RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 想問電buggy 個motor會做詳野"防塵"方法?,用詳motor 多? [打印本頁]

作者: pskyng    時間: 2008-10-20 12:40
標題: 想問電buggy 個motor會做詳野"防塵"方法?,用詳motor 多?
因小弟架old car當年係用motor象膠套lup 個頂.. 電變就lup "氣球"(轉電變後就冇lup lu)... .. ..請問依家係咪都係一樣..來防塵..還是其他方法?  小弟冇用架buggy 玩沙好耐.所以好out.請指教

另外師兄用詳motor 多?  好盈35A+9T 得唔得?

作者: go2usie    時間: 2008-10-20 12:43
what is your old car~ ?
作者: AMAT    時間: 2008-10-20 12:43
原帖由 pskyng 於 2008-10-20 12:40 發表
因小弟架old car當年係用motor象膠套lup 個頂.. 電變就lup "氣球"... .. ..請問依家係咪都係一樣..來防塵..還是其他.?  小弟冇用架buggy 玩沙好耐.所以好out.請指教

另外師兄用詳motor 多?  好盈35A+9T 得唔 ...

摩打防塵.......基本上係冇方法........
孖星果個BZ好似有包個海綿套,但聽聞會焗到個摩打過熱.......

所以用無刷會較好......因為部份無刷係密封式CAN.....唔會入沙石,減少好多煩惱~
作者: pskyng    時間: 2008-10-20 12:49
原帖由 go2usie 於 2008-10-20 12:43 發表
what is your old car~ ?

第一代 Lazer ,佢波箱同皮帶做密封得好好. 除左"重"之外. 其實傳動個design 好好.

作者: pskyng    時間: 2008-10-20 12:54
原帖由 AMAT 於 2008-10-20 12:43 發表

摩打防塵.......基本上係冇方法........
孖星果個BZ好似有包個海綿套,但聽聞會焗到個摩打過熱.......

所以用無刷會較好......因為部份無刷係密封式CAN.....唔會入沙石,減少好多煩惱~

係呀.我以前成日面對overheat依個問題..不過唔lup就死motor都幾大.(不過之後都冇lup.太熱lu.)
作者: li5115    時間: 2008-10-20 17:18
防塵???用 無刷 摩打啦。因為 有刷摩打 運行時自己都在製造塵埃。
作者: pskyng    時間: 2008-11-23 21:18
我都諗緊轉用無刷.
作者: moto123    時間: 2008-11-24 11:58
無刷 摩打啦  
作者: Ivan    時間: 2008-11-25 18:31
第一代 Lazer 用無刷 摩打, 車架會唔會好快打柴??  No parts to support
作者: solid    時間: 2008-11-26 15:52
thanks for sharing
作者: iouand    時間: 2008-11-27 15:29
原帖由 pskyng 於 2008-11-23 21:18 發表
我都諗緊轉用無刷.

小心條belt.........冇parts
作者: pskyng    時間: 2008-11-28 23:08
依家用緊23T.. 看來都係唔好咁快... ..遊下算lu...

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2