RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 飄移摩打同一般個d摩打有咩分別??? [打印本頁]

作者: Makin    時間: 2007-12-11 14:37
標題: 飄移摩打同一般個d摩打有咩分別???
我想問....飄移摩打同一般個d摩打有咩分別???
小弟覺得其實換左飄移吠就飄得....(錯勿插 )
如果一個23t飄移摩打同一個23t摩打邊個快d呢??
仲有小弟係kws買左個98蚊個隻yokomo 15t摩打...
但係我個fd用雙星23t(紅色個隻)都追到我
作者: henrylaw    時間: 2007-12-11 15:00
扭力重視  
作者: Makin    時間: 2007-12-11 15:07
標題: 回復 2# 的帖子
咁扭力有咩用?
扭力大會快d定扭力低先快?
作者: DriftNoobie    時間: 2007-12-11 15:22
扭力同速度係成反比.
高 = 大力 = 慢
作者: penny.    時間: 2007-12-11 15:41
扭力同極速會受齒比所影響!
仲有電夠唔夠爆都好有影響!
作者: Makin    時間: 2007-12-11 15:53
咁如果我想玩速度但係又想玩飄移....
咁我應該買咩摩打好?
作者: bcgg    時間: 2007-12-11 16:14
原帖由 Makin 於 2007-12-11 15:53 發表
咁我應該買咩摩打好?

分別買兩隻摩打.
作者: terence0103    時間: 2007-12-11 16:22
原帖由 Makin 於 2007/12/11 15:53 發表
咁我應該買咩摩打好?

冇人會玩速度又飄移的....
因為飄移係唔需要咁快!
作者: Makin    時間: 2007-12-11 16:34
咁如果玩速度有咩摩打好介紹?
我個電變係創x買...買左2百幾....
佢話15t以上咁我用幾多T好?
玩飄移係唔係買yokomo摩打最好呢?
作者: bcgg    時間: 2007-12-11 16:52
原帖由 Makin 於 2007-12-11 16:34 發表
咁如果玩速度有咩摩打好介紹?
我個電變係創x買...買左2百幾....
佢話15t以上咁我用幾多T好?
玩飄移係唔係買yokomo摩打最好呢?

你真係要玩速度...摩打.....玩無刷啦...換埋鋰電....咁就快到架車玩番你了
你不如玩 TAMIYA 23T RZ, 個ESC又support到,
玩飄移 咪 TAMIYA 23T TZ,同一個ESC又support到...
作者: Makin    時間: 2007-12-11 17:38
標題: 回復 10# 的帖子
無刷好貴 ...
除左TAMIYA仲有冇其他好介紹?
仲有KWS 好平個D YAKOMO摩打...玩唔玩得過?
佢同2百幾蚊個D YOKOMO摩打又有咩分別?
作者: bcgg    時間: 2007-12-11 17:53
原帖由 Makin 於 2007-12-11 17:38 發表
無刷好貴 ...
除左TAMIYA仲有冇其他好介紹?
仲有KWS 好平個D YAKOMO摩打...玩唔玩得過?
佢同2百幾蚊個D YOKOMO摩打又有咩分別?

其實如果你個ESC唔係咁高級,二三佰左右,Support 15T,我真係建議你玩23T吧,
23T 講真唔會慢得去邊,我想你也是飛吓街,同D Friend圍內片吓吧....星星D
Motor,佰零蚊一個,質數同品質都有保證,這是我的好介紹.
仲有....你玩乜車呢?
作者: Makin    時間: 2007-12-11 17:56
原帖由 bcgg 於 2007-12-11 17:53 發表

其實如果你個ESC唔係咁高級,二三佰左右,Support 15T,我真係建議你玩23T吧,
23T 講真唔會慢得去邊,我想你也是飛吓街,同D Friend圍內片吓吧....星星D
Motor,佰零蚊一個,質數同品質都有保證,這是我的 ...

本來係TT01...岩岩轉左玩415MSX
我平時係天水圍個個搖控車場到玩...個度好多呀叔玩8T...
班阿叔玩我就要收車-.-”
試過比個阿叔寸話佢D車幾千銀...叫我收車
免得撞到佢D車喎~

作者: zoozoo    時間: 2007-12-11 18:52
原帖由 Makin 於 2007-12-11 17:56 發表

我平時係天水圍個個搖控車場到玩...個度好多呀叔玩8T...
免得撞到佢D車喎 ...

哗。。。果D阿叔真系唔得,我系大陆D场玩佐年几都未见过有人见人地跑得慢就叫人地收车。
个个人岩开始玩都系0甘0架啦,我之前都玩鬼慢,D高手只系当我“移动阻碍”
如果你想玩快车都系建议你用无刷,玩有刷成本会好高,如果你觉得无刷好贵,你可以考虑国产叫“好盈”果只牌子,120A果款一套先12XX人民币
虽然做工会比进口差,但系性能唔会比进口差
作者: agentjerry    時間: 2007-12-11 19:32
標題: 回復 13# 的帖子
ask the uncle to eat "banana" la
if i were u, i would still play the RC in low speed...
作者: bcgg    時間: 2007-12-12 10:09
原帖由 Makin 於 2007-12-11 17:56 發表

我係你就繼續玩TT01,比D心機練好D技術(阻住佢超車嘅技術 )又或者買架玩具反斗城嗰D勁大架
又勁慢D 搖控車喺道玩慢爬(爬行),依D人得把口,你咪鬼理佢,佢咁勁D車幾千銀,咪比多小小,包埋個
場自己玩囉,
等我又過去放下車,睇吓有無機會遇到依D人玩下先
作者: WallaceNg    時間: 2007-12-12 10:20
係我的話實係條路慢慢行,理得佢
想問過個場唔係好細ja咩?點解可以玩到8T
作者: bcgg    時間: 2007-12-12 10:24
原帖由 WallaceNg 於 2007-12-12 10:20 發表
係我的話實係條路慢慢行,理得佢
想問過個場唔係好細ja咩?點解可以玩到8T

High-Hand ma
作者: cowboy    時間: 2007-12-12 11:05

Makin兄,

我間中都有去天水圍個道玩。個道喺有一班'快車手'逢假期去玩的。佢地多數喺用無刷4.5R。當中有一些是高手,其他的只不過係有架快車同靚架生而巳。以我經驗,佢地一般唔會用口叫你收車,但由於部份車手技術普通,佢地會因為收唔切車而撞開/到你。呢個係同佢地嘅技術同修養有關。過通常佢地會一齋操車。所以你可以等佢地玩第二轉之前玩,轉流玩。當你操好手車後,可以落塲同佢地砌番轉。我間中都會用架慢車同佢地走番轉。當中你可以感受到比賽壓力、提昇自己技術。當然,係適當時間你要避一避車。
作者: Makin    時間: 2007-12-12 11:45
原帖由 cowboy 於 2007-12-12 11:05 發表

Makin兄,

我間中都有去天水圍個道玩。個道喺有一班'快車手'逢假期去玩的。佢地多數喺用無刷4.5R。當中有一些是高手,其他的只不過係有架快車同靚架生而巳。以我經驗,佢地一般唔會用口叫你收車, ...

咁我又唔係話哂all 阿叔
有d阿叔都好好人
會走過黎一齊吹下水分享玩車心得...
唔知你有冇見過天水圍個場有3名阿叔玩快車...其中一個凸別細小...
我同班fd個次就係比佢寸...
(不過其實我諗我架車可能貴過佢...我tt01 全改 )
作者: bcgg    時間: 2007-12-12 11:47
原帖由 Makin 於 2007-12-12 11:45 發表

有d阿叔都好好人
唔知你有冇見過天水圍個場有3名阿叔玩快車...其中一個凸別細小...
(不過其實我諗我架車可能貴過 ...

tt01 全改
作者: Makin    時間: 2007-12-12 11:49
原帖由 bcgg 於 2007-12-12 11:47 發表

tt01 全改

整左我成5千幾6千蚊呀
作者: terence0103    時間: 2007-12-12 11:53
原帖由 bcgg 於 2007/12/12 11:47 發表

tt01 全改

:lol :lol
作者: terence0103    時間: 2007-12-12 12:01
原帖由 Makin 於 2007/12/12 11:49 發表

整左我成5千幾6千蚊呀

改左d咩??
作者: WallaceNg    時間: 2007-12-12 12:02
有冇加炭板呀? 有的話影黎睇下
作者: Andrew168    時間: 2007-12-12 12:06
講真句, 如果玩得 racing car 如 415/ 416, T2 007/008 等等, 唔玩快, 冇要求,
洗咩新野賣3千大元, 不如唔玩, 玩 TT-01 好, 唔改用原裝野玩平
作者: WallaceNg    時間: 2007-12-12 12:09
原帖由 Andrew168 於 2007-12-12 12:06 發表
講真句, 如果玩得 racing car 如 415/ 416, T2 007/008 等等, 唔玩快, 冇要求,
洗咩新野賣3千大元, 不如唔玩, 玩 TT-01 好, 唔改用原裝野玩平

我玩tt01唔只車平,佢d parts係平過人地
作者: Makin    時間: 2007-12-12 12:10
原帖由 WallaceNg 於 2007-12-12 12:02 發表
有冇加炭板呀? 有的話影黎睇下

冇加...我就係谷鬼氣...轉左玩415
作者: Andrew168    時間: 2007-12-12 12:30
個人認為其實不應浪費錢去改如 TT-01 等車種, 因不是 racing car ,
改車用d 錢加埋架原裝車錢都夠買部 racing car,
倒不如直接買 racing car 好, 自己計算一吓就明,
仲有 racing car 設計同用料, 精確度都一定好
作者: WallaceNg    時間: 2007-12-12 12:32
原帖由 Andrew168 於 2007-12-12 12:30 發表
個人認為其實不應浪費錢去改如 TT-01 等車種, 因不是 racing car ,
改車用d 錢加埋架原裝車錢都夠買部 racing car,
倒不如直接買 racing car 好, 自己計算一吓就明,
仲有 racing car 設計同用料, 精確度都 ...

咁你講的係冇錯,但係我玩飄移的,冇可能用415黎玩掛
作者: Andrew168    時間: 2007-12-12 12:53
當然啦, 我同意玩飄移用 TT-01, 我意思係如果要玩快, 同想認真去
操車操走線位就最好玩 racing car, 我自己都唔會用 415 黎玩飄移,
我見意如果用 TT-01 玩飄移不要花太多錢去改車

作者: bcgg    時間: 2007-12-12 13:34
原帖由 Andrew168 於 2007-12-12 12:06 發表

咁又唔一定....好多朋友都喜歡將D大發仔改到九彩咁啦,我唸係改過過程夠High嘛
烈火戰車華Dee冇錢冇廠車,咪街車勁改,D彎貼住人,直路放飛機囉.......enjoy改車吧
作者: bcgg    時間: 2007-12-12 13:39
原帖由 Makin 於 2007-12-12 11:49 發表

整左我成5千幾6千蚊呀

咁你部野!!!!!
我明喇!!個亞叔冇錯同係好人!!!!!!
佢就係知你整左成5千幾6千蚊,驚一個
唔小心,high花撞爛你部跑車,至叫(勸)你
收一收車,人地可能私"片"梗,費事殺錯良民咋

有冇機會一看你部跑車先?????
作者: Makin    時間: 2007-12-12 13:40
其實我買車個時都係諗住玩飄移....
買左tt01點知又發覺早知買yokomo啦~(不過冇買)
之後落左天水圍個場玩
玩玩下...就轉左玩racing....
作者: bcgg    時間: 2007-12-12 13:42
原帖由 Makin 於 2007-12-12 13:40 發表
其實我買車個時都係諗住玩飄移....
買左tt01點知又發覺早知買yokomo啦~(不過冇買)
之後落左天水圍個場玩
玩玩下...就轉左玩racing....

你住天水?
作者: Makin    時間: 2007-12-12 13:43
原帖由 bcgg 於 2007-12-12 13:39 發表

咁你部野!!!!!
我明喇!!個亞叔冇錯同係好人!!!!!!
佢就係知你整左成5千幾6千蚊,驚一個
唔小心,high花撞爛你部跑車,至叫(勸)你
收一收車,人地可能私"片"梗,費事殺錯良民咋

有冇機會一看你部跑車先?????

放左比fd-.-"
作者: Makin    時間: 2007-12-12 13:44
原帖由 bcgg 於 2007-12-12 13:42 發表

你住天水?

唔係...我住屯門...不過天水有個場咪過去玩囉
作者: bcgg    時間: 2007-12-12 13:46
原帖由 Makin 於 2007-12-12 13:43 發表

放左比fd-.-"

你幾錢放比fd???
作者: WallaceNg    時間: 2007-12-12 13:47
原帖由 bcgg 於 2007-12-12 13:34 發表

咁又唔一定....好多朋友都喜歡將D大發仔改到九彩咁啦,我唸係改過過程夠High嘛
烈火戰車華Dee冇錢冇廠車,咪街車勁改,D彎貼住人,直路放飛機囉.......enjoy改車吧

用平車改係輸係轉彎過時
作者: bcgg    時間: 2007-12-12 13:48
原帖由 Makin 於 2007-12-12 13:44 發表

唔係...我住屯門...不過天水有個場咪過去玩囉

星期六晚天水圍有DriftMeeting喎....D朋友個個都好鬼好人,嚟玩嘛???
我想睇415漂移.....
作者: cowboy    時間: 2007-12-12 13:49
原帖由 Makin 於 2007-12-12 11:45 發表

有d阿叔都好好人
(不過其實我諗我架車可能貴過 ...

係唔係用DNA殼個嗰。唔洗理佢地!如果佢係高手而且佢認為快過我,佢應該用技術過我,唔通廣阪比賽時逢車必撞乎。
作者: bcgg    時間: 2007-12-12 13:50
原帖由 WallaceNg 於 2007-12-12 13:47 發表

用平車改係輸係轉彎過時

又好似係........不過華Dee又話:技術搭夠!(上晒腦 )
作者: Makin    時間: 2007-12-12 13:52
原帖由 bcgg 於 2007-12-12 13:48 發表

星期六晚天水圍有DriftMeeting喎....D朋友個個都好鬼好人,嚟玩嘛???
我想睇415漂移.....

幾點?我夜晚要返工

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2