RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: IBM
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[車輛專區] Xray T4 玩家專區

樓主| IBM 發表於 2013-3-7 16:27:04 | 顯示全部樓層
bbq1963 發表於 2013-3-6 22:07
要刮啊··········好似好恐怖甘·········會唔會好大工程噶?我仲想換埋只cos金屬杯· ...

只是C座內側的邊邊刮少少便可以了, 唔係大工程, 兩野搞掂

樓主| IBM 發表於 2013-3-17 16:45:32 | 顯示全部樓層
seasons 發表於 2013-3-17 05:44
請問Ching t4 how much in HK?

應該 $3400 左右
 樓主| IBM 發表於 2013-4-3 19:20:36 | 顯示全部樓層
hknobody 發表於 2013-4-1 22:01
咁蛇頭直可否用arc金屬杯??

不行的, 兩者的形狀和裝法都不同
 樓主| IBM 發表於 2013-4-5 14:36:46 | 顯示全部樓層
CSO 呢件野也可用在 T4 上, 唔知有無師兄會試

樓主| IBM 發表於 2013-4-5 18:29:50 | 顯示全部樓層
上過 CSO 網頁睇, 話係比 T4 和 CSO-1 用的  
 樓主| IBM 發表於 2013-4-6 17:08:49 | 顯示全部樓層
kckan 發表於 2013-4-6 16:52
ching cso  條頭尾帶可能幾有用喎!

呎吋應是合用的, 但價錢和耐用度則未知
 樓主| IBM 發表於 2013-4-6 17:55:03 | 顯示全部樓層
GigaRacer 發表於 2013-4-6 08:22
除了各式改進,有冇詳細試車報告?比起2012,新車除了轉D,重可否講多少少?有幾值得由12 去t4 (唔好答見人 ...

其實我和你一樣, 同是玩開T3-2012的, 2012的最頭痛問題是他的膠油壓和超硬剩的底板

但玩了2012好一段日子, 不少師兄也和你一樣換了其他油壓如TRF, 更有些師兄換了2mm的薄底板,floating mount 等,  至此, 很多師兄部2012其實已set到好好走, 亦無話夠唔夠轉的問題了

那麼, 如果你的2012己經set到得心應手, 單看"夠唔夠轉"而去換T4, 是有點不必要的

T4 給我的第一感覺亦不是傳聞中的"好好彎", 和417/BD7等仍有距離, 只是入彎那一下反應比2012快, 但出彎勁推頭, 也花了好一段時間去set

現在去JV玩, 我好多時也是兩架車都帶埋去, 但有時甚至只玩T3-2012而不玩T4, 因2012已花了很多時間去搞, 較有感情和成功感

兩車的感覺, (個人的), 2012 較豪邁, 狂野, 劈住黎廝殺一流, 而相對T4較穩定, 柔, 適合走靚線位而不是搏殺, 個人相信長玩T4可改變駕駛習慣而令技術更上一層樓

現階段我雖然覺得玩開T3-2012毋需急於換T4, 但以XRAY的習慣, 之後來的是T4-2014, T4-2015, 就像有Windows 7 之後便是 Windows 8, 我們不會回頭用 XP 或 WIN98 的了, 這是必經之路, 遲早而已
 樓主| IBM 發表於 2013-4-9 20:10:18 | 顯示全部樓層
bbq1963 發表於 2013-4-9 18:54
我见到有买啦!淘宝85蚊人仔!有没用过啊师兄?

但T4 的大齒座兩邊孔是沒有螺絲紋的, 不是想像中的容易裝啊
 樓主| IBM 發表於 2013-4-11 16:52:07 | 顯示全部樓層
garywong5368 發表於 2013-4-11 00:39
孔徑幾多?可以攻牙嗎?

為了裝呢件野而搞到要在大減座攻牙, 似乎有點不太值得

始終到現在我也不覺得需要把二樓板那4個螺絲拆掉, 太麻煩便不會裝了
 樓主| IBM 發表於 2013-4-18 18:56:47 | 顯示全部樓層

我用 #700 溝 #2000 , 我估大約是 #1500 吧

( 一開始我是用原裝的 #700, 覺得唔夠濃, 於是倒走一半油再加一半 #2000 )

樓主| IBM 發表於 2013-4-18 20:44:02 | 顯示全部樓層
chung88 發表於 2013-4-18 19:36
T4出彎勁推頭有冇計,可以Set什麽

我覺得就是牙差油的問題, 原裝的#700 太稀了, 可以嘗試用杰一些的尾牙差油

我初初架車落地時,也有你這個情況, 於是如上面所說倒走了些油, 加回一半櫻花留下的 #2000 油 (咪學我溝油, 可直接買#1000 或 #2000)

樓主| IBM 發表於 2013-4-25 14:22:16 | 顯示全部樓層
defcone 發表於 2013-4-24 00:03
十分推頭, 哈哈.

ha ha ha , 收到, 多謝報告

希望在 2014 version 會加入類似功能的設計
 樓主| IBM 發表於 2013-4-30 18:41:52 | 顯示全部樓層
tungming508 發表於 2013-4-30 01:20
各位想問下放電池位中間係由兩粒六角帽頂住,有冇皮帶磨到電現象,謝

看上去是很接近, 但實際上偕唔到, 師兄是不是發現有問題, 會不會皮帶過鬆
 樓主| IBM 發表於 2013-5-6 15:29:53 | 顯示全部樓層
現在買T4怎會遲, XRAY 以往都是三年左右才換一次款, 就算年尾出的 T4-2014 相信都是只有少許 option 上的變動, 師兄放心去馬  

新車必換的件, 首選尾帶和頭帶, 建議原裝的尾帶丟掉不要放上去了, 免得第一天落地便要整車

其次是買定濃一點的牙差油, 和厚一點的頭 Bumper, 這基本上可落地試車了,

樓主| IBM 發表於 2013-5-9 15:22:49 | 顯示全部樓層
Chungyin3610 發表於 2013-5-9 09:40
t4係jv用前後down stop 同camber link 前後用幾多度

setting  呢樣野好睇個人, 每人駕駛方式習慣都不同, 不同車呔, 車高等都有不同 set  法

downstop 我通常整完車就 set 前 5 後 4, 臨場裝好呔較完車高再微調一下

至於 camber link 幾多度, 我估你想問  camber 幾多度, 我 set 前後 1 度, 唔係因為好走, 係想慳呔

樓主| IBM 發表於 2013-5-19 15:07:33 | 顯示全部樓層
Chungyin3610 發表於 2013-5-18 16:03
我玩左t4後,,玩左十琲電就掃牙,每次去jv每次都要換大減,究竟點解呢?? ...

無厘頭掃齒?  師兄可能用得著這個

樓主| IBM 發表於 2013-5-19 15:12:42 | 顯示全部樓層
值得留意就是上面第三幅圖, 大齒座上的四個螺絲是沒有安裝的, 所以這件野可能還有另一用意
 樓主| IBM 發表於 2013-5-19 15:39:12 | 顯示全部樓層

如果全部螺絲都裝齊, 車架扭動時, 摩打座和大減座無咁易移位, 理論上

如果不裝那四個螺絲, 則摩打座和大減座是跟底板扭動而較少被二樓板扭動影響到, 也可能會減少掃齒

當然還要試過至知  
 樓主| IBM 發表於 2013-7-27 03:19:24 | 顯示全部樓層
換大齒時是不是要整個拆出來呢 ??

樓主| IBM 發表於 2013-9-3 15:05:20 | 顯示全部樓層
看到有模型店已有 T4-2014 的預訂, 而且放了一張 "疑似" 或 "被指為" 是 T4-2014 的照片

看看這相片, 各位 T4 車主覺得新車吸引嗎 ?  會盡快預訂嗎 ?