RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: baja 5b唔著-help [打印本頁]

作者: clubman    時間: 2007-7-31 14:30
標題: baja 5b唔著-help
我架HPI baja 5b 玩了5-6次之後、有一曰突然拉唔著、已check油喉、有油到。換新火咀、清左舊油、reseat 油針等。。都唔著 。有無 C兄可知咩事?PLS Help[attach]101345[/attach]
作者: bigben    時間: 2007-7-31 15:05
ask brother Mike la.... he can help you
we seldom can afford this big car.....
作者: J    時間: 2007-7-31 16:23
ohhh, do you drive a clubman? i happen to have a postcard same as your profile picture!!
作者: move    時間: 2007-7-31 17:15
我之前格FG到係咁唔拉著....咁樣唔拉著有2個可能...1點火個盒死左....2個係活塞面比D油糞.分黑左個火咀點唔到火去活塞面.....之後我修理好個活塞面之後正常返啦...希望你車車早D好返啦
作者: rps136    時間: 2007-7-31 22:22
標題: 回復 #1 clubman 的帖子
風格有冇加防塵油呀,如果無可能引擎K0了。
作者: fyin    時間: 2007-7-31 23:07
Hi Bro Move,
You are right.
1. 先checkcheck火咀供電位有無(點火)火花. 如果有item 2就不用check.
   如果冇火花就check 吓火咀供電帽內彈簧有冇氧化及接觸不良.

Item 2.可能點心器ignition coil 的air gap位片縲絲鬆咗. 走咗位點唔到火.
師兄請check check.
點火器圖解可到以下綱站download 後再睇睇說明.
各國牌子的結構都相近.
www.zenoah.net/products/hobby/g260rc.html
Hope can help you.
作者: clubman    時間: 2007-8-7 00:01
標題: 回復 #6 fyin 的帖子
THX 各C 兄!努力中。未成功。
作者: clubman    時間: 2007-8-31 18:57
著那、著那!: 我個friend用車用洗偈水、洗化油器水洗完副偈之後一拉就著 又玩得。
作者: 倒錢落海    時間: 2007-8-31 20:49
原帖由 clubman 於 2007-8-31 18:57 發表
著那、著那!: 我個friend用車用洗偈水、洗化油器水洗完副偈之後一拉就著 又玩得。

通常你去邊樹玩?
作者: clubman    時間: 2007-9-1 01:11
標題: 回復 #9 倒錢落海 的帖子
將軍澳工業村大沙地。
作者: 倒錢落海    時間: 2007-9-1 03:20
原帖由 clubman 於 2007-9-1 01:11 發表:將軍澳工業村大沙地。
正。第時買左baja再call你。儲錢中...=.=
作者: zzq1973    時間: 2008-12-11 17:48
好正

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2