壓,死得

作者: tiger1    時間: 2017-5-2 17:24
亂講嘢,死得
作者: emaxxyeung    時間: 2017-5-2 17:57

Tiger 1 Ching.
甘改.......no eye see ah.呢套係 lightweight Kit.

作者: tiger1    時間: 2017-5-2 18:10
哈哈
作者: F810    時間: 2017-5-2 18:52
tiger1 發表於 2017-5-2 17:24
亂講嘢,死得

師兄,你不如原汁原味,用返原廠頭擔,更有味道。
作者: tiger1    時間: 2017-5-2 22:48
血,可以嘔。等埋整完之後先好嘔。哈哈
作者: tiger1    時間: 2017-5-12 23:11
好Q多功夫之後... ;)
作者: tiger1    時間: 2017-5-12 23:11
前擔又有小小進展⋯⋯ ;)
作者: tiger1    時間: 2017-5-16 17:14
麻麻哋又搞多咗一D
作者: Luke    時間: 2017-5-16 20:49
大製作,勁!
作者: tiger1    時間: 2017-5-17 05:53
Luke 發表於 2017-5-16 20:49
大製作,勁!

見笑啊,c兄 ;)
作者: tiger1    時間: 2017-5-17 06:14
F810 發表於 2017-5-2 18:52
師兄,你不如原汁原味,用返原廠頭擔,更有味道。

C hing 所言甚對。

加上呢份頭擔是 light weight version, 因此小弟特別再備份多另一 set 作原味食法

咁因為節目時間關系,我另外再追加了一份再後其一D嘅 single beam front end ;)
作者: tiger1    時間: 2017-5-17 06:32
Delta 乃一代宗師,設計十分前衞,單看呢份一件頭尾擔,其實好多嘢要執。

第一,D切口好粗糙,要好多功夫打磨。

第二,眼見幾靚仔,但其實左右 bearing alignment 係 off 咗嘅!所以雖然説係組合咗,但其實係唔太 spin free, 令小弟不禁更欣賞星星的 F103....

第三,尾擔同 T 板接合的 2粒 8-32 screw 位係要小弟自行攪牙嘅,DKLM, 哈哈大笑  ;)

Well, may be 我呢部係次貨?;)
作者: tiger1    時間: 2017-5-17 07:09
圖中正中上方的黑膠係用作 shock mount

細心睇睇就會見到係偏咗嘅

Shock mount 要精準在現今世代車壇係常識,咁呢片東東咁水平,小弟真的又再度失望了一點點 ;)

要做多D手腳其實都係開心嘅。好似追女仔,太容易就冇乜意思了
作者: tiger1    時間: 2017-5-17 07:13
放大再放大
作者: F810    時間: 2017-5-17 14:21
tiger1 發表於 2017-5-17 06:32
Delta 乃一代宗師,設計十分前衞,單看呢份一件頭尾擔,其實好多嘢要執。

第一,D切口好粗糙,要好多功夫 ...

當年既  QC 係咁上下,不過你果架就差好多 。  

想當年,肥雄用呢架車,贏過PRO10比賽。

作者: tiger1    時間: 2017-5-17 15:15
F810 發表於 2017-5-17 14:21
當年既  QC 係咁上下,不過你果架就差好多 。  

想當年,肥雄用呢架車,贏過PRO10比賽。

雄兄至今都可謂一代宗師。太靚仔喇
作者: F810    時間: 2017-5-17 16:07
tiger1 發表於 2017-5-17 15:15
雄兄至今都可謂一代宗師。太靚仔喇

呢部車,你其實有冇落場跑過、 試過?  如果未跑過,你吳應該隨便去改。

作者: tiger1    時間: 2017-5-17 16:37
F810 發表於 2017-5-17 16:07
呢部車,你其實有冇落場跑過、 試過?  如果未跑過,你吳應該隨便去改。

...

自己真金白銀買玩具一部,又唔使第三者保險,冇乜應該唔應該。;)
作者: tiger1    時間: 2017-5-17 16:48
F810 發表於 2017-5-17 16:07

...

其實呢部車一睇就知係可能全新喇,咁一定係落過場,試過好多里數啦!

跑過未跑過,「改」係完全没有「隨便」嘅成份。隨便睇就真 ;)

再者小弟同 Delta 當今掌櫃 Dave Campbell 都傾過吓,佢對改下車都冇異議 ;)
作者: fyin    時間: 2017-5-18 11:33

Hi 前擔轉向唔覺有Caster角度嘅?? 係咪我睇錯! 0 度Caster行唔到直線喎
作者: tiger1    時間: 2017-5-18 12:15
fyin 發表於 2017-5-18 11:33
Hi 前擔轉向唔覺有Caster角度嘅?? 係咪我睇錯! 0 度Caster行唔到直線喎

The front end is incomplete for now, this caster is not obvious
作者: sunnymok    時間: 2017-5-18 12:32
當年Delta1:8油车尾行杯士!
作者: tiger1    時間: 2017-5-18 16:44
sunnymok 發表於 2017-5-18 12:32
當年Delta1:8油车尾行杯士!

咁正? 咁,可唔可以換啤呤?
作者: F810    時間: 2017-5-18 18:49
tiger1 發表於 2017-5-1 23:23
原裝 Delta 避震 dampers 好難搵。粗粗哋平平哋搵D「叄racing 」啪屎,又出奇咁正喎⋯⋯  ...

點會難搵呢?
[attach]1045992[/attach]

作者: sunnymok    時間: 2017-5-18 20:20
tiger1 發表於 2017-5-18 16:44
咁正? 咁,可唔可以換啤呤?

當時年紀細,冇咁多知識,都唔知可唔可以換。但印象中係唔換得。因引engine底座係連尾軸一件過的。冇位放啤呤。
作者: tiger1    時間: 2017-5-18 21:10
sunnymok 發表於 2017-5-18 20:20
當時年紀細,冇咁多知識,都唔知可唔可以換。但印象中係唔換得。因引engine底座係連尾軸一件過的。冇位放 ...

有意思的 ;)
作者: tiger1    時間: 2017-5-29 22:38
馬馬虎虎,mock up for now ;)
作者: F810    時間: 2017-6-1 16:28
tiger1 發表於 2017-5-29 22:38
馬馬虎虎,mock up for now ;)

期待師兄試車報導分享

作者: LAZER-ZXR_GP    時間: 2017-6-1 19:04
P4 頭???????
作者: tiger1    時間: 2017-6-2 07:37
LAZER-ZXR_GP 發表於 2017-6-1 19:04
P4 頭???????

;) .......
作者: tiger1    時間: 2017-6-14 22:39
基本完成
作者: tiger1    時間: 2017-6-14 22:40
頭擔特寫,似P4但非P4 ;)
作者: tiger1    時間: 2017-6-14 22:41
簡化了的後避震系統,IMHO 中 damper 可有可無
作者: tiger1    時間: 2017-6-14 23:08
Rear 中油壓可有可無,主要原因是在此 set up dampers 已經向前走slanted, 可作一定程度的縱向硬度調整

Base on 原本 set up,damper 是需要 droop 才能做左右扭動的動作,除非使用很短的彈弓,否則的話左右彈弓是 constantly in activated states 的的....
作者: emaxxyeung    時間: 2017-6-15 17:50
Tiger 兄,有冇打算放佢落地行?
如果有,祝你好運.....
作者: Luke    時間: 2017-6-15 19:16
tiger1 發表於 2017-6-14 23:08
Rear 中油壓可有可無,主要原因是在此 set up dampers 已經向前走slanted, 可作一定程度的縱向硬度調整

Ba ...

唔...就咁望都幾靚仔,但直覺上,以現時roll damper的角度來看,D油同彈弓要用到好重吓,先可以承受起動的反作用力。我自己反為覺得roll damper 喺t-板型佈局嘅車,其實無尾damper咁重要.

作者: tiger1    時間: 2017-6-15 23:17
emaxxyeung 發表於 2017-6-15 17:50
Tiger 兄,有冇打算放佢落地行?
如果有,祝你好運.....

師兄,小弟十分感動!

咁我就祝你身體健康喔
作者: tiger1    時間: 2017-6-21 22:38
草上飛 style ;)

哈哈
作者: tiger1    時間: 2017-6-21 22:47

其實 bolink 差不多40年前已經出過呢種 concept!

此車在平坦的 off road 可謂快到無倫,不過在較為不平的賽道就無能為力⋯

Yokomo did this in about 1979, HK '偉高'叫'草上飛', even showed on TVB 'EYT' 歡樂今宵  

http://www.rc-evo.com/xbbs/thread-208333-1-1.html

作者: tiger1    時間: 2017-6-21 22:48
加上甲蟲 low rider 殼
作者: tiger1    時間: 2017-6-21 23:02

Another odd project ;)

作者: tiger1    時間: 2017-7-1 22:37

Body mounts 搞x掂

作者: tiger1    時間: 2017-7-1 22:37
Pat pat, 加多D decals
作者: tiger1    時間: 2018-2-26 23:25
肉刀冇/亜蘇屎 草上飛
作者: tiger1    時間: 2021-11-28 09:14
又加相

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2