RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 打算買 b44 [打印本頁]

作者: 倒錢落海    時間: 2008-9-12 22:00
標題: 打算買 b44
未接觸過 ae 的車. 之前玩果的都係日系車. 已 search 過呢度的 post. 有少許問題:

[1] 個珠差好似好難砌. 圖中圈住果部份. 組裝過程中, 的珠會唔會好易跌晒出來? 各位師兄砌呢個部份時有咩竅門?

[2] 我冇六角批. 砌呢部車我打算買一套六角批. 係咪有分咩英制美制? 我應該買邊套?

[3] 原裝冇跟摩打齒, 如果 13.5r 無刷, 應該用幾多麼打齒? 係咪買返孖星果的 48 pitch 摩打齒就可以?

[4] 501 車殼是否合用?

thanks.
作者: jacobchu2007    時間: 2008-9-12 22:31
[quote]原帖由 倒錢落海 於 2008-9-12 22:00 發表

登錄/註冊後可看大圖

未接觸過 ae 的車. 之前玩果的都係日系車. 已 search 過呢度的 post. 有少許問題:

[1] 個珠差好似好難砌. 圖中圈住果部份. 組裝過程中, 的珠會唔會好易跌晒出來? 各位師兄砌呢個部份時有咩竅門? 用少少潤滑油就很容易砌,其實所有日系或歐系高級車都是用這種方法去砌的

[2] 我冇六角批. 砌呢部車我打算買一套六角批. 係咪有分咩英制美制? 我應該買邊套? b44原裝有跟,如果想買,應該買美制

[3] 原裝冇跟摩打齒, 如果 13.5r 無刷, 應該用幾多麼打齒? 係咪買返孖星果的 48 pitch 摩打齒就可以? 孖星不是48pitch的,買其他牌子吧

[4] 501 車殼是否合用? 不知道
作者: 倒錢落海    時間: 2008-9-12 22:46
原帖由 jacobchu2007 於 2008-9-12 22:31 發表
[1] 用少少潤滑油就很容易砌,其實所有日系或歐系高級車都是用這種方法去砌的

[2] b44原裝有跟,如果想買,應該買美制

[3] 孖星不是48pitch的,買其他牌子吧

[4] 不知道
唔該晒.
作者: 倒錢落海    時間: 2008-9-13 00:12
睇過佢網頁, internal gear ratio 係 2.5:1, 如果搭 13.5r 無刷, 摩打齒應該買幾多齒?

http://www.rc10.com/misc/database/db_piniongears.htm
作者: 倒錢落海    時間: 2008-9-14 20:01
搞掂. 由於原裝殼太衰, 諗住試試用 501 殼, 但唔知岩唔岩裝, 買左返來至算.

登錄/註冊後可看大圖

拎盒野上手, 個感覺好輕. 同以前拎盒 df03 及 db01 行幾個街口既感覺有分別. 打開. 係咁既.

登錄/註冊後可看大圖

之前已有聽聞, ae 的車係以 "步驟" 去將的物件入袋. 唔同孖星. 孖星係將的野分類. 金屬還金屬. 膠還膠. 螺絲還螺絲. 每個步驟要組裝, 就要按說明書從各個唔同既袋中執齊晒的野至開始砌. 呢方面 ae 似乎比較好. 佢每個 step 一袋. 每個步驟要組裝, 你倒晒的野出來, 完成果個 step 便可.

登錄/註冊後可看大圖

每個袋都有寫明係用來砌乜:

登錄/註冊後可看大圖

個珠差都幾難砌. 佢唔係用壓力啤令. 佢要好似玩平衡遊戲咁砌的珠入去 (見上面第一個 post 果幅圖).

登錄/註冊後可看大圖

值得一提係個珠差, 中間果口螺絲比較粗壯, 而且都幾順. 順過孖星果的. 扭到緊, 唔跣, 都仲係好順, 好易轉動. 孖星果的如果扭到唔跣其實已經緊緊地. 下面這個是限滑.

登錄/註冊後可看大圖

四條油壓. 說明書寫埋叫你扭到幾緊 (頂住彈弓果件野扭到同個頂相差幾多吋之類).

登錄/註冊後可看大圖

的野擺埋一邊備用.

登錄/註冊後可看大圖

砌推桿.

登錄/註冊後可看大圖

恐怖的事情發生了. 有一件推桿頭竟然係密龍的. 即係本來預要伸支推桿入去再扭, 果個位, 係冇孔的..

登錄/註冊後可看大圖

我嘗試用其它螺絲, 用六角匙, 用開殼器, 之類各種物體, 企圖隊開佢, 但不成功.

登錄/註冊後可看大圖

內心不斷湧現各種污言穢語. 無奈當時已是夜晚, 唯有繼續砌其它步驟. 這是頭波箱.

登錄/註冊後可看大圖

轉向果份野.

登錄/註冊後可看大圖

前油壓架及臂.

登錄/註冊後可看大圖

原裝有提供波頭防塵棉. 未知作用如何. 不過橫掂俾埋. 就砌埋落去.

登錄/註冊後可看大圖

中間果粒係前車殼柱. 好辛苦先至塞到入去..==

登錄/註冊後可看大圖

底板及摩打座.

登錄/註冊後可看大圖

前二樓板 (留意一直都冇轉向推桿, 就係因為其中一件推桿頭 "密龍" 所以砌唔到).

登錄/註冊後可看大圖

時間關係, 去吧.. 一:

登錄/註冊後可看大圖

二:

登錄/註冊後可看大圖

三:

登錄/註冊後可看大圖

四:

登錄/註冊後可看大圖

五. 車型大致上出現了.

登錄/註冊後可看大圖

原廠提供既工具之一, 小小六角匙, 經不起扭動, 斷了. 砌咁多部遙控車, 第一次扭斷六角匙.

登錄/註冊後可看大圖

內心既污言穢語再次湧起. 幸好孖星果條都合用. 繼續砌. 呢幅相而家睇返都唔記得係想影乜.

登錄/註冊後可看大圖

由於未買分體電, 暫時用住直電試試先.

登錄/註冊後可看大圖

電子野安頓好了.

登錄/註冊後可看大圖

501 底兜, 噢, 唔岩位..

登錄/註冊後可看大圖

"扮 501" 既計劃失敗了. 唯有用返原裝殼. 個 501 殼及兜又成為二手區既題目. 裝上原裝底兜:

登錄/註冊後可看大圖

原裝車殼.

登錄/註冊後可看大圖

裝埋隻翼 (隻翼尚算好睇, 都叫做有返少少安慰).

登錄/註冊後可看大圖

算係完成了. 不過的呔膽好似好澎湃. 好厚. 好多. 要塞好耐至塞得晒佢入去.

登錄/註冊後可看大圖

ok. 訓覺. 到第日, 去 kws 買野. 主要係買波頭, 推桿頭, 分體電. 回程時紅隧收費處唔知乜事, 全部入口都 "x".

登錄/註冊後可看大圖

滯留左大約 10 分鐘. 這是買回來的東西:

登錄/註冊後可看大圖

終於有轉向了. 由於 ae 的波頭與孖星的推桿頭係唔 match 的. 所以要連波頭都換晒.

登錄/註冊後可看大圖

擺埋的電入去. 完成了.

登錄/註冊後可看大圖

呢部 b44 將會加入 "透明車隊". 同我其它遙控車一樣, 冇色冇貼紙.

登錄/註冊後可看大圖

last 一幅:

登錄/註冊後可看大圖

後記: 據說 (唔知有冇記錯) ae 被一間台灣公司收購了. 今次砌 b44, 印象一半半, 有好有壞. 好既地方係, 佢的金屬料似乎比孖星堅硬. 同埋我幾喜歡佢以步驟將物件入袋既做法. 雖然組裝過程中你會發覺好多袋. 袋中有袋. 砌完部車, 睇睇個垃圾桶, 閒閒地六七十個細膠袋. 壞既部份係佢的 qc 似乎唔太好. 推桿頭密龍冇開孔, 砌咁多年遙控車第一次試. 另外係佢有某兩顆六角螺絲個頭有金屬殘餘物. 隊唔到條六角匙入去. 要用鉗來收. 另外係佢幾乎冇多餘野俾你. 一口螺絲都冇多俾你. 每個 step 就用盡晒袋中物件. 成盒車砌完, 幾乎冇野剩低, 係剩低幾片介子, 幾片 e-ring. 第時的螺絲如果滑左或者唔見左, 睇來我都係會用返孖星果的代替. 之前砌其它孖星車剩低好多.
作者: agentjerry    時間: 2008-9-14 20:12
where do u play this new RC?
I think not in TKO party la
作者: 倒錢落海    時間: 2008-9-14 20:44
原帖由 agentjerry 於 2008-9-14 20:12 發表
where do u play this new RC?
I think not in TKO party la
呢期太炎熱^^" 晏晝烈日當空. 所以暫時唔黎 tko 了. 秋涼時份我會再來找你們^^

呢期的車仔都係夜晚拎去沙灘是但兜下圈^^

隻 501 殼及兜有冇朋友岩用呢?
作者: hihizaza    時間: 2008-9-14 23:26
(((前二樓板 (留意一直都冇轉向推桿, 就係因為其中一件推桿頭 "密龍" 所以砌唔到))))
我砌果時就係頭尾波箱各一粒六角 "密龍"又係要去買鏍絲!!!
作者: ryancmlam    時間: 2008-9-15 00:00
[3] 原裝冇跟摩打齒, 如果 13.5r 無刷, 應該用幾多麼打齒? 係咪買返孖星果的 48 pitch 摩打齒就可以? 孖星不是48pitch的,買其他牌子吧

Not really, as far as I know, 孖星 produces varies pitches of pinion, include 48 pitch. If I remember correctly, the 48-pitch 孖星摩打齒 is for 501.
作者: ryancmlam    時間: 2008-9-15 00:02
原帖由 倒錢落海 於 2008-9-14 20:44 發表
呢期太炎熱^^" 晏晝烈日當空. 所以暫時唔黎 tko 了. 秋涼時份我會再來找你們^^

呢期的車仔都係夜晚拎去沙灘是但兜下圈^^

隻 501 殼及兜有冇朋友岩用呢?

We look forward to seeing you B44.
作者: agentjerry    時間: 2008-9-15 00:42
標題: 回復 7# 的帖子
any cover to protect the big grear vs the sand in the beach?
作者: 倒錢落海    時間: 2008-9-15 01:39
原帖由 hihizaza 於 2008-9-14 23:26 發表
(((前二樓板 (留意一直都冇轉向推桿, 就係因為其中一件推桿頭 "密龍" 所以砌唔到))))
我砌果時就係頭尾波箱各一粒六角 "密龍"又係要去買鏍絲!!!
佢的推桿頭亦係預到恰恰好..== 似乎 ae 車的 qc 不太好..
作者: 倒錢落海    時間: 2008-9-15 01:40
原帖由 ryancmlam 於 2008-9-15 00:00 發表
Not really, as far as I know, 孖星 produces varies pitches of pinion,  ...
係啊我都係買孖星 48 pitch 摩打齒..
作者: 倒錢落海    時間: 2008-9-15 01:42
原帖由 ryancmlam 於 2008-9-15 00:02 發表

We look forward to seeing you B44.
希望部野生生性性, 唔好爛野.. 我估佢的 parts 應該唔易買..
作者: 倒錢落海    時間: 2008-9-15 01:44
原帖由 agentjerry 於 2008-9-15 00:42 發表
any cover to protect the big grear vs the sand in the beach?
冇架.. 純粹靠車殼及底兜.. 暫時未去沙灘試, 未知實際效果如何..
作者: smallfaifai    時間: 2008-9-15 02:20
原帖由 倒錢落海 於 2008-9-15 01:40 發表
係啊我都係買孖星 48 pitch 摩打齒..

係fit架!我架RC10T4都係用孖星48PITCH摩打齒的!
作者: 倒錢落海    時間: 2008-9-15 23:11
原帖由 smallfaifai 於 2008-9-15 02:20 發表

係fit架!我架RC10T4都係用孖星48PITCH摩打齒的!
不過我用 21t pinion. 可能齒比太大. 另外係扭力轉向問題都幾明顯. 加速時部車會向左後方傾側..
作者: Eddie168    時間: 2008-9-16 22:43
原帖由 倒錢落海 於 2008-9-14 20:01 發表
搞掂. 由於原裝殼太衰, 諗住試試用 501 殼, 但唔知岩唔岩裝, 買左返來至算.

登錄/註冊後可看大圖

拎盒野上手, 個感覺好輕. 同以前拎盒 df03 及 db01 行 ...

好X毒bor c hing
作者: 倒錢落海    時間: 2008-9-16 23:31
原帖由 Eddie168 於 2008-9-16 22:43 發表

好X毒bor c hing
買吧
作者: 倒錢落海    時間: 2008-9-18 15:23
繼續有搞作. 組裝時已發覺原裝呔的 "膠形" 造得不太靚 (我諗唔到用咩詞語, 一陣有圖片說明) , 而且的內膽好唔均云, 墊高車底空轉試車時發覺的呔唔係呈現圓形, 而係有起伏, 明顯有的部份比較重而有的部份比較輕. 於是又去買野了:

登錄/註冊後可看大圖

至於點解會有彈弓, 呢個純粹係個人喜好問題, 我唔鍾意頭尾彈弓唔同顏色, 於是買了 501 頭尾彈弓. 同原裝彈弓比較, 前面, 原裝果套比較短, 501 果套比較長:

登錄/註冊後可看大圖

後面, 兩者差唔多一樣長:

登錄/註冊後可看大圖

501 彈弓套裝有硬中軟三款, 我揀 "中" 果款 (黃色記號):

登錄/註冊後可看大圖

砌晒的油壓上去:

登錄/註冊後可看大圖

拿, 呢幾條就係原裝呔. 的膠形與內膽唔係太靚:

登錄/註冊後可看大圖

我買左孖星呔, 編號 #53878 同埋 #53879, 現在拎孖星同埋原裝既前呔來比較:

登錄/註冊後可看大圖

孖星真係靚好多呢. 後呔係咁:

登錄/註冊後可看大圖

砌好晒, 空轉試車, 車呔呈現完美的圓形. 十分滿意. 套原裝呔又成為二手區既物品了.. 另外係, 的彈弓, 如果用黃色果套, 如果你的油壓調到最鬆, 車底離地距離大約係 2cm, 同說明書建議既 21mm 好接近. 似乎我撞手神揀岩左彈弓..
作者: sugarso    時間: 2008-9-18 18:19
咁呢最平的呔幾錢呢,我做(士啤)
作者: 倒錢落海    時間: 2008-9-18 18:26
原帖由 sugarso 於 2008-9-18 18:19 發表
咁呢最平的呔幾錢呢,我做(士啤)
你 df03 都係用呢套孖星呔架啦^^ 一套約 $170.
作者: 師傅東    時間: 2008-9-18 22:32
原帖由 倒錢落海 於 2008-9-18 15:23 發表
繼續有搞作. 組裝時已發覺原裝呔的 "膠形" 造得不太靚 (我諗唔到用咩詞語, 一陣有圖片說明) , 而且的內膽好唔均云, 墊高車底空轉試車時發覺的呔唔係呈現圓形, 而係有起伏, 明顯有的部份比較重而有的部份比較輕. 於是 ...

嘩!哥仔!AE跟嘅Proline Holeshot呔都唔用! 走去買孖星裝落部B44度? 你都算第一人嘞!...............哈!
作者: ALEXANDER    時間: 2008-9-18 22:45
原帖由 師傅東 於 2008-9-18 10:32 PM 發表

嘩!哥仔!AE跟嘅Proline Holeshot呔都唔用! 走去買孖星裝落部B44度? 你都算第一人嘞!...............哈!  

倒錢落海丫麻~
証明雙星既填鴨式思想有效,連麼打齒都要買返雙星架~
作者: 師傅東    時間: 2008-9-18 22:49
原帖由 ALEXANDER 於 2008-9-18 22:45 發表

倒錢落海丫麻~

山大兄!我鍾意你呢個形容詞........"填鴨式"...........哈!
作者: 倒錢落海    時間: 2008-9-19 00:21
原帖由 師傅東 於 2008-9-18 22:32 發表

套 proline 呔好難搞喎. 轉起上來唔平均. 高低起伏.
原帖由 ALEXANDER 於 2008-9-18 22:45 發表

倒錢落海丫麻~
係啊連彈弓都換埋孖星呢^^
作者: minimini    時間: 2008-9-19 00:28
原帖由 倒錢落海 於 2008-9-19 00:21 發表
套 proline 呔好難搞喎. 轉起上來唔平均. 高低起伏.係啊連彈弓都換埋孖星呢^^

我見 "有 bond" 嗰度有部二手全新 501x.......賣 2k......倒錢兄可以考慮一下喎.........

最衰我已經有一部.....如果唔係實執埋佢番屋企.........
作者: 師傅東    時間: 2008-9-19 00:32
原帖由 倒錢落海 於 2008-9-19 00:21 發表
套 proline 呔好難搞喎. 轉起上來唔平均. 高低起伏.係啊連彈弓都換埋孖星呢^^

要架車好跑!係要俾啲心機搞o架啦! 玩車係咁o架喎!
作者: 倒錢落海    時間: 2008-9-19 00:37
原帖由 minimini 於 2008-9-19 00:28 發表

我見 "有 bond" 嗰度有部二手全新 501x.......賣 2k......倒錢兄可以考慮一下喎.........

最衰我已經有一部.....如果唔係實執埋佢番屋企.........
我有諗過買 501. 但我的車仔係拎去沙灘玩. 501 全個驅動部份都係冇野保護, 淨係靠個殼同埋底兜, 唔知會唔會好快入沙打柴喎..==
原帖由 師傅東 於 2008-9-19 00:32 發表

要架車好跑!係要俾啲心機搞o架啦! 玩車係咁o架喎!  
可否講講 proline 呔有甚麼優點呢?
作者: minimini    時間: 2008-9-19 00:40
原帖由 倒錢落海 於 2008-9-19 00:37 發表
我有諗過買 501. 但我的車仔係拎去沙灘玩. 501 全個驅動部份都係冇野保護, 淨係靠個殼同埋底兜, 唔知會唔會好快入沙打柴喎..== 可否講講 proline 呔有甚麼優點呢?

咁嚟緊 Yokomo 嗰部 B-Max 肯定係你下一個 target........
作者: smallfaifai    時間: 2008-9-19 00:41
原帖由 倒錢落海 於 2008-9-19 00:37 發表
我有諗過買 501. 但我的車仔係拎去沙灘玩. 501 全個驅動部份都係冇野保護, 淨係靠個殼同埋底兜, 唔知會唔會好快入沙打柴喎..== 可否講講 proline 呔有甚麼優點呢?

個人覺得proline比孖星呔咬地好多……不過當然冇咁耐用都係一個問題。
作者: 倒錢落海    時間: 2008-9-19 01:04
原帖由 minimini 於 2008-9-19 00:40 發表

咁嚟緊 Yokomo 嗰部 B-Max 肯定係你下一個 target........
b-max 個結構同 b44 好似差唔多咋喎^^
原帖由 smallfaifai 於 2008-9-19 00:41 發表

個人覺得proline比孖星呔咬地好多……不過當然冇咁耐用都係一個問題。
通常越咬地既呔都越唔耐用, 呢個唔係問題. 問題係我搞唔掂佢的呔膽..== 果套呔, 你會點搞?
作者: smallfaifai    時間: 2008-9-19 01:55
原帖由 倒錢落海 於 2008-9-19 01:04 發表
b-max 個結構同 b44 好似差唔多咋喎^^通常越咬地既呔都越唔耐用, 呢個唔係問題. 問題係我搞唔掂佢的呔膽..== 果套呔, 你會點搞?

Proline呔膽通常行行下就會均勻,所以都係用老土方法,打幾個圈等佢順順地就算~
作者: sugarso    時間: 2008-9-19 09:21
我都話要平呔.....咁幾錢呢
作者: joho    時間: 2008-9-19 10:46
內胆邊位修剪一下啦, 會有好大幫助.
海绵胆俾小小時間佢漲番, 就會好好多.
不過Pro-Line啲胆好唔襟用, 有時胎重有大把, 胆己經變成粉.....
用Losi胆啦, 正好多!
之於双星胎同Proline比較...兩個世界..
不過沙灘跑問題不大
作者: 倒錢落海    時間: 2008-9-19 12:30
原帖由 smallfaifai 於 2008-9-19 01:55 發表

Proline呔膽通常行行下就會均勻,所以都係用老土方法,打幾個圈等佢順順地就算~
之前都試過下. 不過唔係放部車落地跑而係墊高車底空轉, 的呔膽 fing 左一陣又好似均云左少許, 但只係少許, 仍然係一舊舊同埋唔圓. 四條呔高速轉動時部車好似鬼上身一樣跳來跳去, 而我就好似驅魔人一樣用手按實部車唔俾佢跳舞..==
原帖由 sugarso 於 2008-9-19 09:21 發表
我都話要平呔.....咁幾錢呢
平呔你買 3racing 果套啦. 舊幾水四條 (前二後二) 有呔有鈴仲要黐好晒..
原帖由 joho 於 2008-9-19 10:46 發表
內胆邊位修剪一下啦, 會有好大幫助.
海绵胆俾小小時間佢漲番, 就會好好多.
不過Pro-Line啲胆好唔襟用, 有時胎重有大把, 胆己經變成粉.....
用Losi胆啦, 正好多!
之於 ...
沙灘對輪呔既損耗係極低. 因為的沙軟, 條呔一轉, 只會刮走的沙, 的沙唔會點樣磨蝕條呔.
作者: hardmankam    時間: 2008-9-20 00:39
標題: 回復 35# 的帖子
joho CHing:  ... 之於双星胎同Proline比較...兩個世界 ...

意思是 Proline胎比双星胎 好好多 或 叉好多? 請指教.

作者: minimini    時間: 2008-9-20 02:13
原帖由 hardmankam 於 2008-9-20 00:39 發表
joho CHing:  ... 之於双星胎同Proline比較...兩個世界 ...

意思是 Proline胎比双星胎 好好多 或 叉好多? 請指教.

同意.........

你有冇見過 IFMAR buggy 世界賽有人用双星呔呢 ??........
作者: joho    時間: 2008-9-20 23:39
Yes, just for fun I guess Tamiya will be ok, but if you really want to go racing, try the following brand: Proline, Losi, Panther or the Jconcept la...much better
作者: 倒錢落海    時間: 2008-9-21 01:46
原帖由 joho 於 2008-9-20 23:39 發表
Yes, just for fun I guess Tamiya will be ok, but if you really want to go racing, try the following brand: Proline, Losi, Panther or the Jconcept la...much better
我好少 "race"^^ 都係放狗多. 同埋.. 我諗緊, 沙灘呢類咁軟林林既場地, 可能用粗釘呔效果仲好. 例如 hotshot 果類.
作者: 呀瘋    時間: 2008-9-21 02:00
原帖由 倒錢落海 於 2008-9-21 01:46 發表
我好少 "race"^^ 都係放狗多. 同埋.. 我諗緊, 沙灘呢類咁軟林林既場地, 可能用粗釘呔效果仲好. 例如 hotshot 果類.

師兄,雙星有出粗釘呔架~~
作者: minimini    時間: 2008-9-21 02:02
原帖由 呀瘋 於 2008-9-21 02:00 發表

師兄,雙星有出粗釘呔架~~

yes.....like those Top Force tyres........

of course "performance" is another issue......
作者: 倒錢落海    時間: 2008-9-21 02:12
原帖由 minimini 於 2008-9-21 02:02 發表

yes.....like those Top Force tyres........

of course "performance" is another issue......

top force 果套望落去好似 ok 喎. 可以一試..
作者: 倒錢落海    時間: 2008-10-8 10:23
暫時都係係沙灘放狗. 套無刷似乎唔係太生性. 好易過熱. 都已經唔係快架啦. 只不過係 13.5r. 最初搭 21t 摩打齒, 玩唔夠 3 分鐘就過熱, 部車唔郁, 電變閃閃下 (lrp ai 13.5r 無刷套裝). 之後一直試 20t, 19t, 18t, 17t, playing time 越來越長但都係玩唔晒一排電就過熱. 如果試埋 16t 都仲係咁 (玩唔晒一排電就過熱, cut) 就換鬼左套無刷佢. 塞套 novak 5.5r 落去. 13.5r 咁慢都過熱, 好唔抵. 我另外果部 df03 玩 5.5r 又係跑沙灘都唔會過熱.

說明書既 recommended gear ratio 似乎唔係 for 沙灘..
作者: swswsw    時間: 2008-10-8 11:41
which 沙灘 you go? I also want to try..
作者: 倒錢落海    時間: 2008-10-8 12:04
原帖由 swswsw 於 2008-10-8 11:41 發表
which 沙灘 you go? I also want to try..
淺水灣^^ 通常逢星期五晚 7pm 左右去到..
作者: swswsw    時間: 2008-10-8 13:24
.. need to later than 6:00p.m. after LifeG off duty...hehe
作者: 倒錢落海    時間: 2008-10-8 13:47
原帖由 swswsw 於 2008-10-8 13:24 發表
.. need to later than 6:00p.m. after LifeG off duty...hehe
冇問題丫你 7 點零鐘黎到差唔多啦^^
作者: joho    時間: 2008-10-8 15:01
原帖由 倒錢落海 於 2008-10-8 10:23 發表
暫時都係係沙灘放狗. 套無刷似乎唔係太生性. 好易過熱. 都已經唔係快架啦. 只不過係 13.5r. 最初搭 21t 摩打齒, 玩唔夠 3 分鐘就過熱, 部車唔郁, 電變閃閃下 (lrp ai 13.5r 無刷套裝). 之後一直試 20t, 19t, 18t, 17 ...

Brother, instead of going down size with your pinion, try going up la.... Brushless with over heat when you under gear too...
Hope that can help
作者: mikewu    時間: 2008-10-8 15:46
If you want good fun in sand, you might want to try these tires...  
作者: 倒錢落海    時間: 2008-10-8 16:37
原帖由 joho 於 2008-10-8 15:01 發表

Brother, instead of going down size with your pinion, try going up la.... Brushless with over heat when you under gear too...
Hope that can help
我都有估過會唔會 under, 但有兩個跡象顯示應該唔會係 under:

[1] 摩打齒換細左, 玩既時間亦長左, 21t 捱唔到 3 分鐘, 17t 玩到大約 10 分鐘, 唔係冇電, 而係過熱, 電變 cut off;

[2] 墊高車底, 四輪離地, 空轉試車, run 到冇電都唔會過熱.

所以照估計, 應該係諗辦法降低摩打既負荷, 等佢唔好推得咁辛苦, 咁就冇咁易過熱.. 但 16t pinion 係最細了. 我買唔到 15t 或以下既摩打齒..==
作者: 倒錢落海    時間: 2008-10-8 16:38
原帖由 mikewu 於 2008-10-8 15:46 發表
If you want good fun in sand, you might want to try these tires...  
嘩好似幾好咁喎!! 係邊度有呢的呔賣?
作者: mikewu    時間: 2008-10-8 16:48
原帖由 倒錢落海 於 2008-10-8 16:38 發表
嘩好似幾好咁喎!! 係邊度有呢的呔賣?

I order them from "Tower Hobbies" www.towerhobbies.com
Search for "Sand Tires"....
I order things there from time to time.... let me know if you are ordering something because I have some wheels that I want to buy, perhaps we can share the shipping cost!  
作者: 倒錢落海    時間: 2008-10-8 16:53
原帖由 mikewu 於 2008-10-8 16:48 發表

I order them from "Tower Hobbies" www.towerhobbies.com
Search for "Sand Tires"....
I order things there from time to time.... let me know if you are ordering something because I have some wheels ...

好好好.. 研究下先..
作者: crusaderlyf    時間: 2008-10-8 17:12
15T以下马达齿, 501X的OP件有 13、14、15三个一袋 OP 54062
作者: 倒錢落海    時間: 2008-10-8 18:25
原帖由 crusaderlyf 於 2008-10-8 17:12 發表
15T以下马达齿, 501X的OP件有 13、14、15三个一袋 OP 54062
唔該晒!
作者: swswsw    時間: 2008-10-8 19:13
from "Ge Cok", 48pitch down to 11T available...each 3x.-
作者: joho    時間: 2008-10-9 11:27
原帖由 倒錢落海 於 2008-10-8 16:37 發表
我都有估過會唔會 under, 但有兩個跡象顯示應該唔會係 under:

[1] 摩打齒換細左, 玩既時間亦長左, 21t 捱唔到 3 分鐘, 17t 玩到大約 10 分鐘, 唔係冇電, 而係過熱, 電變 cut off;

[2] 墊高車底, 四輪離地, 空 ...

As you say, it run longer because the ESC got thermal cut later, so it had nothing to do with power consumption then...
Anyway, just want to help.
作者: 倒錢落海    時間: 2008-10-9 12:51
原帖由 swswsw 於 2008-10-8 19:13 發表
from "Ge Cok", 48pitch down to 11T available...each 3x.-
thanks thanks..
原帖由 joho 於 2008-10-9 11:27 發表

As you say, it run longer because the ESC got thermal cut later, so it had nothing to do with power consumption then...
Anyway, just want to help.
唔該晒你先.. 但聽晚試埋 16t 如果都係唔得, 就換電變算啦. 已經試到煩.. 21, 20, 19, 18, 17, 16... 砌條同花順出來都得啦..==

登錄/註冊後可看大圖

作者: Lotus    時間: 2008-10-9 12:59
標題: 回復 59# 的帖子
噴左殼未呀???師兄

post 看看
作者: 倒錢落海    時間: 2008-10-9 13:03
原帖由 Lotus 於 2008-10-9 12:59 發表
噴左殼未呀???師兄

post 看看
透明車隊是不需要噴殼的

登錄/註冊後可看大圖

作者: chifung0711    時間: 2008-10-9 17:37
部車幾錢到我都想換車
作者: 倒錢落海    時間: 2008-10-9 18:40
原帖由 chifung0711 於 2008-10-9 17:37 發表
部車幾錢到我都想換車
大約 $2500. 我覺得呢部車麻麻地. 我覺得佢的 qc 唔係太好. 推桿頭密龍, 螺絲頭密龍, 令我 o 嘴. 呢的情況砌咁多年孖星車都未試過.. 俾我再買我會試試 bj4.
作者: chifung0711    時間: 2008-10-9 20:42
原帖由 倒錢落海 於 2008-10-9 18:40 發表
大約 $2500. 我覺得呢部車麻麻地. 我覺得佢的 qc 唔係太好. 推桿頭密龍, 螺絲頭密龍, 令我 o 嘴. 呢的情況砌咁多年孖星車都未試過.. 俾我再買我會試試 bj4.

Thx...C兄
依部車要成2千銀貴o左啲
作者: 倒錢落海    時間: 2008-10-10 09:27
原帖由 chifung0711 於 2008-10-9 20:42 發表

Thx...C兄
依部車要成2千銀貴o左啲
碳纖車.. 差唔多啦. 唔算貴. 不過如果俾我再揀一次我諗我會買 hb d4..
作者: joho    時間: 2008-10-10 10:49
D4, 無得頂. 但要 World Champ 版, 贊!
作者: raymen    時間: 2008-10-27 22:42
原帖由 倒錢落海 於 2008-10-9 06:40 PM 發表

C.hing, except your mentioned problems, this B44 is a good buggy ? and the Quality is good for the high impaction ?
作者: 倒錢落海    時間: 2008-10-27 23:52
原帖由 raymen 於 2008-10-27 22:42 發表

C.hing, except your mentioned problems, this B44 is a good buggy ? and the Quality is good for the high impaction ?
咁佢話晒都係碳纖結構為主, 係幾硬淨. 不過大齒外露. 靠車殼及底兜防沙都唔係防得好好. 跑左幾次沙灘, 隻大齒已崩崩地, 不過又未至於掃, 仲用得.
作者: byron.C    時間: 2008-10-28 14:26

架 501 好似大過部 DF-03 禁多既??
作者: AMAT    時間: 2008-10-28 14:27
原帖由 byron.C 於 2008-10-28 14:26 發表

架 501 好似大過部 DF-03 禁多既??

DF03應該車距短小小.......但大小係差唔多.....只係501隻風翼大隻O的.........
作者: raymen    時間: 2008-10-29 21:59
[quote]原帖由 byron.C 於 2008-10-28 02:26 PM 發表

登錄/註冊後可看大圖

架 501 好似大過部 DF-03 禁多既?? [/quote
Yes,... I have 501X before, the size is really a bit bigger than the others buggies!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2