RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Sapphire
打印 上一主題 下一主題
收起左側

求教UBEC供電問題

ricksonchow 發表於 2014-4-30 03:20:44 | 顯示全部樓層
你加個大電流既UBEC (5-10A) 可以解決到唔夠電既問題, SERVO唔會影響D燈, 車頂燈, 絞盤果D都冇問題
ricksonchow 發表於 2014-4-30 14:51:12 | 顯示全部樓層
好問題, ESC 果條三線入面, 紅色唔好駁, 如果唔係會BBQ

ricksonchow 發表於 2014-5-2 14:32:45 | 顯示全部樓層
我用BEC 既其中一個主要目的你確保SERVO 夠電夠力, 因為你車上面咁多電子野, 除左行動力之外最食電應該係個servo, 原裝servo 應該仲OK, 但係一換其他大力servo 佢地就會食多D 電, 變左原裝個電變比唔到咁多電所以慢哂同冇力. . .

HW LEE隻3A 我都用緊, 6V 接我隻SERVO D 燈都係有少少閃(可能隻servo 太食電), 結果燈我直接響電變拎電就算. . . 要用5A以上先夠玩

另外你如果想落winch 都係要用UBEC 比電的
ricksonchow 發表於 2014-5-23 12:17:57 | 顯示全部樓層
BEC 比幾多 receiver, receiver 就比幾多servo. R2104GF 最多頂到8.4V唔會燒, 但係要睇servo 頂唔頂到8.4V

話時話你果隻係唔係CC 10A BEC?  我都有隻但冇castle link 冇得set output voltage.....
ricksonchow 發表於 2014-5-23 12:24:22 | 顯示全部樓層
DLAM 發表於 2014-5-23 12:21
多謝師兄回覆

我有castle link,師兄有冇落TKO橋底車局? 下以我可帶埋去即場set

我而家得慢爬響手, 過一排搵返隻死老鼠出黎Join 你地玩
ricksonchow 發表於 2014-5-23 12:29:52 | 顯示全部樓層
DLAM 發表於 2014-5-23 12:24
仲想問下Futaba 4PL TX 可以set 用BLS Servo, 如果用UBEC俾7.4v電接收,servo用High Voltage(7.4v),個TX需 ...

睇返你隻servo 係咩servo. BLS = brushless = 無擦,  如果你隻servo 係用無擦摩打就用BLS, 同voltage 無關的