RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: Tomy Drfit RX-7 去片~ 好飄呀! [打印本頁]

作者: Albertmoto    時間: 2008-8-5 23:14
標題: Tomy Drfit RX-7 去片~ 好飄呀!
http://www.youtube.com/watch?v=ZUh6HsK5FDk

片中係原裝 setting~ 都幾好玩!

今日轉左 Tomy 橙摩, 快 d 仲爽~~

作者: 赤鯛    時間: 2008-8-6 00:58
原帖由 Albertmoto 於 2008-8-5 23:14 發表
http://rcpro.net/forum/download/Tomy_Drift_RX-7_1.wmv

片中係原裝 setting~ 都幾好玩!

今日轉左 Tomy 橙摩, 快 d 仲爽~~

換左快幾多呀?
作者: GARY^^    時間: 2008-8-6 02:28
Tomy 橙摩? 齒比arm架?
作者: terrynck    時間: 2008-8-6 03:12
原帖由 GARY^^ 於 2008-8-6 02:28 發表

各齒輪的齒數圖:
[attach]181868[/attach]
齒比計算:
前面: 一次減速比 14/32 x 二次減速比 9/32 = 1/8.127
後方:    〃  14/32 x   〃   9/31 = 1/7.873
作者: Albertmoto    時間: 2008-8-6 03:55
甩左粒銅齒, 用返原裝 Drift 摩打齒就可以, 換左橙摩好力左好多, 一比油甩得仲爽, 速度快一半到啦~
作者: waikit114    時間: 2008-8-6 08:23
片中冇啦啦出現冷笑
技術有待進步
作者: agentjerry    時間: 2008-8-6 09:31
標題: 回復 5# 的帖子
how much is motor and where u buy
It is very drift in 街磚地 "飄飄..........."
作者: Redapple2008    時間: 2008-8-6 10:04
是不是所有同SIZE MOTOR 都可以用?
作者: prowede    時間: 2008-8-6 14:12
原帖由 Albertmoto 於 2008-8-6 03:55 發表
甩左粒銅齒, 用返原裝 Drift 摩打齒就可以, 換左橙摩好力左好多, 一比油甩得仲爽, 速度快一半到啦~

我粒銅齒好難甩
你點甩?
作者: Albertmoto    時間: 2008-8-6 15:52
隻摩打我係旺角洗衣街某店 2-3年前買落, 都唔記得幾錢了!!

砌粒銅齒真係激死~ 我整到拆齒器都變哂形都未拆到!!
結果又要我出絕招, 用鉗鉗爆粒齒就好易鬆出黎架喇 !!
作者: Albertmoto    時間: 2008-8-6 15:54
原帖由 Redapple2008 於 2008-8-6 10:04 發表
是不是所有同SIZE MOTOR 都可以用?

應該就係喇~ Tomy 橙摩、Bandit 紅摩、孖星灰摩, 換返粒摩打齒, 就咁放落去就用得!!
作者: 12wai3    時間: 2008-8-6 16:00
原裝Setting 有咁既速度又幾正喎.
作者: Toni    時間: 2008-8-6 22:08
你好憎個兩樽噴油 係咁射
作者: abcgapabc    時間: 2008-8-7 10:00
我拆爛左個摩打都未拆到粒銅齒出黎
作者: prowede    時間: 2008-8-7 10:57
原帖由 abcgapabc 於 2008-8-7 10:00 發表

晏d 車甩佢算
作者: prowede    時間: 2008-8-7 10:57
原帖由 abcgapabc 於 2008-8-7 10:00 發表

晏d 車甩佢算
作者: terrynck    時間: 2008-8-7 11:39
用斜口鉗、跟齒位垂直地、鉗爆粒齒就掂
但好唔明點解要轉用哩隻比雞摩快DD、扭力多DD既Option橙摩,唔通冇其他選擇
作者: Redapple2008    時間: 2008-8-7 21:44
那裡可以買到orange motor
作者: kinkin    時間: 2008-8-7 22:03
今日我係千里達買左~價值22
作者: truckman    時間: 2008-8-7 22:14
原帖由 GARY^^ 於 2008-8-6 02:28 發表

不要換馬達,會燒底板,有人中左招
作者: LokSpec    時間: 2008-8-7 22:22
原帖由 truckman 於 2008-8-7 22:14 發表

咁快手?
咁我用原裝摩打芯改落Bearing摩打殼度算
作者: kinkin    時間: 2008-8-7 23:28
原帖由 truckman 於 2008-8-7 22:14 發表

等我仲買左星星橙摩....sosad
作者: Albertmoto    時間: 2008-8-8 02:28

我玩左幾十 pack 電都無事, 橙摩好細食之麻!! 其他摩打唔知 . . .
作者: kinkin    時間: 2008-8-8 16:27
原帖由 Albertmoto 於 2008-8-8 02:28 發表

我玩左幾十 pack 電都無事, 橙摩好細食之麻!! 其他摩打唔知 . . .

邊隻燈摩先~係tomy橙摩定係星星橙摩
作者: abcgapabc    時間: 2008-8-8 17:11
我有一個 tomy 橙摩同一個雙星紅摩
究竟放邊個落去架車度比較適合呢?
動力用橙摩、轉向用紅摩得唔得呢?
作者: skywoo1105    時間: 2008-8-8 17:24
tomy橙犘應該得下話...
tomy果陣出黎for舊aero rc
DPL冇aero rc咁雞下嘩...

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2