RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 白鬍子
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手試噴殼...歡迎各位師兄指導一下

Tat-tat 發表於 2012-2-9 11:56:04 | 顯示全部樓層

底灰, 去賣靜態模型既店就有, 一般會買白色.
有另一隻灰色, 同有比金屬用既, 留意呀, 係比金屬表面用, 唔有係有金屬效果呀!

個樣就大約係下面咁, 但我唔記得個 number, 又唔識睇日文, 唔好照抄個 model number 呀!
去買 '白色底灰' 就得架啦.  

君仕 (唔識打佢個名) 都有出, 我習慣用雙星油, 就配雙星灰, 其他既, 就可能配君仕.

http://tamiyashop.jp/shop/produc ... p;products_id=87064

登錄/註冊後可看大圖
Tat-tat 發表於 2012-2-9 12:04:37 | 顯示全部樓層
Yinbb 發表於 2012-2-9 08:56
啤出來後係有機會沾到的, 第一可能會有脫模劑, 第二可能會HIGH到個模(個模會有油), 第三,成型後的容器實會 ...

師兄講得好啱, 用一般清潔劑洗洗佢, 吹乾, 我會等半個鐘以上, 怕死, 嘻嘻.
我仲會用幼沙紙輕輕磨一磨,可以平滑D, 和將D夾口位唔要既線條和水口磨走.

其實除左有油, 好可能仲有塵添呀, 所以一定要洗洗佢!

分幾次噴, 最後一次噴完後, 最少要等一晚 (懶和心急), 有時要等一兩日先可以放上車用, 睇當時濕度啦, 因為佢未乾透!
Tat-tat 發表於 2012-2-9 12:47:12 | 顯示全部樓層
白鬍子 發表於 2012-2-9 12:28
回復 Tat-tat 的帖子

用幾幼幾砂紙呢? 2000?

最後 finishing 用雙星 2000 號啦
如果有 D 好深既坑要磨走既話, 先用粗少少.

力架一般會厚少少, 咁就好令啦! Yeah!
Tat-tat 發表於 2012-2-9 12:50:49 | 顯示全部樓層
白鬍子 發表於 2012-2-9 12:27

收到晒...要番支睇門口先得!!

唔記得左講添, 底灰唔駛好厚架, cover 哂個殼既表面就同嗰D小孔就得架啦  
Tat-tat 發表於 2012-2-14 13:09:47 | 顯示全部樓層
睇來噴得好好喎!
新手試噴似煙幕多 D喎!
Tat-tat 發表於 2012-2-14 13:59:09 | 顯示全部樓層
白鬍子 發表於 2012-2-14 13:11

真係第一次噴架咋~師兄

講真喎, 睇你哩兩張相真係唔錯呀! 唔多似第一次噴, 唔通係第一次噴 Mini-z, 平時玩開靜態模型??
或者係你影得好啦!

加油, 快 D 買多個再噴!
Tat-tat 發表於 2012-2-14 14:06:17 | 顯示全部樓層
白鬍子 發表於 2012-2-14 14:01

細路果陣就有玩過下車仔

咁就要買友噴槍啦!
雙星支入門槍都得, 幾百一 set, 或者去淘啦, 都係幾百就 '汁' 齊一 set

你噴得兩, 三個殼就可以返本架啦.
你買噴油前, 真係諗諗佢先買呀.
Tat-tat 發表於 2012-2-14 14:20:12 | 顯示全部樓層
白鬍子 發表於 2012-2-14 14:07

買埋呢SET我怕我無命用...

咁......大家都會有你哩個困難既...

計比你 (佢) 睇啦:
一個殻, 四支油: 40 X 4 = 160
三個殻, 160 X 3 = 480
基本上 D 噴油重用既次數唔多
噴既時候要去後樓梯

噴槍, 淘X:
槍: 60~200
泵: 200~400
油 1 支, 10~20
一支油可以夠你噴十幾二十個殻, 又唔駛去後樓梯噴, 因為差唔多冇味, 可以在家中慢慢試, 慢慢噴.

所以話可以諗諗佢架
不過, 買一支噴油返來, 真係好方便, 同埋大範圍既時候, 佢真係好 D, 而且 '令' D 添
Tat-tat 發表於 2012-2-14 14:23:28 | 顯示全部樓層
Tat-tat 發表於 2012-2-14 14:20
咁......大家都會有你哩個困難既...

計比你 (佢) 睇啦:

都係那一句:
唔會有最好既野,
只有最合適既野.
Tat-tat 發表於 2012-2-14 14:49:23 | 顯示全部樓層
白鬍子 發表於 2012-2-14 14:35

嘿嘿嘿~~我娶你做老婆先得

你可以死左條心啦

我唔會中途轉 '基' 架! 哈哈哈哈哈哈