RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 由零開始 一步到位 新手之路 [打印本頁]

作者: zaisang    時間: 2022-8-2 20:24
標題: 由零開始 一步到位 新手之路
大家好呀
我係新入坑既朋友
之前試過砌左架 XQ02S之後 係渡船街玩
發現自已返唔到轉頭
本來打算想升級 但係爬完文之後發現
原來有咁多種唔同種類既野可以買

所以最後決定左一步到位買左個X4車架
同Set車用既零件 諗住邊整邊學
開始自己既新手之路

所以係到同大家打個招呼先
可能遲啲會有好多問題問大家
請大家多多指教

不定時update 自己進度

作者: Nori    時間: 2022-8-2 22:46
你有set車架又買camber尺?
Set車板呢?
作者: zaisang    時間: 2022-8-2 23:01
Nori 發表於 2022-8-2 22:46
你有set車架又買camber尺?
Set車板呢?

camber尺 係打算輕便出去果時用既
另外真係溜左Set車板無買
師兄有無邊塊介紹? 我呢2日出去買埋先
thx 師兄

作者: zaisang    時間: 2022-8-3 04:23
更新進度5%
搞左成晚終於焊好個電變

作者: jeffkam23    時間: 2022-8-3 09:07
其實你應該砌好左架車先, 之後先焊電線.
因為後焊既好處係電線到時先知應該要既長度, 宜家就應該過長喇.
但無咩大問題既, 學你咁講, 邊整邊學.
作者: d.s    時間: 2022-8-3 09:29
jeffkam23 發表於 2022-8-3 09:07
因為後焊既好處係電線到時先知應該要既長度, 宜家就應該過長喇.
...

放大睇,勉強見到摩打果邊未焊,電果邊就唔知嘞

作者: d.s    時間: 2022-8-3 09:47
zaisang 發表於 2022-8-2 23:01
camber尺 係打算輕便出去果時用既
另外真係溜左Set車板無買
師兄有無邊塊介紹? 我呢2日出去買埋先

若果你係步兵又想輕便可以帶出街咁就買塊全碳纖set車板(牌子唔記得)若你揸車唔怕重又或者唔考慮帶出街就求其一塊

作者: zaisang    時間: 2022-8-3 11:17
jeffkam23 發表於 2022-8-3 09:07
...

多謝師兄提醒
我摩打位未焊
只係焊左電變位A+B-C

不過學師話齋 我下次都係整左車架先再焊
唔洗返手咁多次
作者: jeffkam23    時間: 2022-8-3 12:49
d.s 發表於 2022-8-3 09:29
放大睇,勉強見到摩打果邊未焊,電果邊就唔知嘞

都係師兄眼利

作者: zaisang    時間: 2022-8-3 22:47
更新進度 10% 本說明書好靚同好詳細
無諗過可以掃qrcode睇教學  牙差完成!

作者: zaisang    時間: 2022-8-4 02:39
更新進度30% 波箱完成 部分螺絲轉用鈦螺絲
想問下各位師兄 通常螺絲應該扭緊定係鬆少少?

作者: AMAT    時間: 2022-8-4 14:16
zaisang 發表於 2022-8-4 02:39
更新進度30% 波箱完成 部分螺絲轉用鈦螺絲
想問下各位師兄 通常螺絲應該扭緊定係鬆少少? ...

扭螺絲到就停。

作者: eason    時間: 2022-8-4 21:00
Ching 你呢set嘢買咗幾多錢?
作者: zaisang    時間: 2022-8-4 22:19
AMAT 發表於 2022-8-4 14:16
扭螺絲到就停。

唔該哂師兄
另外想問下 有無需要落螺絲膠架?
作者: zaisang    時間: 2022-8-4 22:22
eason 發表於 2022-8-4 21:00
Ching 你呢set嘢買咗幾多錢?

大約8千左右
不過我唔係同一個地方買 我去左好多間鋪睇
作者: zaisang    時間: 2022-8-5 04:19
更新進度45% 突發事件!!
發現左包裝錯左零件….
本來應該前後 各2既特殊波cup
佢竟然俾少左一個我…
請問一下各位師兄有無方法解決?
因為我無果粒係#30266 佢前面係開左個洞

作者: AMAT    時間: 2022-8-5 09:42
zaisang 發表於 2022-8-4 22:19
唔該哂師兄
另外想問下 有無需要落螺絲膠架?

除咗臂嘅波子頭要落小小,其餘都唔好落會好啲。
唔少人因為乜都落,最後架車會拆唔開。

臂波子位因為經常轉動,有機會鬆,所以先要落。
但點小小就得唔好落一大PAT。

作者: AMAT    時間: 2022-8-5 09:43
zaisang 發表於 2022-8-5 04:19
更新進度45% 突發事件!!
發現左包裝錯左零件….
本來應該前後 各2既特殊波cup

如果係香港行貨,你可以問返香港代理環球模型補返。
如果係水貨,就食自己喇。

環球模型CONTACT
https://www.facebook.com/worldmodelhk
作者: zaisang    時間: 2022-8-5 14:01
AMAT 發表於 2022-8-5 09:43

唔該哂師兄  
我果盒應該水貨黎 我唔見果張行貨貼紙
睇黎要出去搵下有無呢件parts買
上網睇過RCmart 果邊無貨

想問下 除左廣華街果邊
仲有邊度大機會會有X-ray既零件賣?

作者: AMAT    時間: 2022-8-5 15:45
zaisang 發表於 2022-8-5 14:01
唔該哂師兄  
我果盒應該水貨黎 我唔見果張行貨貼紙
睇黎要出去搵下有無呢件parts買

極速呀,RCTEC果啲啦。
問代理環球都有機會有貨嘅,俾錢買咁解。

所以話,唔好買水貨就係咁解。
呢批水貨係大陸賣唔晒散落嚟,其實你應該問返你買果間,話少咗件零件叫佢配。
但係,追到果粒零件機會好渺茫。

作者: zaisang    時間: 2022-8-5 16:58
AMAT 發表於 2022-8-5 15:45
極速呀,RCTEC果啲啦。
問代理環球都有機會有貨嘅,俾錢買咁解。

唔該哂師兄 我見過鬼會怕黑架啦T_T

作者: mark    時間: 2022-8-6 01:36
想了解下
XQ2S 有什麼不足而令你有升級想法
因為小弟都係玩緊 XQ2S
大家交流下
作者: zaisang    時間: 2022-8-6 02:31
mark 發表於 2022-8-6 01:36
想了解下
XQ2S 有什麼不足而令你有升級想法
因為小弟都係玩緊 XQ2S

其實買XQ2S 果時係諗住想由簡單學起
XQ2S係組裝方面可以話非常簡單 因為佢送既1啲小工具真係非常幫到手 其他位置都無咩虛位

組裝好落場玩左一排 用緊係 HW 13.5T 同佢60A果隻電變
一開頭玩無咩問題 但係玩耐左有種好怪既感覺
正常應該玩得耐身體會記得個入灣力度反應
但係XQ2S會俾我一種感覺 不斷變化 可能因為車架變熱關係掛

之後我就開始上網睇下XQ2S 有咩升級選項 好似換萬向節 加Anti roll bar 同換1啲金屬件咁
計計下 好似預期升級不如 買多個車架好過  加上到時有2架車 又可以借架比朋友毒下佢一齊玩RC

加上自己好想學點樣去Set一架岩自己既車
所以咪選擇左同XQ2S最唔同設計車架既X4
x4一黎物科好, 二黎可以俾我容易試到唔同既組合,睇過評測 就算跟說明書既setting 都好好走
同埋相對穩定

最後咪開始呢條不歸路XD

作者: zaisang    時間: 2022-8-6 21:45
更新進度70% 今日係整速買得返個零件
可以再開始慢慢整 龜速更新中…

作者: zaisang    時間: 2022-8-7 13:33
更新進度90% 大致上完成啦
今晚用set車架 度埋 可以整車殼

作者: cc4321    時間: 2022-8-8 07:24
摩打電變D線咁長
作者: cc4321    時間: 2022-8-8 07:25
AMAT 發表於 2022-8-5 09:43

開哂袋砌緊仲會唔會補?

作者: AMAT    時間: 2022-8-8 08:43
cc4321 發表於 2022-8-8 07:25
開哂袋砌緊仲會唔會補?

通常都冇咁死嘅,你真係冇佢都會補。
你唔開包裝又點知缺咗件呢......

作者: zaisang    時間: 2022-8-8 14:14
cc4321 發表於 2022-8-8 07:24
摩打電變D線咁長

我上網睇過下 作有人提出過 如果會用TURBO 既話換條AWG數大啲既線同線長少少 會有助條線散熱

不過我唔知個做法岩唔岩

師兄如果有錯請指正 我都唔想對架車有影響

作者: KurtisLeung    時間: 2022-8-8 20:56
師兄,個人感覺電線短,內阻較低應該好一點,可以考慮電線從底板和二樓板穿過縮短距離。纯屬個人意見。

作者: zaisang    時間: 2022-8-8 21:25
更新進度95%  終於搞掂埋個車殼

作者: zaisang    時間: 2022-8-8 21:28
KurtisLeung 發表於 2022-8-8 20:56
師兄,個人感覺電線短,內阻較低應該好一點,可以考慮電線從底板和二樓板穿過縮短距離。纯屬個人意見。

我試下先 多謝師兄提醒
作者: AMAT    時間: 2022-8-8 22:26
zaisang 發表於 2022-8-8 14:14
我上網睇過下 作有人提出過 如果會用TURBO 既話換條AWG數大啲既線同線長少少 會有助條線散熱

不過我唔知 ...

吓.....你聽邊個講.....有散熱,咁電阻呢?越長電線越大電阻,散果啲熱都補唔返啲電阻囉......
作者: cc4321    時間: 2022-8-9 07:46
AMAT 發表於 2022-8-8 08:43
通常都冇咁死嘅,你真係冇佢都會補。
你唔開包裝又點知缺咗件呢......
...

咁件都可以數到,螺絲就難D

作者: cc4321    時間: 2022-8-9 07:50
zaisang 發表於 2022-8-8 14:14

不過我唔知 ...

用電線散熱都係第一次聽,或者各師各法

作者: zaisang    時間: 2022-8-9 13:11
AMAT 發表於 2022-8-8 22:26
吓.....你聽邊個講.....有散熱,咁電阻呢?越長電線越大電阻,散果啲熱都補唔返啲電阻囉......  ...

好彩邊整邊影放出黎姐 原來真係整錯左
今晚返去改先 嗰該哂師兄

作者: zaisang    時間: 2022-8-9 13:21
cc4321 發表於 2022-8-9 07:50

真係咩都唔識 所以先上網搵資料 之後係過台灣網睇到有人話太大電流搞到條線溶溶地既POST
所以我先跟入面D人講法去做

其實除左摩打電線剪短左之外 我其他線都係跟返電變一拆出黎果條既長度

本來諗住跟返個長度實無死
點之最後都係有影響

作者: AMAT    時間: 2022-8-9 16:12
cc4321 發表於 2022-8-9 07:46
咁件都可以數到,螺絲就難D

螺絲就一粒半粒自己都有啦,就唔駛補啦~

膠件就難得多。

作者: AMAT    時間: 2022-8-9 16:14
cc4321 發表於 2022-8-9 07:50

電線散熱......不如買把好啲嘅風扇吹好過。

作者: AMAT    時間: 2022-8-9 16:19
zaisang 發表於 2022-8-9 13:21
真係咩都唔識 所以先上網搵資料 之後係過台灣網睇到有人話太大電流搞到條線溶溶地既POST
所以我先跟入面D ...

電流大電線溶,有幾個原因。

第一,佢用幾多AWG線,一般嚟講12AWG或14AWG線…
第二,條線外皮溶,即係佢啲線皮本身就有問題。正常電線係正常負荷下,係唔會溶,會溶係佢啲電線本身就係過唔到安全,直頭應該唔好買。正常至少頂到200度。玩車唔會過到200度,200度你隻摩打都燒咗。

不過呢,我都想講講,就係你用呢啲透明皮線。
雖然我自己都用緊,但呢隻線皮係PVC嚟,唔係出面啲矽膠皮,焊時係要十二分小心,支辣雞咀唔可以太熱,否則就會真係熱到佢溶。

作者: PABO    時間: 2022-8-14 08:05
你呢啲透明線咁似我用緊果啲喇叭線,係咪同一樣嘢黎?
如果線可以幫助散熱,咁個外皮應該用非不導電金屬物質做,而唔係PVC膠
X4配呢類車殼,係咪有啲.......
作者: jacky820    時間: 2022-11-30 11:12
我都心郁郁想由XQ2S upgrade to 第二架! 呢几日只是換呢幾個options 已經想換車
1. https://hk.rcmart.com/xpress-exe ... 0115296?search=xq2s
2. https://hk.rcmart.com/xpress-alu ... ch=xq2s&page=15
3. https://hk.rcmart.com/xpress-com ... rch=xq2s&page=5

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2