RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: [工房測試]11.5R級無擦電變~ [打印本頁]

作者: 天照    時間: 2007-12-16 01:50
標題: [工房測試]11.5R級無擦電變~
測試中......傳聞35A比現時EXIGE更強~

作者: 天照    時間: 2007-12-16 02:01
25A會放落架MINI INFERNO到試....

35A會放落TOURING到試.....

哈!
作者: 馮馮ymc    時間: 2007-12-16 02:13
燒.............
作者: minimini    時間: 2007-12-16 02:16
原帖由 馮馮ymc 於 2007-12-16 02:13 發表

burn......burn.....burn....

http://www.youtube.com/watch?v=jv1MB2DvSXY
作者: 天照    時間: 2007-12-16 02:18
原帖由 馮馮ymc 於 2007-12-16 02:13 發表

燒你個頭!

試過駁個SP 13.5R,完全冇EXIGE咁熱~
作者: 馮馮ymc    時間: 2007-12-16 02:20
原帖由 天照 於 2007-12-16 02:18 發表

燒你個頭!

試過駁個SP 13.5R,完全冇EXIGE咁熱~

EXIGE....120A喎????
作者: 天照    時間: 2007-12-16 02:21
原帖由 馮馮ymc 於 2007-12-16 02:20 發表

專人測試及檢驗過......原來只有30A....
作者: minimini    時間: 2007-12-16 02:22
原帖由 馮馮ymc 於 2007-12-16 02:20 發表

原帖由 天照 於 2007-12-16 02:21 發表

咁大鑊 !?!?!?.........報稱 120A.....實則 30A......
作者: 馮馮ymc    時間: 2007-12-16 02:25
原帖由 天照 於 2007-12-16 02:21 發表

吓.........咁大鑊!!!!隨便揾隻飛機仔無刷都介低佢???
作者: 天照    時間: 2007-12-16 02:25
原帖由 minimini 於 2007-12-16 02:22 發表

咁大鑊 !?!?!?.........報稱 120A.....實則 30A......

有一O的專業人仕爆開隻電變,同佢玩數FET同用儀器測試.....
作者: 天照    時間: 2007-12-16 02:25
原帖由 馮馮ymc 於 2007-12-16 02:25 發表

吓.........咁大鑊!!!!隨便揾隻飛機仔無刷都介低佢???

一O的都唔出奇......
所以你第一次同我講話果個SPEC.....原來係堅....哈!
作者: minimini    時間: 2007-12-16 02:41
原帖由 天照 於 2007-12-16 02:25 發表

有一O的專業人仕爆開隻電變,同佢玩數FET同用儀器測試.....

咁有冇得加 fet ??........
作者: 天照    時間: 2007-12-16 02:43
原帖由 minimini 於 2007-12-16 02:41 發表

咁有冇得加 fet ??........

唔知,冇問佢.
作者: rk2    時間: 2007-12-18 15:15
when will you release  the test report ?
作者: 警察    時間: 2007-12-18 15:32
原帖由 minimini 於 2007-12-16 02:22 發表

.....
係咪無負載底下有120A...裝左落架車度跑就實際得30A?? right??
作者: AMAT    時間: 2007-12-18 15:38
原帖由 警察 於 2007-12-18 15:32 發表

.....
係咪無負載底下有120A...裝左落架車度跑就實際得30A?? right??

呢個問題就真係唔知喇........要問返O的專業人仕~^_^
作者: ice1234    時間: 2007-12-18 16:07
原帖由 AMAT 於 2007-12-18 03:38 PM 發表

呢個問題就真係唔知喇........要問返O的專業人仕~^_^

無負載底下有120A...
既然 no load ,可來有CURRENT
唔好玩啦

測試環境o既溫度有好大關係,唔同室溫測出離有好大分別.
有D廠寫出離個RATING都只係DATASHEET 寫既係最理想環境下做出離既 RATING ,D MOSFET  有可能同一個PART No.但個 Ron value 可能相差好大.....Ron value 越大粒FET越快過SOA ...

作者: 警察    時間: 2007-12-18 16:21
原帖由 ice1234 於 2007-12-18 16:07 發表

無負載底下有120A...
既然 no load ,可來有CURRENT
唔好玩啦

測試環境溫度有好大關係,唔同室溫測出離有好大分別.
有D廠寫出離個RATING都只係DATASHEET 寫既係最理想環境下做出離既 RATING  ...

我意思既無負載係指隻麼打在未有將其輸出轉化為前進或後退等驅動力時候既運轉狀態,簡單講即係麼打既淨輸出,但亦唔代表完全無Loading...(轉子既重量,啤呤既阻力..等等都可叫Load)
有錯請修正呀...師兄
作者: ice1234    時間: 2007-12-18 16:27
原帖由 警察 於 2007-12-18 04:21 PM 發表

我意思既無負載係指隻麼打在未有將其輸出轉化為前進或後退等驅動力時候既運轉狀態,簡單講即係麼打既淨輸出,但亦唔代表完全無Loading...(轉子既重量,啤呤既阻力..等等都可叫Load)
有錯請修正呀...師兄

打空轉
對ESC == 有load
對motor == no load 

大家諗既方向有出入..哈
作者: 警察    時間: 2007-12-18 16:30
原帖由 ice1234 於 2007-12-18 16:27 發表

打空轉
對ESC == 有load
對motor == no load 

大家諗既方向有出入..哈

作者: AMAT    時間: 2007-12-18 16:57
據專業人仕所講.......

30A係指粒FET個值
120A係最高可承受電流值,過就燒
一般嚟講都係用到FET個值60%左右,視乎粒FET有幾靚.

唔係咩LOADING唔LOADING喎.....
作者: 警察    時間: 2007-12-18 17:06
原帖由 AMAT 於 2007-12-18 16:57 發表

30A係指粒FET個值

要麼打達到同一輸出既話...
係有loading 同冇loading底下電變係要輸出不同電流先可以達到麼打要求既輸出
作者: AMAT    時間: 2007-12-18 17:32
原帖由 警察 於 2007-12-18 17:06 發表

要麼打達到同一輸出既話...
係有loading 同冇loading底下電變係要輸出不同電流先可以達到麼打要求既輸出

咁呢個我就唔知喇.....哈!
但係對電變嚟講應該係冇分別....只係個摩打拉電多咗定少咗~唔會因為粒FET拉個摩打同唔拉個摩打下,個輸出有分別...嘿!
作者: ice1234    時間: 2007-12-18 20:27
原帖由 AMAT 於 2007-12-18 04:57 PM 發表

30A係指粒FET個值

你講30A個值,係指粒fet 既continuous drain current,即係粒可頂o既最大連續電流.
你講120A個值,係指粒fet 既pulsed drain current,即係粒可頂o既最大沖電流.
依兩個值會因外面環境溫度上升而下降,FET既輸出power會下降.
係同 model no底下.,要知粒FET有幾靚,就要睇 Rds細唔細啦,Rds細的話power loss 會細.可以推impedance細d既motor啦

作者: raymen    時間: 2009-1-13 22:44
原帖由 天照 於 2007-12-16 02:01 AM 發表
25A會放落架MINI INFERNO到試....

35A會放落TOURING到試.....

哈!

35A會放落 1/10 TOURING到? possible ?
作者: AMAT    時間: 2009-1-13 23:29
原帖由 raymen 於 2009-1-13 22:44 發表

35A會放落 1/10 TOURING到? possible ?

以前果隻EXIGE第一代,都係咁上下數......
作者: raymen    時間: 2009-1-30 01:12
原帖由 AMAT 於 2009-1-13 11:29 PM 發表

以前果隻EXIGE第一代,都係咁上下數......

If compare with Futaba MC330 ESC (Brushed), which one is better ?

ANy photos you can show to me ?
作者: 天照    時間: 2009-1-30 05:41
原帖由 raymen 於 2009-1-30 01:12 發表

If compare with Futaba MC330 ESC (Brushed), which one is better ?

ANy photos you can show to me ?

已經冇再生產

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2