RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 自己整LED問題 [打印本頁]

作者: Evo露筍    時間: 2007-5-16 12:48
標題: 自己整LED問題
而家我有4粒超光紅色,6粒超光白色,9粒普通黃色,10粒1/4W 5%炭膜電阻,
咁係唔係每粒LED加一粒電阻,用6V電箱(4粒AA電)推ok嗎?
作者: ming0916    時間: 2007-5-16 13:26
其實都唔洗每1粒led都1電阻既
我諗你應該係並聯吧
你只要係電箱正線位加1粒電阻 之後博led就可以啦
作者: Evo露筍    時間: 2007-5-16 14:40
標題: 回復 #2 ming0916 的帖子
其實並聯即係咩呢?
有冇圖解呀?
作者: 阿蛇    時間: 2007-5-16 14:51
原帖由 ming0916 於 2007-5-16 13:26 發表
我諗你應該係並聯吧

電阻要幾大
作者: Evo露筍    時間: 2007-5-16 16:47
並聯係唔係即係所有正極o既駁埋一齊,負極駁埋一齊咁呀?
作者: 阿蛇    時間: 2007-5-16 17:00
原帖由 Evo露筍 於 2007-5-16 16:47 發表
並聯係唔係即係所有正極o既駁埋一齊,負極駁埋一齊咁呀?

類似啦,串聯就好似一串燒賣咁law!
並聯好難形容你知
作者: 阿蛇    時間: 2007-5-16 17:02
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=43427&extra=page%3D1

#5 o個個人比你張相就係叫做並聯
作者: Evo露筍    時間: 2007-5-16 17:27
標題: 回復 #7 阿蛇 的帖子
好似明明地........等我試下先
作者: magic-vtec    時間: 2007-5-16 17:38
原帖由 ming0916 於 2007-5-16 01:26 PM 發表
我諗你應該係並聯吧

查實咁樣堅冇咁好......我試過咁樣燒.....每粒加會好d....
當然.....only電箱加1粒方便好多

p.s. 我問過好幾個人....佢地都話其實電阻落 + / - 都ok架
作者: 阿蛇    時間: 2007-5-16 17:43
原帖由 magic-vtec 於 2007-5-16 17:38 發表

查實咁樣堅冇咁好......我試過咁樣燒.....每粒加會好d....

p.s. 我問過好幾個人....佢地都話其實電阻落 + / - 都ok架

但係如果落o個粒電阻太大,咁粒LED 會點
作者: magic-vtec    時間: 2007-5-16 17:44
原帖由 阿蛇 於 2007-5-16 05:43 PM 發表

但係如果落o個粒電阻太大,咁粒LED 會點

會較暗/唔著架
作者: 觀星是答案    時間: 2007-5-16 17:53
原帖由 阿蛇 於 2007-5-16 17:02 發表
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=43427&extra=page%3D1

#5 o個個人比你張相就係叫做並聯

原來我叫做 #5 o個個人

btw, 我成個 circuit 畫晒出來都仲要問 ... 仲要唔 o係同一個 post 問 ....
唉 ~~
作者: magic-vtec    時間: 2007-5-16 17:55
觀星兄變左做#5 o個個人兄 算吧啦
作者: Evo露筍    時間: 2007-5-16 17:56
標題: 回復 #12 觀星是答案 的帖子
sorry sorry.........我驚冇人覆丫麻..........但係又想學wor......
作者: 觀星是答案    時間: 2007-5-16 18:00
其實一粒 3V LED 用 0.2W o甘上下電
4 粒用 0.8W

所以我咪叫你用 1 粒 1W resistor 搭 4 粒 LED lo
又唔駛焊 o甘多零件, 又唔會 o甘易燒, V 數又一定準, 唔會有 o的 LED 光少少, 有 o的暗少少 lo
作者: 阿蛇    時間: 2007-5-16 18:05
原帖由 觀星是答案 於 2007-5-16 18:00 發表
其實一粒 3V LED 用 0.2W o甘上下電
4 粒用 0.8W

所以我咪叫你用 1 粒 1W resistor 搭 4 粒 LED lo
又唔駛焊 o甘多零件, 又唔會 o甘易燒, V 數又一定準, 唔會有 o的 LED 光少少, 有 o的暗少少 lo

今次係#15 兄

請問咩叫做1W resistor呀?
作者: Evo露筍    時間: 2007-5-16 18:05
標題: 回復 #15 觀星是答案 的帖子
觀星兄,明白晒......多謝指導~
作者: magic-vtec    時間: 2007-5-16 18:07
原帖由 阿蛇 於 2007-5-16 06:05 PM 發表

今次係#15 兄

請問咩叫做1W resistor呀?

即係可以承受1w既電阻Lor....
係咪咁講呢
作者: 阿蛇    時間: 2007-5-16 18:08
原帖由 magic-vtec 於 2007-5-16 18:07 發表

即係可以承受1w既電阻Lor....
係咪咁講呢

佢個用途我唔係太明白 如果想整6粒LED 咁係咪用承受1.5w既電阻
作者: herbert1    時間: 2007-5-16 23:49
我唔係好明1W既電阻即係用大約幾Ω既先岩呢????
作者: ryancmlam    時間: 2007-5-16 23:56
W = Watt = unit of power = (current)^2 x (resistance of the resistor).

e.g. if the current of the LED is 20mA (=0.02A) and the resistance of the resistor that connected in series with the LED is 100 ohm. The power dissipated in resistor is (0.02)^2 x 100 = 0.04 W.
作者: herbert1    時間: 2007-5-17 00:01
原帖由 ryancmlam 於 2007-5-16 23:56 發表
W = Watt = unit of power = (current)^2 x (resistance of the resistor).

e.g. if the current of the LED is 20mA (=0.02A) and the resistance of the resistor that connected in series with the LED is ...

THX , 咁係咪所有LED行20mA架呢?
作者: 傻玉    時間: 2007-5-17 00:07
原帖由 magic-vtec 於 2007-5-16 17:38 發表

冇分正負
作者: ryancmlam    時間: 2007-5-17 07:14
原帖由 herbert1 於 2007-5-17 00:01 發表

THX , 咁係咪所有LED行20mA架呢?

It depends on the color of the LED. When you calculate the resistance, you need to know two parameters viz. "forward voltage drop"(Vf) and "norminal current"(In) of the LED. Different color have different value of (Vf) and (In). Siimply, if the supply voltage is V, the resistance of the resistor that needs to be connected in series with the LED is R = (V-Vf)/In.
e.g. If supply voltage = 6V, forward voltage = 3V and In= 20mA, R = (6-3)/0.02 = 150 ohm,
作者: herbert1    時間: 2007-5-17 11:37
原帖由 ryancmlam 於 2007-5-17 07:14 發表

It depends on the color of the LED. When you calculate the resistance, you need to know two parameters viz. "forward voltage drop"(Vf) and "norminal current"(In) of the LED. ...

之但係買粒LED返黎都唔知Vf 同In係幾多??
作者: 觀星是答案    時間: 2007-5-17 11:45
原帖由 阿蛇 於 2007-5-16 18:08 發表

佢個用途我唔係太明白 如果想整6粒LED 咁係咪用承受1.5w既電阻

你可以 o甘講 o既
但你接唔接受到 o甘大粒電阻裝 o係架車上面先?
大 1W 的電阻, size 大幾倍的
作者: 觀星是答案    時間: 2007-5-17 11:51
原帖由 herbert1 於 2007-5-17 11:37 發表

之但係買粒LED返黎都唔知Vf 同In係幾多??

約數啦 ~ 你估依家做緊精密而敏感的線路咩 ....
俾 o野你睇 ...
http://forum.esmchina.com/FORUM_POST_1200205053_0.HTM
作者: herbert1    時間: 2007-5-17 11:55
原帖由 觀星是答案 於 2007-5-17 11:51 發表

約數啦 ~ 你估依家做緊精密而敏感的線路咩 ....
俾 o野你睇 ...
http://forum.esmchina.com/FORUM_POST_1200205053_0.HTM

Wow............呢個網講得好詳細 , THX
作者: Evo露筍    時間: 2007-5-21 17:24
琴日整左差唔多4個鐘.........雖然大部份燈都著......但係有2粒超光紅唔著.......4粒黃色超暗...............
計劃失敗......聽日都係羅比人整算喇...........

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2