RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 平底鏍絲滑左牙 !!! help [打印本頁]

作者: royleung    時間: 2007-9-18 00:10
標題: 平底鏍絲滑左牙 !!! help
咁多位有無辨法?
作者: SQUARE    時間: 2007-9-18 00:14
我會選擇用電鑽..
作者: royleung    時間: 2007-9-18 00:16
原帖由 SQUARE 於 2007-9-18 00:14 發表
我會選擇用電鑽..

係邊隻電鑽? 我得好大把個d-.-
作者: orange00    時間: 2007-9-18 00:19
用支大少少美制六角扭番佢出嚟la..
作者: royleung    時間: 2007-9-18 00:22
原帖由 orange00 於 2007-9-18 00:19 發表
用支大少少美制六角扭番佢出嚟la..

唔得
作者: SQUARE    時間: 2007-9-18 00:25
原帖由 royleung 於 2007-9-18 00:16 發表

係邊隻電鑽? 我得好大把個d-.-

手提果d已經可以,再用岩size鑽咀
作者: royleung    時間: 2007-9-18 00:27
原帖由 SQUARE 於 2007-9-18 00:25 發表

手提果d已經可以,再用岩size鑽咀

想問下邊道有得賣? 幾錢左右?
鑽完跟住點整? 要咩工具?
作者: 傻玉    時間: 2007-9-18 00:33
原帖由 royleung 於 2007-9-18 00:27 發表

用普通果d鑽咀,簡一枝同粒平頭羅c咁大既鑽咀,鑽走左個頭之後拎開底板,用工具整番出黎
作者: royleung    時間: 2007-9-18 00:40
原帖由 傻玉 於 2007-9-18 00:33 發表

用普通果d鑽咀,簡一枝同粒平頭羅c咁大既鑽咀,鑽走左個頭之後拎開底板,用工具整番出黎

我個粒鏍絲係塊底板到, 咁可以點?
作者: SQUARE    時間: 2007-9-18 00:40
原帖由 royleung 於 2007-9-18 00:27 發表

方便的話去[實惠]買有得差電果d..約$200(買平平得嫁啦)
鴨寮街就$150到都有..
先用細size鑽咀穿成條條螺絲(一定要對準)..再唔得用粗少少(但又不能粗過底版孔)
到時會分離嫁啦..

作者: 傻玉    時間: 2007-9-18 00:53
原帖由 royleung 於 2007-9-18 00:40 發表

我個粒鏍絲係塊底板到, 咁可以點?

鑽走左個杯頭,就可以分離底板lo
作者: 傻玉    時間: 2007-9-18 00:55
原帖由 SQUARE 於 2007-9-18 00:40 發表

方便的話去[實惠]買有得差電果d..約$200(買平平得嫁啦)
先用細size鑽咀穿成條條螺絲(一定要對準)..再唔得用粗少少(但又不能粗過底版孔)
到時會分離嫁啦..

呢個做法都要鑽走個杯頭先得ga wor
作者: royleung    時間: 2007-9-18 01:26
唔該晒大家~我聽日試下先
作者: SQUARE    時間: 2007-9-18 01:33
原帖由 傻玉 於 2007-9-18 00:55 發表

呢個做法都要鑽走個杯頭先得ga wor

呢個方法我都有試過..都OK
樓主你可以自己衡量下,兩者都有其優點的

作者: 傻玉    時間: 2007-9-18 01:47
原帖由 SQUARE 於 2007-9-18 01:33 發表

呢個方法我都有試過..都OK
樓主你可以自己衡量下,兩者都有其優點的  

呀係,我諗錯左
作者: royleung    時間: 2007-9-18 01:56
原帖由 SQUARE 於 2007-9-18 00:40 發表

到時會分離嫁啦..

用幾多mm鑽咀好? 係咪鑽爛左個鏍絲杯先? 跟住再用細個底板孔既鑽咀鑽? 跟住佢就會自己分開?
作者: SQUARE    時間: 2007-9-18 02:50
原帖由 royleung 於 2007-9-18 01:56 發表

用幾多mm鑽咀好? 係咪鑽爛左個鏍絲杯先? 跟住再用細個底板孔既鑽咀鑽? 跟住佢就會自己分開?

如果鑽爛左個鏍絲杯..剩番果條牙軸就好難取走(當然要視乎邊個部位啦)
應該一開始就用細個底板孔既鑽咀鑽,條螺絲有幾長就鑽幾長(即變成中空螺絲),
令到螺絲表層變得非常之咁薄,(不能扮演螺絲的角色)這位置到時差不多等同冇上過螺絲咁滯
但有時鑽一半佢都會鬆返出泥..話唔定
用幾多mm唔太記得..總之你明白到個原理再度一度就OK嫁啦

作者: doooouglas    時間: 2007-9-18 12:02
原帖由 SQUARE 於 2007-9-18 02:50 發表

如果鑽爛左個鏍絲杯..剩番果條牙軸就好難取走(當然要視乎邊個部位啦)
應該一開始就用細個底板孔既鑽咀鑽,條螺絲有幾長就鑽幾長(即變成中空螺絲),
令到螺絲表層變得非常之咁薄,(不能扮演螺絲的角色)這位 ...

用手hold住有冇咁神可以鑽到空芯鏍絲....

不如睇下仲有冇其他辦法幫到出帖位師兄,可唔可以甩晒果件組件d鏍絲... 淨返掃牙果粒, 再扭件組件睇下會唔會鬆少少, 到時就有計啦
作者: SQUARE    時間: 2007-9-18 15:03
原帖由 doooouglas 於 2007-9-18 12:02 發表

用手hold住有冇咁神可以鑽到空芯鏍絲....

不如睇下仲有冇其他辦法幫到出帖位師兄,可唔可以甩晒果件組件d鏍絲... 淨返掃牙果粒, 再扭件組件睇下會唔會鬆少少, 到時就有計啦

如果一開始鑽時夠定夠直,其實唔太難...(個人意見)
我試過幾次都冇問題
你個方法當然可行啦 我之前一定都會用這個步驟..但要視乎佢果件組件有幾多粒螺絲滑牙..

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2