RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手玩king2 [打印本頁]

作者: 阿毛    時間: 2007-11-20 17:54
標題: 新手玩king2
近日買了一部king2..玩了兩天..個摩打都出煙...係唔係個原裝摩打唔掂?洗唔洗換過一個?如果要..大大們有沒有好介紹呢..謝謝解答~
作者: 笨仔    時間: 2007-11-20 19:16
原帖由 阿毛 於 2007-11-20 17:54 發表
近日買了一部king2..玩了兩天..個摩打都出煙...係唔係個原裝摩打唔掂?洗唔洗換過一個?如果要..大大們有沒有好介紹呢..謝謝解答~

我都玩過king 2 太難hold得定(可能我唔夠技術掛),不過改多兩改換多兩換,倒不如買過格 Belt-CP 套裝好過,
$12XX有交易,格機易hold 好多,個人意見!!

作者: 阿毛    時間: 2007-11-20 21:42
thx意見..我都有同感...佢成日兩頭片..都有d意思換機...遲d先
作者: zifu    時間: 2007-11-21 01:11
答到我都唔想答,講極都有人唔知
作者: Andrew168    時間: 2007-11-21 15:47
要換 brushless system 先會夠 power 同定d,
本身隻機較細係會難 hold 架  
brushless system 有 esc and brushless motor 大約 3xx 左右

作者: 阿毛    時間: 2007-11-21 18:44
知道..唔該晒...andrew168師兄~~
作者: 阿毛    時間: 2007-11-21 18:46
是指無刷摩打嗎?但...esc即係什麼...麻煩多一次解答.....sorry=.=
作者: 阿毛    時間: 2007-11-21 19:26
啊..我搵到了..esc即是無刷電變...對嗎?
作者: Andrew168    時間: 2007-11-22 12:36
ESC => Electronic Speed Controller 電子變速器
有分 "無刷" 電變 同 普通電變
"無刷" 電變用係無刷 motor, 好容易分別
無刷 motor 有3條線接去"無刷" 電變,
一睇就知道, 其實我自己都係玩 king 2,
機細係會飄一d, 但係 king 2 隻機有能力玩到 3D,
我早十年前係玩油機直升機, 但已冇玩多年, 現在玩黎, 不過係玩電直   

作者: 阿毛    時間: 2007-11-23 21:10
唔該晒..andrew168師兄...多多指教了~~
作者: 阿昌    時間: 2007-11-24 23:56
原帖由 笨仔 於 2007-11-20 19:16 發表

我都玩過king 2 太難hold得定(可能我唔夠技術掛),不過改多兩改換多兩換,倒不如買過格 Belt-CP 套裝好過,
$12XX有交易,格機易hold 好多,個人意見!!

$12x買到Trex450s有埋摩打電變啦喎,又多副厰雩件,做乜重買Belt-cp呀?
作者: cchgz    時間: 2007-12-6 12:07
最近有朋友都送左部KING II比我,好似系比较难玩,吴知道系米无set好原因,悬停都好费神....
作者: cchgz    時間: 2007-12-6 12:08
油门要打到好大先起到地,我估计超过50%,可能系米真系要换无刷先得啊,有无高手可以解答下啊
作者: Andrew168    時間: 2007-12-6 12:45
pitch 減小小, 忌加大pitch, 目的係要高轉數, 油門可以加大小小,
隻機先夠動力同比較定d, 留意轉數, 轉數太高太小, 都會影響隻機,
油門係要推到 50% 以上先起飛
作者: Andrew168    時間: 2007-12-6 13:05
其實可以嘅話最好買大一d隻機, 一定好過細機,
無論在操控, 搵定度, 好玩度都係高, power 要比隻機預定 power 要高為好,
例如本身用 brush motor 要換 brushless system,
以前玩 30 油機都要加 tuned pipe 先夠 power 玩動作,
再upgrade玩 50 機, 係兩回事, power 係好緊要
作者: bigbigboy    時間: 2007-12-6 19:36
Did Belt-CP need tune?
作者: zifu    時間: 2007-12-7 00:10
yes........

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2