RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手問題,架車比油轉大彎時打"白鴿轉"是什麼問題? [打印本頁]

作者: oldman_ho    時間: 2007-12-17 09:26
標題: 新手問題,架車比油轉大彎時打"白鴿轉"是什麼問題?
架車 ta05ms全原裝說明書設定,用 novak 10.5r,fdr 係 5.49, 頭中 尾硬 呔膽用 team sorex 28r(唔知呢d天氣用咩呔,我太新手)
架車收油\比油轉大彎都會打下白鴿轉,唔知係唔係尾叉速太緊的關係呢!?
唔該各位
作者: WallaceNg    時間: 2007-12-17 09:54
原帖由 oldman_ho 於 2007-12-17 09:26 發表
架車 ta05ms全原裝說明書設定,用 novak 10.5r,fdr 係 5.49, 頭中 尾硬 呔膽用 team sorex 28r(唔知呢d天氣用咩呔,我太新手)
架車收油\比油轉大彎都會打下白鴿轉,唔知係唔係尾叉速太緊的關係呢!?
唔該各位

尾叉速可能太緊,呔可能太硬,頭可能太重掛
作者: Andrew168    時間: 2007-12-17 10:14
天氣唔太冷用sorex 32-36R ok, 用28R唔太適合
作者: oldman_ho    時間: 2007-12-17 10:44
原帖由 Andrew168 於 2007-12-17 10:14 發表
天氣唔太冷用sorex 32-36R ok, 用28R唔太適合

CO-20R   0-15°C
CO-24R   10-30°C
CO-28R   20-35°C
CO-32R   30-45°C
CO-36R   35°-50°C
CO-40R   50°C以上
請問以上個表係咪代表佢地合適的運作溫度?定係代表佢能成受的溫度?
如果晚間23~25度到,跑咩型號好(係街玩)
呔膽用咩好?我咩都唔係好識,唔好意思
麻煩各位
作者: Andrew168    時間: 2007-12-18 11:20
係呀, 個表上面係d運作溫度, 晚間用28R - 32R, 冷d用24R
日間用32R - 36R, 一般都用中呔膽, 現時本地天氣不太冷,
用 28R - 36R 應該適合

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2