RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 阿邊個
打印 上一主題 下一主題
收起左側

鋰電漲到幾漲先唔玩得?

LOSE 發表於 2013-11-22 22:47:28 | 顯示全部樓層
實情lipo電可以講係未發展成熟,但冇辦法佢又爆又輕,無出其右,但爆得黎又真係會爆,眼見除左RC都唔多見用係其他野身上就知,計時炸彈,無漲存放係度都要好小心留意,發現漲左,直頭要當佢係一個襟左制倒數緊但又唔知,估唔到幾時爆既計時炸彈黎看待.......真係唔講得小
LOSE 發表於 2013-11-24 17:47:16 | 顯示全部樓層
dna 發表於 2013-11-24 11:24
鋰電發展唔係未成熟AR
電話~手提電腦~到手提式的充電器都係鋰電WOR

可能係味我out?...早兩年拆部i pod重係LI ION,"鋰鐵"電,而家發展到可以用到LI PO,"鋰聚"電?
LOSE 發表於 2013-11-24 20:04:14 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2013-11-24 19:53
聽你地咁講都係換左D電先,我有兩舊微漲。陰公,玩左幾個月咋。

你又點同,高手係時常係危險界線來回,谷電谷到重有1秒都要谷多1野先安樂,話之佢1次BYEBYE
LOSE 發表於 2013-11-25 02:17:58 | 顯示全部樓層
dna 發表於 2013-11-24 22:54
講開又講
我習慣如果D電肥仔左會用防爆袋包住再拎去MTR 回收

用防爆袋包住再拎去回收就埂係VERY GOOD 啦,顧巳及人,
LOSE 發表於 2013-12-5 01:57:32 | 顯示全部樓層
Noir.KAZE 發表於 2013-12-4 11:31
依家d電話用Li-Po既都唔少啦,唔好成日仲諗電話用Li-ion啦
你用筒仔電都會爆ga,識唔識用同埋技術上佢唔易爆 ...

日新月異,唔出奇,但我好奇咁search左成晚想八下睇下邊幾款手機,又實左搵唔到原廠用li po電既手機,真係好想知,唔想太out.....

LOSE 發表於 2013-12-8 15:39:00 | 顯示全部樓層
1BM 發表於 2013-12-7 17:24
甘我見漲就掉左, 迷好浪費 ><
lipo電都唔平 , 山寨電都200幾一排

新師兄如果未了解,未判斷到自已既電池漲電情況,
真係唔建議漲電如常使用,用都要意識到存在危險性,
就算掌握到都唔建議用得太過漲,處理掉去回收箱都輕鬆d,唔洗驚燒左m記,mtr,電話舖,
記得五六年前真係試過係屋企叉舊漲電,重要6S1大粒裸電,一禁制就發覺吱一聲,變左勁漲,即刻幫佢爆左d熱縮膠,當堂成梳大蕉咁.....
睇左一陣,法覺佢重繼續越黎越漲,谷到衡硬晒又發滾點算,咪埋眼就咁掉去垃圾房,又唔想整親任何人,
即刻擺入雪櫃冰隔頂住,只係諗到點解屋企冇粉劑滅火筒,一時間諗唔到期他辦法,換衫衝落街"拎去海邊,..."處理"
諗起都有d對唔住D魚同埋地球..........真係好驚架!!,搞到咁呢HEA,甚至樂極生悲,咁就唔好啦