RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 熱辣辣的電? [打印本頁]

作者: 笨仔    時間: 2007-12-14 20:15
標題: 熱辣辣的電?
啱啱放完車仔,TRF 415 行LRP 3.5,齒比9.88,電用6 粒Inteller 4200,唔夠5分鐘停咗,去睇睇咩事啦?原來電插甩焊,摸摸排電,嘩!嘩!排電熱到摸唔落手!!想問吓排電係咪咁熱架,定係有嘢撞咗,有冇方法解決,定係要換個隻摩打,還是用5 粒電會冇咁熱?(我還是新手,請大家解答好嗎?)thx
作者: mtaristo    時間: 2007-12-14 20:38
LRP + 6 cell + 3.5R = over heat = cut 机.

play 5 cell la   
作者: james891031    時間: 2007-12-14 20:53
3.5R 6CELL用9.88會唔會低左d呢
我用GTB 3.5R 6CELL都要12
作者: Brushless    時間: 2007-12-14 21:03
咁証明LRP嘅電變真可靠。
作者: 笨仔    時間: 2007-12-14 21:05
原帖由 mtaristo 於 2007-12-14 20:38 發表
LRP + 6 cell + 3.5R = over heat = cut 机.

play 5 cell la   

咁5 cell冇咁爆,會唔會"谷"到排電同樣咁熱?
作者: 笨仔    時間: 2007-12-14 21:15
原帖由 james891031 於 2007-12-14 20:53 發表
3.5R 6CELL用9.88會唔會低左d呢
我用GTB 3.5R 6CELL都要12

大減速齒已經行到104,到底板囉喎,摩打齒23,已經好細,再細就離隙,點搭到12齒比請問?
如果真係可以搭到咁大齒比,係咪排電就冇咁熱架?thx
作者: 笨仔    時間: 2007-12-14 21:18
原帖由 Brushless 於 2007-12-14 21:03 發表
咁証明LRP嘅電變真可靠。

真係靠得住,咁都唔燒,反而排電頂唔順.
作者: tungkee    時間: 2007-12-14 22:23
咁熱......咪可以用來煮咖~ 啡~囉 !!
作者: 笨仔    時間: 2007-12-14 22:27
你哋玩開排電係咪咁熱架?
作者: tungkee    時間: 2007-12-14 22:41
排電唔靚又用勁motor,分分鐘熱到外膠都溶 !!
作者: gordonf35    時間: 2007-12-15 08:17
Intellect 算唔算係靚電啊?
作者: tiger1    時間: 2007-12-16 23:24
Get a more reasonable gear ratio lah
作者: tungkee    時間: 2007-12-17 01:27
原帖由 gordonf35 於 2007-12-15 08:17 發表
Intellect 算唔算係靚電啊?

唔可以單睇牌子喎 !!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2