RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5524|回復: 39
打印 上一主題 下一主題
收起左側

像真船

antony_wong2001 發表於 2011-5-27 10:15:48 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
感覺上, 玩像真船嘅人愈來愈少.
 樓主| antony_wong2001 發表於 2011-5-27 11:36:28 | 顯示全部樓層

因為冇車, 所以我祇可以去港鐵到嘅水池, 但成本高就見仁見至, 因為如果自己砌, 亦不需要一次過俾哂錢.
 樓主| antony_wong2001 發表於 2011-5-27 15:35:28 | 顯示全部樓層
我又講我嘅經驗, 我有玩手辦同 RC 車, 大約在 92年, 突然想玩快艇, 一間相熟店鋪叫我到偉高找找, 到了偉高後, 發現了一隻像真船, 叫卡刀蘇號, 當時想了一會, 決定放棄快艇, 就買了這隻像真船, 其實我買回來之前已check件, 見到張說明書同圖紙都有D暈, 不過照買. 難題來了, 膠船底, 大量木料, 自己栽, 仲有係冇set好位, 冇波箱, 冇控制左右嘅零件, 好多嘢都冇, 碰了很多釘, 又冇人幫到我, 又冇得上網問人, 心灰之際, 行到北河商場, 終於發現到一間賣像真船, 老闆姓周, 終於可以買到所需零件, 再慢慢克服困難, 屋企冇浴缸, 到下面維修車輪的店舖試平衡, 又到維園試水, 當時乜都唔識, 半年後砌完, 雖然當時祇用兩槍玩, 但好有成功感. 之後又砌了 水警, 蒸氣輪船(但改了行電), 戰艦, 拖船(但不是現在玩緊嗰隻), 潛艇(冲潛)等等......
 樓主| antony_wong2001 發表於 2011-5-28 13:01:19 | 顯示全部樓層
一個月得一日可以玩咋,俾老婆鬧。好慘
 樓主| antony_wong2001 發表於 2011-5-28 18:45:12 | 顯示全部樓層
mercedes 發表於 2011-5-28 17:03
玩像真船要有時間, 金錢, 技術

耐力最緊要
 樓主| antony_wong2001 發表於 2011-5-29 10:22:19 | 顯示全部樓層
為咗堅持, 今日一定要去放船
 樓主| antony_wong2001 發表於 2011-5-30 07:16:55 | 顯示全部樓層
遲啲港鐵加價有十送一再入屯門玩。