RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: B-MAX4....努力中..... [打印本頁]

作者: AMAT    時間: 2008-10-13 03:38
標題: B-MAX4....努力中.....
可惜O既係.......

3X10波頭鈦螺絲不足
3X12波頭鈦螺絲也不足........

最慘情係......竟然俾錯零件.....俾咗兩隻左脾C HUBS......冇右脾.....

即時企係到,唔駛砌落去.......唉!

唔知幾時先返到隻右脾C HUBS.....幾時先可以繼續.....
作者: kachunsky    時間: 2008-10-13 07:07
有時新買車都好驚呢個情況出現- - 唔通打返散佢咩
作者: 倒錢落海    時間: 2008-10-13 10:08
原帖由 AMAT 於 2008-10-13 03:38 發表
最慘情係......竟然俾錯零件.....俾咗兩隻左脾C HUBS......冇右脾.....
下! 咁不幸!!

的 parts 唔知幾時有得散賣喎.. 你部車睇黎都係要暫時擺埋一邊, 等零件到..==
作者: buggy    時間: 2008-10-13 10:46
可能有人會有兩隻右呢!!!!!!不過都係唔知幾時。我發覺我好好彩。我個珠差同零件都無問題。
唔係啦! 都係今晚check check 先,可能我砌左兩隻右C 座都唔知。
好似油壓粒螺絲,上完兩粒後,再預備裝上波箱時,先知調轉左方向。又要扭過出黎,成25MM,好彩無滑牙。

作者: 倒錢落海    時間: 2008-10-13 10:48
原帖由 buggy 於 2008-10-13 10:46 發表
可能有人會有兩隻右呢!!!!!!不過都係唔知幾時。我發覺我好好彩。我個珠差同零件都無問題。
如果搵到有兩隻右 c-hub 既人, 就可以相認. 好似的粵語片裡面失散多年既兄弟, 大家各自拎半邊玉佩出來相認..
作者: 天照    時間: 2008-10-13 11:14
原帖由 倒錢落海 於 2008-10-13 10:48 發表
如果搵到有兩隻右 c-hub 既人, 就可以相認. 好似的粵語片裡面失散多年既兄弟, 大家各自拎半邊玉佩出來相認..

JIMMY話拆車換俾我喎.....哈!
作者: 天照    時間: 2008-10-13 11:14
原帖由 buggy 於 2008-10-13 10:46 發表
唔係啦! 都係今晚check check 先,可能我砌左兩隻右C 座都唔知。
好似油壓粒螺絲,上完兩粒後,再預備裝上波箱時, ...

哈,係幾煩~
我仲要換晒做機牙六角螺絲.....扭波箱扭到傻~哈哈!
作者: 倒錢落海    時間: 2008-10-13 11:29
好似油壓粒螺絲,上完兩粒後,再預備裝上波箱時,先知調轉左方向。又要扭過出黎,成25MM,好彩無滑牙。...
果個位, 果四口長螺絲, 唔明點解要設計到咁. 油壓支點離開塊油壓板越遠, 就越容易令油壓板扭曲/折斷.. 照計應該盡量造得近/短先係..
作者: 天照    時間: 2008-10-13 11:36
原帖由 倒錢落海 於 2008-10-13 11:29 發表
果個位, 果四口長螺絲, 唔明點解要設計到咁. 油壓支點離開塊油壓板越遠, 就越容易令油壓板扭曲/折斷.. 照計應該盡量造得近/短先係..

YOKOMO O的車係興咁設計.....
作者: 天照    時間: 2008-10-13 11:36
本星期攞埋架車返上去.....繼續砌先......
作者: xray1980    時間: 2008-10-13 16:23
QC,QC,QC
作者: AMAT    時間: 2008-10-13 17:59
原帖由 skywork 於 2008-10-13 16:37 發表
D 膠料有冇混碳殲架?

我諗除咗O的臂有可能有之後......其他PARTS都應該係........冇!
作者: AMAT    時間: 2008-10-13 17:59
已經去偉高換咗個C座......可以繼續砌車啦~^_^
作者: AMAT    時間: 2008-10-13 19:23
換返個C HUBS......

又可以繼續喇~哈!

帶齊零件.....準備砌埋佢~
作者: AMAT    時間: 2008-10-13 23:28
砌好車車啦叫做.......
電子O野擺位研究中........

唔知會唔會用9551 SERVO放位好O的呢?

摩打用勁小小.....10.5R.......

但係應該用咩齒比呢?
宜家原裝係11.35.......10.5R......用10.22?
作者: AMAT    時間: 2008-10-13 23:32
諗緊接收放係邊........

電變放唔到後O的位,要放係SERVO之後.......

一係就係放係摩打後面.......但又驚干擾.......

雖則未貼個接收上去......但都要諗諗點放......
作者: AMAT    時間: 2008-10-13 23:33
另外原裝油壓油係冇度數......認真俾佢考起......

諗下用250度定係400度好喇......
作者: AMAT    時間: 2008-10-13 23:49

登錄/註冊後可看大圖

都係放係電變之後........
似乎都係要咁做......
作者: buggy    時間: 2008-10-14 10:27
我見架仔用BL6.5都係8.65咋喎。我試過用Tamiya 23T TYPE RR 87T/18T 3.6V RUN IN 10mins, 有風扇都勁熱。BL10.5T,用21/22T都得啦。但說明書寫到好似87T淨係裝到最大21T。唔知幾時出81T SPUR 呢!
架仔用#35度前,#32.5後油

作者: 倒錢落海    時間: 2008-10-14 11:46
原帖由 buggy 於 2008-10-14 10:27 發表
我見架仔用BL6.5都係8.65咋喎。我試過用Tamiya 23T TYPE RR 87T/18T 3.6V RUN IN 10mins, 有風扇都勁熱。BL10.5T,用21/22T都得啦。但說明書寫到好似87T淨係裝到最大21T。唔知幾時出81T SPUR 呢!
架仔用#35度前, ...
我諗齒比呢回事都係要試出來. 實際拎去跑, 如果跑到電尾都唔過熱, 就試大一隻齒. 如果過熱, 就試細一隻齒.

我通常會穩陣少少. 試到唔過熱之後, 再落細一隻齒.
作者: AMAT    時間: 2008-10-14 13:11
原帖由 倒錢落海 於 2008-10-14 11:46 發表
我諗齒比呢回事都係要試出來. 實際拎去跑, 如果跑到電尾都唔過熱, 就試大一隻齒. 如果過熱, 就試細一隻齒.

我通常會穩陣少少. 試到唔過熱之後, 再落細一隻齒.

我懶呀嗎~哈!所以唔想慢慢試~
作者: AMAT    時間: 2008-10-14 13:12
原帖由 buggy 於 2008-10-14 10:27 發表
架仔用#35度前, ...

32.5,你整俾我睇睇喇~哈!

得250,300,350,400咁之嗎~

宜家我已經由250換返做400.....覺得250太稀.....
作者: buggy    時間: 2008-10-14 17:34
原帖由 AMAT 於 2008-10-14 13:12 發表

32.5,你整俾我睇睇喇~哈!

得250,300,350,400咁之嗎~

宜家我已經由250換返做400.....覺得250太稀.....

http://www.teamyokomo.com/jpn/pr ... a_off_nat_naoto.pdf 佢真係咁寫呢。
Associated 係兩個位. maybe sepcial formula from Asso....
作者: AMAT    時間: 2008-10-15 09:56
原帖由 buggy 於 2008-10-14 17:34 發表

http://www.teamyokomo.com/jpn/pr ... a_off_nat_naoto.pdf 佢真係咁寫呢。
Associated 係兩個位. maybe sepcial formula from Asso....

要自己溝.....好麻煩......
作者: minimini    時間: 2008-10-15 10:07
原帖由 buggy 於 2008-10-14 17:34 發表

呢 d 咪就係以前 d 人所講嘅 "廠料" 囉.........
作者: joho    時間: 2008-10-15 11:39
Losi 油是有点數位的, XXX-CR 原廠跟 27.5, 不過Asso同Losi 相同号碼並非一樣..
自己溝係最好辦法
作者: AMAT    時間: 2008-10-15 11:42
原帖由 joho 於 2008-10-15 11:39 發表
Losi 油是有点數位的, XXX-CR 原廠跟 27.5, 不過Asso同Losi 相同号碼並非一樣..
自己溝係最好辦法

自己溝喎.....搵個TEST TUBE量住嚟溝呀!?哈!

我真係冇咁好心機囉......
作者: joho    時間: 2008-10-15 11:56
差不多就可以..若嚴格嚟講, 50% 25 + 50% 30 係不等於 27.5 0家..
以前睇過 GE (General Electric) 有個網站可以俾你計%溝油...揾揾先
不過老實講, 揸得出分別先算, 我就唔得啦..
作者: AMAT    時間: 2008-10-15 11:58
原帖由 joho 於 2008-10-15 11:56 發表
差不多就可以..若嚴格嚟講, 50% 25 + 50% 30 係不等於 27.5 0家..
以前睇過 GE (General Electric) 有個網站可以俾你計%溝油...揾揾先
不過老實講, 揸得出分別先算, 我就唔得啦..

所以我唔會做O的咁O既傻事......哈哈!

我會就咁用350,400,500咁就算數.......32.5.......玩咩......
作者: AMAT    時間: 2008-10-15 15:31
似乎我呢架車要攞返返香港.........

因為極有可能係香港鬥車用!?!?!?!?!?哈!

期待中!^_^

今晚焊無刷電線先~^_^
作者: AMAT    時間: 2008-10-15 22:51
焊埋摩打......
分體電亦都搞妥........

宜家係爭.....用咩接收?
係國內玩.....AM.......
攞返香港玩......就2.4G.......

睇嚟都係2.4G居多......
作者: AMAT    時間: 2008-10-15 22:53
ZX5同BMAX4~
作者: rainbow    時間: 2008-10-15 23:16
今個星期日TKO有冇機會見到你架新車
作者: AMAT    時間: 2008-10-15 23:25
原帖由 rainbow 於 2008-10-15 23:16 發表
今個星期日TKO有冇機會見到你架新車

我諗唔會.....我唔會用架車去果到片......有排清潔.......
作者: AMAT    時間: 2008-10-15 23:26
呢排經常做O既事情.....

PEAK電,PEAK電,PEAK電.........
作者: 倒錢落海    時間: 2008-10-16 13:52
原帖由 AMAT 於 2008-10-15 23:25 發表

我諗唔會.....我唔會用架車去果到片......有排清潔.......
快搵地方試車吧^^ 我尋晚去沙灘試左了. 好暢順. 部車行起上來好定. 反應好靈. 全原裝 only. 幾滿意.
作者: AMAT    時間: 2008-10-16 13:55
原帖由 倒錢落海 於 2008-10-16 13:52 發表
快搵地方試車吧^^ 我尋晚去沙灘試左了. 好暢順. 部車行起上來好定. 反應好靈. 全原裝 only. 幾滿意.

未買接收呀......返香港先......

宜家我返去又要拆返套BRUSHLESS出嚟先啦.......
又要換返做呢個黑豬試.....

要備戰呢個11月30日場賽事~嘿嘿!
作者: AMAT    時間: 2008-10-16 22:19
大鑊啦.....頭先睇過.....BMAX4一定用唔到黑豬.......慘~
作者: 倒錢落海    時間: 2008-10-16 22:35
原帖由 AMAT 於 2008-10-16 22:19 發表
大鑊啦.....頭先睇過.....BMAX4一定用唔到黑豬.......慘~
又係摩打座問題?
作者: AMAT    時間: 2008-10-16 22:42
原帖由 倒錢落海 於 2008-10-16 22:35 發表
又係摩打座問題?

YES~

一定用唔到~
作者: buggy    時間: 2008-10-17 10:03
磨打個環細得滯,好似刨都刨唔到。
作者: AMAT    時間: 2008-10-17 10:05
原帖由 buggy 於 2008-10-17 10:03 發表
磨打個環細得滯,好似刨都刨唔到。

點磨呀......有排磨啦........
作者: 倒錢落海    時間: 2008-10-17 10:47
原帖由 AMAT 於 2008-10-17 10:05 發表

點磨呀......有排磨啦........
叫貨車區果班慣常 diy 既師兄幫你搞^^ 佢地成件金屬件都可以自己造到出來..
作者: AMAT    時間: 2008-10-17 10:48
原帖由 倒錢落海 於 2008-10-17 10:47 發表
叫貨車區果班慣常 diy 既師兄幫你搞^^ 佢地成件金屬件都可以自己造到出來..

打磨O既工具我都有......我攞去工場叫人搞都OK.......
但我個人唔想咁做唧.......
作者: AMAT    時間: 2008-10-17 10:55
果件摩打座仔........如果原件加工.....個人覺得唔好.....因為佢應該係鎂合金啤出嚟.....再加工對剛性有大影響.....

最好方法係CNC做過件.....但一樣又係大工程.......哈!
作者: buggy    時間: 2008-10-17 11:02
few weeks ago, i used my DB01 on wanchai under bridge circuit...it is great on the track thou the track is full of shxt......anyone interested in practising there this weekend? maybe we can bring a jump to the track.....
however, we need to clean tyres after practice.....
作者: AMAT    時間: 2008-10-17 11:34
宜家BMAX4只有兩條路......

一係整大個座......一係唔用........哎呀........

為咗可以用......可能真係攞去俾O的人整大佢果個窿係最快捷方法........

定係有出過OPTION用到呢?
作者: AMAT    時間: 2008-10-17 11:39

登錄/註冊後可看大圖

又或者.....買呢件東東.....
作者: 倒錢落海    時間: 2008-10-17 13:28
原帖由 AMAT 於 2008-10-17 11:39 發表

登錄/註冊後可看大圖

咦! 幾時出過件咁野?
作者: buggy    時間: 2008-10-17 13:39
原帖由 AMAT 於 2008-10-17 11:39 發表

登錄/註冊後可看大圖

it is for SD, dont know if it fits Bmax4 or not nei...=)
作者: AMAT    時間: 2008-10-17 13:50
原帖由 buggy 於 2008-10-17 13:39 發表

it is for SD, dont know if it fits Bmax4 or not nei...=)

都要試試O架喇......睇個樣就差唔多.......
作者: AMAT    時間: 2008-10-17 13:50
原帖由 倒錢落海 於 2008-10-17 13:28 發表
咦! 幾時出過件咁野?

俾CGM果O的用.......
作者: AMAT    時間: 2008-10-17 20:58
我睇過說明書.....用到呢個座O既機會性相當大.......
作者: 天照    時間: 2008-10-18 20:18
實驗証明~
係OK冇問題~O岩用~

如果你想係BMAX4到用黑皮豬,呢件ITEM必買~

MODEL林巴係SD-304C5, 980YEN, CGM用~

偉高仲有好多貨~
作者: 天照    時間: 2008-10-18 23:36
BUGGY三巨頭.......

爭架ZX5.......

買下買下....原來已經係第四架1/10 BUGGY.....真死火......

計埋其他....

THUNDER SHOT
VANQUISH
HUMMER
M1B TURBO
MINI INFERNO
MINI INFERNO 09
DF03
DB01
ZX5
BMAX4
TRF501X

............11架BUGGY.......

作者: 倒錢落海    時間: 2008-10-19 00:10
原帖由 天照 於 2008-10-18 23:36 發表
BUGGY三巨頭.......

爭架ZX5.......

買下買下....原來已經係第四架1/10 BUGGY.....真死火......

計埋其他....

THUNDER SHOT
VANQUISH
HUMMER
M1B TURBO
MINI INFERNO
MINI INFERNO 09
DF03
DB01
...
我冇你咁多^^ 我得 4 部. 3 部用來沙灘暴走, 1 部用來 tko 漫步..

b44 (13.5r), df03 (5.5r), bmax4 (10.5r):

登錄/註冊後可看大圖

twin detonator (sport tune x2):

登錄/註冊後可看大圖

本來仲有部 db01 但呢部野講起黎就神奇.. 10 次跑沙灘, 有 7 次轉向俾石仔 kik 住唔郁得, 不斷打圈..== 結果賣鬼左佢..

作者: buggy    時間: 2008-10-19 00:52
標題: 回復 57# 的帖子
你架db01 已經變成咁樣啦。基本上99.7%是新的。

作者: buggy    時間: 2008-10-19 00:55
原帖由 天照 於 2008-10-18 20:18 發表
實驗証明~
係OK冇問題~O岩用~

MODEL林巴係SD-304C5, 980YEN, CGM用~

偉高仲有好多貨~

waigo,星期日唔開添。
作者: 天照    時間: 2008-10-19 01:00
原帖由 倒錢落海 於 2008-10-19 00:10 發表
我冇你咁多^^ 我得 4 部. 3 部用來沙灘暴走, 1 部用來 tko 漫步..

b44 (13.5r), df03 (5.5r), bmax4 (10.5r):

登錄/註冊後可看大圖

twin detonator  ...

八字唔夾........
作者: 天照    時間: 2008-10-19 01:01
原帖由 buggy 於 2008-10-19 00:55 發表

waigo,星期日唔開添。

星期一囉~

不過用呢個要換摩打齒.....至少要換去20.....
唔係的話佢果個ARC位會頂住,貼唔埋個大齒到.....

相信係佢個設計係比呢個CGM,限佢齒比數有關....

但係用黑豬....可以搭返快小小都OK~所以用20齒問題不大~
作者: 倒錢落海    時間: 2008-10-19 09:11
原帖由 buggy 於 2008-10-19 00:52 發表
你架db01 已經變成咁樣啦。基本上99.7%是新的。
嘩隻殼噴得幾迷幻喎..
作者: buggy    時間: 2008-10-19 10:17
原帖由 倒錢落海 於 2008-10-19 09:11 發表
嘩隻殼噴得幾迷幻喎..

原本係寫實派,但礙於手工問題,就變成抽象迷幻派。
作者: 天照    時間: 2008-10-20 06:23
由於一O的無奈O既因素下.....TOPTOYS電變換成TC SPEC......

但有個好處就係如果真係用呢O架車鬥TAMIYA KING BUGGY.....用黑豬都唔駛換電變~
作者: 天照    時間: 2008-10-20 06:24
三巨頭~

ZX5仲係到維修中.....
作者: 倒錢落海    時間: 2008-10-20 11:12
原帖由 天照 於 2008-10-20 06:24 發表
三巨頭~

ZX5仲係到維修中.....
lazer zx5 大齒唔係密閉, 據說好易掃..
作者: AMAT    時間: 2008-10-20 12:36
原帖由 倒錢落海 於 2008-10-20 11:12 發表
lazer zx5 大齒唔係密閉, 據說好易掃..

會入沙石~

我係國內廠樓下玩過.....入沙入到傻.......

果個底果塊膠紙仔,一陣就玩完........

但如果要嚟玩TAMIYA KING果場BUGGY.....咁就夠玩有餘......

不過我架車暫時都係入沙,未去到掃牙O既情況.......
作者: 倒錢落海    時間: 2008-10-21 23:21
原帖由 AMAT 於 2008-10-20 12:36 發表

會入沙石~

我係國內廠樓下玩過.....入沙入到傻.......

果個底果塊膠紙仔,一陣就玩完........

但如果要嚟玩TAMIYA KING果場BUGGY.....咁就夠玩有餘......

不過我架車暫時都係入沙,未去到掃牙O既情 ...
似乎大齒外露既車都有呢個問題..

我有考慮過買 501. 但諗諗下, 拎部 501 去跑沙灘, 可能一次就收皮..
作者: AMAT    時間: 2008-10-21 23:24
原帖由 倒錢落海 於 2008-10-21 23:21 發表
似乎大齒外露既車都有呢個問題..

我有考慮過買 501. 但諗諗下, 拎部 501 去跑沙灘, 可能一次就收皮..

501.....唔好去做呢O的傻事喇.......
不過佢有個防沙兜......又未至於話一定入沙......同埋個齒O既位置都好大關係......
501X係中間.....ZX5係尾果到.......未必咁易片到入去.......
作者: buggy    時間: 2008-10-23 10:34
原帖由 天照 於 2008-10-18 20:18 發表
實驗証明~
係OK冇問題~O岩用~

偉高仲有好多貨~

I bought it yesterday. Amat,do you find it has very little adjustment on rotation of the motor once mounted...I 've compared it with the original one, the stopping flange on both are different. Apparently, the flange on the original one is not as much as the 540, so the original one allows more motor rotation to take a bigger pinion....Or, just my 540 adaptor has a mfg fault...
作者: AMAT    時間: 2008-10-23 10:50
原帖由 buggy 於 2008-10-23 10:34 發表

I bought it yesterday. Amat,do you find it has very little adjustment on rotation of the motor once mounted...I 've compared it with the original one, the stopping flange on both are different. Appa ...

冇錯,係SETTING小咗~

唔可以用到原裝果隻齒,但都係講緊大返兩三齒O既摩打齒.....如果係FOR用黑豬,其實問題都唔係好大.
但如果你諗住用嚟完全REPLACE原裝果隻.....除非你諗住用大一兩牙.....唔係就唔得.......

唔係製作問題,係原裝就如此~哈!

我係之前61樓已經講過~
作者: buggy    時間: 2008-10-23 14:41
原帖由 AMAT 於 2008-10-23 10:50 發表

冇錯,係SETTING小咗~

唔可以用到原裝果隻齒,但都係講緊大返兩三齒O既摩打齒.....如果係FOR用黑豬,其實問題都唔係好大.
但如果你諗住用嚟完全REPLACE原裝果隻.....除非你諗住用大一兩牙.....唔係 ...

oops,hehe...thanks

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2