RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: P2VFlyer
打印 上一主題 下一主題
收起左側

原裝Phantom 2 Vision+南生圍 3KM 長程FPV測試

linguist 發表於 2014-4-29 02:58:15 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-4-29 01:29
Sorry, 我今晚才發現本貼有條叫Nexus 7 Vision+ Screen Record嘅片,我睇咗一次,你好似唔係blind flight靠 ...

其實我相信我同P2VFlyer師兄都一樣,只是在斷圖傳那一刻啟動RTH,即是你見到Phantom Connection Broken字樣一刻。當圖傳恢復正常後,即你見到Going Home字樣那一刻,我們都寧願取消RTH自動返航,用人手飛返來。原因?RTH最大航速只有大概7m/s(相比全人手控制最多有15m/s!),如果以此速度回航,恐怕永遠返不回來,葬身大海!
linguist 發表於 2014-4-29 10:49:24 來自手機 | 顯示全部樓層
哦,明白師兄意思了--即關鍵是睇timing。P2VFlyer師兄今次能夠在感覺到fpv訊號開始唔掂時,就果斷掉頭回航,而不是我一直以為等到fpv訊號完全終斷,failsafe介入後先回航,這就等於測試fpv的極限。這個不難,下次試飛時感覺到fpv訊號差不多要失掉的時候便回頭返航就是了,對嗎?
linguist 發表於 2014-4-29 10:59:04 來自手機 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-4-29 10:38
2.4GHz 100mW都咁Q窒,我認為用返5.8Ghz analog圖傳,在FPV質量上會較有享受樂趣。 ...

這個問題除了跟DJI用作圖傳的2.4GHz wifi是digital而一般5.8GHz圖傳為analog這個分別有關係之外,跟DJI Vision(+)個App的設計也應該有些關係,我估計佢個App未完全optimised。
linguist 發表於 2014-4-30 20:33:10 來自手機 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-4-30 19:56
非理性討論就免喇,但30分鐘前係TVB睇過Vision/+?嗰iPad FPV demo就真係好Q窒下,我肯定在此貼內嘅意見百 ...

唔好意思,好似騎劫咗P2VFlyer師兄個post,不過好想做和事佬,講兩句。

Solaris師兄,我同你都叫傾個幾句,了解你對飛的執著,所以雖然知道你説話時有時都不太客氣,但仍然尊重你。

我剛才知道原來上面回貼個位人兄係我認識的,他只想講每個人對如何玩fpv的睇法也不同,你有你玩低飛左穿右插,人家有人家玩高空定點拍攝,其他人有其他人玩飛高飛遠等,沒什麼衝突,也看不到與技術討論有什麼關係,只是大家喜歡的玩法不同而已,無什麼必要為此而爭持下去,更無必要為此而出言侮辱別人。Solaris師兄,算吧,一人少句,以和為貴,enjoy our toys; enjoy our flight!
linguist 發表於 2014-4-30 22:00:21 來自手機 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-4-30 20:56
說話唔好亂講,由頭到尾都係技術討論,師兄cap咗個video出嚟,我只係話好Q窒,與事實相乎。至於1mW反物質F ...

Solaris師兄,若然你所謂的「理性技術討論」就是未經證實便非理性地指控人家用假名或不用自己ID回post,我相信你跟理性技術討論還有一段距離。師兄既然有科學技術根底,應該不難透過追查IP address去判斷究竟我上面提及的wingcarol2003師兄是真有其人,抑或只是其他人故弄玄虛。若然師兄沒此技術,亦大可向本版版主查詢,事實便一目了然,不必吓吓什麼「當係」,既不科學,亦不理性,跟師兄的說法甚有出入!

另外,理性討論之餘,我覺得亦要懂得尊重他人。我相信「做返個勇敢嘅男人」這些言詞並非人人都能接受。

不能否認,小弟也向你請敎過一些技術問題,你也樂意助人,小弟獲益良多。不過,可能出於職業病,小弟對人際溝通時應有的禮貌和所使用的言語有點在意,亦不願意看見因此而影響我們之間的關係,所以還請Solaris師兄見諒!
linguist 發表於 2014-5-1 00:39:59 來自手機 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-4-30 22:24
sorry.. fxxx me...我一生都係用數學去理解一切可用數學去解釋嘅嘢,我亦明白到自己啲計算有時可怕到好似 ...

Solaris師兄,在此跟你說最後一句(Sorry, P2VFlyer師兄,騎劫你此貼多一次!):

師兄你跟我們理性交流或提供意見,我們感激非常;不過,無論小弟跟你有沒有你所謂之「戀愛神交等隱性關係」也好,甚至只是「路人甲乙丙丁」之關係也好,人與人之間都需要互相尊重,做人亦要多點謙卑。我相信師兄你明我說什麼的。晚安!