RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6805|回復: 59
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買車幾問...請各位高手指教一下

kotaro2872 發表於 2013-10-19 00:47:10 | 顯示全部樓層
綠島滌野 發表於 2013-10-18 23:26
先多謝各位ching解答...

假設我唔諗其他車架, 先試玩下TT02, 我又有問題喇...

先多謝各位ching解答...

假設我唔諗其他車架, 先試玩下TT02, 我又有問題喇...

1) TT02係咪屬於4WD 既車, 咁係咪比較難甩尾飄移定全完唔得?? 因為我係X高見到一D係DRIFT版...唔知同平時個D有咩分別??
系4wd,TT02好似未有drift版,你睇到果d可能系TT01尼

2) 我係個D盒出面見唔到個殼有燈杯...係咪一定要問店員定其實可以係個盒度望得出?? 我上網見到有人話D燈可能會同某D控定零件會唔岩, 用唔到....係咪買燈, 燈杯要留意番???
如果吾清楚可以問店員,後者的問題我覺得要睇粒燈的size可吾可以塞得落到去隻燈杯

3) 你指80% KIT 係咪個底盤已經砌好哂, 要另外買殼個隻?? 我自己睇岩左1盒紅色寫左TT02, 有埋個車款樣睇...個D又係咩版??
答你下半部,如果系冇控就系自砌版

kotaro2872 發表於 2013-10-19 00:49:03 | 顯示全部樓層
綠島滌野 發表於 2013-10-18 23:32
因為我係0經驗, 我連基本控制都唔識, 想慢慢逐步黎練...我知道自己應該會鐘意飄移先到速度感.....

同埋 ...

但我驚你會好快後悔什或放棄玩飄先,因為玩飄set吾掂部車咪比佢玩返轉頭,到時仲冇癒

kotaro2872 發表於 2013-10-20 11:33:32 | 顯示全部樓層
佢跟埋摩打, 電變...所以用住先...係咪跟車個D都係流流地??

對於你初初接觸尼講可能會認為快,但玩過一排後你會覺得佢系好慢
到時你可能會忍吾住換無刷
kotaro2872 發表於 2013-10-21 21:33:03 | 顯示全部樓層
綠島滌野 發表於 2013-10-21 21:14
THANKS.....我講擔左個SERVO...

係咪要通左電, 張個SERVO SET番去中間, 再裝推左右個舊野??

但而家有2個情況發生左.....

1) 跟犘打條黃色線甩左....有咩辨法可以搞掂??
用辣雞焊返上去

2) 我用手去整個輪...右面向前推, 左面個輪就向後....
呢個系正常,因為有差速

kotaro2872 發表於 2013-10-21 22:02:50 | 顯示全部樓層
綠島滌野 發表於 2013-10-21 21:46
屋企冇呢啲工具同唔識搞……有冇其他方法??   但當佢行車,唔會因兩個輪方向唔同,kick 住係度? ...

1)冇其他方法,即使比你買過只新如果又系咁甩線你都系要面對同樣問題,所以勸喻你最好買支辣雞(即系叫電烙鐵)同焊錫,去鴨寮街會有
2)吾會,因為佢系用尼剎停你架車,即系扮演真車brake既角色

kotaro2872 發表於 2013-10-22 13:19:54 | 顯示全部樓層
意思係咪ch1 插servo,ch2 插電變? 但睇個插頭冇印邊個係+-。點分?又如果ch1、ch2調轉左呢?
1 系
2 睇返servo深啡色果邊系"一",電變就白紅黑,黑系"一"
3 意思即系servo同電變掉轉左尼插?

咁簡單d,我係咪可以將電線同銅片疊番埋一齊(佢甩左之後銅片有個笠位),再加錫封番好就已經可以??錫係咪可以導電,會唔會話銅片同電線中間有錫而傳唔到電??
1 系
2 錫係可以導電
3 吾會
kotaro2872 發表於 2013-10-22 21:29:16 來自手機 | 顯示全部樓層
你未開控?
kotaro2872 發表於 2013-10-22 21:33:38 來自手機 | 顯示全部樓層

可能未set岩中位,試下系控較TH制
系講緊較架車自己行呢part
kotaro2872 發表於 2013-10-22 22:22:36 來自手機 | 顯示全部樓層
綠島滌野 發表於 2013-10-22 21:56
自己向前沖係未set好電變,servo 唔轉向係因為唔小心set左end point adjuster。。。。

而家去到set servo ...

1)建議換servo連接轉向部份既可調推桿
2)一定要熄車先再熄控
kotaro2872 發表於 2013-10-23 12:09:25 | 顯示全部樓層

同埋想問下,190.195.200既透明車殼係咪都岩tt02用?
用返190穩陣d

而家到上油方面啦……如果我想係架車整少少花紋:都係成架車masking, 可唔可以整係整個部份附近先masking?
睇你點整法,好難講,總之你記住深色行先,淺色行後就冇咩點錯

kotaro2872 發表於 2013-10-23 16:19:08 來自手機 | 顯示全部樓層
基礎都系要摸熟方向感先