RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 電度燈杯上色 [打印本頁]

作者: RX-7FD    時間: 2007-10-19 12:51
標題: 電度燈杯上色
請問有冇兄弟知d電度燈杯點先上色唔甩油? 用PS油?TS油?定水性..油性油?
我想整黑底燈...please help..~~
作者: xhox    時間: 2007-10-19 13:04
原帖由 RX-7FD 於 2007-10-19 12:51 發表
請問有冇兄弟知d電度燈杯點先上色唔甩油? 用PS油?TS油?定水性..油性油?
我想整黑底燈...please help..~~

用油性黑色Marker~~~
作者: magic-vtec    時間: 2007-10-19 13:13
用油性油未試過甩....
用油性箱頭筆都唔甩既....不過比較難上色
作者: RX-7FD    時間: 2007-10-19 13:29
thanks~!! try try sin~!
作者: monkichi0210    時間: 2007-10-19 15:21
其實用邊隻油都一樣易甩....因為根本"乸"吾實.....用沙紙輕輕"省"花要油的地方....應該會咬得實D......吾怕麻煩......用漂白水"乸"走D電鍍會仲好.......
作者: prodanny    時間: 2007-10-20 00:36
我用TS油, 效果幾好, 反正燈杯裝裡面, 甩油既機會唔高. (玩左幾個月, 效果一樣咁好)

作者: RX-7FD    時間: 2007-10-20 00:43
但果d 銀杯位好難mask wol..有咩橋?
作者: prodanny    時間: 2007-10-20 00:49
原帖由 RX-7FD 於 2007-10-20 12:43 AM 發表
但果d 銀杯位好難mask wol..有咩橋?

用手...慢慢油.  
作者: RX-7FD    時間: 2007-10-20 00:51
我用遮蓋液,家下等乾...
作者: magic-vtec    時間: 2007-10-20 12:09
原帖由 prodanny 於 2007-10-20 12:49 AM 發表

用手...慢慢油.  

係....油比較好d
作者: ELVINO    時間: 2007-10-20 13:57
真係好型woo!!!
作者: jack    時間: 2007-10-21 14:02
用白膠張搽好你要既電鍍面位置,等佢乾左,再噴黑色,d油乾左之後就用鉗仔甩返d乾左既白膠張,咁就好易咁做到黑底銀燈既燈杯.
作者: monkichi0210    時間: 2007-10-22 00:25
原帖由 jack 於 2007-10-21 14:02 發表
用白膠張搽好你要既電鍍面位置,等佢乾左,再噴黑色,d油乾左之後就用鉗仔甩返d乾左既白膠張,咁就好易咁做到黑底銀燈既燈杯.

白膠漿變遮蓋液.......勁......

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2