RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: ZX-5有貨好似幾抵 [打印本頁]

作者: chtam    時間: 2007-8-25 22:58
標題: ZX-5有貨好似幾抵
今日出KWS , 見到ZX-5有貨 , 好似都幾抵玩 .
RTR ,  即買即玩 , 最正仲可以用返以前玩Mini-Z 果支控.  

作者: chtam    時間: 2007-8-25 23:03
Around $12XX .RTR .

作者: stig    時間: 2007-8-26 01:28
係唔係AM ?    
作者: 1982zxl    時間: 2007-8-26 01:31
跟2PL?真是好抵喔
作者: chtam    時間: 2007-8-26 01:43
原帖由 stig 於 2007-8-26 01:28 發表
係唔係AM ?    

Yes , AM 27.XXX
作者: chtam    時間: 2007-8-26 01:45
原帖由 1982zxl 於 2007-8-26 01:31 發表
跟2PL?真是好抵喔

No, 果支2PL控用返以前玩Mini-Z果支 喔 .
作者: Evo5    時間: 2007-8-26 01:54
$12xx甘抵玩......我見到二手區有部話玩個三次都要賣成义......而家真係買新好過
作者: SunLi    時間: 2007-8-26 01:56
KWS 有冇Kit版返貨???
作者: chtam    時間: 2007-8-26 01:58
原帖由 SunLi 於 2007-8-26 01:56 發表

Yes , around $19xx .
作者: coronafans    時間: 2007-8-26 01:58
原帖由 SunLi 於 2007-8-26 01:56 發表

RTR & Kit都有!
作者: DriftNoobie    時間: 2007-8-26 02:04
原帖由 chtam 於 2007-8-26 01:58 發表

Kit 仲貴過 RTR?
作者: SunLi    時間: 2007-8-26 02:08
原帖由 chtam 於 2007-8-26 01:58 發表

原帖由 coronafans 於 2007-8-26 01:58 發表

RTR & Kit都有!

Oh! Nice.....
作者: SunLi    時間: 2007-8-26 02:09
原帖由 DriftNoobie 於 2007-8-26 02:04 發表

it includes some option parts in the kit version..
作者: 毒魚    時間: 2007-8-26 02:09
原帖由 SunLi 於 2007/8/26, 02:08 發表

Oh! Nice.....

架501x呢.....= w =+
作者: AlexFiona    時間: 2007-8-26 02:11
原帖由 VeilSide 於 2007-8-26 02:01 發表

原裝2.4G

咪點人啦 , RTR Set 係跟 AM控同接收嘅

原帖由 DriftNoobie 於 2007-8-26 02:04 發表

Kit版用料好過 RTR的, Kit版起碼跟4條金屬油壓比你, 重有某D Parts用D料係靚D嘅(詳細我就吾清楚 )
作者: lamcwai    時間: 2007-8-26 02:16
請問RTR版和Kit版D option可否互用
作者: hoitang55    時間: 2007-8-26 02:16
原帖由 毒魚 於 2007-8-26 02:09 發表

1架501x可以zx-5加多套2手3pk=.=
作者: SunLi    時間: 2007-8-26 02:17
原帖由 毒魚 於 2007-8-26 02:09 發表

想要一架shaft呢.....= w =+
作者: stig    時間: 2007-8-26 02:26
原帖由 AlexFiona 於 2007-8-26 02:11 發表

咪點人啦 , RTR Set 係跟 AM控同接收嘅

Kit版用料好過 RTR的, Kit版起碼跟4條金屬油壓比你, 重有某D Parts用D料係靚D嘅(詳細我就吾清楚 )

RTR都有4條金屬油壓, 仲有kit都無跟的後萬向.
好似真係幾抵

作者: J    時間: 2007-8-26 02:32
原帖由 stig 於 2007-8-26 02:26 發表

好似真係幾抵

are you sure? it seems that RTR ver. comes with plastic shocks...
作者: AlexFiona    時間: 2007-8-26 02:35
原帖由 stig 於 2007-8-26 02:26 發表

好似真係幾抵

RTR版果4條吾係金屬油壓來的, 只係油壓頂蓋係金屬咋
作者: agentjerry    時間: 2007-8-26 08:12
i got rtr version and test in in tko ind today!!!!
作者: stig    時間: 2007-8-26 10:25
原帖由 AlexFiona 於 2007-8-26 02:35 發表

RTR版果4條吾係金屬油壓來的, 只係油壓頂蓋係金屬咋

原帖由 VeilSide 於 2007-8-26 02:35 發表

金屬油壓蓋同金屬油壓都好大分別喎

我睇錯左...我自己冇ma...
唔好意思..
作者: DriftNoobie    時間: 2007-8-26 11:46
睇番前文,
RTR = Ready to Run, 連控連成 = $1,200 (仲有埋後萬向)
Kit = 要自己安裝, 咩都, 反而要賣 $1,900?

咁果 $700 貴左係邊度? R 穿頭.

作者: chtam    時間: 2007-8-26 13:58
原帖由 DriftNoobie 於 2007-8-26 11:46 發表
睇番前文,
RTR = Ready to Run, 連控連成 = $1,200 (仲有埋後萬向)
Kit = 要自己安裝, 咩都, 反而要賣 $1,900?

咁果 $700 貴左係邊度? R 穿頭.

我買果時都計過, 我買Kit 嘅話 , 單係隻2.4G接收要$700.再加隻20T摩打連电變 ,巳经買到成set RTR 啦 .   所以我就覺得RTR好抵囉 .
老闆話開發成本响套Kit ,又有D upgrade parts ,所以貴D ,而RTR 大量生產所以成本低D .
不過我覺得架車成日两,三呎飛落地 , 平平地冇吟肉痛 , 唔知有冇錯呢 ?
作者: DriftNoobie    時間: 2007-8-26 14:22
原帖由 chtam 於 2007-8-26 13:58 發表

我買果時都計過, 我買Kit 嘅話 , 單係隻2.4G接收要$700.再加隻20T摩打連电變 ,巳经買到成set RTR 啦 .   所以我就覺得RTR好抵囉 .
老闆話開發成本响套Kit ,又有D upgrade parts , ...

RTR = AM 接收, 係街散買 名廠 AM 接收, $200 都唔洗. Kyosho 原裝控點同 2.4G 比較呀, 2.4G 超哂班. RTR 連咁多電子野都平成 $700 (37%)! 正路如果兩侵型號係一樣料, 多左電子野一定貴D. 多粒鏍絲都係錢.

同埋, 一間正常公司無理會咁 "On居", 側哂開發成本落同一系列既其中一隻型號既產品度.  除非打算玩殘 Kit version 唔想賣. 所以開發成本呢個理由簡直唔係理由, 相差成 37% 喎!

Kit version 一定係有D野係 RTR version 無既. 而且仲要係好貴既 hop-ups 之類. (i.e. 頭單, 金屬油壓筒, etc). 我就係想知多左咩野.
作者: chtam    時間: 2007-8-26 14:53
因為我用EX10+2.4G , 所以如果我買Kit version就要成七佰蚊買隻接收 .
我都比較過2架車 , Kit version 用料好D , 金屬 parts 多D , 不過就貴D .
RTR 當然膠料多D , 不過就抵玩D .
我原本都打算買Kit , 落樓要成四千銀 , 後尾覺得架車成日两,三呎飛落地 , 都係平平地玩吓好D .

作者: DriftNoobie    時間: 2007-8-26 16:21
原帖由 chtam 於 2007-8-26 14:53 發表
因為我用EX10+2.4G , 所以如果我買Kit version就要成七佰蚊買隻接收 .
我都比較過2架車 , Kit version 用料好D , 金屬 parts 多D , 不過就貴D .
RTR 當然膠料多D , 不過就抵玩D .
我原本都打算買Kit , ...

I see.

我都係用 EX-10 加 Spektrum 2.4G 玩 on-road.

但 off-road 我用 AM Module (比 Mini-Z 用開). 所以只須加 $180 買 Futaba 2 Channel AM Receiver 就 OK.

Off Road 話開粗玩, 唔會用靚 Rx.
作者: chtam    時間: 2007-8-26 18:30
剛試完車 , 又快又好玩 , 真係估唔到有吟好表現 !  
昨日買車時老闆話幾好賣 , 唔知有冇其它買咗 RTR 嘅朋友講吓部車嘅意見呢?  
作者: DriftNoobie    時間: 2007-8-26 19:57
原帖由 chtam 於 2007-8-26 18:30 發表
剛試完車 , 又快又好玩 , 真係估唔到有吟好表現 !  
昨日買車時老闆話幾好賣 , 唔知有冇其它買咗 RTR 嘅朋友講吓部車嘅意見呢?  

死啦, 心都癢埋... 睇左好多 reviews 都話架野又平又正, 出得大場.  

BJ4, ZX5, BJ4, ZX5, BJ4, ZX5... 精神分列啦就
作者: combatfung    時間: 2007-8-26 21:16
is that with ball diff (front and rear)???
作者: owl    時間: 2007-8-26 23:09
標題: 回復 #27 DriftNoobie 的帖子
kit版油壓、麼打座、限滑、前用cvd等用料吾同,另kit版可選擇裝頭單 or 中單。
rtr點計都抵買,問題係套電子野適吾適合自己用。
作者: chtam    時間: 2007-8-26 23:10
標題: 回復 #34 combatfung 的帖子
Yes , ball diff (front and rear)  
作者: chtam    時間: 2007-8-26 23:31
原帖由 DriftNoobie 於 2007-8-26 19:57 發表

死啦, 心都癢埋... 睇左好多 reviews 都話架野又平又正, 出得大場.  

BJ4, ZX5, BJ4, ZX5, BJ4, ZX5... 精神分列啦就

其實 BJ4 同 MR4-BX 我都鍾意 , 不過最好先平平地買ZX-5要嚟亂飛 (佢个20T摩打都幾好力) , 之後再慢慢決定買邊部好D .  
作者: DriftNoobie    時間: 2007-8-26 23:32
原帖由 owl 於 2007-8-26 23:09 發表
kit版油壓、麼打座、限滑、前用cvd等用料吾同,另kit版可選擇裝頭單 or 中單。
rtr點計都抵買,問題係套電子野適吾適合自己用。

Kit 係咪金屬油壓(成支金屬, 連頂cap 同油壓身)?
作者: 清清    時間: 2007-8-26 23:37
如果有Truggy 版我都已經買0左
作者: owl    時間: 2007-8-26 23:48
標題: 回復 #38 DriftNoobie 的帖子
kit油壓身係金屬。
作者: DriftNoobie    時間: 2007-8-27 01:41
原帖由 owl 於 2007-8-26 23:48 發表
kit油壓身係金屬。

我個心開始由 BJ4 移緊去 ZX-5 啦...
作者: kelvin654    時間: 2007-8-27 16:55
原帖由 lamcwai 於 2007-8-26 02:16 發表
請問RTR版和Kit版D option可否互用

of couze
作者: 師傅東    時間: 2007-8-27 17:17
原帖由 DriftNoobie 於 2007-8-27 01:41 發表

我個心開始由 BJ4 移緊去 ZX-5 啦...

就ZX5囉!唔好再煩嘞!
輸晒先係嗰兩千蚊!話唔定有驚喜哩!!
作者: 師傅東    時間: 2007-8-27 17:35
等我放番幾張我部ZX5嘅相毒吓你哋先................
作者: agentjerry    時間: 2007-8-27 19:04
標題: 回復 #44 師傅東 的帖子
hi mr. Tung,

i tested the lazer(RTR) in tko ind yestarday and experienced that the main gear broken
down as the 車底  with a hole for the main gear. The rocks in the TKO ind cut the main
gear,so please suggest any solution to cover the hole?

作者: 師傅東    時間: 2007-8-27 19:08
用補殼膠貼塊Lexan响車底擋一擋!!
作者: agentjerry    時間: 2007-8-27 19:16
標題: 回復 #46 師傅東 的帖子
tks for yr advice.
but i don't understand what is "Lexan"?
作者: 師傅東    時間: 2007-8-27 19:18
TKO咁多沙石,係惡攪啲o架嘞!我都係响車場玩多,冇咁多沙石!
就算入到去,由於唔係全密封,都有位出返嚟!唔使担心!!
作者: 師傅東    時間: 2007-8-27 19:19
原帖由 agentjerry 於 2007-8-27 19:16 發表
tks for yr advice.
but i don't understand what is "Lexan"?

造車殼嗰啲透明膠片!!
作者: agentjerry    時間: 2007-8-27 19:37
標題: 回復 #49 師傅東 的帖子
tks tks.................
作者: chtam    時間: 2007-8-27 21:59
師傅東
想請教如果打算買多一架入場玩 , 會用LRP BL 摩打 , 應該買 BJ4 全原裝好定買 ZX-5 KIT 再加 Upgrade Parts 好D呢 ?
作者: 師傅東    時間: 2007-8-27 22:18
原帖由 chtam 於 2007-8-27 21:59 發表
師傅東
想請教如果打算買多一架入場玩 , 會用LRP BL 摩打 , 應該買 BJ4 全原裝好定買 ZX-5 KIT 再加 Upgrade Parts 好D呢 ?

唔好講到請教! 查實兩架都係for比賽嘅車種!已經能夠對應到比賽需要!ZX5冇錯係有啲地方需要改良/強化,但都係可有可無的項目,加埋呢啲item已非常之強!!
都係嗰句:鍾意邊部就邊部啦!!
作者: chtam    時間: 2007-8-27 22:33
標題: 回復 #52 師傅東 的帖子
Thanks
其實我本身鐘意ZX-5多D , 因為我有幾个4700mah Li-Po电 , 可以用返 . 反而BJ4就要從新買過D电 (3+3) .
想問吓一邊Li-po 电同3+3兩面分別大唔大呢 ?
作者: 師傅東    時間: 2007-8-27 22:53
原帖由 chtam 於 2007-8-27 22:33 發表
Thanks
其實我本身鐘意ZX-5多D , 因為我有幾个4700mah Li-Po电 , 可以用返 . 反而BJ4就要從新買過D电 (3+3) .

ZX5單邊放電嘅左右重量比係差啲(NiMH),如用Lipo輕啲嘅話會更好!
3+3分電梗係最好啦!
作者: chtam    時間: 2007-8-27 22:57
Thanks .  
作者: tiger1    時間: 2007-8-27 23:02
Oh my goodness. This is great!!!!!!!!!!!!
作者: DriftNoobie    時間: 2007-8-27 23:12
原帖由 chtam 於 2007-8-27 22:33 發表
Thanks

我考慮 ZX-5 係因為我都用緊 Lipo 電.

Lipo 電既力水比 Nihm 電強好多. 梗係好 performance D.

但要留意一樣野, Lipo 係撞擊下可能會爆炸. 比 Buggy 用... 危險左D.
作者: chtam    時間: 2007-8-27 23:20
標題: 回復 #57 DriftNoobie 的帖子
咁你覺得買BJ4 好D 定ZX-5 好D呀 , 今曰我己经買咗隻Futaba BLS451 Servo 打算比部新車用 , 但最後都決定唔到邊都車 .  
作者: kevin    時間: 2007-8-27 23:22
full options ZX5
作者: chtam    時間: 2007-8-27 23:26
標題: 回復 #59 kevin 的帖子
請問 full options 要預多幾錢呢 ?
作者: DriftNoobie    時間: 2007-8-27 23:34
原帖由 chtam 於 2007-8-27 23:20 發表
咁你覺得買BJ4 好D 定ZX-5 好D呀 , 今曰我己经買咗隻Futaba BLS451 Servo 打算比部新車用 , 但最後都決定唔到邊都車 .  

BL451 到左貨?! Waigo 班衰佬唔 call 我去既? 幾錢呀? 有無見到 BL351? 比 Buggy 用, 好力水!

BLS451 has a torque of 139 oz-in and speed of .11 @ 6V
BLS351 has a torque of 194 oz-in with a speed of .13 @ 6V

多數 BJ4... 但都係未決定.

ZX-5 + KM Racing upgrade Kit, 加埋要成 $3000 左右. 如果打算咁買法, 我覺得不如買 D4 好過.

另外, 近日我發現呢度有一隻 buggy 魔鬼 ---> 師傅東 以後請多多指教.

作者: chtam    時間: 2007-8-27 23:45
標題: 回復 #61 DriftNoobie 的帖子
BLS451 我响貓店買 , $8XX .
今曰响貓店睇過BJ4實物 , 都真係好好 , 除咗用唔到我D LiPo 电 , 仲要買過幾 set 新电 .
你打算幾時買呀 ?
作者: chtam    時間: 2007-8-27 23:52
標題: 回復 #61 DriftNoobie 的帖子
BLS451 has a torque of 139 oz-in and speed of .11 @ 6V
BLS351 has a torque of 194 oz-in with a speed of .13 @ 6V
點解我見偉高廣告寫 BLS451 for 1/10 EP . GP & BLS351 for 1/8 GP only ?  
作者: 師傅東    時間: 2007-8-28 00:09
原帖由 DriftNoobie 於 2007-8-27 23:34 發表

BL451 到左貨?! Waigo 班衰佬唔 call 我去既? 幾錢呀? 有無見到 BL351? 比 Buggy 用, 好力水!

BLS351 has a torque of 194 oz-in with a spee ...

我笨唔係魔鬼!我只係想多啲車友對buggy多啲認識!又多啲人玩咁解啫!!
作者: stig    時間: 2007-8-28 00:20
原帖由 師傅東 於 2007-8-27 17:35 發表
等我放番幾張我部ZX5嘅相毒吓你哋先................

想問問你servo上面紅色個個係乜東東 ?
作者: 師傅東    時間: 2007-8-28 00:42
原帖由 stig 於 2007-8-28 00:20 發表

想問問你servo上面紅色個個係乜東東 ?

AMB personal sensor 比賽計圈用嘅!
作者: stig    時間: 2007-8-28 00:54
哦~thanks alot^^
請問師傅東就是4兄啊ma XD?
作者: 師傅東    時間: 2007-8-28 01:43
原帖由 stig 於 2007-8-28 00:54 發表
哦~thanks alot^^
請問師傅東就是4兄啊ma XD?

冇錯!
作者: leeho888    時間: 2007-8-31 11:02
ZX-5 我想買...有冇貨?有咩野色?
作者: minimini    時間: 2007-8-31 11:41
原帖由 leeho888 於 2007-8-31 11:02 發表
ZX-5 我想買...有冇貨?有咩野色?

the RTR version had red color & yellow color ...........
作者: leeho888    時間: 2007-8-31 12:12
原帖由 minimini 於 2007-8-31 11:41 發表

the RTR version had red color & yellow color ...........

有冇貨?
作者: billyho    時間: 2007-8-31 12:16
原帖由 leeho888 於 2007-8-31 12:12 發表

有冇貨?

可以打電話去 萬里 問下 , 23880727
作者: leeho888    時間: 2007-8-31 12:55
原帖由 billyho 於 2007-8-31 12:16 發表

可以打電話去 萬里 問下 , 23880727

thank  you !!
作者: leeho888    時間: 2007-8-31 14:07
缺貨了.9月中將到貨
作者: DriftNoobie    時間: 2007-9-2 16:29
原帖由 chtam 於 2007-8-27 23:45 發表
BLS451 我响貓店買 , $8XX .
今曰响貓店睇過BJ4實物 , 都真係好好 , 除咗用唔到我D LiPo 电 , 仲要買過幾 set 新电 .
你打算幾時買呀 ?

Wait for B44 first.

Should be released in Sept.
作者: joho    時間: 2007-9-3 00:06
B44, D4 and BJ4 are very similar, but BJ4 will have most of the option parts included already and it's a great car!
Performance wise, the 501 is also a good choice..
XX-4WE is great, pity the part support in HK sux....
作者: DriftNoobie    時間: 2007-9-3 00:16
原帖由 joho 於 2007-9-3 00:06 發表
B44, D4 and BJ4 are very similar, but BJ4 will have most of the option parts included already and it's a great car!
Performance wise, the 501 is also a good choice..
XX-4WE is great, pity the p ...

比較偏好日本車, 可能因為玩開.

經多番research, B44 成架 D4 咁. 除非價錢平好多, 否則我會選日本仔 D4.

BJ4WE 可以話係完美, 無野好改. 原車已經用 CVD 同金屬 parts 齊. 長遠計應該會平過 D4.

而家我係BJ4WE 同 D4 爭鬥中...
作者: joho    時間: 2007-9-3 00:33
oh, if that's the case, go for the BJ4 la, u won't regret it...

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2