RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: (唔搞喇唔搞喇)新札搞手一想法...想聽聽意見 [打印本頁]

作者: sai730    時間: 2008-10-11 13:32
標題: (唔搞喇唔搞喇)新札搞手一想法...想聽聽意見
各位貨車.拖頭師兄們...我睇到呢兩日有幾個大型活動喎...一個九龍...一個港島...我諗我呢個新札搞手要做好D喇....
想問下...如果將來小弟有機會同各方搞手合作搞返個港九新界重量級超大型活動...藉此宣揚RC貨車.拖頭是一樣極具創作性.藝術和影響力之活動..且並不是小朋友玩玩具玩泥沙咁簡單...因為小弟覺得我們玩車仔成日都比人投訴..比人趕...當白痴咁睇...完全不受專重...所以係時候為自已.為大家做返D野喇...可能我想法係有D單純..有D白痴...能成功既機會亦少過30%...但我想知...如果我第一個企出黎會有幾多人支持呢...

作者: chan951130    時間: 2008-10-11 13:41
我支持,但係好難大家同一日有時間,因好多人要返工返校, ,重有可以多過50人....等問題
作者: 馬輝    時間: 2008-10-11 13:55
原帖由 sai730 於 2008-10-11 13:32 發表
各位貨車.拖頭師兄們...我睇到呢兩日有幾個大型活動喎...一個九龍...一個港島...我諗我呢個新札搞手要做好D喇....
想問下...如果將來小弟有機會同各方搞手合作搞返個港九新界重量級超大型活動...藉此宣揚RC貨車.拖頭 ...

另一個角度睇,你覺得人地點睇放車 = 你自己點睇放車

馬輝參加放車以來見到的無數路人都係讚多過彈,會趕的都係執行自己職務的保安吧了,其實大家見得少都好buy呢d野,同埋RC貨車件頭不小,出街一定招來很多目光,當然我們玩的時候要盡責一點吧
作者: heipk520    時間: 2008-10-11 14:04
標題: 我都支持你
我地要比人知道我地唔係傻仔
作者: smallsheep    時間: 2008-10-11 14:24
非常支持 !!! 但係多數人都要返工,返學 ,又要攞埋部車,同埋所在地區關係, 真係都幾難就時間喎 >.< !!
有人行過見到你玩,就會話,嘩!咁大架車既~好靚喎!!同真車一樣喎~有聲,又可自己甩架喎!!好正,好好玩喎!!
又D人都以為小朋友玩意,想買黎玩~!!
請問幾錢架呀??唔大改普普通通玩得既話車連櫃五、六千蚊左右啦 ~!! 聽完之後.....啞晒!!嘩~幾千蚊一架~~ @.@""
作者: lfms    時間: 2008-10-11 14:59
百分百支持
作者: 冰‧心龍    時間: 2008-10-11 15:07
搞大佢!!
作者: sai730    時間: 2008-10-11 15:13
原帖由 chan951130 於 2008-10-11 13:41 發表
我支持,但係好難大家同一日有時間,因好多人要返工返校, ,重有可以多過50人....等問題

所以我現在就要開始查下各位車友既心態...睇下有冇人有心有熱誠去幫手為呢一類RC去創造歷史...
我成日都聽到D人話自已幾鐘意玩車...又話乜又話物...人地話一話佢部車有乜唔好...就想殺人全家咁...現在就有呢個機會比你地自已証明你自已有幾愛玩車了....
作者: sai730    時間: 2008-10-11 15:43
原帖由 馬輝 於 2008-10-11 13:55 發表

馬輝參加放車以來見到的無數路人都係讚多過彈,會趕的都係執行自己職務的保安吧了,其實大家見得少都好buy呢d野,同埋RC貨車件頭不小,出街一定招來很多目光,當然 ...

馬輝師兄....有陣時就係因為有十零架車...有百幾個路人圍過黎...令到你所講既安份變成混亂...人地就會覺得你搞事...唔知你試過未...但我試過...學你咁講...我只係想同朋友出去放車..輕鬆下...大家討論RC姐...點解我地既正常活動因為人們欣賞...好其..而比人覺得我地玩的無奈玩意倒亂呢...呢個我唔認同...因為我覺得我地用幾千蚊買架車返黎再用自已個人風格改裝既車係(專業)的...所以我要推返人們對我地既睇法....希望你明白我啦
作者: yin1992    時間: 2008-10-11 15:52

馬輝參加放車以來見到的無數路人都係讚多過彈,會趕的都係執行自己職務的保安吧了,其實大家見得少都好buy呢d野,同埋RC貨車件頭不小,出街一定招來很多目光,當然 ...

我覺輆馬輝講得岩d囉 我玩左咁多次車都冇俾人話過 多數都係問幾錢/行油定電/邊到有得買/幾錢左右
趕車多數都係d有公務係身既人 呢d係我同馬輝係出面放車放得多得出黎既答案
但係想令人覺得架車唔係玩具都係改得像真D港式D好囉

作者: eleung838    時間: 2008-10-11 15:53
支持
作者: 馬輝    時間: 2008-10-11 16:19
原帖由 sai730 於 2008-10-11 15:43 發表

馬輝師兄....有陣時就係因為有十零架車...有百幾個路人圍過黎...令到你所講既安份變成混亂...人地就會覺得你搞事...唔知你試過未...但我試過...學你咁講...我只係想同朋友出去放車..輕鬆下...大家討論RC姐...點解我 ...

馬輝都試過參加超過20部車的活動,其實安份定混亂,都好睇你點同d路人互動囉,玩車最怕係d冇性的小朋友吧了(尤其是識追車個d),搞破壞的真的好少...
作者: sai730    時間: 2008-10-11 16:27
原帖由 yin1992 於 2008-10-11 15:52 發表

我覺輆馬輝講得岩d囉 我玩左咁多次車都冇俾人話過 多數都係問幾錢/行油定電/邊到有得買/幾錢左右
趕車多數都係d有公務係身既人 呢d係我同馬輝係出面放車放得多得出黎既答案
但係想令人覺得架車唔係玩具都係改得 ...

你地唔支持我就冇辦法啦...我為有找其他支持者幫手啦....其實我仲有第二個想法的...就係想將港九新界既貨車師兄集合埋一齊見下面....因為港島師兄唔識新界師兄等等...利用呢次機會我們可以認識...做個朋友...交流...咁樣我地先會進步...好似1/10咁..如果你自已一個係屋企玩你唔同其他人玩..唔玩比賽...你可以有幾勁呢...1/14就係少左呢D活動...所以唔會有人重視...更唔會進步....你唔睇過人地.唔欣賞人地..你部車可以升級嗎...我諗你仲係玩緊原裝車炸...你都要睇人地..抄人地先可以變到現在的樣子...如果唔係有工房...你可以有進步既空間嗎...所以我先想做一樣冇乜人認同既事去改變你地既想法..你地既分化...令貨車RC進步...自成一國的井底之蛙可以唔洗支持...但我會繼續努力去做呢件事...就算唔成功我都唔會後悔...因為我有試過做過...多謝
作者: sai730    時間: 2008-10-11 16:29
原帖由 馬輝 於 2008-10-11 16:19 發表

馬輝都試過參加超過20部車的活動,其實安份定混亂,都好睇你點同d路人互動囉,玩車最怕係d冇性的小朋友吧了(尤其是識追車個d),搞破壞的真的好少...

得罪講句...其實你係比意見定係倒米呢...我好想知...你會唔會參加呢??
作者: MRX-2    時間: 2008-10-11 16:29

玩車唔係玩俾人睇,呢點係好重要。
作者: 馬輝    時間: 2008-10-11 16:33
原帖由 yin1992 於 2008-10-11 15:52 發表

但係想令人覺得架車唔係玩具都係改得 ...

老實講新燈的說服力係相當之高,馬輝的非正式統計係十個路人有八個以為架車係行油的
作者: 馬輝    時間: 2008-10-11 16:34
原帖由 MRX-2 於 2008-10-11 16:29 發表

its just to have the pride in yourself and sharing it with others

作者: sai730    時間: 2008-10-11 16:36
原帖由 MRX-2 於 2008-10-11 16:29 發表

師兄..你話玩車唔係為比人睇既意思..係玩車係令自已開心為興趣為成功感為識更多同道中人的朋友嗎...
作者: 馬輝    時間: 2008-10-11 16:38
原帖由 sai730 於 2008-10-11 16:29 發表

得罪講句...其實你係比意見定係倒米呢...我好想知...你會唔會參加呢??

你對馬輝的comment有不同見解,馬輝接受

只要你肯搞,時間就到的話馬輝都會到的

作者: jonny    時間: 2008-10-11 16:51
原帖由 馬輝 於 2008-10-11 16:38 發表

你對馬輝的comment有不同見解,馬輝接受

只要你肯搞,時間就到的話馬輝都會到的

冇錯~只要有人肯搞~自己時間岩一定到~~
其實果d有公務ge人都好好~我都試過好多次~~只要有禮貌d~佢地都冇咩野~仲叫我唔好整到人就得或者有人黎玩呢個場先走~

p.s我架車新燈扮油行最正~
作者: yin1992    時間: 2008-10-11 16:55
原帖由 sai730 於 2008-10-11 16:29 發表

真心個句 我地只係唔應同你咁諗法 玩車其實唔洗理人點睇囉 唔通人地話你玩具你走埋去同佢解釋咩
活動個D其實時間地點岩都會去

作者: mk9001    時間: 2008-10-11 16:56
原帖由 sai730 於 11/10/2008 01:32 PM 發表
想問下...如果將來小弟有機會同各方搞手合作搞返個港九新界重量級超大型活動...藉此宣揚RC貨車.拖頭 ...

梗係支持啦 但係如果搞咁大型.........駛唔駛向警方申請呢? 唔係俾人告非法集會就唔好啦......
作者: sai730    時間: 2008-10-11 17:12
原帖由 yin1992 於 2008-10-11 16:55 發表

真心個句 我地只係唔應同你咁諗法 玩車其實唔洗理人點睇囉 唔通人地話你玩具你走埋去同佢解釋咩

我冇理佢地格...你睇清楚我講咩未嫁..我係話我同朋友玩車輕鬆下...開心下...因為咁比人圍...D圍住我...保安已為發生事走過黎話我地搞事趕我地走....我覺得唔關我事但點解要叫我走呢....不如你答我啦....你覺咁樣係咪叫專重先(師兄)
作者: sai730    時間: 2008-10-11 17:27
不如我講清楚點解我要開呢個討論先啦....我唔係要你認同和反對...
我係要話比各位有心人聽我做緊呢樣野去令大家進步...
最重要一點係我要找幫手...找港島..九龍..新界等等想加入的師兄幫手同我約人...報告...通知...一齊舉辦呢個有意義既活動...因為我一個人係唔可以做到呢件事...
如果有好多人加入...我地要申請好多野...找地方..茶水食飯...影相...找MC...如果有咁大型活動又可能會有記者等等好多好多..我個人唔叻唔聰明...做唔到D乜野大事...我需要人幫我..我真係好想成功..好想做返件好事...大家高興開心就好了
作者: sai730    時間: 2008-10-11 17:30
原帖由 yin1992 於 2008-10-11 16:55 發表

你答唔答到我呀...我認真敢問...你比做好D既答案我吧...
作者: dm9261    時間: 2008-10-11 18:28
其實小弟睇一有d一頭霧水既感覺

師兄介唔介意以點列列出

目標
目的
作者: sai730    時間: 2008-10-11 18:59
原帖由 dm9261 於 2008-10-11 18:28 發表
其實小弟睇一有d一頭霧水既感覺

師兄介唔介意以點列列出

目標
目的

目標係要大家開心開始..開心認識..開心享受..開心完成
目的第一係要肯定貨車RC係有專業認真既精神同態度存在.唔係好似玩玩具咁簡單.
第二係要多D人知道貨車係一種可以有一種令人享受回味自已創作既意義..等多D人玩...多D人去用心改良加工..
等多D人得以進步...就係咁簡單...唔知我有冇講錯呢?
作者: dm9261    時間: 2008-10-11 19:10
原帖由 sai730 於 2008-10-11 18:59 發表

目標係要大家開心開始..開心認識..開心享受..開心完成
目的第一係要肯定貨車RC係有專業認真既精神同態度存在.唔係好似玩玩具咁簡單.
第二係要多D人知道貨車係一種可以有一種令人享受回味自已創作既意義..等多D人 ...

你打算點實現上面既野?
作者: z1118    時間: 2008-10-11 19:24
總之玩車果時,在人多既地方, 唔好亂咁黎唔好開到咁q大聲人地就唔會覺得你搞事嫁啦....

保安人員,多數都好有禮貌地叫我地小心唔好整到人 ,policeman一走過黎就問我地嫁車好正喎,幾$$呀,又幾好玩喎,身分證都唔查就走了
作者: Q-pet    時間: 2008-10-11 19:42
但如果你搞活動..人數超過三十人要同政府申請=-=唔可以就咁係街度玩..
玩都得分開一堆人....上次我搞個個青衣遊都估唔到有成23人去-0-"

作者: 馬輝    時間: 2008-10-11 20:12
原帖由 z1118 於 2008-10-11 19:24 發表
總之玩車果時,在人多既地方, 唔好亂咁黎唔好開到咁q大聲人地就唔會覺得你搞事嫁啦....

保安人員,多數都好有禮貌地叫我地小心唔好整到人 ,policeman一走過黎就問我地嫁車好正喎,幾$$呀,又幾好玩喎,身分證都唔 ...

最弊7號當日真的有個串到無倫的保安阿姐
作者: SPAWN    時間: 2008-10-11 20:24
原帖由 heipk520 於 2008-10-11 14:04 發表
我地要比人知道我地唔係傻仔

冇人覺得傻仔wo!你當你自己係呀?
作者: 馬輝    時間: 2008-10-11 20:28
原帖由 sai730 於 2008-10-11 17:12 發表

我冇理佢地格...你睇清楚我講咩未嫁..我係話我同朋友玩車輕鬆下...開心下...因為咁比人圍...D圍住我...保安已為發生事走過黎話我地搞事趕我地走....我覺得唔關我事但點解要叫我走呢....不如你答我啦....你覺咁樣係 ...

你用到被人圍的字眼真的有點唔多正面,因為被人圍的重點在於"敵意"

馬輝同其他車友之前都講過,絕大部份圍觀者對我們的貨車/拖頭/巴士都冇敵意,反而覺得新奇,他們只是好奇圍觀,總談不上"敵意"二字吧

你同d圍觀者互動得好,佢地開心你又開心,何樂而不為(有次大家開心到有保安趕我們,途人甚至出口罵保安多舊魚)
作者: 馬輝    時間: 2008-10-11 20:29
原帖由 SPAWN 於 2008-10-11 20:24 發表

冇人覺得傻仔wo!你當你自己係呀?

馬輝由第一條回覆此文已經講緊呢樣野
作者: sai730    時間: 2008-10-11 20:56
原帖由 馬輝 於 2008-10-11 20:29 發表

馬輝由第一條回覆此文已經講緊呢樣野

你地唔好咁細路啦...玩捉錯處咩...我講左幾百次..我開呢個討論...只係想找支持者姐...只係想找有心者幫手...有誠意咪一齊搞好呢件事囉...你認為呢件事多此一舉的話咪收聲睇我點失敗囉...可必係道捉痛腳姐...我唔想同你地理論....理論之後就變分化...成唔成事都好啦...我都只係想發表下姐...我又唔係想做英雄...支持既就留名吧..多謝
作者: 馬輝    時間: 2008-10-11 21:15
原帖由 sai730 於 2008-10-11 20:56 發表

你地唔好咁細路啦...玩捉錯處咩...我講左幾百次..我開呢個討論...只係想找支持者姐...只係想找有心者幫手...有誠意咪一齊搞好呢件事囉...你認為呢件事多此一舉的話咪收聲睇我點失敗囉...可必係道捉痛腳姐...我唔想 ...

請問你有冇細心思考我們點解會咁講?

請問你響馬輝的回覆中邊度見到多此一舉或者類似字眼?

因為唔係個個都要用把口支持你

作者: 冰‧心龍    時間: 2008-10-11 21:18
阿龍你真係慘!!以家真係比人圍

我覺得冇義意既回覆唔好理!如果唔係有排煩
作者: Q-pet    時間: 2008-10-11 21:26
個post好似變左鬧交咁--
作者: Q-pet    時間: 2008-10-11 21:36
ja係我地話有時比人趕唔關多唔多人既事..
係因為有d屋苑唔比人玩車咁d保安未要趕人走囉...
上次利達旺角遊..我地泊係西洋菜街都無人理...我地係咁比人影相ja...
你搞活動我會黎...
作者: yin1992    時間: 2008-10-11 21:37
B仔急急如雷令
作者: Q-pet    時間: 2008-10-11 21:40
標題: 回復 31# 的帖子
未係囉-0-走黎玩唔比玩...咁單車經過又比=-="
作者: 馬輝    時間: 2008-10-11 21:43
原帖由 Q-pet 於 2008-10-11 21:40 發表
未係囉-0-走黎玩唔比玩...咁單車經過又比=-="

登錄/註冊後可看大圖

邊度講唔俾玩車先
作者: neverdie854    時間: 2008-10-11 21:43
其實我覺得唔係傻唔傻仔既問題,我覺得sai730兄只係想攪個大型活動出黎
第1係令唔到地區有玩rc貨車既師兄門出黎有個交流,分享心得
第2係令其他人知道rc貨車不是只係玩具車,唔係玩玩下,令其他人多d認識,
作者: 馬輝    時間: 2008-10-11 21:46
原帖由 neverdie854 於 2008-10-11 21:43 發表
其實我覺得唔係傻唔傻仔既問題,我覺得sai730兄只係想攪個大型活動出黎
第1係令唔到地區有玩rc貨車既師兄門出黎有個交流,分享心得
第2係令其他人知道rc貨車不是只係玩具車,唔係玩玩下,令其他人多d認識,

馬輝最擔心的可是其心態會否成為樓主成功的障礙
作者: Q-pet    時間: 2008-10-11 21:46
標題: 回復 42# 的帖子
頂我又無留意個個tim--唔係我寸佢....都無寫明唔比玩
作者: 馬輝    時間: 2008-10-11 21:48
原帖由 Q-pet 於 2008-10-11 21:46 發表
頂我又無留意個個tim--唔係我寸佢....都無寫明唔比玩

上次馬輝,iven & 阿基響荔枝角公園同保安開火之後都好留意呢d
作者: sai730    時間: 2008-10-11 22:31
原帖由 馬輝 於 2008-10-11 21:48 發表

上次馬輝,iven & 阿基響荔枝角公園同保安開火之後都好留意呢d

算啦馬輝師兄和其它師兄弟...我地唔好再吵落去了...不如我地就團結D啦...唔好比其他討論區或有留意我們的網友見到我地因為呢D咁少既問題就開戰...咁樣人地就會覺得我地好似小朋友咁嫁喇....
馬輝師兄和其它師兄弟...我想問你地一句....如果日後真係有機會舉辦呢個活動..當我需要你地幫手時....你地會唔會出手幫我一把呀....我係衷心地想問你們的....
作者: 馬輝    時間: 2008-10-11 22:33
原帖由 sai730 於 2008-10-11 22:31 發表

算啦馬輝師兄和其它師兄弟...我地唔好再吵落去了...不如我地就團結D啦...唔好比其他討論區或有留意我們的網友見到我地因為呢D咁少既問題就開戰...咁樣人地就會覺得我地好似小朋友咁嫁喇....
馬輝師兄和其它師兄弟 ...

其實一齊玩都係一種緣份,有咩幫到手即管開聲
作者: 冰‧心龍    時間: 2008-10-11 22:35
幫就幫到既!拎住廿萬黎洗下先
作者: sai730    時間: 2008-10-11 22:36
我已經聯絡左YMC馮馮先生....佢本人非常贊成舉辦呢個活動....佢仲話可以幫我們出一個團體名義去租場...
佢話如果成功舉辦...一定會大力支持...所以已經解決左第一個問題了...我希望可以成功啦..多謝
作者: sai730    時間: 2008-10-11 22:39
原帖由 冰‧心龍 於 2008-10-11 22:35 發表
幫就幫到既!拎住廿萬黎洗下先

二十萬就冇喇...比條毛你好唔好???
作者: 冰‧心龍    時間: 2008-10-11 22:39
原帖由 sai730 於 2008-10-11 22:36 發表
我已經聯絡左YMC馮馮先生....佢本人非常贊成舉辦呢個活動....佢仲話可以幫我們出一個團體名義去租場...
佢話如果成功舉辦...一定會大力支持...所以已經解決左第一個問題了...我希望可以成功啦..多謝

個團體名係唔係比你改呀?
作者: 冰‧心龍    時間: 2008-10-11 22:40
原帖由 sai730 於 2008-10-11 22:39 發表

二十萬就冇喇...比條毛你好唔好???

都得既!
作者: 冰‧心龍    時間: 2008-10-11 22:43
你話搞到個成50人既團比人見識!!可能有得上雜誌 報紙
作者: sai730    時間: 2008-10-11 22:45
首先第一步...我想每區都找一兩個代表幫手收集資料...有冇人願意幫手呢...我事先講一句...這活動成功率得30%...因為我得一雙手...但如果有人陪我一齊癜的話...成功率一定會好高...求下大家支持一下啦
作者: sai730    時間: 2008-10-11 22:50
原帖由 冰‧心龍 於 2008-10-11 22:43 發表
你話搞到個成50人既團比人見識!!可能有得上雜誌 報紙

唔知嫁...50人....睇下大家點啦...我地有幾個月時間準備...呢個係馮馮話的...租場要時間...
團體名我唔知...睇大圍..因為呢個唔係我一個人既活動...係全香港有份玩貨車RC車友既活動...一切睇大家...我已經行出左第一步....接著就睇你地了
作者: chan951130    時間: 2008-10-11 22:54
租場 玩像真????
作者: sai730    時間: 2008-10-11 23:06
原帖由 chan951130 於 2008-10-11 22:54 發表
租場 玩像真????

租場係因為怕太多車..唔可以四圍去...所以就找個場..在場裡活動...至於玩咩...就要睇大家意見...如果可以...可以獎成個像真場帶到戶外玩...又或者再整大D...(好似發夢咁)...不過睇下咩人數先啦...首先要有人...第二要找場地...第三就係活動內容...做左呢幾樣先吧
作者: 冰‧心龍    時間: 2008-10-11 23:10
哈哈哈哈!去陳生屋企玩像真場未得囉
作者: chan951130    時間: 2008-10-11 23:24
原帖由 冰‧心龍 於 2008-10-11 23:10 發表
哈哈哈哈!去陳生屋企玩像真場未得囉

折左啦
作者: sai730    時間: 2008-10-11 23:30
馬輝兄.你係邊區的..可唔可以做搞手呢個位呢???
作者: chan951130    時間: 2008-10-11 23:30
原帖由 Q-pet 於 2008-10-11 19:42 發表
但如果你搞活動..人數超過三十人要同政府申請=-=唔可以就咁係街度玩..
玩都得分開一堆人....上次我搞個個青衣遊都估唔到有成23人去-0-"

唔怕,因為1/9/07(遙控工房株式會社)貨車發燒友聚會<Truck Meeting @1/9/07>有31人都無問題
作者: chan951130    時間: 2008-10-11 23:31
原帖由 sai730 於 2008-10-11 23:30 發表
馬輝兄.你係邊區的..可唔可以做搞手呢個位呢???

佢住美孚
作者: sai730    時間: 2008-10-11 23:32
沙田和大埔既朋友...請問有冇人願意幫手做搞手呢??
作者: sai730    時間: 2008-10-11 23:34
原帖由 chan951130 於 2008-10-11 23:31 發表

佢住美孚

唔該陳仔回覆...你同佢好朋友嗎?
作者: chan951130    時間: 2008-10-11 23:34
原帖由 sai730 於 2008-10-11 23:32 發表
沙田和大埔既朋友...請問有冇人願意幫手做搞手呢??

你做搞手咪得
作者: Q-pet    時間: 2008-10-11 23:38
未係囉點解你唔做下搞手呢?
作者: james891031    時間: 2008-10-11 23:38
我住大圍,不過我想玩多過搞
要玩車咪開post約人囉
唔駛諗咁多

你想一下子有50人出黎玩,相信不太可能
因為有好多以往玩車既都冇車玩
例如15樓果位師兄
作者: sai730    時間: 2008-10-11 23:42
.....等我諗諗先....
作者: ok7093942003    時間: 2008-10-11 23:57
一定支持龍哥
作者: MAZDA    時間: 2008-10-12 00:03
我住港島東的小西灣 , 我其實也好希望見到多啲貨車/拖頭會係小西灣/柴灣出現...
作者: Doughboy    時間: 2008-10-12 00:09
50人玩真是開心死了, 但撞Band也是一難題
作者: chan951130    時間: 2008-10-12 00:11
原帖由 Doughboy 於 2008-10-12 00:09 發表

現在有2.4
作者: MAZDA    時間: 2008-10-12 00:12
原帖由 Doughboy 於 2008-10-12 00:09 發表

除非個個改晒2.4g啦...
作者: chan951130    時間: 2008-10-12 00:13
原帖由 MAZDA 於 2008-10-12 00:03 發表
我住港島東的小西灣 , 我其實也好希望見到多啲貨車/拖頭會係小西灣/柴灣出現...

对我來講係無可能
作者: Q-pet    時間: 2008-10-12 00:17
太多車其實係街玩又唔好嫁..一來阻到人..二來太多人..察佬見到要你地分分鐘叫你地抬車...
有次旺角...彩竹搞既..都問我地拎身分證
作者: 中遠    時間: 2008-10-12 00:22
其實小弟玩遙控貨車係當娛樂今玩,就好似放假踢波、跑步做運動一樣,覺得並沒有甚麼特別。。。
作者: 有勇冇謀    時間: 2008-10-12 00:35

師兄, 你係唔係想攪到好大獲, 比人拉上差館, 立例唔准係街玩車先開心, 小弟覺d"實Q"哥哥係冇錯, 佢地都係做本份, 你係度玩車出 o左 事, 你就走 o左 去, 佢地可能好大獲, 比人炒都唔出奇, 所以玩車最好唔好影響到其他人,先係上策, 唔係大聲,人多,講粗口就大晒嫁....
作者: 馬輝    時間: 2008-10-12 00:40
原帖由 sai730 於 2008-10-11 22:50 發表

唔知嫁...50人....睇下大家點啦...我地有幾個月時間準備...呢個係馮馮話的...租場要時間...
團體名我唔知...睇大圍..因為呢個唔係我一個人既活動...係全香港有份玩貨車RC車友既活動...一切睇大家...我已經行出左第 ...

你提起租場馬輝記得好像位位幾十的...
作者: james891031    時間: 2008-10-12 00:41
其實多人玩車我唔係太鐘意
又要等人,又要避車
玩車都係10個8個好玩D
作者: 有勇冇謀    時間: 2008-10-12 00:43
原帖由 james891031 於 2008-10-12 00:41 發表
其實多人玩車我唔係太鐘意
又要等人,又要避車
玩車都係10個8個好玩D

係, 太多人玩係負累, 係太多的地方玩係找死....
作者: MRX-2    時間: 2008-10-12 00:52
原帖由 sai730 於 2008-10-11 16:36 發表

師兄..你話玩車唔係為比人睇既意思..係玩車係令自已開心為興趣為成功感為識更多同道中人的朋友嗎...

以上所講都係,不過其他人眼中係點我唔會太理會,玩車求開心唔係做show,傍人點樣話你都好,自已開心就得。(當然唔係影響人地計)
作者: 有勇冇謀    時間: 2008-10-12 00:56
師兄, 老實講,如果可以有好的放車地點(合法), 集合到一班志同道合的車友走在一起玩玩車,吹吹水,分享吓心得, 好似以前d活動咁, 都係唔錯的提議....
作者: 有勇冇謀    時間: 2008-10-12 00:57
原帖由 MRX-2 於 2008-10-12 00:52 發表

以上所講都係,不過其他人眼中係點我唔會太理會,玩車求開心唔係做show,傍人點樣話你都好,自已開心就得。(當然唔係影響人地計)

大隻威, 講得好
作者: SPAWN    時間: 2008-10-12 01:11
現在係我地自己玩車!唔係玩比人睇!我理得佢死!玩車最緊要!
作者: chan951130    時間: 2008-10-12 01:13
原帖由 有勇冇謀 於 2008-10-12 00:57 發表

大隻威, 講得好

作者: eleung838    時間: 2008-10-12 01:20
貨櫃車多少不是一個問題
當然越多越好
衆集一起
做一些RC貨櫃車活動推廣
多一些人認識
都是一件好事程
作者: sai730    時間: 2008-10-12 02:56
原帖由 eleung838 於 2008-10-12 01:20 發表
貨櫃車多少不是一個問題
當然越多越好
衆集一起
多一些人認識
都是一件好事程

其實唔多唔少都係有呢個意思..
各位師兄..對唔住了...左住大家既時間..我都係想大家可以同時一齊見下面分享下心得...
點知變到現在咁既樣子...我想錯了...一切就咁完結吧...估唔到我一番好意就咁就畫上句號...
估唔到大家原來一D熱愛誠都冇...唔怪得知香港貨車RC比所有其它既車種都少人玩啦...
唔會有人整場地...唔會有人搞比賽...亦都唔會揚威海外...永遠都只係望住第二個國家咁行...就係因為大家保守...好似以前既中國咁一D到唔開放...每個人都講到自已幾鐘意玩貨車...點知一個考驗都過唔到...好失望...
我係小角色..改變唔到你地...同時我要同另一D師兄弟道歉...因為我無能..所以搞唔到呢個約會比大家玩...對唔住...比左電話比我果位師兄同馮馮先生...對唔住...我都唔知會有咁多反對...搞唔成了...SORRY...
就咁算了...約會取消...(失望)
作者: SPAWN    時間: 2008-10-12 04:52
原帖由 sai730 於 2008-10-12 02:56 發表

各位師兄..對唔住了...左住大家既時間..我都係想大家可以同時一齊見下面分享下心得...
點知變到現在咁既樣子...我想錯了...一切就咁完結吧...估唔到我一番好意就咁就畫上句號...
...

睇很到我火都來埋!要玩車未約車lo!講乜膠廢話!做啦!講係冇用ga!
作者: Doughboy    時間: 2008-10-12 13:04
建議樓主找找雙星代理, 本地之貨車大部份源自TAMIYA 再發展下去, 樓主所講的推廣此活動, 有MC, 有介紹, 租商場玩像真, 非有代理之財力不可
作者: eleung838    時間: 2008-10-12 13:15
原帖由 sai730 於 2008-10-12 02:56 發表

...

不要氣餒
繼續努力

作者: sai730    時間: 2008-10-12 13:54
原帖由 SPAWN 於 2008-10-12 04:52 發表

睇很到我火都來埋!要玩車未約車lo!講乜膠廢話!做啦!講係冇用ga!

你失明嗎???你有冇睇嫁...第一.我由一開始到現在都在約人...點解要問你地咁多資料..就係想搞大型DD既活動同大家玩...如果得十幾架車.我洗Q同你地開討論咩....醒D啦師兄...第二..有位師兄都講啦...咁既活動好多野要搞的...如果我地周街行...我洗Q開呢個討論咩...精神D啦師兄...第三...我要你老哥同我吹雞吹二十架車出黎丫..你都企左係度....我都係為左睇下你地咩反應先問下你地有邊D人去..有幾多人去...如果得小貓三四隻...你搞唔搞先???...所以我一路都問你地有冇誠意去...你地就講埋D人地點睇你,你又點睇人...但我現在睇緊你地呀大哥....唔去咪算囉...你洗唔洗話我(講乜膠廢話)呀...洗唔洗出黎比你打一鑊呀師兄...大家都玩車姐....我又唔串你.你洗唔洗咁呀???
總之就算啦....現在睇到大家既反應真係好熱烈....總之...心照啦
作者: MRX-2    時間: 2008-10-12 14:06
原帖由 eleung838 於 2008-10-12 01:20 發表
貨櫃車多少不是一個問題
當然越多越好
衆集一起
多一些人認識
都是一件好事程

其實只要不是係各區舉辦活動已經達到所謂推廣既效應,想多人識唔係集合得多人就有用,當你今次成功攪得成,有50個人去,咁樣就代表好多認識左RC貨車?

呢D推廣唔係話攪一兩次就成事,要成事既話就要係港九不同地方舉辦活動,要人地專誠走去你所舉辦既地方睇你玩,點解唔去人地樓下玩俾佢地睇?

遇大型情景場活動大埔貨車會已經攪過三次,三次我都有到場,而每次活動都攪得比上次好,點解?因為舉辦呢D咁大型既活動係要累積經驗,經驗既來由係體驗,

佢地唔係透過齋講得番黎既。樓主有無試過去其他各地方玩過車呢?你既有心攪推廣活動就應該坐言起行,你亦知黎緊有兩個[大型活動]舉行,你會否抽空到場支持佢地呢?
作者: sai730    時間: 2008-10-12 14:40
原帖由 MRX-2 於 2008-10-12 14:06 發表

其實只要不是係各區舉辦活動已經達到所謂推廣既效應,想多人識唔係集合得多人就有用,當你今次成功攪得成,有50個人去,咁樣就代表好多認識左RC貨車?

呢D推廣唔係話攪一兩次就成事,要成事既話就要係港九不同地 ...

我唔搞喇...你地搞啦...我爛尾算喇...我齋講都叫有講過自已心底話...講完就算喇...唔成事唔緊要....
唔開心一定有...不過車照玩....其他團照搞...你地第時如果有約會...要幫手...我唔會諗得定唔得...唔會有意見.. 一定會支持...
作者: SPAWN    時間: 2008-10-12 14:42
原帖由 sai730 於 2008-10-12 13:54 發表

你失明嗎???你有冇睇嫁...第一.我由一開始到現在都在約人...點解要問你地咁多資料..就係想搞大型DD既活動同大家玩...如果得十幾架車.我洗Q同你地開討論咩....醒D啦師兄...第二..有位師兄都講啦...咁既活動好多野要 ...

都係個句:不要問!只要做!唔做唔知做唔做到!
搞下細局先,拿個經驗,唔係點搞大局 你話係未先?

作者: sai730    時間: 2008-10-12 15:33
原帖由 SPAWN 於 2008-10-12 14:42 發表

都係個句:不要問!只要做!唔做唔知做唔做到!
搞下細局先,拿個經驗,唔係點搞大局 你話係未先?

係~~~大排當細局仔你去唔去呢???
作者: MRX-2    時間: 2008-10-12 15:57
原帖由 sai730 於 2008-10-12 15:33 發表

係~~~大排當細局仔你去唔去呢???

閣下太介懷外人點睇你,車局大與小真的如此重要?
作者: chan951130    時間: 2008-10-12 16:25
在小弟眼中只要有車局就好,得2個人都得,50-40人都得,這只是小弟個人意見
作者: eleung838    時間: 2008-10-12 16:44
原帖由 MRX-2 於 2008-10-12 14:06 發表

呢D推廣唔係話攪一兩次就成事,要成事既話就要係港九不同地 ...

我住旺角
下次有這一些活動
請通知我可以嗎?
May I join in????
作者: 冰‧心龍    時間: 2008-10-12 17:01
原帖由 MRX-2 於 2008-10-12 15:57 發表

閣下太介懷外人點睇你,車局大與小真的如此重要?

師兄!人地唔講就唔好追住人講啦!

佢想大家多D人玩...你地就係度睇死人!

人地想多D人玩!你唔黎未算囉!!講咁多野做咩?!你講D野有道理又點??玩車姐!下話??

唔駛講咁多道理呀!

佢又冇做錯!但係又道左歉..你重要追人講!你煩唔煩呀??

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2