RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 41597|回復: 254
打印 上一主題 下一主題
收起左側

猛虎之咆哮(VOLVO OLYMPIAN II-YN3RC18Z4 (S3V 11M)1/10/07更新 吼.................

鐵佬 發表於 2006-10-30 13:18:47 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
'今日放假係屋企再次重新改過1 2 3擔,明天會加車尾動力部分.

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

今日終於有時間重造頭擔及造中擔

另外,今次部車唔會有得轉波,即係放棄波箱,一來可以慳位,二來我覺得巴士無必要行咁快,但係唔知對電變有無影響.

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

多多指教.

樓主| 鐵佬 發表於 2006-10-30 14:37:29 | 顯示全部樓層
真嗎,多謝指點.我會繼續修改的.
 樓主| 鐵佬 發表於 2006-10-30 19:56:12 | 顯示全部樓層
唔好笑我啦,打拉釘我覺得唔錯,又夠力又夠實,用螺絲有可能會甩番出黎.
 樓主| 鐵佬 發表於 2006-12-3 21:42:12 | 顯示全部樓層
今日終於有時間重造頭擔及造中擔

另外,今次部車唔會有得轉波,即係放棄波箱,一來可以慳位,二來我覺得巴士無必要行咁快,但係唔知對電變有無影響.
 樓主| 鐵佬 發表於 2006-12-30 21:02:31 | 顯示全部樓層

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

樓主| 鐵佬 發表於 2006-12-30 21:37:20 | 顯示全部樓層
唔係好明,可唔可以講明dd,我部車而家係同部轉向的.
 樓主| 鐵佬 發表於 2006-12-31 06:33:30 | 顯示全部樓層
原帖由 B12 於 2006-12-30 23:27 發表

當你控制佢向前同步係無錯…只不過多口問句倒後行轉彎果陣可唔可以做反向轉向(即是前軸轉左時中軸轉右,相反亦然)
因為真車都係咁樣 …不過你做到咁已經好犀利啦…加油啦

haha倒車轉彎係唔可以相反轉向,做到而家好鬼辛苦,昨夜試車仲有好大問題,嫁車走唔到直接,lee次麻煩,點較都係偏左,唔知你地有無lee個情況出現.............................救命><"
 樓主| 鐵佬 發表於 2006-12-31 12:08:28 | 顯示全部樓層
原帖由 AltezzaMak 於 2006-12-31 11:24 發表
請問係咪摩打直出到尾輸出?

係.........................
 樓主| 鐵佬 發表於 2006-12-31 12:48:52 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3648 於 2006-12-31 12:13 發表

轉向servo係唔係中位?

係呀,有樣野好鬼奇怪,每日著車個轉向都有點偏差,有時左有時右,搞到我次次都要較,較極都係咁,有時偏左較完佢又無啦啦又偏去第2邊.睇黎有排都出唔到車,真係想由頭做過.真係整到灰晒.
 樓主| 鐵佬 發表於 2006-12-31 19:49:15 | 顯示全部樓層
原帖由 zozo 於 2006-12-31 14:11 發表

摩打唔經波箱直出,有好多問題,例如轉數太高,車速會太快,由於車輛制成後有一定重量,摩打會唔夠扭力,亦會令麼打過熱,変過熱, 有否想過這些問題?

你講的問題,我一早已諗過,試左車後,車速可以自己控制,摩打仲好好力的,電變亦無過熱的.好多謝你的重要意見,thx
 樓主| 鐵佬 發表於 2006-12-31 21:08:23 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3648 於 2006-12-31 20:22 發表

可唔可以影一影成組轉向都servo位置睇睇?
servo既位置係好重要,
成組轉向既推捍係取決於servo既位置,方向

要遲D先,而家好忙.

樓主| 鐵佬 發表於 2007-1-1 12:55:36 | 顯示全部樓層
而家考慮緊要唔要要再次重做車陣,都仲有好多缺點.但又用左好多錢同時間,唉...........................
 樓主| 鐵佬 發表於 2007-1-1 15:17:54 | 顯示全部樓層
akakkaka新年玩下野先

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

樓主| 鐵佬 發表於 2007-1-1 16:11:39 | 顯示全部樓層
akkaak諗到悶悶地試下整個紙樣睇睇.

唉,真好好傷腦筋,根住黎要諗d車窗點做,個車身要點樣整先夠硬正,.............
 樓主| 鐵佬 發表於 2007-1-4 06:06:46 | 顯示全部樓層
haha初初以為唔要波箱會慢,點都好啦,波箱好阻地方,所以唔要.
 樓主| 鐵佬 發表於 2007-1-5 06:15:12 | 顯示全部樓層
haha我以為好似電車咁樣,唔洗波箱都ok.
 樓主| 鐵佬 發表於 2007-3-10 20:57:14 | 顯示全部樓層
今晚又開工啦,再次拆散重做,努力中......................
 樓主| 鐵佬 發表於 2007-3-12 06:27:05 | 顯示全部樓層
haha,經過一日半時間,車陣大致上改好,但仲有小小問題,車身尾擔有小小傾側,車身亦成功座底8-10mm,避震有部份都可以縮入些及座底.可惜亦未能安置波箱.減底車速.
而車陣亦強化了,不易RR地.今次算係滿意,今晚再次調較轉向,之後著手整車身及電動門.

樓主| 鐵佬 發表於 2007-3-12 21:38:33 | 顯示全部樓層

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| 鐵佬 發表於 2007-3-12 21:44:30 | 顯示全部樓層
今次用電腦做左個紙模,尺寸比較準確,可惜顏色只有粉紅色,而因為搵唔到老虎豪樣板,用老虎蘭代替,車陣已降低,應可放置座位.轉向都調較完成,