RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: BCG, Qsteer 及 CAUL 開發中心 ... [打印本頁]

作者: Creative    時間: 2008-8-13 18:37
標題: BCG, Qsteer 及 CAUL 開發中心 ...
又回來了 ~ 我們是BCG, Qsteer, Tamiya x Qsteer 及Caul 原創+開發者 ... 歡迎各方意見及技術提問~
另有配件(原廠)资料可供大家參考 ~~

作者: Lam.    時間: 2008-8-13 18:58
BCG仲有冇得賣?
作者: Creative    時間: 2008-8-13 19:02
標題: 回復 2# 的帖子
基本上已經停產, 但係日本同香港某D玩具店仲有stock賣 ~

作者: agentjerry    時間: 2008-8-13 19:42
標題: 回復 1# 的帖子
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=88628
hi
where to get this battery
pls comment
tks
作者: Creative    時間: 2008-8-13 19:44
標題: 回復 4# 的帖子
我有~ 你要幾多粒? $15/粒
作者: ledtech    時間: 2008-8-13 20:19
見到有隻叫做REALDRIVER NANO嘅法拉利系列,好似做得唔錯咁,係米你哋出嘎?

可唔可以講下點保養d車仔?事關大家話一排唔玩會死..到時唔知買咩件換咯
作者: ledtech    時間: 2008-8-13 20:20
係喔,十分關注之前你講嘅QSTEER改全BAND~~
作者: 041178412    時間: 2008-8-13 20:48
想問#4果d電
幾多v嫁?
q steer岩唔岩用?
岩用既話,又點差電呢?
作者: Creative    時間: 2008-8-13 21:00
標題: 回復 6# 的帖子
RealDriver Nano ...  唔係呀 ...  未玩過 ...  好正架 ?

關於Qsteer ...  其實每次都係舊Ni-Cd电累事 ...  over self-discharge ...   如果放一排唔玩就要用电池"起死回生" ... 就好似醫院用儀器去救心跳停左D人 ....  下次如果充唔到电 ...  試下用4.5V (三個AA电串聯) ... 直接係車底金屬片充电.... 記住只可以十秒左右.....  時間太長或者正負極反轉就會發熱 ....  然後再試下用發射器充电 ...  有機會起死回生 ....

Ni-Cd 已經停用 ...  下版超高速Qsteer版會用新科技 ... 点叉都唔會爆鋰-鐵电 ....     起動力勁好多 ~
作者: Creative    時間: 2008-8-13 21:05
標題: 回復 8# 的帖子
#4 电係 Ni-Cd - 1.2V 80mAH ....  Tamiya Qsteer 有內置升壓 ...  所以可以用 1.2V 电 ...  但 Qsteer 無內置升壓所要用2x1.5V=3V 去比晶片操作....  除非你去買Li-Fe电 ...  size 跟#4电一樣, 不過就係3.2V ...  可以於入qsteer用, 我試過...都好勁~
作者: Creative    時間: 2008-8-13 21:06
標題: 回復 7# 的帖子
你話一車可以隨時變 ABCD Band ?
作者: Andsonma    時間: 2008-8-13 22:41
我認為Tamiya Q-steer可唔可以用番水銀電,因為始終差電都係質素麻麻!
作者: Andsonma    時間: 2008-8-13 22:42
同埋Q-steer可唔可以出下D歐洲車款,例如BMW、Lambo等等!
作者: hp10567    時間: 2008-8-13 23:00
原帖由 Andsonma 於 2008-8-13 22:42 發表
同埋Q-steer可唔可以出下D歐洲車款,例如BMW、Lambo等等!

Q車好似日本出品嫁喎 點可能有==不過bcg有外國代理,可能有你講d車種
作者: LokSpec    時間: 2008-8-13 23:15
原帖由 Creative 於 2008-8-13 18:37 發表
又回來了 ~ 我們是BCG, Qsteer, Tamiya x Qsteer 及Caul 原創+開發者 ... 歡迎各方意見及技術提問~
另有配件(原廠)资料可供大家參考 ~~

你來了,我認得你
你曾經貼過一幅Q Buggy的原型車

比下對Q-Steer的意見先

1.保留4粒用LR44電池
2.改善轉向反應同QC的質素
3.開發大D,應該話就手D的搖控
4.希望會出組裝版本的Q-Steer
5.加燈,DigiQ 時代能做到的,找不到理由Q-Steer做不到

P.S 幾時至肯散出零件呀?(如橙齒,摩打等)

以上為本人個人意見

作者: LokSpec    時間: 2008-8-13 23:27
原帖由 Creative 於 2008-8-13 21:00 發表
RealDriver Nano ...  唔係呀 ...  未玩過 ...  好正架 ?

有頭燈
轉向反應相當好,轉向係1/58化的Aero R/C結構(期待會出現在新型Q-Steer上)

係速度唔夠快(慢過我用來玩的Q-Steer )

登錄/註冊後可看大圖

作者: Creative    時間: 2008-8-13 23:37
原帖由 LokSpec 於 2008-8-13 23:15 發表

你來了,我認得你
你曾經貼過一幅Q Buggy的原型車

比下對Q-Steer的意見先

1.保留4粒用LR44電池
2.改善轉向反應同QC的質素
3.開發大D,應該話就手D的搖控
4.希望會出組裝版本的Q-Steer
5.加燈,Digi ...

哈哈 .. 係呀~ 潛左水半年
1. LR44电池會成歷史 - 因環保規條,好難再用LR44啦
2. QC就要同廠同價錢有關
3. 大D搖控 ..哈哈 .. Tomy話事 ... 不過日本設計都係要精巧 ~
4. 組裝版 = DIY ?
5. 加燈 .. 暫時無plan .. 不過Caul就加左 ~

遲D會有电單車 ... 好似係harley黎 ~
作者: Creative    時間: 2008-8-13 23:41
原帖由 LokSpec 於 2008-8-13 23:27 發表

有頭燈
轉向反應相當好,轉向係1/58化的Aero R/C結構(期待會出現在新型Q-Steer上)

係速度唔夠快(慢過我用來玩的Q-Steer )

登錄/註冊後可看大圖

幾錢呀 ?
作者: LokSpec    時間: 2008-8-14 00:02
標題: 回復 17&18# 的帖子
我部1/58 Enzo$ !%)有找

1.有D失望,但意料到
2.貴買貴賣好平常 ,最重要係消費者認為值得去買
3.其實將Q-Steer控的電路板移植落Caul控再加番兩個制已經OK

電單車都有興趣
不過始終四個轆的Choro Q車型至係My Cup of tea
麻煩加強少少宣傳,Q車香港有唔少玩家的

期待香港開發的出品

作者: stig    時間: 2008-8-14 00:23
原帖由 hp10567 於 2008-8-13 23:00 發表

Q車好似日本出品嫁喎 點可能有==不過bcg有外國代理,可能有你講d車種

點可能冇 -.-"
雙星一樣係日本出品, 一樣有出euro車...
作者: ledtech    時間: 2008-8-14 11:21
標題: 回復 11# 的帖子
係啊,點改到ABCD都控得啊?

NANO主要係有我中意嘅發記288 GTO
作者: LokSpec    時間: 2008-8-14 12:10
原帖由 hp10567 於 2008-8-13 23:00 發表

點可能會冇

淨係講Q-Steer
http://www.takaratomy.co.jp/products/qsteer/products.html

QSS02/02B H2
QSH01 C3
都有三部美國車

QSS04 FIAT 500
就係意大利車
作者: tomatob    時間: 2008-8-14 12:41
幾時會出新q steer
作者: DE10-1192    時間: 2008-8-14 13:01
意見--->>>希望會出貨櫃車.......
作者: BENNY033    時間: 2008-8-15 01:03
真係最好個控大番少少啦~~
細路仔用就話岩岩好姐~~如果大人用就真係有d難度啦~~
就算唔跟車賣都至少有得散賣一個大少少既控囉~~
我相信到時都有一定既市場需求~~(不過價錢一定要合理)
整體上~~架車個設計都好好~~不過如果可以再加大動力(例如可入3粒電池仔啦)
同埋d車(o令)唔好野野都係得一隻色咁(大多數都係灰色)有得換下o令咁就好啦
控制範圍再大多少少就good晒啦~~
本人比既意見就係咁多啦~~~希望對你地有幫助啦~~
作者: 椰禮    時間: 2008-8-15 03:48
有冇可能再出過隻rc.......
長過qsteer短過caul同bcg差唔,d轆同qsteer buggy前後一樣大細,
不過都仲係房車黎

有冇e個可能性??
作者: #翹~*    時間: 2008-8-15 09:36
有無可能整架4驅既-口-?
作者: LokSpec    時間: 2008-8-15 10:41
原帖由 椰禮 於 2008-8-15 03:48 發表
有冇可能再出過隻rc.......
長過qsteer短過caul同bcg差唔,d轆同qsteer buggy前後一樣大細,
不過都仲係房車黎

有冇e個可能性??

長過Q-Steer短過caul同bcg差唔多大?
咁重係Q-Steer黎?

一係就出大D,
JUMBO Q Size的搖控版
最好可以改裝
作者: zz2    時間: 2008-8-15 12:55
1.轉做x電....不好用..玩3分鐘就88
2.好心將轉向的磁力整勁d....(雖有方法將轉向改善..)
3.搖控d大小好似bcg就好...太小玩到手痛....
4.LokSpec話希望會出組裝版本的Q-Steer...我覺得唔錯...(當模形...)
5.加燈...不好吧....左住改裝....
作者: tomatob    時間: 2008-8-15 14:06
最好係多番啲option 野可以改下架車仔,例如車殼車鈴
作者: bubble2040    時間: 2008-8-17 15:09
最好有得散買摩打, 齒輪等散件
多D改動空間, 例如有得換殼咁,
唔使為某車款買成set, 搞到屋企有好多個控冇用
作者: muse8    時間: 2008-8-17 23:42
1.双引擎
2.4WD或AWD
3.遥控可以适当加大点 现在的太小了 太不舒服
4.如果有可能做比例控
5.成本提高 售价适当提高
作者: johnny987    時間: 2008-8-20 10:10
保留4粒用LR44電池 叉電果d叉幾分鐘玩幾十秒
作者: C.朗拿度    時間: 2008-8-29 14:40
以前細個買左架bit char g ,即係差一陣玩一陣果隻,近排搵返出黎,佢唔識行丫...係唔係入面舊電壞左?
作者: LokSpec    時間: 2008-8-29 15:41
原帖由 C.朗拿度 於 2008-8-29 14:40 發表
以前細個買左架bit char g ,即係差一陣玩一陣果隻,近排搵返出黎,佢唔識行丫...係唔係入面舊電壞左?

只要叉過一次電玩,又無拆粒電出黎就擺埋的話

粒電都肯定會壞

BCG死咗2部,Digi-Q得番兩部重識行
作者: C.朗拿度    時間: 2008-8-29 19:39
原帖由 LokSpec 於 2008-8-29 15:41 發表

粒電都肯定會壞

oh...以前細路邊識,玩完咪封印... 架ae86變左廢車
作者: C.朗拿度    時間: 2008-9-2 18:44
原帖由 LokSpec 於 2008-8-29 15:41 發表

粒電都肯定會壞

粒電壞 而家邊度有得賣?
作者: vrally582    時間: 2008-9-17 05:37
should make one like 1/43 Super Slick 4x4

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2