RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 11803|回復: 79
打印 上一主題 下一主題
收起左側

ASTUTE restoration (完成於7月9日)!

smallfaifai 發表於 2008-4-28 23:52:13 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟第一個舊車翻新PROJECT……

樓主| smallfaifai 發表於 2008-4-29 00:07:12 | 顯示全部樓層
收到車子之後,第一件事就係出旺角搵下有冇parts……

結果先o係千里達搵到ASTUTE專用萬向! 估佢唔到!仲要有幾套o係度!不過好明顯幾套都老化左咯……

樓主| smallfaifai 發表於 2008-4-29 01:08:40 | 顯示全部樓層

佢整個殼落架DT02度我都滿足咯...........當然咁樣我可以加隻復刻車殼落去架astute度行啦
 樓主| smallfaifai 發表於 2008-4-29 23:05:34 | 顯示全部樓層
原帖由 chacha 於 2008-4-29 19:02 發表
師兄,架車好似係黑色 ga 纖維底版,並唔係炭纖維,至於每個活動位置都可以裝啤令,會唔會太 重呢?KO701 SERVO 麻麻地,富他把 3003 重好過佢,最然呢架車我冇玩過,不過如果係雙星忠實 FANS 咁就冇所為啦,祝你早日 ...

係咩底版,我都唔識呀……不過佢幾靚就真。

我拎上手已經覺得好重,好似有部DB01咁重……concept有意思o既,不過好似minimini兄咁講,呢個係over-design啦…

PS.今晚再去廣華街,結果o係宏x搵到少量ASTUTE 原裝parts!呢個係頭尾避震底o既膠件!

樓主| smallfaifai 發表於 2008-5-3 10:00:51 | 顯示全部樓層
去埋興記……搵到呢一包……

不過都仲係未有最難搵o既A臂……

PS.其實架車行得走得o既,不過冇件就唔可以跑o者……

樓主| smallfaifai 發表於 2008-5-6 10:03:25 | 顯示全部樓層
開始打散架車……

可幸金屬件未變型,波箱亦非常完整而且冇掃……

好好condition,會再上照片啦
 樓主| smallfaifai 發表於 2008-5-7 00:01:10 | 顯示全部樓層
 樓主| smallfaifai 發表於 2008-5-7 00:45:16 | 顯示全部樓層
原帖由 光丑猶仗凡 於 2008-5-7 00:40 發表
唸住用電變定機變???

懷舊車梗係用懷舊o既機變啦....................................
 樓主| smallfaifai 發表於 2008-5-7 09:53:41 | 顯示全部樓層
原帖由 minimini 於 2008-5-7 02:02 發表
期待 !!.........

隻殼嘅油會唔會洗咗佢再噴過 ??......

會!買晒o野整o架啦……不過公司呢排好鬼忙,我估進度會較慢……同埋我最想搵番套新o既貼紙換左原來o個D,因為開始甩甩地............
 樓主| smallfaifai 發表於 2008-5-17 14:56:13 | 顯示全部樓層
亦果然如我所願o係Ebay搵到一份……

不過最吹漲係個賣家係香港人,但delivery fee勁貴..........擺明「鑿」..........
 樓主| smallfaifai 發表於 2008-5-27 01:34:50 | 顯示全部樓層
今晚終於徹底打散晒架車,開始同佢洗白白啦!

個殼D色上得唔係幾好,要再清潔……

樓主| smallfaifai 發表於 2008-5-27 01:45:07 | 顯示全部樓層
原帖由 minimini 於 2008-5-27 01:41 發表
are you using the "dot 4 brake fluid" to clean up the shell ??.........

唔係呀!我係用呢個o既,又竟然work喎!係小弟以前玩gundam的剩餘物資!用過之後唔錯再去買的!
 樓主| smallfaifai 發表於 2008-5-27 01:50:17 | 顯示全部樓層
原帖由 minimini 於 2008-5-27 01:46 發表

but.......非常大陣味......

比起正宗天拿水,佢唔算太勁啦...........
 樓主| smallfaifai 發表於 2008-5-27 02:03:33 | 顯示全部樓層
原帖由 minimini 於 2008-5-27 01:52 發表
洗完都有 d 紅色印........噴番紅色就 ok.......如果想轉色就麻煩 d ..........

我都係諗紅色o者……應該問題唔大既
 樓主| smallfaifai 發表於 2008-5-27 14:14:48 | 顯示全部樓層
原帖由 minimini 於 2008-5-27 10:58 發表

Astute 隻珠差牙有 d 似 Avante 嗰隻尾牙......

我清潔完佢會帶o係身,拎住對就冇錯啦
 樓主| smallfaifai 發表於 2008-5-28 09:26:21 | 顯示全部樓層
原帖由 ryancmlam 於 2008-5-27 22:20 發表
You spent a lot of time .....

值得o既,香港應該都唔太多會行會走o既ASTUTE啦
 樓主| smallfaifai 發表於 2008-5-28 15:27:33 | 顯示全部樓層
原帖由 Evo5 於 2008-5-28 10:00 發表
嘩 !  輝輝........考考考考...........考羨慕你咁鬼得閒......你又考考考......考鬼有Heart............
香港始終有你..............
得唔得閒幫我整埋呀 kekekeeee..............  

唔得閒o架,不過越o黎越鐘意佢!咁要俾心機搞囉!
 樓主| smallfaifai 發表於 2008-6-3 00:23:54 | 顯示全部樓層
今晚o係興記買到佢,份珠差齒係同astute一樣size架!yes!
我衰衰地當買兩隻珠差都OK啦,都係$230!

仲有super astute 齒,size係一樣o既,不過pitch唔同,諗諗點先....
 樓主| smallfaifai 發表於 2008-6-21 23:52:41 | 顯示全部樓層
原來有一隻轉向杯撞歪左,好在終於收到o係ebay bid的parts車,可以開工啦……

呢架野連埋運費都係500蚊港幣度,OK啦……

不日開工!
 樓主| smallfaifai 發表於 2008-6-24 20:12:54 | 顯示全部樓層
原帖由 minimini 於 2008-6-22 08:54 發表

值唔值......視乎你用咩角度睇啦.........

如果淨係諗住個 re-sell price.......投資咁多心機時間金錢梗唔值啦.......

如果真係好喜愛呢部車......會自己 keep 住......做 shelf queen 的話.....我就覺 ...

我就會想整到架車可以玩!有需要時又可以有得整!~

當然唔係新車就唔會揸盡啦~