RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: cnights
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手..想玩直昇機..想知要有咩準備

cnights 發表於 2006-1-19 01:53:27 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
本人有興趣想玩電直昇機,但是對它應知太小...想知道玩前有咩要準備同注意, 而且有咩機是suitable 新手??另外電同油其實分別有幾大?希望各位俾些意見.thx.
 樓主| cnights 發表於 2006-1-19 15:29:36 | 顯示全部樓層
原帖由 小步 於 2006-1-19 11:53 發表
問題係你想玩o既buget有幾多
同mei你想玩大機正細機

入門一定係油機最好,8xxx幾就一步到位,6xxx就beginner o的
電機飛上來唔會平得過油機好多,加上保養麻煩,多野要照顧,要求技術也高,就係細架易帶呢個好處

不是油機會比電更煩同難保養??因為我玩油車時...覺得油車是比電車更難保養..直昇機不是一樣??

我想知大機同細機有咩分別..因為真是唔知對新手來說...咩是比較易入門...

如果是新手,有咩機是比較好的介紹??而且有咩野要買同準備??

sorry a,我之前玩開車,對直昇機一定都唔識,所以希望你唔介意我煩同白知...
 樓主| cnights 發表於 2006-1-19 23:50:19 | 顯示全部樓層
thx你詳細的介紹...

如果我想開始,是不是要去睇下一些基本rc直昇機的info先a??
而且我想知那裡有些比較好而且由淡入深的??
另外,之前聽人說過好似我們這些新手...最好用sim先..之後先玩真的..是不是真??而sim可以在那裡買??

我明白油機可能會比較易入門..但是我玩油車時覺得玩油好煩...太多野要帶...所以我都是會選電....
如果是align450xl 大約full set連control大約幾錢a??而且想知直是不是要用pcm control??
希望唔會煩到你.
 樓主| cnights 發表於 2006-1-20 15:46:02 | 顯示全部樓層
我想問我本身玩車時已經有charger...同直個charger有分別,如果冇是不是可以用返(用緊tekin bc112a)??

另外,你說了2隻版本(ccpm / hde) ..他們分別是咩??(只是想清楚些)

如果要用sim,請問我又要準備甚麼??支control可以support它嗎??

我寧願一次到位,好過之後左加右加...好煩..又浪費錢..所以我想了解清楚...

你見義的有1隻digital servo,其他3隻不是,y另外3隻不用a?
 樓主| cnights 發表於 2006-1-20 15:51:24 | 顯示全部樓層
而且如果我買了之後...點樣set部直a??
 樓主| cnights 發表於 2006-1-20 16:43:11 | 顯示全部樓層
thx...我睇錯了= =''
 樓主| cnights 發表於 2006-1-20 16:44:01 | 顯示全部樓層
原帖由 wave 於 2006-1-20 16:36 發表

新手第一次飛一定要人幫你set架,
如果唔係炒机多過玩机!

即是買了先算??
 樓主| cnights 發表於 2006-1-21 01:05:26 | 顯示全部樓層
我冇朋友玩...= =''
 樓主| cnights 發表於 2006-1-21 16:40:09 | 顯示全部樓層
thx你們的資料...
如果是想搵你們...我有咩方法同地方搵到你們??
等我上去睇下d分別先^^
 樓主| cnights 發表於 2006-1-21 17:38:27 | 顯示全部樓層
我想問多小小野...
450xl其實是不是指一個standard...定是某一間廠的一個model??
因為我在yahoo search到有t-rex 450se...是不是你之前指的align450se??
 樓主| cnights 發表於 2006-1-22 00:14:28 | 顯示全部樓層
= =
大利行吹水區<---在那裡??
 樓主| cnights 發表於 2006-1-22 01:00:47 | 顯示全部樓層
HAHA..
我好大機會是你的客..
不過我好想知full set final幾錢...
 樓主| cnights 發表於 2006-1-24 00:47:47 | 顯示全部樓層
我在旺角買了隻kyosho ep玩...當是玩450前的玩具= =''

隻ep好個control 好似可以用fight sim,我應該那裡搵個sim a??

另外我想知如果我搵你們買450...你們收credit card嗎??
 樓主| cnights 發表於 2006-1-24 16:31:31 | 顯示全部樓層
我都覺得貴...不過不是它...而是d電= =''
我覺得ep d電好似是用8粒3a串埋一齊= =''
 樓主| cnights 發表於 2006-1-24 22:57:56 | 顯示全部樓層
haha...行行下旺角....突然興起,所以買了....
當玩450之前...學下飛la..
 樓主| cnights 發表於 2006-1-25 01:42:09 | 顯示全部樓層
之前玩車是玩kyosho= =''
所以....

不過我現在覺得它一d都唔似室內機....好大架...香港有幾多"室內"可以飛它= =''
 樓主| cnights 發表於 2006-1-25 13:56:08 | 顯示全部樓層
= =你家好大a.....
 樓主| cnights 發表於 2006-1-27 02:25:55 | 顯示全部樓層
都是勁人le^^