RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4148|回復: 30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

自作業系列之一 -- c class DTM 1996

curien 發表於 2007-3-19 22:04:20 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟係ebay bid 左呢套貼紙配合雙星c class車殼, 效果出奇地好 , 遲d 會再有其他作品同各位分享~~~!!!
 樓主| curien 發表於 2007-3-19 22:07:59 | 顯示全部樓層
次回預告 --  Jagermeister ALFA 155  dtm

樓主| curien 發表於 2007-3-19 22:10:02 | 顯示全部樓層
原帖由 kachunsky 於 2007-3-19 22:09 發表
幾靚阿..唔錯..加油.

thank you~~~
 樓主| curien 發表於 2007-3-19 22:14:05 | 顯示全部樓層
原帖由 kachunsky 於 2007-3-19 22:11 發表
好似有2層野咁...正

我都覺得呢隻花勁特別, 當日我都好想雙星出呢殼車殼, 最後都冇出, 咁好彩比我搵到呢套貼紙, 當然要完成自己一個小小心願啦~~!!!
 樓主| curien 發表於 2007-3-19 22:18:23 | 顯示全部樓層
原帖由 kachunsky 於 2007-3-19 22:16 發表

我想問呢..貼貼紙係貼入面定出面架...
因為我d殼 個個都無貼紙...
又係個新牌仔...所以問D傻傻地既問題

我呢個係1/10 0既透明殼, 係裡面噴油, 貼紙就貼係外面
 樓主| curien 發表於 2007-3-19 22:20:50 | 顯示全部樓層
原帖由 herbert1 於 2007-3-19 22:18 發表
A nice shell and sticker

thank you , 我會繼續整多d 車殼上黎同各位分享~~
 樓主| curien 發表於 2007-3-19 22:42:04 | 顯示全部樓層
原帖由 james891031 於 2007-3-19 22:40 發表
鬼面罩係唔係電鍍??
好反光喎

係呀, 以前d benz 車殼(190E, C CLASS)個鬼面罩同埋車頭個個 BENZ 章都係電鍍0架, 象真度比而家D BENZ 殼高出好多好多倍
 樓主| curien 發表於 2007-3-19 22:46:13 | 顯示全部樓層
唔會0既, 因為D貼紙好簿同埋黐得好實的, 如果成日囉出黎DISPLAY 就難講D (D 貼紙可能會老化)
 樓主| curien 發表於 2007-3-19 22:54:57 | 顯示全部樓層
頂睇0下你貼上去個張貼紙係咩野性質喇, 如果係好大張個D 啦花呢(即係好似一大幅貼落去車頭個D 啦)我會建議用清水加少少番梘水, 原理有少少似貼1/24 模型車0既水貼啦, 最後一定要吸走晒所有水份同埋用風筒吹吹佢, 咁就可以成張貼紙好靚同埋好實淨咁貼上去

如果係個D 窗框位0既貼補就貼左上去之後都係用風筒吹吹佢, 咁就會貼得好實0架喇

不過要注意唔可以吹得太耐如果唔係張貼紙就會起晒BUBBLE 就勁核突0架喇~~~~!!!
 樓主| curien 發表於 2007-3-19 22:57:36 | 顯示全部樓層
原帖由 中國人上太空 於 2007-3-19 22:47 發表
LOHR最後一年鬥DTM的戰車, 好靚啊!!!
雖然雙星無出96年spec的c-class車殼, 但用94年的都99成似啦....

哈哈, "中國"兄你貼0既圖片有少少唔0岩呢, 我個部0既編號係17號啊~~

但係都好多謝你0既讚賞呢, 對比起你個部WATONS M3, 我個部仲差好遠呢
 樓主| curien 發表於 2007-3-19 23:00:00 | 顯示全部樓層
原帖由 kachunsky 於 2007-3-19 22:56 發表
番梘水 咩黎架

即係洗手液或者沐浴液, 我個人就較為中意用洗潔精, 記住一盤水只可以加幾滴, 唔可以過多, 如果唔係當你吸走晒D 水份個車殼就會變得油泣泣0架喇~~!!!
 樓主| curien 發表於 2007-3-19 23:08:04 | 顯示全部樓層
原帖由 中國人上太空 於 2007-3-19 23:04 發表

係wo, 唔同TIM....
哈...我唔敢當, 我架同您架差好遠....您架靚好多

又講下DTM先...哈哈, 我記得96年有一場Lohr比人撞, 炒左之後返pit喊啊...d錄影帶仲係度....

OOOOH, 你竟然仲有以前DTM 個D 錄影帶, 我周圍搵都搵唔到DTM 同埋以前澳門東望洋0既DVD啊 , 淨係搵到以前日本JGTC (93-06)個D精彩片段, 你知唔知邊度有得賣早年DTM OR 澳門賽車0既DVD呢~~~~
 樓主| curien 發表於 2007-3-20 01:21:41 | 顯示全部樓層
原帖由 wasino3318 於 2007-3-20 01:05 發表
講開貼紙,我想請教下各前輩。如果一個舊殼,由於年代?

要整甩d 貼紙就好容易啦, 用風筒吹吹佢, 等佢變得軟軟地就好易搣甩0架喇

但係至於要再將張貼紙貼番上去我諗就冇乜可能喇, 因為之前離左殼個d貼紙由於年代久遠所以應該已經黐滿灰塵, 就算你洗走晒個d 灰塵張貼紙應該都唔會再有黐力

其實要張貼紙唔離殼就要係黐張貼紙上個殼0既時候做好功夫, 盡量將張貼紙貼貼服服咁黐係上面, 咁就冇問題啦~~~