RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: ISDT 差唔到电 [打印本頁]

作者: tamiyarx    時間: 2018-10-23 16:49
標題: ISDT 差唔到电

新買返來差左兩次正常,第三次差左半粒鈡就停左,原因係兩边的balancer 都出問題,跟著就再差唔到。
経舖头送返厂,仲要一兩個月先有可能整返。
第一次用呢个 ISDT牌子就出事,維修又咁耐,想再幫襯都几难唔知有冇師兄遇到同樣情況!

作者: rk2    時間: 2018-10-23 17:29
師兄,邊款 model 你用緊? 我用 Q6 PLUS, so far so good.
作者: tamiyarx    時間: 2018-10-23 19:14
rk2 發表於 2018-10-23 17:29
師兄,邊款 model 你用緊? 我用 Q6 PLUS, so far so good.

ISDT D2

作者: AMAT    時間: 2018-10-24 08:52
ISDT如果有問題,你攞返去俾佢地整,其實並唔難,佢地亦都好樂意幫你搞。問題只係一定由代理俾佢地。

你話一兩個月咁係因為香港冇代理,所有貨都係係國內攞貨返香港嚟賣。ISDT只會收國內代理O既貨嚟整。你所買O既鋪百份百成係上面華強攞貨,要佢自己攞返上去深圳再俾返國內代理,再寄返去廠,咁就自然耐啦。香港所有差電機都唔可能直寄,只可以人肉運上去寄,實耐。

你部差機攞咗返去鋪到未?如果仲係你到,你影相俾我睇個徵狀,我可以直接SEND俾ISDT,睇下係咪解決唔到。
有時可能係因為SOFTWARE問題,只要UPGRADE一下就冇事。

我自己用T6,用得好好冇問題。
D2我一樣用過,都係好好用。

我夠膽講一句,暫時計,ISDT個軟件只係冇i CHARGER咁勁外,市場上一定冇人做得好過佢,尤其係BALANCE果到。LRP/TEAM ORION都係國內廠做,甚至其實都係大家知果國內廠做幾間做,軟件都係國內寫...... 都冇ISDT寫得好。
寄得耐只係因為冇代理。

香港好快會有正式代理,到時就會好好多。

作者: AMAT    時間: 2018-10-24 10:04
你們問題我同ISDT講咗,佢地話有可能係平衡頭壞咗,換咗就OK。但只係純粹佢地就咁睇你講。

至於整,佢地整真係一星期搞掂。鋪頭幾時攞上去俾返代理,佢地真係控制唔到,呢下真係你可能要理解下。
作者: tamiyarx    時間: 2018-10-24 10:09
AMAT 發表於 2018-10-24 10:04
你們問題我同ISDT講咗,佢地話有可能係平衡頭壞咗,換咗就OK。但只係純粹佢地就咁睇你講。

至於整,佢地整 ...

舖头話已經送返ㄏ,昨日问佢话保守估計要一二个月
作者: AMAT    時間: 2018-10-24 10:13
tamiyarx 發表於 2018-10-24 10:09
舖头話已經送返ㄏ,昨日问佢话保守估計要一二个月

如果你俾到你部機個SERIE NO我,我可以同ISDT講,ISDT話同你優先睇。
你有冇林巴?

作者: tamiyarx    時間: 2018-10-24 10:14
部差机買左2个星期咋,因要買到差線才可試,差第三次真出事,玩左几十年都是第一次
作者: tamiyarx    時間: 2018-10-24 10:21
AMAT 發表於 2018-10-24 10:13
如果你俾到你部機個SERIE NO我,我可以同ISDT講,ISDT話同你優先睇。
你有冇林巴?
...

冇抄低呀,不過我浄係比返部机比厂,冇跟电線的。
作者: AMAT    時間: 2018-10-24 10:22
tamiyarx 發表於 2018-10-24 10:14
部差机買左2个星期咋,因要買到差線才可試,差第三次真出事,玩左几十年都是第一次 ...

你有冇機林巴?冇就冇計。

有我可以俾ISDT。

ISDT話,下次你可以係FB搵佢地,部機有個SELF CHECKING FUNCTION係MENU入面,會睇到邊到有問題,可能到時報佢地知,佢地會知點搞。
https://www.facebook.com/isdt.co/?ref=br_rs

佢地自己都話,機到佢地手,最快兩日,最遲一個星期,都整好。唔駛一個月。
但都係果句,鋪幾時寄去同代理幾時寄返嚟......冇人知,佢地控制唔到~

佢地好樂意幫你解決問題。

作者: AMAT    時間: 2018-10-24 10:24
tamiyarx 發表於 2018-10-24 10:21
冇抄低呀,不過我浄係比返部机比厂,冇跟电線的。

咁你真係唯有等鋪。

下次記得係FB CONTACT佢地先。

工房同ISDT好熟......

作者: tamiyarx    時間: 2018-10-24 10:27
AMAT 發表於 2018-10-24 10:24
咁你真係唯有等鋪。

下次記得係FB CONTACT佢地先。

唔該哂 Amat

作者: AMAT    時間: 2018-10-24 10:32
tamiyarx 發表於 2018-10-24 10:27
唔該哂 Amat

ISDT啲機都有SELF CHECKING功能,下次記得用下佢,睇下佢出咩ERROR,FB問佢地,咁就唔駛乾等。

宜家香港未有代理佢地都知係麻煩咗,但因為佢地希望啲機無論係維修或價格上都保証得好O的,所以先必需要代理寄俾佢地。
佢地應該好快會有真正正式香港代理,到時會更加好。

作者: rk2    時間: 2018-10-24 10:44
ISDT啲機都有SELF CHECKING功能. . ... . .今晚返屋企試下先。
作者: AMAT    時間: 2018-10-24 10:50
tamiyarx 發表於 2018-10-24 10:27
唔該哂 Amat

ISDT問你攞咗俾邊間鋪頭到搞?

睇下幫你TRACE唔TRACE到喎。

有冇資料?

作者: AMAT    時間: 2018-10-24 11:03
rk2 發表於 2018-10-24 10:44
ISDT啲機都有SELF CHECKING功能. . ... . .今晚返屋企試下先。

係,呢個功能好有用。

萬一部機真係TOUCH WOOD有問題,可以睇到SOFTWARE定HARDWARE問題先,如果係SOFTWARE,可以DOWNLOAD佢地FIRMWARE解決。
不過佢地果個USB手指係有O的難買,呢個真,我都搵咗好多間先買到~

所以佢地啲機真係除咗I CHARGER外,真係係市場上暫時嚟講係最先進O既系統嚟。

有O的人可能迷信覺得LRP或TEAM ORION勁......但LRP其實都唔係佢自己做,佢地都係搵大陸廠做,連SOFTWARE都唔係LRP自己寫。今時今日LRP只係賣個名。
話啲電爆O的...... 其實佢地可能仲係用緊N年前個系統,都冇更新過,只係個人心理作用覺得佢爆。

作者: uorreh2000    時間: 2018-10-24 12:05
同埋 香港寄電子野返大陸係十分難同麻煩...基本上順風果堆都唔想做你生意...一係搵私人集運攪...
作者: tamiyarx    時間: 2018-10-24 12:57
AMAT 發表於 2018-10-24 10:50
ISDT問你攞咗俾邊間鋪頭到搞?

睇下幫你TRACE唔TRACE到喎。

RcMart . Thanks Amat

作者: AMAT    時間: 2018-10-24 13:32
uorreh2000 發表於 2018-10-24 12:05
同埋 香港寄電子野返大陸係十分難同麻煩...基本上順風果堆都唔想做你生意...一係搵私人集運攪... ...

分分鐘兩三舊水,好唔抵。

作者: AMAT    時間: 2018-10-24 13:33
tamiyarx 發表於 2018-10-24 12:57
RcMart . Thanks Amat

已經通知咗ISDT,佢地收到會盡快幫你搞。

作者: tamiyarx    時間: 2018-10-24 14:00
AMAT 發表於 2018-10-24 13:33

Thanks a lot Amat

作者: loman    時間: 2018-10-24 17:37
我買左部ISDT A4 用左一晚就壞左個1號差電位, 有無得換呢?
作者: tamiyarx    時間: 2018-10-24 21:51

非常感謝

作者: loman    時間: 2018-10-25 18:02

ISDT facebook 裡的客服跟我說, 不維修銷售海外的地點的買家, 好在我只買了一部數十元的A4差機, 但再也不會再買這牌子的產品, 買了一天便報銷, 從未試過咁既經驗
作者: AMAT    時間: 2018-10-25 23:52
loman 發表於 2018-10-25 18:02
ISDT facebook 裡的客服跟我說, 不維修銷售海外的地點的買家, 好在我只買了一部數十元的A4差機, 但再也不會 ...

因為香港冇代理。
網上買果O的你要寄返去網上賣俾你果個,等佢寄返去ISDT到整。

你果部A4機會,冇得SELF CHECK,所以係麻煩小小。

都係句果,香港遲下會有正式代理,咁就會好O的。

作者: james9999    時間: 2018-10-28 09:15
我自己寄去ISDT整,四日後整好寄返比我
作者: AMAT    時間: 2018-10-28 11:08
james9999 發表於 2018-10-28 09:15

請問你點樣寄上去呢?用咩公司寄呢?

作者: rcstig    時間: 2018-10-28 16:27
AMAT 發表於 2018-10-28 11:08
請問你點樣寄上去呢?用咩公司寄呢?

I think "Hong Kong Post" can send charger back to China. Same as HobbyWing ESC I do before.

作者: AMAT    時間: 2018-10-28 19:03
rcstig 發表於 2018-10-28 16:27
I think "Hong Kong Post" can send charger back to China. Same as HobbyWing ESC I do before.

得應該得,不過好貴,百幾蚊至少。
作者: rcstig    時間: 2018-10-29 16:25
AMAT 發表於 2018-10-28 19:03
得應該得,不過好貴,百幾蚊至少。

I sent HW ESC back to China with 掛號信件 around HDK$4x only. The delivery time around 1 week from HK to China. You can request them back via SFExpress.

作者: loman    時間: 2018-10-29 18:18
james9999 發表於 2018-10-28 09:15

ISTC從沒講過可以直接寄比佢喎, 只是叫我聯絡番淘寶店, 如果可以我相信佢一開始就叫我寄比佢整啦, 不過算了, 牌子野第一次體驗好重要, 產品QC唔得, 服務都唔及格, 唔會再有下次。

作者: AMAT    時間: 2018-10-29 18:34
loman 發表於 2018-10-29 18:18
ISTC從沒講過可以直接寄比佢喎, 只是叫我聯絡番淘寶店, 如果可以我相信佢一開始就叫我寄比佢整啦, 不過算 ...

你講果個A4,我有兩個。

我自己用一O的事都冇。

你係咪可以好確定佢係壞先?
至於QC唔得,人地係全檢嚟做。

不過算啦,可能你覺得係平O野,唔多在乎,咁就冇得好講,壞唔壞都冇乜關係。

作者: AMAT    時間: 2018-10-29 18:48
rcstig 發表於 2018-10-29 16:25
I sent HW ESC back to China with 掛號信件 around HDK$4x only. The delivery time around 1 week from  ...

咁平?

可能你件O野輕啦。

如果去郵局到計,一公斤掛號係要HKD176.8。e-express都HKD72。
如果EMS就成HKD164。

冇你寄隻電變咁平。

500g樓下就係你個價。

作者: AMAT    時間: 2018-10-29 18:50
兩大隻用緊,乜事都冇。

QC差,就唔會Kyosho都同佢攞貨仲掛Kyosho牌頭。
作者: loman    時間: 2018-10-29 20:00

呢度上傳唔到影片,無得比你睇個情況,1號充電位入任何電都閃紫色燈
作者: AMAT    時間: 2018-10-29 20:21
loman 發表於 2018-10-29 20:00
呢度上傳唔到影片,無得比你睇個情況,1號充電位入任何電都閃紫色燈

幫你問下。
作者: AMAT    時間: 2018-10-29 20:28
A4有得upgrade firmware
https://www.isdt.co/download

佢地都話叫你試一試。

我一陣駁電腦望下先。

作者: AMAT    時間: 2018-10-29 21:30
[attach]1122938[/attach]

試一試。

作者: AMAT    時間: 2018-10-29 21:54
我都順手update下先……
作者: AMAT    時間: 2018-10-29 21:54
普通機要update要買呢條線先update到。
作者: loman    時間: 2018-10-31 23:49
AMAT 發表於 2018-10-29 21:30
試一試。

之前已經試過哂一樣唔得, 唔係software問題

作者: AMAT    時間: 2018-11-1 04:52
loman 發表於 2018-10-31 23:49
之前已經試過哂一樣唔得, 唔係software問題

咁可能真係要寄返去先知。

作者: rk2    時間: 2018-11-1 09:21
rk2 發表於 2018-10-24 10:44

原來Q6 + 是沒有 self check 功能的,找了成晚都看不到有此function。
作者: AMAT    時間: 2018-11-1 11:00
rk2 發表於 2018-11-1 09:21
原來Q6 + 是沒有 self check 功能的,找了成晚都看不到有此function。

你入唔入到FUNCTION改語言果頁先?

作者: rk2    時間: 2018-11-1 12:45
AMAT 發表於 2018-11-1 11:00
你入唔入到FUNCTION改語言果頁先?

淘寶買的。中文菜單。好似唔俾改語言。

作者: AMAT    時間: 2018-11-1 14:15
rk2 發表於 2018-11-1 12:45

點會。

你開咗咗,襟實中間個制,就會點入去個FUNCTION MENU,入面一定有得搞。至少都會有英文,唔會淨得中文。

作者: uredrum    時間: 2018-11-1 20:20

我都係起淘寶買T8中文菜單,唔俾改語言。如要改語言要入code

作者: AMAT    時間: 2018-11-1 20:40
uredrum 發表於 2018-11-1 20:20
我都係起淘寶買T8,中文菜單,唔俾改語言。如要改語言要入code。

我部T8一樣淘寶買,一樣可以睇英文,仲有繁簡中文,日文都有。

咁奇怪?

作者: uredrum    時間: 2018-11-1 21:09
要入了糸統信息板面後,再按中間制三次方可改 language。但要入code
https://www.rcgroups.com/forums/ ... for-update-firmware
作者: rk2    時間: 2018-11-2 08:49
AMAT 發表於 2018-11-1 14:15
點會。

你開咗咗,襟實中間個制,就會點入去個FUNCTION MENU,入面一定有得搞。至少都會有英文,唔會淨 ...

多謝壇主指點,你唔講,真係唔知有此 hidden menu 。 昨晚再試,入到 system setting 後選 self check 功能。花不到一分鐘就完成了self check。

作者: rk2    時間: 2018-11-2 08:55
rk2 發表於 2018-11-2 08:49
多謝壇主指點,你唔講,真係唔知有此 hidden menu 。 昨晚再試,入到 system setting 後選 self check  ...

至於語言選擇問題,菜單內有好多語言可選,但是只有反了綠色底的才是有效選項。灰底色的是選不了的。

作者: AMAT    時間: 2018-11-2 11:22
rk2 發表於 2018-11-2 08:55
至於語言選擇問題,菜單內有好多語言可選,但是只有反了綠色底的才是有效選項。灰底色的是選不了的。
...

咁可能你要更改先可以用到呢。

我自己部T8試過,日文中文英文都冇問題。
作者: mos-leung    時間: 2018-11-2 13:26

how much from 淘寶?

作者: rk2    時間: 2018-11-2 13:37
mos-leung 發表於 2018-11-2 13:26
how much from 淘寶?

CHECK PM.

作者: blackcolt    時間: 2018-11-2 14:27
isdt is not good , I use 2 times had error too ....
作者: AMAT    時間: 2018-11-2 18:32
可以俾大家睇,我部T8係中英日同其他有寫果啲都用到。
作者: AMAT    時間: 2018-11-15 13:36
tamiyarx 發表於 2018-10-24 14:00
Thanks a lot Amat

應該整返好寄返俾你啦~?^_^

作者: tamiyarx    時間: 2018-11-15 16:19
AMAT 發表於 2018-11-15 13:36
應該整返好寄返俾你啦~?^_^

未收到通知呀
作者: AMAT    時間: 2018-11-15 17:16
tamiyarx 發表於 2018-11-15 16:19
未收到通知呀

以我所知好似已經整好......

ANYWAY,我都係問下唧。

作者: tamiyarx    時間: 2018-11-15 18:43
AMAT 發表於 2018-11-15 17:16
以我所知好似已經整好......

ANYWAY,我都係問下唧。

Thx Amat

作者: tamiyarx    時間: 2018-11-27 21:33

終於收到,discharge set 左 3A 放电,但实際顯示只有-0.6A,放左40分鐘只放左400mAh,係咪set錯D乜嘢?

作者: jj2006    時間: 2018-11-27 22:11
tamiyarx 發表於 2018-11-27 21:33
終於收到,discharge set 左 3A 放电,但实際顯示只有-0.6A,放左40分鐘只放左400mAh,係咪set錯D乜嘢?: ...

我試左兩部都係咁
作者: AMAT    時間: 2018-11-27 22:33
終於收到,discharge set 左 3A 放电,但实際顯示只有-0.6A,放左40分鐘只放左400mAh,係咪set錯D乜嘢?: ...

有時未必係機問題,可能係舊電有問題。
你要用多幾舊電嚟試,仲有最好係試一次充滿電後嚟放電試下,咁先知係邊樣出現問題。

我自己用T8就冇呢個問題。

作者: tamiyarx    時間: 2018-11-27 23:50
AMAT 發表於 2018-11-27 22:33
有時未必係機問題,可能係舊電有問題。
你要用多幾舊電嚟試,仲有最好係試一次充滿電後嚟放電試下,咁先 ...

I'll  try,  thx Amat !

作者: JKC710    時間: 2018-11-28 21:12

係咪用12V電源?

作者: tamiyarx    時間: 2018-11-28 22:03
JKC710 發表於 2018-11-28 21:12
係咪用12V電源?

用AC not 12V

作者: wasabipet    時間: 2018-12-13 13:20
rcstig 發表於 2018-10-29 16:25
I sent HW ESC back to China with 掛號信件 around HDK$4x only. The delivery time around 1 week from  ...

上星期問郵局,佢要報関喎。想寄HW esc。

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2