RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 請問..imax b6點set..? [打印本頁]

作者: sin_324    時間: 2007-12-19 03:04
標題: 請問..imax b6點set..?
唔識應該點set先ok..
本說明睇完都係唔多明,
請問我差4600同4200(Ni-MH)應該係點set先ok..??
放電又應該係點set架呢..??
THANK YOU VERY MUCH

作者: stanley_wwy    時間: 2007-12-19 11:20
標題: 回復 1# 的帖子
charge 就去 ni-mh charge個mode.....按start set 好current, 例如 4A....長按start 開始 charge......容量唔關事, 佢自己charge 滿會cut...

放電就要set 放完後的voltage....睇你舊電幾多個cell.....ni-mh 通常set 1V/cell.....即係放7.2v (6cell) 你就set去 6.0v 放, 放到呢個數佢自己會停.

作者: xrvct    時間: 2007-12-19 11:35
pls refer to this post
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=59096&highlight=b6
作者: sin_324    時間: 2007-12-19 13:10
thank you very much~
但係仲有個問題..
我排4200佢差到4800都未識停(我用auto差)
我驚死自己停左佢..
排4600就差到4800就自己停..
咁其實一般講4200同4600會差到幾多架..?

thx~

作者: jas    時間: 2007-12-19 14:35
How many charge memories can it keep?
作者: xrvct    時間: 2007-12-19 15:13
5 memories
作者: xrvct    時間: 2007-12-19 15:15
標題: 回復 4# 的帖子
自己用手去摸下排電,唔辣手一般都系未叉滿,顯示4800唔代表叉足4800入去舊電度
作者: terence0103    時間: 2007-12-19 15:20
原帖由 xrvct 於 2007/12/19 15:15 發表
自己用手去摸下排電,唔辣手一般都系未叉滿,顯示4800唔代表叉足4800入去舊電度

師兄...
有冇教b5的?
其實操作上係唔係大同少異??
作者: xrvct    時間: 2007-12-19 15:23
標題: 回復 8# 的帖子
差唔多o既,B5少個discharge function
作者: terence0103    時間: 2007-12-19 15:29
原帖由 xrvct 於 2007/12/19 15:23 發表
差唔多o既,B5少個discharge function

明白晒~
其實我聽人講discharge得多係咪對個差機唔好架???
作者: xrvct    時間: 2007-12-19 19:32
標題: 回復 10# 的帖子
確實有E種講法,不過我就唔信,如果有個discharge又唔敢用,不如唔好買
作者: ice1234    時間: 2007-12-19 23:39
有fan吹住佢,應該都無問題

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2