RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: tomatob
打印 上一主題 下一主題
收起左側

防傾槓setting

Buildinglung 發表於 2008-3-4 04:33:43 | 顯示全部樓層

我就落左防傾: 頭1.2 尾1.0, 頭尾都係最軟, 我個人覺得防傾一硬, 架車d反應就泥得好突然.... 個尾好易過龍, 同埋我個人覺得""唔識側""都會影響飄移既距離..會短左....
Buildinglung 發表於 2008-3-4 04:57:07 | 顯示全部樓層
原帖由 gegegum 於 2008-3-4 04:52 發表

所以好多人都perfer唔裝!

都係架.....HAHAHA !!!! 所以我落到最軟 ....... 自已""握""自已.....
Buildinglung 發表於 2008-3-4 13:59:48 | 顯示全部樓層
原帖由 minesr34gtr 於 2008-3-4 09:35 發表

好專業 果然有研究~
即係用左反而會宿短左飄移既距離
唔怪得d日本仔架車橫得咁內喇

我既分柝係車架轉彎傾側, 重心偏離車既中軸, 咁慣性車架就會向傾側方向推出,咁飄移時就可以保持橫滑!!
如果傾側角度越細, 呢個效果越細....
而touring 就靠防傾, 特意減少車架在轉彎時, 車架慣性向外推出既出現, 令其保特行車路線!!!
Buildinglung 發表於 2008-3-4 14:14:40 | 顯示全部樓層
原帖由 minesr34gtr 於 2008-3-4 14:11 發表
您既分柝好好,另到我地學到好多野~~
多謝多謝

我都係装下拆下, 試下呢樣, 試下果樣.....試出泥架咋....
Buildinglung 發表於 2008-3-5 11:51:11 | 顯示全部樓層
Buildinglung 發表於 2008-3-5 12:51:18 | 顯示全部樓層
沒有一個萬能的設定, 不同車架, 不同装配, 不同人, 不同場地等...都影響設定!可參考別人的, 但找一個適合自己的吧!!! 還有練習最緊要啊!!!!!