RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: Hilux 農夫車 + CC01 (製作分享) P.3 [打印本頁]

作者: carmanae86    時間: 2008-10-4 15:47
標題: Hilux 農夫車 + CC01 (製作分享) P.3
話說小弟有日收到Swift兄寄嚟的一個E'mail,  喺外國網友改 CC01 Hilux.
睇到嘩嘩聲.....  當塲中毒, 為咗去毒..
小弟自家改了右呔(可合法在香港行車). 以及自改車廂..
希望各位師兄一齊中毒.......

作者: carmanae86    時間: 2008-10-4 15:50
pic 2
作者: smallfaifai    時間: 2008-10-4 15:53
比例上比原本o既hilux更合理!好靚呀!

但CC01要用長陣定短陣?先謝!
作者: chiuchiu    時間: 2008-10-4 15:57
標題: 回復 2# 的帖子
勁毒
作者: chiuchiu    時間: 2008-10-4 16:04
勁毒呀!買盒模型返黎,要一d 又吾要一d,好浪費姐.起碼買兩盒先至得.
cc01又開始比人掃貨啦!

作者: IS520    時間: 2008-10-4 16:05
wow, 層白油 好 "靚" 喎!
作者: carmanae86    時間: 2008-10-4 16:24
原帖由 smallfaifai 於 2008-10-4 15:53 發表
比例上比原本o既hilux更合理!好靚呀!

但CC01要用長陣定短陣?先謝!

師兄:
喺要再改長D,  看圖....  
作者: carmanae86    時間: 2008-10-4 16:30
原帖由 chiuchiu 於 2008-10-4 16:04 發表
勁毒呀!買盒模型返黎,要一d 又吾要一d,好浪費姐.起碼買兩盒先至得.
cc01又開始比人掃貨啦!

師兄:
其實唔會浪費, 原裝Hilux底盆小弟會用D90車殼.
令外CC01多左個車殼, 小弟會試改2合1改長陣四門 Pajero. (下面個網站嗰架..)

http://hk.youtube.com/watch?v=l-meZKk4wMI&feature=related

作者: carmanae86    時間: 2008-10-4 16:34
原帖由 IS520 於 2008-10-4 16:05 發表
wow, 層白油 好 "靚" 喎!

師兄:

小弟影相好差, 實物睇喺好白好滑, 但影相就影唔到, 呢張好D..D...
作者: hihizaza    時間: 2008-10-4 16:34
師兄利害,我之前都想加F350個殼去CC-01,不過結果無整!!!
作者: chiuchiu    時間: 2008-10-4 16:43
但工作太忙啦!只好望一望,我架d90已停工了
作者: carmanae86    時間: 2008-10-4 16:51
原帖由 chiuchiu 於 2008-10-4 16:43 發表
但工作太忙啦!只好望一望,我架d90已停工了

師兄:
小弟只喺每晚續小續小製作呢架Hilux用咗4個月時間,
您都可以, 師兄加油 ,
作者: smallfaifai    時間: 2008-10-4 16:56
原帖由 carmanae86 於 2008-10-4 16:24 發表

師兄:
喺要再改長D,  看圖....  

THANKS.........想再問埋呢支萬向係DIY定係……??
作者: gibson    時間: 2008-10-4 17:32
Legend producer!!  salute!!  
作者: IS520    時間: 2008-10-4 17:58
係呢?    我都攪緊 cc01 改玩長軸距, 樓主係用 "紅牛" 原裝中軸, 或是其他方法呢?

如果, 發現 "紅牛" 中軸 都唔夠長, ching 有無其他 "計仔" 呀?
THKS for any advice(s)........

原帖由 smallfaifai 於 2008-10-4 16:56 發表

THANKS.........想再問埋呢支萬向係DIY定係……??

作者: Swift    時間: 2008-10-4 21:18
利害利害利害利害利害
CC01 真好用.....
影吓車廂內比人睇睇啦....

我都係用左佢o黎毒親你同我姐....
http://www.tamiyaclub.com/showro ... d=76761&id=9490

我已經搵緊下個毒藥....哈哈!

作者: AltezzaMak    時間: 2008-10-4 22:59
原帖由 carmanae86 於 2008-10-3 22:34 發表

師兄:

小弟影相好差, 實物睇喺好白好滑, 但影相就影唔到, 呢張好D..D...

你意思果部係冇噴油?
作者: littlekid626    時間: 2008-10-4 23:11
嘩~~ 師兄您真係毒死人不償命!! 好勁啊!!
作者: chifung0711    時間: 2008-10-5 00:19
正呀幾$$$$$$$$$到
作者: jacky720    時間: 2008-10-5 02:27
[quote]原帖由 carmanae86 於 4-10-2008 16:30 發表

登錄/註冊後可看大圖

師兄:
其實唔會浪費, 原裝Hilux底盆小弟會用D90車殼.
令外CC01多左個車殼, 小弟會試改2合1改長陣四門 Pajero. (下面個網站嗰架..)

其待C兄既作品!
作者: 有勇冇謀    時間: 2008-10-5 02:45
原帖由 hihizaza 於 2008-10-4 16:34 發表
師兄利害,我之前都想加F350個殼去CC-01,不過結果無整!!!

you mean this....\

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: kchx2    時間: 2008-10-5 03:05
好野!!!   
作者: ryancmlam    時間: 2008-10-5 09:10
C-hing, what method did you use to extend the transmission axle ? the following one

http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=70727&extra=page%3D1
作者: 馬輝    時間: 2008-10-5 09:14
anyone thinking about doing the same for the coming tundra?
作者: carmanae86    時間: 2008-10-5 12:07
原帖由 IS520 於 2008-10-4 17:58 發表
係呢?    我都攪緊 cc01 改玩長軸距, 樓主係用 "紅牛" 原裝中軸, 或是其他方法呢?

如果, 發現 "紅牛" 中軸 都唔夠長, ching 有無其他 "計仔" 呀?
THKS for any advice(s)........

兩位師兄
條中軸喺DIY, 去五金鋪買條銅枝, (最好帶定個萬向量度孔仔個SIZE)

張圖POST吳到下次補相    (對不起,您最近 24 小時上傳的附件已超過 1024000 字節的限制,無法繼續上傳)
作者: carmanae86    時間: 2008-10-5 12:15
原帖由 AltezzaMak 於 2008-10-4 22:59 發表

你意思果部係冇噴油?

師兄:
小弟詞不達意, 不好意思.
架車要噴色呀! 只不過我影吳到返光(令立立)個隻,所以補張相..
原裝白色車殼吳返光...  
作者: carmanae86    時間: 2008-10-5 12:19
原帖由 chifung0711 於 2008-10-5 00:19 發表
正呀幾$$$$$$$$$到

師兄
如果價錢合理, 小弟會賣 PM 我啦.....   
作者: carmanae86    時間: 2008-10-5 12:20
[quote]原帖由 有勇冇謀 於 2008-10-5 02:45 發表

登錄/註冊後可看大圖

師兄
有冇興趣一齊遊車河.....  
作者: miniz    時間: 2008-10-5 15:26
very very nice project
作者: txzmxn    時間: 2008-10-5 15:59
原帖由 馬輝 於 2008-10-5 09:14 AM 發表
anyone thinking about doing the same for the coming tundra?

Yea! Tundra is the same as CC-01 chassis in aspect of suspension; front independent and rigid axle at rear.

作者: hihizaza    時間: 2008-10-6 11:26
原帖由 有勇冇謀 於 2008-10-5 02:45 發表

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

好正呀!!果時Pajero都未出,好似Carman兄喇改長左架舊CC-01,想加個D90落去,
跟住又加Juggernaut個F350去試吓,發覺仲好睇過D90,所以心思思,但結果都無整...............
作者: carmanae86    時間: 2008-10-7 12:46
好多謝B師兄支持同鼓勵, 及提意post埋製作過程, 亦比小弟一個機會同其他師兄和網友們一同分享.  
今後會把製作過程一一送上.

小弟會把製作過程分三個部分:
1. 車底改裝
2. 車廂處理
3. 車殼處理

希望師兄們多多指點.

作者: carmanae86    時間: 2008-10-7 12:47
首先量度前後車軸距離. ( 紅線 11'5吋)

作者: carmanae86    時間: 2008-10-7 12:48
車底加長, 當時打算用鋁片, 不過又要左度右度, 又要鋸,又要鑽, 仲要吳喺隻隻fit位, 激死人....   
後唻發現可用門鉸代替, 正一流免度、免鑽,  仲要好Fit位,門鉸全長(紅線2'5吋), 孔與孔之間( 黃線1吋).

ps: 多謝123師兄教路, 小弟學佢

http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=70727&extra=page%3D1
作者: carmanae86    時間: 2008-10-7 12:50
車軸長度(紅線5吋), 小心保全個條小柱仔(黃色)

挫平軸位 ,  [黃色個迷你台鉗好好用, 去吉x島10蚊店有售]

作者: carmanae86    時間: 2008-10-7 12:51
試位..
作者: 有勇冇謀    時間: 2008-10-8 01:13
SO GOOD...
作者: jacky720    時間: 2008-10-8 01:54
Good!Good!Good!
作者: IS520    時間: 2008-10-8 02:13
Pls show it more & more...... go ahead...... support.......

Btw, part 1 is being finish ?????????
作者: AltezzaMak    時間: 2008-10-8 10:25
原帖由 carmanae86 於 2008-10-4 18:15 發表

師兄:
小弟詞不達意, 不好意思.
架車要噴色呀! 只不過我影吳到返光(令立立)個隻,所以補張相..
原裝白色車殼吳返光...  

明白,
係呀噴白色車噴得滑都好, 都唔會感覺好令
作者: chow169    時間: 2008-10-8 19:49
carmanae86兄 勁呀又有新野.改得好正呀.個殼買咗幾银呀  
作者: carmanae86    時間: 2008-10-9 22:54
車廂處理:

上幾代Hilux都有包半個車廂內籠, 到了這一代就沒有要自已改裝.  
首先用咭紙試位, 然後用0.5mm 膠板改成, 下圖:-
作者: carmanae86    時間: 2008-10-9 23:03
其它小零件...  手攪窗, 五前速手波,四駒波, 等等.......
作者: hkcosmo116    時間: 2008-10-9 23:19
原帖由 有勇冇謀 於 2008-10-5 02:45 發表

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

有 4驅專門店 貼紙既...自己整ga?
作者: carmanae86    時間: 2008-10-11 11:15
上色及貼上黑色地托..
作者: lsl86712    時間: 2008-10-11 11:21
好手工
作者: carmanae86    時間: 2008-10-11 11:24
車殼固定..............
作者: havenlau    時間: 2008-10-11 16:50
WOW!!! AWESOME!!!
作者: carmanae86    時間: 2008-10-12 12:45
補返D洞仔, 改右軚水撥, 整理下D水口位
作者: carmanae86    時間: 2008-10-12 12:47
打磨及上底灰..........
作者: IS520    時間: 2008-10-13 11:08
hi, 樓主

可否再詳細介紹一(口下), 由原裝 "pajero 短軸" 改用 "diy 長軸" 一段。

你是先 分解 pajero 短軸, so "條小柱仔" 從何來?  and 如何把 "原短軸" 從(黑色)軸蓋拆出來?  

明白 為何 "挫平軸位", 但之後又如何 把 diy 長軸接合呢?

thks for your reply & instruction.........

原帖由 carmanae86 於 2008-10-7 12:50 發表
車軸長度(紅線5吋), 小心保全個條小柱仔(黃色)

挫平軸位 ,  [黃色個迷你台鉗好好用, 去吉x島10蚊店有售]

作者: crazyed30000    時間: 2008-10-13 21:34
請問...原裝車窗不是透明的, 咁用咩制作透明車窗?
作者: 馬田    時間: 2008-10-13 22:00
標題: 回復 52# 的帖子
係哦, 我都想問呢個問題好耐...點樣整到透明的
作者: AltezzaMak    時間: 2008-10-14 00:28
好欣賞師兄用心既製作
作者: eddywon    時間: 2008-10-18 17:23
你係唔可以沈o架
作者: carmanae86    時間: 2008-10-18 19:14
I'm not in Hong Kong will answer later...!
作者: eddywon    時間: 2008-10-18 22:10
我會幫你頂住唔俾佢沈o架!

快D返繼續上圖啦唔該!
作者: carmanae86    時間: 2008-10-21 15:47
原帖由 IS520 於 2008-10-13 11:08 發表
hi, 樓主

可否再詳細介紹一(口下), 由原裝 "pajero 短軸" 改用 "diy 長軸" 一段。

你是先 分解 pajero 短軸, so "條小柱仔" 從何來?  and 如何把 "原短軸" 從(黑色)軸蓋拆出來?  

明白 為何 "挫平軸位" ...

IS520師兄:

不好意思,  剛剛返香港,遲咗回覆您,
首先用兩個鉗. 分別張 A鉗 同 B鉗 返方向轉動(一鉗順時針, 令一鉗亦時針),
留意B鉗不可太大力(小心不可鉗到個殼變型), 然後嘗試用一字紕從中間試撬,輕輕力撬出(黃色地方),  
小弟都喺慢慢撬撬吓, 雖然未必可行, 但如果feel 到佢想打開, 就要小心有絛柱仔飛出?..!

至於"挫平軸位" 喺跟原裝平頭位( 銀色原裝 [短] ),  (金色改裝 [長] ),  
便可裝回萬向軸位(紅色)....

如果唔明白, 可pm小弟留電話長談....
作者: 有勇冇謀    時間: 2008-10-21 15:53
原帖由 carmanae86 於 2008-10-21 15:47 發表

IS520師兄:

不好意思,  剛剛返香港,遲咗回覆您,
首先用兩個鉗. 分別張 A鉗 同 B鉗 返方向轉動(一鉗順時針, 令一鉗亦時針),
留意B鉗不可太大力(小心不可鉗到個殼變型), 然後嘗試用一字紕從中間試撬,輕 ...

師兄,好身手喎
作者: IS520    時間: 2008-10-21 16:05
Thks, carmanae86  

解釋夠詳盡, 明白晒 ......... 讚呀。
作者: carmanae86    時間: 2008-10-21 16:06
原帖由 crazyed30000 於 2008-10-13 21:34 發表
請問...原裝車窗不是透明的, 咁用咩制作透明車窗?

回兩位師兄制作透明車窗: (前後透明車窗)
其實透明車窗只是禮盒包裝的透明膠片( 例如孖裝牙膏, 洗頭水之類禮盒包),
亦可以買雙星出的透明膠片0.3mm,  剪好後便可用雙面貼,  貼上.
但車殼A柱位保持清潔方便貼上雙面貼.

如果唔明白, 可pm小弟留電話長談....

作者: carmanae86    時間: 2008-10-21 16:10
原帖由 eddywon 於 2008-10-18 17:23 發表
你係唔可以沈o架

好多謝eddywon師兄支持,  吳知您架D90攪成點呢... ?  
作者: carmanae86    時間: 2008-10-21 16:31
原帖由 chow169 於 2008-10-8 19:49 發表
carmanae86兄 勁呀又有新野.改得好正呀.個殼買咗幾银呀  

chow169師兄;
無淨殼買...    成架Hilux買呀...$2150.
作者: carmanae86    時間: 2008-10-21 22:38
小弟覺得原裝車的, 孖潤腸車架怪怪地, 所以改為單一體.
頂排車燈改為雙數, 希望好睇D...
作者: 宏    時間: 2008-10-22 00:51
師兄既作品真係嘆為觀止~~~
完全睇到果份誠意同細心
作者: peter7    時間: 2008-10-22 01:07
Excellent. Even better if you cut out this area.
作者: littlekid626    時間: 2008-10-22 09:11
awesome! 太美了! 師兄這樣搞,會不會捨不得玩?
作者: stephen52068    時間: 2008-10-22 11:45
真的是太精緻了 在這又上了一課 謝謝師兄的分享
作者: eddywon    時間: 2008-10-22 17:49
原帖由 carmanae86 於 2008-10-21 16:10 發表

好多謝eddywon師兄支持,  吳知您架D90攪成點呢... ?  

嘻嘻!我架D90依然係D90,我依然係我!
作者: carmanae86    時間: 2008-10-25 22:47
好多謝幾位師兄支待....

多謝littlekid626兄,   捨得玩,  下次帶嚟同你玩....   

多謝pete7兄, 小弟學到嘢..  試吓改先......
作者: carmanae86    時間: 2008-10-25 22:48
噴油:  最好天氣良好時噴油,  濕度大約70%或已下.

1. 先噴上灰底灰,如用郡氏噴罐可用Mr.SURFACER 1000 (B519) 或 1200 (B515)
   作用遮蓋車身修保過的位址.  我噴兩罐(通常我等一日等佢乾).
   (圖.1 -2)
作者: carmanae86    時間: 2008-10-25 22:49
2. 跟手噴上白底灰,如用雙星噴罐可用 SURFACE PRIMER (WHITE),
    (通常我等一日等佢乾). 然後用1500水沙紙, 淋着水打磨,
    (記住!! 不可太大力或用死力磨, 磨方向最好用「米」字型)
    之後您會法覺磨完, 等佢乾咗,  車身好似一點點, 但麼上手好滑的.
    (圖.5 圖.9)

3. 主色: 我喜歡白色車身(雙星噴罐  TS-26  PURE WHITE), 我用3罐. (通常我等一日等佢乾)
    很實噴完主色已經好白好滑, 只不過曾加真實感, 一樣要打磨, 然後用1500水沙紙, 淋着水打磨,
    (記住!! 不可太大力或用死力磨, 磨方向最好用「米」字型)
    之後您會法覺磨完, 等佢乾咗,  車身好似一點點, 但麼上手好滑的.
    (圖.4 圖.10)
作者: carmanae86    時間: 2008-10-25 22:50
4. 噴光亮油 如用郡氏噴罐可用 Mr.SUPER CLEAR GLOSS  (B-513) 包你令立立, (通常我等 7 日等佢乾).
   但都喺要打磨, 做法一樣要打磨, 然後用1500水沙紙, 淋着水打磨,
     (圖.3 圖.11)

作者: carmanae86    時間: 2008-10-25 22:52
5. 最後用雙星打磨三寶 (圖.12)

打磨程序如下:1.清洗車身件, 先用(粗目Coars)紅色果支,<芝>落件薄底衫到,應該打轉咁慢慢磨...

2.再清洗車身件(一定要),然後用(細目Fine)藍色果支,又係<芝>落件新薄底衫到,應該打轉咁慢慢磨...

3.再一次清洗車身件(一定要),然後用(仕上?目Finish)黑色果支,又係<芝>落令一件新薄底衫到,應該打轉咁慢慢磨...

車身件打磨前後: ( 紅色) 打磨前.. (黃色) 打磨後..

(圖.6,7,8,)

其實當您噴完油細心D睇, 油漆表面像波浪紋, 假如放大一千倍應該喺凹凹凸凸, 影響光圻射就會唔令,
打磨用意使車身細滑, 減少影響光圻射,  這樣從什麼角度都令立立啦...!   

因為會落街放車, 小弟以簡化好多程序, 免得太花心機 Hi 花架車 肉尺, .    如果制作1/24 模型車比以上程序多十倍啊...........

..
作者: carmanae86    時間: 2008-10-25 23:05
看看車頭冚光折射........   
作者: tommy1218    時間: 2008-10-25 23:15
原帖由 carmanae86 於 2008-10-25 23:05 發表
看看車頭冚光折射........   

真係好好心机,佩服
作者: stephen52068    時間: 2008-10-25 23:17
哇~ 我最不懂噴漆了 又上了一課 謝謝分享
作者: carmanae86    時間: 2008-11-1 18:23
車尾燈冚, 我跟真車噴.     (圖. 1 真車)  (圖. 2  玩具車)

車尾底燈位, 噴上令銀色    (圖. 3)

死氣喉位   (圖. 5 真車)  (圖. 6玩具車)

小弟覺得原裝車的 L 型倒後鏡好肉酸,  自已用雙星的AB補土改   (圖. 8,9 )

完成個車頭鬼面? .[attach]201529[/attach]

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2