RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 每節 LIPO 問題 [打印本頁]

作者: test09    時間: 2007-11-26 05:09
標題: 每節 LIPO 問題
請問 LIPO 每節是不是不可小於 2.7v 及大於 4.2v ?
咁我舊發射電即是不可小於 8.1v ?
作者: zoozoo    時間: 2007-11-26 07:14
发谢电到8.1V仲未停机?
作者: SnackEater    時間: 2007-11-26 10:48
鋰電低都每cell 2.7V的話,救返都殘廢,想排電健康,排電去到11.4V好拿去充。
作者: jacobchu2007    時間: 2007-11-26 11:32
原帖由 test09 於 2007-11-26 05:09 發表
請問 LIPO 每節是不是不可小於 2.7v 及大於 4.2v ?
咁我舊發射電即是不可小於 8.1v ?

The lowest voltage for transmitter is 11.1V (3S 3.7X3) not 8.1V.
If your battery is 8.1V, your transmitter will stop function long before.
作者: xrvct    時間: 2007-11-26 13:04
其實好多電池廠都標示自己o既電池最低放電電壓系2.75v,但系又有好多brothers話3.7v甚至更高,我自己就3v/cell,一直冇咩大問題。
作者: SnackEater    時間: 2007-11-26 14:36
發射用鋰電因為秏電量低,過放引致嘅表現下降唔係咁明顯,但都應响排電嘅容量,用起上黎唔會覺有問題,但唔表示排電無問題。3V/cell 實在係太低,唔鼓勵玩家用到呢個水平。

正常嘅電係放到3.7V/cell 係無問題,但想電長壽係越高越好。

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2