RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 再來一台DB-01 [打印本頁]

作者: 龍崗小吳    時間: 2007-11-26 01:17
標題: 再來一台DB-01
雖然已經有師兄PO過這台車車啦!
小弟還是說說自己的心得啦!

作者: 龍崗小吳    時間: 2007-11-26 01:18
號稱傳承不少TRF 501X的基因血統而誕生的新一代4WD電動越野車。

先從車名DURGA來看這台車車吧!

從網路上找了許多關於DURGA這個單字的解釋,大概說的是DURGA是印度教一位重要神祇,還是三大神之ㄧ濕婆神的妻子之ㄧ!

女戰神杜爾伽(Durga),祂是宇宙能量的象徵,故又稱為「宇宙之母」。據說,魔王摩希沙魔力高強,天國的眾神都潰敗不敵,因此諸神便向梵天、毗濕拏和濕婆三神求援,這三位神祇聽後十分震怒,從祂們的臉上流出三道光芒,造就了一個美麗超凡的女神杜爾伽。杜爾伽共有十臂,每隻手中各執一件諸神所付與的特殊武器,

幣定價23800日幣,比起DF-03的17800還要貴了6000日幣,到底哪裡貴了呀!

首先打開紙盒瞧一瞧:
相當不錯喔!原廠有附設定書(Setting Sheet)喔!這點在美系越野車上是標準的啦!
作者: 龍崗小吳    時間: 2007-11-26 01:19
貼紙還算可以,不過沒DT-02MS那麼漂亮就是啦!
WA!不經讚歎出聲,底盤混碳的耶!超硬的!
作者: 龍崗小吳    時間: 2007-11-26 01:24
輪胎延續DF-03的來用,內襯也做的不差!
一次附兩顆馬達齒?
可以用23T的馬達齒,齒比為8.13:1。也可以用17T齒比變為11.0:1。

可設定的範圍加多許多,可依場地大小、馬達不同來加以設定!

可能考慮裝上NOVAK GTB 5.5R,原廠建議齒比在11.5~12.0,那用16T的馬達齒,應該還能應付吧!
作者: cyken2512    時間: 2007-11-26 01:54
无噶啦??剩系哩D噶??
作者: tiger1    時間: 2007-11-26 08:07
Very nice car but I rather get the 501.
作者: flyman    時間: 2007-11-26 09:22
Thank you 龍崗兄!
作者: acerlin    時間: 2007-11-27 09:07
几靓下...
为什么要皮带传动呢? 为什么我对皮带传动那么厌烦呢? (个人心理)
为什么不改为轴传动呢?
为什么田官设计师老和我对着干呢?

龙岗兄可否比较1下下.轴动与皮带传动的缺点与优点呢?THX
作者: AMAT    時間: 2007-11-27 10:11
原帖由 龍崗小吳 於 2007-11-26 01:19 發表
貼紙還算可以,不過沒DT-02MS那麼漂亮就是啦!
WA!不經讚歎出聲,底盤混碳的耶!超硬的!

只係混纖維,唔係混炭纖維......有分別的.....
作者: Sazabi    時間: 2007-11-27 10:46
排電池放係一邊,對左右平衡會否有影響?是否要分別調教左右兩邊(原)掛、油壓等?
作者: 龍崗小吳    時間: 2007-11-27 13:11
原帖由 acerlin 於 2007-11-27 09:07 發表
几靓下...
为什么要皮带传动呢? 为什么我对皮带传动那么厌烦呢? (个人心理)
为什么不改为轴传&#21 ...

軸傳動!皮帶傳動!
一直是遙控車的兩大體系,如果我們以平跑車來看,一直以來都是以皮帶傳動為主,似乎高速是他的優勢!
再以1/8 BUGGY/TRUGGY來看,軸傳是唯一主流,這類車車應該是瞬間爆發力大,扭力十足!
來看看電動BUGGY車,近年來YOKOMO都是以皮帶為主,而之前的TEAM LOSI的XX-4是三皮帶車, XXX-4也是皮帶車,也都有著不錯的成績!
但是,近幾年來異軍突起的BJ-4,用著拼裝一些阿蘇士B4零件的軸傳動車,橫掃歐美奪下不少佳績,甚至後授權阿蘇士完成B44更是囊括本次大賽前三甲!
HB的D4軸傳車雖然世界賽成績不佳,但日本賽成績不差!501X其實也不差啦!
本次世界賽除了2台蛇仔內容不明之外,軸傳佔了6台,皮帶2台!
這應該是一場打不完的帳吧!

作者: 龍崗小吳    時間: 2007-11-27 13:12
原帖由 AMAT 於 2007-11-27 10:11 發表

只係混纖維,唔係混炭纖維......有分別的.....

謝謝師兄提點!
作者: 龍崗小吳    時間: 2007-11-27 16:07
原帖由 Sazabi 於 2007-11-27 10:46 發表
排電池放係一邊,對左右平衡會否有影響?是否要分別調教左右兩邊(原)掛、油壓等?

應該會有影響的,所以許多高階車種多用33左右分離電池座設計!
但在於中階車種,方便大於一切,這種電池座作法,可以用一般直條電池,或是橫置電池都可通用!
作者: 龍崗小吳    時間: 2007-11-27 16:15
基本上好像TA-05的架構,前後等長的皮帶設計!
這個大齒座跟馬達座是一體的,以後應該會有OPTION改裝件。
作者: 龍崗小吳    時間: 2007-11-27 16:16
在組裝擺臂時,用美工刀削去餘料時,刀子的觸感是沙沙的,表示擺臂的用料也是有掺玻纖的喔!

裝上NOVAK 5.5R,馬達齒用16T/48P,齒比為11.69:1。

前輪轉向座有美式車車的味道喔!
沒用TAMIYA傳統的12mm六角輪座,而是用美系車的9.6mm較小的尺寸。

插銷固定方式也像一般高級房車,用一顆小螺絲來固定。

後輪座也是比照美式車,只用一根插銷來固定輪胎。
作者: 龍崗小吳    時間: 2007-11-27 16:18
雖然皮帶上方有罩住,但是,轉向部份就沒辦法啦,所以中間有一個洞,左右相通。

轉向緩衝組比照501X,跟底盤並非平行,而是成一向後下的斜度。

全車沒附的培林就是在轉向緩衝組這兒!

後皮帶也是有一個大洞!
作者: Brushless    時間: 2007-11-27 16:18
真係好05喎!
作者: 龍崗小吳    時間: 2007-11-27 16:19
總算完工啦!可是下雨了耶!
作者: Brushless    時間: 2007-11-27 16:30
雖然唔係一台設計嚟比賽嘅buggy,但像油壓板,臂碼等看來實在太不堪一擊了,小心一跳KO!
作者: lichungkiu    時間: 2007-11-27 20:20
請問db01的servo安裝方法是否和ta05的一樣,要剪1/4耳仔呢
作者: ftbingobingo    時間: 2007-11-28 02:28
原帖由 lichungkiu 於 2007-11-27 20:20 發表
請問db01的servo安裝方法是否和ta05的一樣,要剪1/4耳仔呢

No, no need to cut servo
作者: efour    時間: 2007-11-28 02:39
Is there a slipper ?
作者: ftbingobingo    時間: 2007-11-28 03:00
原帖由 efour 於 2007-11-28 02:39 發表
Is there a slipper ?

Option parts
作者: calvin    時間: 2007-11-28 03:09
原帖由 Brushless 於 2007-11-27 16:30 發表
雖然唔係一台設計嚟比賽嘅buggy,但像油壓板,臂碼等看來實在太不堪一擊了,小心一跳KO!

個 JUMP 台 10 M 高咩 ??
作者: 龍崗小吳    時間: 2007-11-28 11:53
原帖由 Brushless 於 2007-11-27 16:30 發表

還沒跑不知道!
台灣這幾天都在下雨,又沒有室內越野場可玩!
作者: beaim    時間: 2007-11-29 01:36
標題: Part A9!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
brother, u forget install Part A9. dun run ur car. All gear will gone. Remember !!!!!!!!!!!Part A9. me did a wrong mistake, dun follow me!!!!!
作者: 龍崗小吳    時間: 2007-11-29 14:01
原帖由 beaim 於 2007-11-29 01:36 發表
brother, u forget install Part A9. dun run ur car. All gear will gone. Remember !!!!!!!!!!!Part A9. me did a wrong mistake, dun follow me!!!!!

Thanks brother!U save my DB-01,that`s my mistake.
Thanks a lot.
作者: ftbingobingo    時間: 2007-11-29 14:15
原帖由 龍崗小吳 於 2007-11-29 14:01 發表

Thanks brother!U save my DB-01,that`s my mistake.
Thanks a lot.

Yeah, terrible mistake. Missing such part will get a open gearbox
作者: hihizaza    時間: 2007-11-29 17:18
外表好兇猛呀!!仲用無刷!!哇.........................
作者: beaim    時間: 2007-11-30 00:10
hey , brother. can use novak 4.5r to play? 11.00 ratio.

i dun have brushless yet, seems 4.5r and 5.5r same price. why not i go for faster 1.

i use lipo 5000 lrp vtec.

if use 4.5r play 5 cell at 11 ratio should be no problem right? what about 6 cell?

pls reply asap.

作者: ftbingobingo    時間: 2007-11-30 00:38
I can suggest you to use 6.5R, I use 5.5R with 20C 4700mAh LiPo and 11:1 gear ratio, the car is as fast as a rocket and uncontrollable. Worsestill, the ESC would overheat on halfway, I will go buying 7.5R instead

作者: beaim    時間: 2007-11-30 01:51
原帖由 ftbingobingo 於 2007-11-30 00:38 發表
I can suggest you to use 6.5R, I use 5.5R with 20C 4700mAh LiPo and 11:1 gear ratio, the car is as fast as a rocket and uncontrollable. Worsestill, the ESC would overheat on halfway, I will go buying  ...

thanks brother. i might get 7.5r ..

7.5r , ratio 11, lipo 5000, est play time how long?????

i use black pig can play 1 hour.
作者: ftbingobingo    時間: 2007-11-30 01:58
原帖由 beaim 於 2007-11-30 01:51 發表

thanks brother. i might get 7.5r ..

7.5r , ratio 11, lipo 5000, est play time how long?????

i use black pig can play 1 hour.

20min+
作者: beaim    時間: 2007-11-30 02:38
novak gtb 7.5r rcmodel no stock.....brother. where to buy online ?except rcmart.??
作者: ftbingobingo    時間: 2007-11-30 02:46
o......online dunno, 現貨就去極速or萬里問問la

作者: Brushless    時間: 2007-11-30 08:08
標題: 回復 24# 的帖子
because when you play on buggy track, you can't land everytime perfectly, a "weak" non-competition grade buggy may break easily lor
作者: tiger1    時間: 2007-11-30 08:11
排電池放係一邊,左右平衡 not so good. But I am sure it will ok with some suspension tweking
作者: 龍崗小吳    時間: 2007-12-3 20:15
今天跑第二顆電池時,一個側滑,右後輪撞上一顆石頭,結果擺臂整個鬆脫???
仔細一看,原本她的擺臂插銷是先固定在一個塑膠球頭(零件編號A2),再進行固定,結果我的A2球頭都破了!
回家找不到可替用品,只好用鋁合金球頭來代替,但是尺寸略大,只好將其磨大到可以放入球頭!
應該以後會有可以OPTION的這個零件吧!
作者: zoozoo    時間: 2007-12-4 19:33
防尘性能跟唔跟得上XXX4?
作者: 龍崗小吳    時間: 2007-12-4 22:17
原帖由 zoozoo 於 2007-12-4 19:33 發表
防尘性能跟唔跟得上XXX4?

你說的是防塵嗎?
效果真的很不錯,跟我的XX-4差不多!
作者: GigaRacer    時間: 2007-12-5 01:17
How was the DB01 performance?
作者: simontam    時間: 2007-12-5 02:18
標題: 回復 38# 的帖子
coming soon
http://www.3racing.com.hk/x_prod ... or%20Tamiya%20DB-01
作者: beaim    時間: 2007-12-5 05:54
龍崗小吳...

pls help me check.

DB-01 can use wat 501x part?

my belt alomst gone due to mising install part A9.

can use 501 transmision? spur , pully , belt? please help me......

by the way, any 16t 48 pitch can fit the spur??

thanks.
作者: 龍崗小吳    時間: 2007-12-5 23:03
原帖由 beaim 於 2007-12-5 05:54 發表
龍崗小吳...

pls help me check.

DB-01 can use wat 501x part?

my belt alomst gone due to mising install part A9.

can use 501 transmision? spur , pully , belt? please help me......

by the  ...

501X用在DB-01?沒試過!
我用TAMIYA出的16T馬達齒,跟原車附的17T一樣材質!
作者: beaim    時間: 2007-12-6 00:41
原帖由 龍崗小吳 於 2007-12-5 23:03 發表

501X用在DB-01?沒試過!
我用TAMIYA出的16T馬達齒,跟原車附的17T一樣材質!

i check already, all thing for transmission is the same except 501x use 96t and db-01 use 91t, duno can move in or not.

stabilizer set also will fit.

adjustable belt tensioner also fit.

can u recommend taiwan online store where to buy cheap rc part?
作者: 龍崗小吳    時間: 2007-12-6 23:29
DB-01新的改裝品:扭力限制器、前單向!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: shouldbe    時間: 2007-12-6 23:41
標題: 回復 46# 的帖子
師兄知唔知幾時有得買呀,您好似來自台灣喎,唔知台灣會唔會同香港同時發售呢?
作者: smallfaifai    時間: 2007-12-7 15:12
Frankie's DB01 on brushless..........

作者: AMAT    時間: 2007-12-7 15:21
原帖由 smallfaifai 於 2007-12-7 15:12 發表
Frankie's DB03 on brushless..........

DB01.....DB03未出呀....哈!
作者: smallfaifai    時間: 2007-12-7 15:50
原帖由 AMAT 於 2007-12-7 15:21 發表

DB01.....DB03未出呀....哈!

係喎……打錯左……
thanks!~
作者: 龍崗小吳    時間: 2007-12-8 00:49
原帖由 smallfaifai 於 2007-12-7 15:12 發表
Frankie's DB01 on brushless..........

能否了解他的搭配?
作者: ftbingobingo    時間: 2007-12-8 02:49
原帖由 龍崗小吳 於 2007-12-8 00:49 發表

能否了解他的搭配?

ESC                   : GTB
Motor                 : 5.5R  (6.5R now)
Servo                 : 9451
Pinion Gear           : 17T   ---> 11:1
Suspension setting    : Stock
Tires                 : Stock
Changed 3 racing wing and DF-03 upgrade shocks Fr : 2hole/40wt   Rr : 3hole/40wt
作者: 龍崗小吳    時間: 2007-12-8 10:30
原帖由 ftbingobingo 於 2007-12-8 02:49 發表

ESC                   : GTB
Motor                 : 5.5R  (6.5R now)
Servo                 : 9451
Pinion Gear           : 17T   ---> 11:1
Suspension setting    : Stock
Tires                 : ...

跟我的差不多喔!
NOVAK 5.5R,馬達齒用16T/48P,齒比為11.69:1。

為什麼換成6.5R?太耗電了嗎?
作者: ftbingobingo    時間: 2007-12-8 14:36
原帖由 龍崗小吳 於 2007-12-8 10:30 發表

跟我的差不多喔!
NOVAK 5.5R,馬達齒用16T/48P,齒比為11.69:1。

為什麼換成6.5R?太耗電了嗎?

我地玩的場地唔係太靚, 所以太大power好難揸, 加埋5.5R + 17T除耗電外電變有時過熱, 所以換左佢
作者: 龍崗小吳    時間: 2007-12-11 12:22
原帖由 龍崗小吳 於 2007-12-3 20:15 發表
今天跑第二顆電池時,一個側滑,右後輪撞上一顆石頭,結果擺臂整個鬆脫???
仔細一看,原本她的擺臂插銷是先固定在一個塑膠球頭(零件編號A2),再進行固定,結果我的A2球頭都破了!
回家找不到可替用品,只好用鋁 ...

補上照片吧!
作者: iouand    時間: 2007-12-11 18:00
請問各位ching,那裡有db01說明書??thx
而有db01既ching都post 話搖臂唔多可靠,是否原裝真係咁差??
作者: lichungkiu    時間: 2007-12-14 14:05
原帖由 iouand 於 2007-12-11 06:00 PM 發表
請問各位ching,那裡有db01說明書??thx
而有db01既ching都post 話搖臂唔多可靠,是否原裝真係咁差??

http://www.tamiya.com/japan/download/rcmanual/58395_db01.pdf
db-01的說明書
作者: iouand    時間: 2007-12-14 20:22
3q.......lichungkiu Ching!!!
作者: 龍崗小吳    時間: 2007-12-27 19:05
5.5R太兇悍了嗎?
我的滾珠差速掛了!
不曉得501X的通不通用?材質有沒有比較好?
作者: smallfaifai    時間: 2007-12-27 22:12
我只知白色o個件珠差杯可以用501x的,因為係同一件o野……
作者: 龍崗小吳    時間: 2008-1-7 17:22
真的直接買501X的回來用!
不過想說原本的齒比對5.5R來說似乎太暴力,試試看改用501X的96T(原本為91T)大齒盤回來試試看!
作者: smallfaifai    時間: 2008-1-7 22:45
龍崗小吳兄,

我的DB01(還有ftbingobingo的)遇上碰撞後沒有了part A2的問題……
請問你用鋁的球頭是來自甚麼車的?有沒有完成品看看?

先謝!
作者: simontam    時間: 2008-1-8 00:47
標題: 回復 62# 的帖子
metal的球頭雙星有出options,catshop$39
作者: 龍崗小吳    時間: 2008-1-8 01:08
原帖由 smallfaifai 於 2008-1-7 22:45 發表
龍崗小吳兄,

我的DB01(還有ftbingobingo的)遇上碰撞後沒有了part A2的問題……
請問你用鋁的球頭是來自甚麼車的?有沒有完成品看看?

先謝!

你可以依simontam師兄的建議看看!
我是用一般避震器用的球頭,不過會大了一些,得用工具把原本固定A2的孔擴大一些!
作者: minimini    時間: 2008-1-8 01:49
this is a quite comprehensive review on DB01........

http://www.oople.com/rc/photos/reviewtamiyadurga/
作者: 龍崗小吳    時間: 2008-1-8 22:07
原帖由 minimini 於 2008-1-8 01:49 發表
this is a quite comprehensive review on DB01........

http://www.oople.com/rc/photos/reviewtamiyadurga/

那位老外介紹得非常詳細!
他老哥很厲害,還搞了一台B4給他老婆玩!
作者: smallfaifai    時間: 2008-1-13 00:33
原帖由 龍崗小吳 於 2008-1-8 01:08 發表

你可以依simontam師兄的建議看看!
我是用一般避震器用的球頭,不過會大了一些,得用工具把原本固定A2的孔擴大一些!

我買了!用時同時改換金屬 spacer,也不用擴大固定A2的孔啊!而且也可減少虛位!
作者: 黎小雞    時間: 2008-1-13 00:57
原帖由 龍崗小吳 於 2007-12-6 23:29 發表
DB-01新的改裝品:扭力限制器、前單向!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

扭力限制器有咩用呢?跟原裝有咩分別?thx!
作者: smallfaifai    時間: 2008-1-13 01:18
扭力限制器香港一般叫限滑,可以減少飛jump落地時掃齒o既機會。

圖中有兩大片金屬同兩片墊片,用o黎夾住個大減齒……不同於原裝就咁硬夾。
作者: 黎小雞    時間: 2008-1-13 02:12
原帖由 smallfaifai 於 2008-1-13 01:18 發表
扭力限制器香港一般叫限滑,可以減少飛jump落地時掃齒o既機會。

圖中有兩大片金屬同兩片墊片,用o黎夾住個大減齒……不同於原裝就咁硬夾。

師兄那請問那個彈弓係咪用黎調鬆緊,如是的話又有咩用?thx!
作者: 龍崗小吳    時間: 2008-1-13 10:16
原帖由 黎小雞 於 2008-1-13 02:12 發表

師兄那請問那個彈弓係咪用黎調鬆緊,如是的話又有咩用?thx!

扭力限制器不只是如此,在你急加速起步時,可以減少車輪的打滑,可以避免過大的動力直接輸出損壞傳動系統!
那個彈弓(彈簧)是調整扭力限制器的鬆緊,太鬆則動力流失,太緊容易起步打滑!
作者: smallfaifai    時間: 2008-1-28 21:57
等到頸都長埋,終於出齊前後萬向節啦!

今日趁冇咁病,出去偉x買埋……(定係買parts能醫百病?! )

架車已經差唔多full option……

唯一係臂碼未見有亦唔覺話會出……希望正廠or 3-racing快快出啦。

作者: minimini    時間: 2008-1-28 22:03
3-racing hop-up shock towers already seen in ebay.......

http://cgi.ebay.com/3Racing-Fron ... QrdZ1QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI ... cross_promot_widget
作者: smallfaifai    時間: 2008-1-28 22:20
唔止呀,仲有3-racing油壓同埋3-racing金屬轉向全份……

http://search.ebay.com/DB01_W0QQ ... ?_trksid=p1638.m124
作者: simontam    時間: 2008-1-28 22:39
標題: 回復 61# 的帖子
龍兄,96T是放不落的,會磨邊,別試!
作者: minimini    時間: 2008-1-28 22:43
原帖由 smallfaifai 於 2008-1-28 22:20 發表
唔止呀,仲有3-racing油壓同埋3-racing金屬轉向全份……

http://search.ebay.com/DB01_W0QQ ... sPageNameZWD4S?_trk ...

but not available in hk yet.......
作者: smallfaifai    時間: 2008-1-28 22:49
原帖由 minimini 於 2008-1-28 22:43 發表

but not available in hk yet.......

呢個先係悲劇……

唔通3-racing都種族岐視?
作者: minimini    時間: 2008-1-28 22:51
原帖由 smallfaifai 於 2008-1-28 22:49 發表

呢個先係悲劇……

唔通3-racing都種族岐視?

I think for 3-racing & GPM........their target customers are not hk guys.........they ship overseas ma.....
作者: smallfaifai    時間: 2008-1-28 22:55
原帖由 minimini 於 2008-1-28 22:51 發表

I think for 3-racing & GPM........their target customers are not hk guys.........they ship overseas ma.....

咁又係,香港班車友有要求嘛……
不過出少少益下自己人係咪比較好呢?
作者: minimini    時間: 2008-1-28 23:01
原帖由 smallfaifai 於 2008-1-28 22:55 發表

咁又係,香港班車友有要求嘛……
不過出少少益下自己人係咪比較好呢?

to the level of doing a business like 3-racing & GPM.......I don't think they will care about what hk guys' opinion lu........they just think of...........overseas' big market & $$ ...........
作者: smallfaifai    時間: 2008-1-28 23:16
原帖由 minimini 於 2008-1-28 23:01 發表

to the level of doing a business like 3-racing & GPM.......I don't think they will care about what hk guys' opinion lu........they just think of...........overseas' big market & $$ ...........

講番轉頭,最奇怪都係孖星咁耐都出唔齊option o者……

好多兄弟都玩爛好多野啦!
作者: minimini    時間: 2008-1-28 23:22
原帖由 smallfaifai 於 2008-1-28 23:16 發表

講番轉頭,最奇怪都係孖星咁耐都出唔齊option o者……

好多兄弟都玩爛好多野啦!

yes...... waiting for the "official" graphite composite shock towers & bath tub....... also the blue centre motor mount.......neck become long lu........
作者: smallfaifai    時間: 2008-1-28 23:29
原帖由 minimini 於 2008-1-28 23:22 發表

yes...... waiting for the "official" graphite composite shock towers & bath tub....... also the blue centre motor mount.......neck become long lu........

如果有藍摩打散熱又係必買……虛榮得很!但係原裝o個件係咪只係鐵?

不過我好懷疑佢會唔會出油壓架……

底就更難……

我都係o個句,最好先出臂碼!
作者: minimini    時間: 2008-1-28 23:34
原帖由 smallfaifai 於 2008-1-28 23:29 發表

如果有藍摩打散熱又係必買……虛榮得很!但係原裝o個件係咪只係鐵?

底就更難……

我都係o個句,最好先出臂碼

yes......this is a "MUST"........
作者: 龍崗小吳    時間: 2008-1-29 22:30
原帖由 simontam 於 2008-1-28 22:39 發表
龍兄,96T是放不落的,會磨邊,別試!

對耶!雖然想辦法稍微墊高一些,可是後輪的滾差還是掛了!
只好裝上Slipper Clutch set,再換回91T啦!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: 12仔    時間: 2008-1-29 22:54
原帖由 ftbingobingo 於 2007-11-28 02:28 發表

No, no need to cut servo

好似要cut servo 耳的 , 因為我睇過官方提供的DB01 Manual
假如唔需要Cut就好啦
作者: smallfaifai    時間: 2008-1-31 10:30
原帖由 12仔 於 2008-1-29 22:54 發表

好似要cut servo 耳的 , 因為我睇過官方提供的DB01 Manual
假如唔需要Cut就好啦

唔駛,一般servo都擺到冇問題
DB01車主
作者: 龍崗小吳    時間: 2008-1-31 21:17
原帖由 smallfaifai 於 2008-1-31 10:30 發表

唔駛,一般servo都擺到冇問題
DB01車主

沒注意到!
小暉師兄!
你也喜歡伍佰喔?
作者: minimini    時間: 2008-2-1 21:50
原帖由 smallfaifai 於 2008-1-28 23:29 發表

底就更難……

我都係o個句,最好先出臂碼!

I saw it in the magazine before.......
作者: smallfaifai    時間: 2008-2-2 14:21
原帖由 龍崗小吳 於 2008-1-31 21:17 發表

沒注意到!
小暉師兄!
你也喜歡伍佰喔?

全中!
伍佰老師三月來港開演唱會嘛,我已第一時間買票哦!

不過也是近一兩個月才知道甚麼是「花朵舞」……
作者: smallfaifai    時間: 2008-2-2 14:23
原帖由 minimini 於 2008-2-1 21:50 發表

I saw it in the magazine before.......

呢件應該係原廠option?會唔會輕身D呢?

我係孖星老闆都一定會出啦,而且一定賣得貴……我估同TA05果件差唔多價!
不過計下計下,如果落足晒option,真係夠出一架501x啦……

作者: go2usie    時間: 2008-2-2 14:24
i like the king of live ~~~ 伍佰 too~~

smallfaifai~ do u know ...tickets still available ?

which day u bought , 14 or 15 ?
作者: smallfaifai    時間: 2008-2-2 14:30
原帖由 go2usie 於 2008-2-2 14:24 發表
i like the king of live ~~~ 伍佰 too~~

smallfaifai~ do u know ...tickets still available ?

which day u bought , 14 or 15 ?

我買左14/3, $400飛,仲有飛賣呀!

http://www.hkticketing.com/

你都去睇啦!
作者: 龍崗小吳    時間: 2008-2-2 16:52
原帖由 smallfaifai 於 2008-2-2 14:21 發表

全中!
伍佰老師三月來港開演唱會嘛,我已第一時間買票哦!

不過也是近一兩個月才知道甚麼是「花朵舞」……

喔喔喔喔~~~妳是我的花朵!
花朵舞在台灣很流行喔!
有點像前幾年日本的趴啦趴啦舞!
作者: smallfaifai    時間: 2008-2-3 01:13
原帖由 龍崗小吳 於 2008-2-2 16:52 發表

喔喔喔喔~~~妳是我的花朵!
花朵舞在台灣很流行喔!
有點像前幾年日本的趴啦趴啦舞!

對呀,也不難哩……
小吳兄有否一起跳喔?

我希望多D香港人識,到時入場一齊跳啦!

作者: minimini    時間: 2008-2-3 23:15
有冇兄弟知道 DB01 條塑膠珠差.........有冇其他金屬品可替換 ??.......始終覺得 buggy 珠差用金屬比較穩陣.......
作者: smallfaifai    時間: 2008-2-3 23:47
原帖由 minimini 於 2008-2-3 23:15 發表
有冇兄弟知道 DB01 條塑膠珠差.........有冇其他金屬品可替換 ??.......始終覺得 buggy 珠差用金屬比較穩陣.......

暫時未見到……好似501X都係用膠o既?
有錯請指正……

我淨係知如果pulley爛左換501x的,而501x呢件係比較原裝硬身……
作者: minimini    時間: 2008-2-3 23:55
原帖由 smallfaifai 於 2008-2-3 23:47 發表

暫時未見到……好似501X都係用膠o既?
有錯請指正……

我淨係知如果pulley爛左換501x的,而501x呢件係比較原裝硬身……

OMG.......個 pulley 我仲以為係一模一樣嘅o添...........咁即係要買定啦......
作者: smallfaifai    時間: 2008-2-4 00:15
原帖由 minimini 於 2008-2-3 23:55 發表

OMG.......個 pulley 我仲以為係一模一樣嘅o添...........咁即係要買定啦......

我淨係知師兄你架DB01一定好補

http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=70083&extra=page%3D1

你係劏多架定係唔要?
如果係唔要o既話,我有興趣知道你用咩壓電架?

同埋你係咪會換3racing的油壓架?先謝!
作者: minimini    時間: 2008-2-4 00:20
原帖由 smallfaifai 於 2008-2-4 00:15 發表

我淨係知師兄你架DB01一定好補

http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=70083&extra=page%3D1

你係劏多架定係唔要?
如果係唔要o既話,我有興趣知道你用咩壓電架?

同埋你係咪 ...

遲 d 留意 "我的昆蟲標本" .......

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2