RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: Next step of my M1B Turbo~ [打印本頁]

作者: 天照    時間: 2008-1-19 23:59
標題: Next step of my M1B Turbo~
ENGINE到手~

批都到手~
作者: 天照    時間: 2008-1-20 00:05
最後選擇......

都係VZB V SPEC藍頂.......AL黑頂.....都係怕自己HANDLE唔到.....
更何況呢隻我都怕會HANDLE唔嚟.......哈哈!
作者: 天照    時間: 2008-1-20 00:09
批.......

OS SPEED T2060 SC WN
作者: hoching    時間: 2008-1-20 00:09
現在買ENGINE用不用打散洗ENGINE
作者: 天照    時間: 2008-1-20 00:10
原帖由 hoching 於 2008-1-20 00:09 發表

我冇打算咁做喎......哈......
作者: hoching    時間: 2008-1-20 00:13
原帖由 天照 於 2008-1-20 00:10 發表

我冇打算咁做喎......哈......

我想知用不用我不懂
車呔
作者: 天照    時間: 2008-1-20 00:13
原帖由 hoching 於 2008-1-20 00:13 發表

我想知用不用我不懂

睇說明書冇叫咁做.....哈!
作者: hoching    時間: 2008-1-20 00:16
thank!
作者: AMAT    時間: 2008-1-20 00:20
車呔......等緊到貨.......原裝得車鈴....唔跟車呔......
作者: 天照    時間: 2008-1-20 02:20
裝假狗地裝O左上去先....哈!

因為未有工具裝個飛輪....搞唔掂....要聽日落鋪頭搞.....

另外就仲爭一個SERVO.....暫時得一隻9451咁大把........

最後就係接收.....諗緊行2.4G......定係用返EX10個302......
因為如果用2.4G....即係如果我返國內鬥....又要攞支3PKS控上去......
用EX10....就可能拎O左支EX10控上國內嚟專用....香港用2.4G.....
但係2.4G又真係好方便.....
作者: 天照    時間: 2008-1-20 21:06
幾經辛苦.....終於搞掂......

多得PANDA版友同埋鍵全全少O既幫忙~
另外鴻聲林SIR都過O左小弟幾招......哈哈!

宜家決定都係用2.4G啦.....至少唔駛裝FAIL SAFE,亦都唔駛驚話咁易俾人JAM又失控先......

轉向SERVO.....等BLS351.......
油門....用返9451......一陣裝埋上去~

不過裝晒上去之後,大家先話:ENGINE要打散佢洗一洗先好RUN.......

嘔血.....
作者: 天照    時間: 2008-1-20 21:13
最難過O既飛輪.....終於幾經辛苦下裝好......

我發覺玩1/8......一個人砌真係未必搞得掂......哈!
作者: Panda    時間: 2008-1-20 21:17
咪鬼懶啦 ...................... 你唔洗乾淨佢出廠時入面有可能藏有嘅金屬碎副偈 HAM 左咪重赤 ..................

買多條鷄脾做士啤疴茄 ................. Run 完偈換左佢留番下次又 Run ............. 舊零水
作者: 天照    時間: 2008-1-20 21:22
原帖由 Panda 於 2008-1-20 21:17 發表
咪鬼懶啦 ...................... 你唔洗乾淨佢出廠時入面有可能藏有嘅金屬碎副偈 HAM 左咪重赤 ..................

買多條鷄脾做士啤疴茄 ................. Run 完偈換左佢留番下次又 Run .. ...

得喇得喇.....哈!

我會係真係玩之前做呢個工作O架喇~!哈!我唔會懶啦~哈哈!

宜家撻箱又未有,接收電又未有,BLS351又未有,玩條毛咩......哈!

另外你提我買果O的O野,我會叫阿全同我ORDER啦......

宜家主要問題係:我要捉多幾個人做伴返大陸鬥1/8!

哈哈!

阿全話捉你一齊去鬥!呵呵!
作者: Panda    時間: 2008-1-20 21:34
好似俾仔玩咁放响地下度推囉 ..............

我地 " 67  車隊 " 周不時北上比賽 ( 不過我成日缺席 ) , 你等我地車隊首席公關聯絡吓你啦 .............

下星期六响深圳石岩湖有三葉盃有京商女車手來比賽 ............ ;P

見字速與壇主 AMAT 聯絡謝謝 !!

67 隊員熊貓留字

作者: 天照    時間: 2008-1-20 22:25
原帖由 Panda 於 2008-1-20 21:34 發表

我地 " 67  車隊 " 周不時北上比賽 ( 不過我成日缺席 ) , 你等我地車隊首席公關 " 波比 " 聯絡吓你啦 .............

下星期六响深圳石 ...

下星期唔得啦......

二月份先會開始PLAN出賽事宜.....

京商女車手.....靚唔靚先!?唔靚唔好叫我去睇喎.....哈!
作者: BTruggy    時間: 2008-1-20 22:27
原帖由 Panda 於 2008-1-20 21:34 發表

我地 " 67  車隊 " 周不時北上比賽 ( 不過我成日缺席 ) , 你等我地車隊首席公關 " 波比 " 聯絡吓你啦 .............

下星期六响深圳石 ...

熊貓,你又開名.....飲死你呀啦.

壇主哥哥, 有興趣味join 埋一齊去玩車車, 交交流流下囉.PM 我
作者: 天照    時間: 2008-1-20 22:28
原帖由 BTruggy 於 2008-1-20 22:27 發表

熊貓,你又開名.....飲死你呀啦.

壇主哥哥, 有興趣味join 埋一齊去玩車車, 交交流流下囉.PM 我

好呀好呀~
跟O的勁人玩下....哈哈!

不過我要求好低.......唔好叫我一場洗一次啤鈴......我會唔理的~哈哈!
作者: BTruggy    時間: 2008-1-20 22:32
原帖由 天照 於 2008-1-20 22:28 發表

好呀好呀~
跟O的勁人玩下....哈哈!

不過我要求好低.......唔好叫我一場洗一次啤鈴......我會唔理的~哈哈!

我都系跟D勁人玩, 偷下師, 過下引only

泥車吾洗洗啤鈴的,,,,,,,,,系要換,,,,辛苦哂
作者: 天照    時間: 2008-1-20 22:36
原帖由 BTruggy 於 2008-1-20 22:32 發表

我都系跟D勁人玩, 偷下師, 過下引only

泥車吾洗洗啤鈴的,,,,,,,,,系要換,,,,辛苦哂

你話玩完一日洗......OK.....
但你叫我玩完一場洗一次.......殺了我吧!
作者: Panda    時間: 2008-1-20 23:33
原帖由 BTruggy 於 2008-1-20 22:27 發表

熊貓,你又開名.....飲死你呀啦

鎖你鎖你 !!!   唔好嬲唔好嬲 ..................

你都知我地 67 車隊係無國界加嘛 ................  幫你踢埋壇主入會

67 精神 , 造褔人群 !!
作者: 天照    時間: 2008-1-21 02:36
原帖由 Panda 於 2008-1-20 23:33 發表

鎖你鎖你 !!!   唔好嬲唔好嬲 ..................

你都知我地 67 車隊係無國界加嘛 ................  幫你踢埋壇主入會

67 精神 , 造褔人群 !!

我唔會加入你地車隊喎.......

我就梗係工房O既車手嚟啦~點可以67唔識7入人地隊先得O架~
我陷BUY你地入工房隊就差唔多....嘿!
作者: 天照    時間: 2008-1-21 02:38
由於忍唔住手......

所以.......

醒起有隻TOPTOY 13KG DIGITAL SERVO測試版係到....哈!用住先~
BLS351都買.....買O左咪做後備,睇下呢隻TOPTOY頂唔頂得順先囉.....哈哈!
作者: 天照    時間: 2008-1-21 02:40
車架基本完成了~!

下一步就係噴殼~

之後就係正式玩O既整ENGINE同RUN ENGINE喇~

真係多O野搞過玩電車實在太多太多~
作者: Panda    時間: 2008-1-21 09:11
My HN X1CR
作者: Panda    時間: 2008-1-21 09:37
My TM X5 Turbo 2 & HARD Starter Box  
作者: 天照    時間: 2008-1-21 09:55
原帖由 Panda 於 2008-1-21 09:37 發表
My TM X5 Turbo 2 & HARD Starter Box  

打直!?打橫呀個飛輪......哈!
要自己SET返O架?
作者: Panda    時間: 2008-1-21 10:01
Touring 同 Buggy 撈亂來用成日轉來轉去嗎 ..........
作者: 天照    時間: 2008-1-21 10:02
原帖由 Panda 於 2008-1-21 10:01 發表
Touring 同 Buggy 撈亂來用成日轉來轉去嗎 ..........

煩!
作者: Panda    時間: 2008-1-21 10:19
原帖由 天照 於 2008-1-21 10:02 發表
煩!

懶 !!!!!!!!
作者: BTruggy    時間: 2008-1-21 11:44
原帖由 天照 於 2008-1-21 02:36 發表

我唔會加入你地車隊喎.......

我就梗係工房O既車手嚟啦~點可以67唔識7入人地隊先得O架~
我陷BUY你地入工房隊就差唔多....嘿!

壇主哥哥誤會了, 其實Team 67 並非車隊, 而是吃渴玩樂部隊 ,隊員省港澳台都有, 好熱鬧的  

如エ房攪車隊就好了, 實好多車友支持,

軸承之更換視付車友是玩樂形/競賽形,,,玩樂就求其啦,,,競賽就要勤力D啦

泥車軸入左沙系吾洗洗了, 損耗一定有,  多檢查系小弟心得, 望壇主享受泥車樂趣,see U
作者: AMAT    時間: 2008-1-21 15:54
原帖由 Panda 於 2008-1-21 10:19 發表

懶 !!!!!!!!

係人都會懶~好正常~呵!
作者: AMAT    時間: 2008-1-21 15:56
原帖由 BTruggy 於 2008-1-21 11:44 發表

壇主哥哥誤會了, 其實Team 67 並非車隊, 而是吃渴玩樂部隊 ,隊員省港澳台都有, 好熱鬧的  

如エ房攪車隊就好了, 實好多車友支持,

軸承之更換視付車友是玩樂形/競賽形,,,玩 ...

工房隊就更加吃喝玩樂,酒色俱備添~嚟嚟嚟~快O的加入!哈!

我宜家都一步步ORDER定有O的PARTS先.....SPARE PARTS....
仲有彈弓呀,鐘仔等等.....睇下駛唔駛買埋啤鈴啦....
作者: AMAT    時間: 2008-1-21 17:46
如果隻TOPTOY 13KG係我用係M1B上大力強姦都冇問題.........

咁我就會正式引入香港~哈!
作者: fr888    時間: 2008-1-21 18:38
記住油tank底裝塊海綿
作者: AMAT    時間: 2008-1-21 18:41
原帖由 fr888 於 2008-1-21 18:38 發表
記住油tank底裝塊海綿

撞爆!?

OK,我會加落去~
作者: Panda    時間: 2008-1-21 22:19
原帖由 hoching 於 2008-1-20 00:09 發表

http://bbs.rcfans.com/bbs/viewthread.php?tid=136750&extra=page%3D1
作者: AMAT    時間: 2008-1-21 22:45
原帖由 Panda 於 2008-1-21 22:19 發表

http://bbs.rcfans.com/bbs/viewth ... &extra=page%3D1

得喇得喇!我會打散佢洗O架喇~哈!
作者: erikism    時間: 2008-1-22 10:22
請問panda兄,副OS計難唔難搞?穩唔穩定?
作者: hoching    時間: 2008-1-22 16:25
原帖由 AMAT 於 2008-1-21 22:45 發表

得喇得喇!我會打散佢洗O架喇~哈!

佢應該係教我唔係同你講
作者: AMAT    時間: 2008-1-22 16:36
原帖由 hoching 於 2008-1-22 16:25 發表

佢應該係教我唔係同你講

啊,教你,好醒!
作者: Panda    時間: 2008-1-22 22:38
原帖由 hoching 於 2008-1-22 16:25 發表
佢應該係教我唔係同你講

佢自己對號入座之嘛
作者: Panda    時間: 2008-1-22 22:47
原帖由 erikism 於 2008-1-22 10:22 發表
請問panda兄,副OS計難唔難搞?穩唔穩定?

OS 偈出名易校同穩定 VZ-B Vspec 藍頂普通偈巳經幾暴力吓同歐洲野差不多不過真係無咁長命 .................

叫你買副 OS Speed 黑頂咪即係同自殺無乜分別 ............... 未學行千祈唔好先學走平平地買副藍頂平時操車比賽夠用有突 ....... 無老點你嘅 !!

操掂手指同校熟油針先啦好多樂趣架 !!!!
作者: 天照    時間: 2008-2-5 17:07
睇下新年假期有冇機會攞架車去TKO到試下放啦......哈!
作者: pskyng    時間: 2008-2-6 01:05
原帖由 天照 於 2008-2-5 17:07 發表
睇下新年假期有冇機會攞架車去TKO到試下放啦......哈!

師兄會唔會拍0的video post 出來呀. 等人對TM 車多0的了解.
作者: 天照    時間: 2008-2-6 02:19
原帖由 pskyng 於 2008-2-6 01:05 發表

師兄會唔會拍0的video post 出來呀. 等人對TM 車多0的了解.

玩得車嚟又點拍VIDEO呀......
作者: 天照    時間: 2008-2-6 02:21
噴埋個殼...........

真係爭個撻箱同油就可以正式試車......

但試車前....要先打散副偈......之後再RUN偈.....

諗起都煩~
作者: rk2    時間: 2008-2-6 10:56
why you need to 打散 the engine ?  only run in is OK wow
作者: rk2    時間: 2008-2-6 10:57
原帖由 天照 於 2008-2-6 02:19 發表

ask you friend to help to take the video law!!
作者: Panda    時間: 2008-2-6 11:29
原帖由 rk2 於 2008-2-6 10:56 發表
why you need to 打散 the engine ?  only run in is OK wow

http://bbs.rcfans.com/bbs/viewthread.php?tid=136750&extra=page%3D1
作者: rk2    時間: 2008-2-6 11:38
真係 qc 做得咁差,  -- engine 里面有钢丝,  死得啦  
作者: pskyng    時間: 2008-2-6 13:51
原帖由 rk2 於 2008-2-6 11:38 發表
真係 qc 做得咁差,  -- engine 里面有钢丝,  死得啦  

我剛在youtube 找有關M1b
http://www.youtube.com/watch?v=x7cOCrl5Hh4&feature=related <---team magic m1b vs kyosho inferno , 唔知邊架係m1b..
http://www.youtube.com/watch?v=h1cFG839M00&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=_9Iww2Gg8is&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=-5ae3i0bBvc&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=mRDQvbOyM44&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=RF5MSNDo2-w
http://www.youtube.com/watch?v=Y4TNR5YNNDM
作者: hoching    時間: 2008-2-6 14:30
原帖由 天照 於 2008-2-6 02:19 發表

I help you OK!
作者: 天照    時間: 2008-2-6 18:56
原帖由 rk2 於 2008-2-6 10:56 發表

好多師兄都建議要打散佢清一清先喎....咁咪清清佢先囉....哈!
作者: 天照    時間: 2008-2-6 18:57
原帖由 hoching 於 2008-2-6 14:30 發表

I help you OK!

啊.
作者: hoching    時間: 2008-2-6 19:44
原帖由 天照 於 2008-2-6 18:57 發表

啊.

call me ok !
作者: 天照    時間: 2008-2-17 00:40
今日問過鴻聲有M1B TURBO賣......

有興趣可以去問下.....
作者: Eddie168    時間: 2008-2-17 07:26
原帖由 天照 於 2008-2-6 02:21 發表
噴埋個殼...........

真係爭個撻箱同油就可以正式試車......

但試車前....要先打散副偈......之後再RUN偈.....

諗起都煩~

Hi bro Amat where you get the TAMIYA CAN BREAD from? and how much? i want 1 lol
作者: AMAT    時間: 2008-2-17 13:39
原帖由 Eddie168 於 2008-2-17 07:26 發表

Hi bro Amat where you get the TAMIYA CAN BREAD from? and how much? i want 1 lol

人家係日本買返嚟送俾我的..........
作者: AMAT    時間: 2008-2-18 18:13
準備買撻箱喇!

打算買呢隻!

登錄/註冊後可看大圖

http://www.hard-racing.com/produ ... H6501&pageNum=1
作者: erikism    時間: 2008-2-18 22:09
請問邊樹有得賣?唔知貴唔貴呢?
作者: Panda    時間: 2008-2-18 22:11
勝利道快摺 & KWS 小部份鋪頭都有
作者: AMAT    時間: 2008-2-19 09:30
原帖由 Panda 於 2008-2-18 22:11 發表
勝利道快摺 & KWS 小部份鋪頭都有

睇均咁多隻,都真係係佢最靚仔~又夠POWERFUL~!哈!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2