RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: Tekin Hotwire 入手 R1 pro firmware 更新左啦 [打印本頁]

作者: looseman    時間: 2008-3-19 01:42
標題: Tekin Hotwire 入手 R1 pro firmware 更新左啦
個Hotwire~係好~細~粒
到手不夠一個鐘
plug左USB, xp 無話有新device
之後去Tekin官網下個最新版
裝完RUN hotwire software, 一 plug個R1 Pro就自動更新
lastest firmware ver 171...好似超過一兩個月都未有更新過版本
未有report...唔诜問住
等有新motor先試..聽聞171以經Fixed左之前大量嘅start up bugs for high R motors, 但重係未完全改好晒
明白依個ESC係可以update firmware架, 其實米同XP未有SP1, SP2之前咁...等下有bug fix桇啦, 唔鐘意等米二手放出來, 大把人要

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: kevin    時間: 2008-3-19 01:44
幾錢呀師兄?
邊道買?

作者: looseman    時間: 2008-3-19 02:07
原帖由 kevin 於 2008-3-19 01:44 發表
幾錢呀師兄?
邊道買?

係第一水貨, 小量出俾D registered teams/drivers試用先, 未見到市面有大量出現喎
我唔方便講點入手, 正式出貨應該好快有..我估

作者: LeoChan    時間: 2008-3-19 02:18
原帖由 looseman 於 2008-3-19 02:07 發表

係第一水貨, 小量俾D registered teams/drivers用先, 未見到市面有大量出現喎
我唔方便講點入手, 正式出貨應該好快有..我估

??
onsale 1-2 months
作者: looseman    時間: 2008-3-19 02:33
其實我比較like Castle Creations' Castle Link嘅界面
更好用, 又簡單...E家買電變無哩個function, 我可以話係以經outdated
又可以save晒唔同車和唔同場地嘅setting去電腦到, 又可以同人交換profile試...最重要係可以更新個firmware

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: looseman    時間: 2008-3-19 02:45
原帖由 LeoChan 於 2008-3-19 02:18 發表

??
onsale 1-2 months

可能有店入到第一水, 問下啦..留意bin間成日賣好多Tekin嘅野, 我係外國唔sure香港D RC店
作者: doooouglas    時間: 2008-3-19 10:45
都唔知點解...up極都係.168
搞極都up唔到.171
悶..................................................
作者: looseman    時間: 2008-3-19 13:21
原帖由 doooouglas 於 2008-3-19 10:45 發表
都唔知點解...up極都係.168
搞極都up唔到.171
悶..................................................

係detect晤到你張hotwire --------------> to #1
或hotwire detect晤到你個R1?? ------> to #2

#1 試下用有火牛嘅USB HUB啦, 或試另一道的USB, 主機板/notebook唔一定會俾足夠5V電去USB到,
USB無電到但有DATA IO...好多時D人話USB唔得都係哩個問題

#2 plug 好晒 d 野......hotwire > R1 Pro > click "Hotwire" icon> click "YES" > update...

話俾其他RC友知香港BIN到可以買到hotwire啦

作者: doooouglas    時間: 2008-3-19 14:46
我係#3
可以detect到hotwire
可以update到.168
但係佢search唔到有個.171更新
搞鬼

香港...?! 問rc-hobby啦,佢代理
作者: looseman    時間: 2008-3-19 14:51
原帖由 doooouglas 於 2008-3-19 14:46 發表
我係#3
搞鬼

gum.....#3 is FIREWALL!! disable it and try again
作者: doooouglas    時間: 2008-3-19 14:57
原帖由 looseman 於 2008-3-19 14:51 發表

gum.....#3 is FIREWALL!! disable it and try again

oh~ 今晚試試先~~ thx
作者: ice1234    時間: 2008-3-19 14:58
firmware  有得 update 睇落好似好好...但  firmware  唔會成日出新呢....
作者: looseman    時間: 2008-3-19 15:16
原帖由 ice1234 於 2008-3-19 14:58 發表
firmware  有得 update 睇落好似好好...但  firmware  唔會成日出新呢....

總好過個D舊ESC..想改都無得改, 又無得backup/share D settings, 又無得好仔細地modified個ESC~
firmware 13x 到 171 都係用左幾個月時間以經新左40幾個版本, 證明人地有做野

PS:任何一間公司嘅產品的firmware一向都唔會成日更新, PS3/PSP另計lol

作者: ice1234    時間: 2008-3-19 15:23
原帖由 looseman 於 2008-3-19 03:16 PM 發表

總好過個D舊ESC..想改都無得改, 又無得backup/share D settings, 又無得好仔細地modified個ESC~
firmware 13x 到 171 都係用左幾個月時間以經新左40幾個版本, 證明人地有做野

PS:任何一間公司嘅產品的fi ...

用左幾個月時間以經新左40幾個版本, 證明佢地出個時好多bug...
有好多野要改

作者: looseman    時間: 2008-3-19 15:29
原帖由 ice1234 於 2008-3-19 15:23 發表

用左幾個月時間以經新左40幾個版本, 證明佢地出個時好多bug...
有好多野要改

係啊好多bugs架, Windows xp, Vista都有過千個bugs未fix架, 米鬼用Winodws,用返DOS啦~因為較少bugs hoho
作者: doooouglas    時間: 2008-3-19 15:30
原帖由 ice1234 於 2008-3-19 15:23 發表

有好多野要改

呢句又真, 不過只要改得好, 話之佢幾多個版本啦
作者: ice1234    時間: 2008-3-19 15:34
原帖由 looseman 於 2008-3-19 03:29 PM 發表

係啊好多bugs架, Windows xp, Vista都有過千個bugs未fix架, 米鬼用Winodws,用返DOS啦~因為較少bugs hoho

不好意思 ...我用linux的

作者: looseman    時間: 2008-3-19 15:37
原帖由 ice1234 於 2008-3-19 15:34 發表

我linux的

唔好意思, Linux 嘅bugs list都過千個, 重要一日更新幾次,識先講唔好吹得就吹
不如你話用MAC OS或Unix啦bugs list最少,得幾百, 重更新得好慢tim

作者: ice1234    時間: 2008-3-19 15:38
原帖由 looseman 於 2008-3-19 03:37 PM 發表

唔好意思, Linux 嘅bugs list都過千個, 重要一日更新幾次

係嫁
証明佢地做緊野lor
作者: ice1234    時間: 2008-3-19 15:43
都係o個句....手車唔得.....
set咩鬼都無用.....
作者: looseman    時間: 2008-3-19 15:46
原帖由 ice1234 於 2008-3-19 15:38 發表

係嫁
証明佢地做緊野lor

firmware  有得 update 睇落好似好好...但  firmware  唔會成日出新呢

講野兩頭蛇, 控車兩頭炒
作者: ice1234    時間: 2008-3-19 15:48
原帖由 looseman 於 2008-3-19 03:46 PM 發表

講野兩頭蛇, 控車兩頭炒

跟你學野姐

放心...我炒都要同你一齊炒

作者: looseman    時間: 2008-3-19 16:04
原帖由 ice1234 於 2008-3-19 15:48 發表

跟你學野姐

係咩?我邊句係呀?
抄出黎等我可以改進下, 唔該喎

PS:做人千其唔好講野好似drift車咁, 一時漂左一時漂右~一時一樣的兩頭蛇實在需要改正一下OH~
作者: looseman    時間: 2008-3-19 16:06
多謝
就升到中級會員
作者: ice1234    時間: 2008-3-19 16:11
原帖由 looseman 於 2008-3-19 04:04 PM 發表

係咩?我邊句係呀?

PS:做人千其唔好講野好似drift車咁, 一時漂左一時漂右~一時一樣的兩頭蛇實在需要改正一下OH~

睇野要客觀d.....  
作者: ice1234    時間: 2008-3-19 16:19
原帖由 looseman 於 2008-3-19 04:06 PM 發表
多謝
就升到中級會員

原帖由 looseman 於 2008-3-19 04:04 PM 發表

係咩?我邊句係呀?

你都係唔好講咁多人生哲理啦..唔係o個頭升完又比人BAN就無謂啦

作者: looseman    時間: 2008-3-19 23:34
原帖由 ice1234 於 2008-3-19 16:19 發表

你都係唔好講咁多人生哲理啦..唔係o個頭升完又比人BAN就無謂啦

嘩我好怕, 媽咪媽咪;P
我說話有問題? 請引用出來我會改進
無point講野就拿BAN人出黎?邊個係到ti機先, 好似係你喎小朋友;P
去返第一頁睇番自已打過D咩字啦唔該,

<<ICE1234:手車唔得...set咩鬼都無用>> 送番你一句:個腦唔得講乜野都係語無語無倫次
係BAN都BAN你先啦, 咁多時間係到沖浪..果然係一個充滿熱誠的~電~車~男~, 你就好有咁多時間
不過最好都係少D留下無意義嘅回復 thank you very much~
ti機請用D 有用嘅point去ti人, 要BAN都BAN D ti起罵戰的人啦, 唔好賊叫捉賊, 大個仔生下性啦
如果我因此而BAN左, 無問題喎又唔會少條毛? 重有成千上萬個BBS, 最多抄你D金句叫其他論壇的人估下作者心理係米正常先得,

請版友們注意自己用詞
有眾多版友投訴,投訴某一些版友用詞過份,除粗言穢言外,部份更帶有歧視或侮辱成份.

我希望各位版友明白,一個良好的討論區,亦需要大家有良好的表現,才可以令大家有一個愉快的討論環境.經常粗言穢語,可能是某一些版友生活上常用詞,但對其他版友會做成影響,亦令好多版友難以接受.另外,對於社會中一些社群的侮辱性詞句文章,既不能客觀,更會令其他版友反感.

我不能要求各版友都擁有一顆純潔心靈,但希望各版友發言時,都應該出於禮貌討論,就算未能客觀,都不應該使用侮辱性詞句,歧視性字眼,甚至圖片等等.此類行為不單不會令文章多人共享,更只會令人覺得反感.我們亦會因應版規將文章刪掉.

我們版主絕對有權對該等粗言穢言文章,歧視及侮辱性文章,作警告,閉蔽及刪除.

希望大家明白,相互尊重下,討論區才可以健康發展.

敬請留意

遙控工房示

作者: LeoChan    時間: 2008-3-20 01:49
原帖由 doooouglas 於 2008-3-19 14:46 發表
我係#3
搞鬼

in Hotwire software click update button , will connet Tekin check new ver. firmware !

Yes we co. is had First lot HOTWIRE arrived , oversea later !
作者: ice1234    時間: 2008-3-20 11:40
原帖由 looseman 於 2008-3-19 11:34 PM 發表

嘩我好怕, 媽咪媽咪
我說話有問題? 請引用出來我會改進
無point講野就拿BAN人出黎?邊個係到ti機先, 好似係你喎小朋友
去返第一頁睇番自已打過D咩字啦唔該,

送番你一句:個腦唔得講乜野都係語無語無 ...

o係要求別人時,請自我檢討.... ;P ;P
邊個生事你自己心照啦...
身為你長輩,不得不提醒你一句....小朋友,一個人只懂嘈交,說癈話是沒出息的,早點回家好好想想吧!!!!
如果你還看不懂,試試找你媽咪向她討教...

作者: looseman    時間: 2008-3-20 18:04
原帖由 doooouglas 於 2008-3-19 14:57 發表

oh~ 今晚試試先~~ thx

update 到未昵?
作者: LeoChan    時間: 2008-3-22 07:21
Version 172 should be out pretty soon. We are always improving things and have found a little more speed. We expect people will be able to gear back a little with version 172 and still have all the speed. Heat will be reduced even further.

No heat sinks or fans just means all that wasted power is going to the motor instead of adding to global warming.
作者: doooouglas    時間: 2008-3-24 10:32
原帖由 looseman 於 2008-3-20 18:04 發表

update 到未昵?

not yet

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2