RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2673|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Buy Second Hand Car

AMAT 發表於 2011-6-23 22:57:22 | 顯示全部樓層
搵一個揸開車O既朋友,問佢有冇相熟車房,之後睇完車,O岩O既咪叫對方揸去車房上架睇睇.

上架都係睇下喉有冇穿,有冇漏油(波箱,分火),皮帶有冇到期,有冇生鏽,有冇唔正型或一O的唔應該出現O既接駁.
同埋睇下O的波JOINT防塵蓋有冇過期爛,BRAKE喉有冇老化,呔呎有冇變型等等........
注意有冇一O的好奇怪O既特別乾淨,因為有O的人賣車前係會抹ENGINE避免俾人睇出有漏油......
轉向有冇虛位,因為車用得咁上下轉向有機會有零件磨損O既虛位.

自己睇一般都係睇佢邊到花,花得正唔正常,陽光下睇下O的油有冇深淺色,有冇O的色怪怪地,車門防水邊有冇爛,開門閂門有冇怪怪地,車椅有冇爛,膠件有冇晒到老化痴手.尤其車頂O的手拉,等等.....
車O既行車里數有幾多,一年約係一萬公里左右係叫正常使用,可以計返架車幾多年就幾多公里咁睇.
但要留心,有機會有人會撥表等佢里數少O的,呢O的好多時要返原廠拮電腦先CHECK到.
里數亦都會表示出架車會唔會有機會再整,例如駛唔駛換CAM帶,駛唔駛換偈油等等,最好有對方出示佢維修紀錄,如幾時換過O的乜.
開車頭蓋聞下有冇一O的不正常O既汽油味,因為有可能漏偈油.帶支電筒照下ENGINE O的位,因為有時漏油會係係O的陰暗處,正常ENGINE照入面O的零件唔會見到濕,濕就即係有地方有滲漏.
另外可以要求車主扭盡呔,你照照入面O的BRAKE喉或防漏會唔會好老化.

記得最好係日頭睇下,因為夜晚睇唔到有冇深淺色,另外最好踎低睇下BUMPER裙膠邊,因為有時重噴O的人好懶會唔噴底睇唔到O的位.另外車頂睇下有冇花或撞凹.有天窗要睇會唔會漏水.

去車房上架睇,部份會唔收錢,部份會收,視乎朋友交情.
不過最好就俾錢啦.同埋如果外觀睇唔O岩就唔好晒時間上架睇喇.

另外唔同車會有唔同注意事項,要等你知道你想買邊款車再講.

但以日本車計,如果係漏油果O的,拆一拆換一換都千幾,越入O既地方,要拆O既O野越多,整O既錢越貴.
要計一計,因為架車就算更平,如果你買返去之後唔駛一兩個月就要整或換零件,駛你幾千銀,咁值唔值呢?

反而外觀有小花果O的就真係好正常唔係大件事嚟.
AMAT 發表於 2011-6-24 09:41:37 | 顯示全部樓層

你唔好咁講,我一O的都唔專業.我純粹係自己睇同同埋O的朋友去睇二手車睇下睇下知道.
仲有好多O野唔知.

我識得有人唔等如可以就到你,你要睇你自己住邊同埋你睇車邊區.....

唔通我叫你粉嶺出香港島睇咩,係咪先.

如果係上一代STEPWGN,基本上都唔會有咩大問題,因為都OK.
如果係上上一代,就要留意佢ENGINE有冇漏油問題.
上一代係行K20A,SPADA就行K24A,兩款ENGINE都係行鍊,唔駛換CAM帶,亦理論上未夠期換.
但要留意佢行車數同埋佢有冇勤換波箱油,因為佢係行CVT.HONDA O的CVT出名唔太好.
要CHECK佢電門有冇問題,會唔會閂得唔好.

TOYOTA車基本上問題較少,亦較耐用.十年車ENGINE都可以KEEP得好好.
視乎你睇中邊架啦,我自己揸開PICNIC就幾好揸,可靠.但係都大大地食,呢個天時開埋冷氣成兩蚊一公里.平時都1.7.
另外就係上七年以上O既TOYOTA車,如ALPHARD,大霸同PICNIC,ENGINE未必老化,但係佢轉向會有虛位,
要小心留意買果時有幾虛,因為換果擔O野都成二三千銀.
至於較新果O的WISH呀,又或者水貨車等,就唔係咁清楚喇.

新車會較慳油,如上一代STEPWGN會較O的PICNIC等慳,始終ENGINE唔同.
WISH果類仲慳,但要留意佢坐七個人會好逼,要睇你自己平時坐幾多個人,有O的咩人坐.
另外多老人家,STEPWGN,PICNIC,ALPHARD,NOAH上落都會較方便.
另外電門亦都更適合有老人家時.
所以要睇自己坐咩人多決定.