RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 唔知雙星會唔會復刻呢架呢? [打印本頁]

作者: kf5jerry    時間: 2009-11-2 13:50
標題: 唔知雙星會唔會復刻呢架呢?
唔知雙星會唔會復刻呢架呢?, 當年勁鍾意, 可是年少, 買不起, 如果而加復刻就好la , 有無 c hing知道當年呢架車評價如何? 有無咩威水史?
作者: Lotus    時間: 2009-11-2 14:18
D胎白色?
作者: move    時間: 2009-11-2 14:21
呢架正呀....果時細個只買得起呢架四驅車...仲要飛左落山唔見左
作者: chacha    時間: 2009-11-2 14:28
當年雙星有出過限量,有顏色0既膠呔,記憶中仲有黃色
D胎白色?
Lotus 發表於 2/11/2009 14:18

作者: wingky    時間: 2009-11-2 14:49
Egress 是 avante 的改良版, handling 雖然不及其他車廠同期的競賽級車種, 但在當年田宮車之中已算最好。
缺點是車重和易爛。
作者: aattaa    時間: 2009-11-2 15:35
如果想星星覆刻多啲舊車,我諗要大家幫手買多幾架Buggy Champ至得.如果連Buggy Champ銷量都吾好,我估星星要覆刻其它車都會好小心.......
作者: RCman    時間: 2009-11-2 15:38
如果想星星覆刻多啲舊車,我諗要大家幫手買多幾架Buggy Champ至得.如果連Buggy Champ銷量都吾好,我估星星要覆刻其它車都會好小心.......
aattaa 發表於 2009-11-2 15:35

我見Buggy champ 銷情可能不太理想。
出面通街都仲見到有得賣
由最初$1990我買第一部,到一個月後$1880我買第二部。
星期六見....$1848
我己經好support傢啦...前後買左兩盒
作者: aattaa    時間: 2009-11-2 15:43
出面通街都仲見到有得賣
由最初$19xx我買第一部,到一個月後$18xx我買第二部。
RCman 發表於 2009-11-2 15:38

點解買兩盒?一架砌,一架儲..
作者: namnambbb    時間: 2009-11-2 15:55
呢架正呀女
作者: RCman    時間: 2009-11-2 15:55
點解買兩盒?一架砌,一架儲..
aattaa 發表於 2009-11-2 15:43

係羅....因為buggy champ我細個玩RC佢己經出左...我無買過來砌。
就算當時有....我都買不起,當年我第一部新買RC是tamiya Audi Quottro,當年賣$280
第二部是Frog, 當年賣$330, 之後...Hotshot是買二手的,當時在油麻地星星模型$180買到。
所以想砌下佢...了解下羅
作者: tiger1    時間: 2009-11-2 16:02
buy la
作者: chacha    時間: 2009-11-2 20:06
aattaa 發表於 2/11/2009 15:35

依家復刻數量咁多,邊到賣得哂,返出一定會,慢慢等、唔使急
作者: chacha    時間: 2009-11-2 20:08
出面通街都仲見到有得賣
由最初$1990我買第一部,到一個月後$1880我買第二部。
RCman 發表於 2/11/2009 15:38

果然係……早買早享受,遲買平幾舊
作者: chacha    時間: 2009-11-2 20:10
aattaa 發表於 2/11/2009 15:35

HOT SHOT 仲都通街都係
作者: RCman    時間: 2009-11-2 20:11
果然係……早買早享受,遲買平幾舊
chacha 發表於 2009-11-2 20:08

差一二百我無所謂
作者: chacha    時間: 2009-11-2 20:27
所以依家對復刻貨唔使急,唔同初期復刻時得一兩水貨就冇
作者: tamiyafan    時間: 2009-11-2 23:31
所以依家對復刻貨唔使急,唔同初期復刻時得一兩水貨就冇
chacha 發表於 2009-11-2 20:27

因為唔係限量復刻版如 Top Force, F40
作者: kf5jerry    時間: 2009-11-2 23:39
因為唔係限量復刻版如 Top Force, F40
tamiyafan 發表於 2009-11-2 23:31

講開TOP FORCE, 幾年前見佢復刻, 就係諗住坐定粒六, 遲d先買, 點知........機會就係白白咁流失
作者: s0301399    時間: 2009-11-26 22:06
18# kf5jerry

Buggy Champ係咪即係加強版馴馬師個架?而家幾多錢?係邊度重有呀,師兄們?
作者: chacha    時間: 2009-11-26 22:25
應該係叫  super champ
作者: henryb4sun    時間: 2009-11-26 22:31
oh...this is my first RC car.....
作者: cottonchu    時間: 2009-11-26 22:33
20# chacha

c-hing,

圖中的車點解前後軑可以唔一樣的呢??
作者: chacha    時間: 2009-11-26 22:35
點樣唔一樣呢?
作者: lcp221    時間: 2009-11-26 23:18
BECAUSE   THE   CAR   IS  2WD
作者: lcp221    時間: 2009-11-26 23:18
BECAUSE   THE   CAR   IS  2WD
作者: GT-Raymond    時間: 2009-11-26 23:35
如果有hotshort外形crossover 現今TA05既BeltSystem …
作者: cottonchu    時間: 2009-11-26 23:52
後面的有丁的是不是bubby tire, 前面的平滑光面是不是平路車用的 ?? 我唔識, 請指教 ^^
作者: chacha    時間: 2009-11-27 01:47
後面的有丁的是不是bubby tire, 前面的平滑光面是不是平路車用的 ?? 我唔識, 請指教 ^^
cottonchu 發表於 26/11/2009 23:52

當年雙星作風係玩獨特
作者: s0301399    時間: 2009-11-29 12:32
28# chacha

我個人覺得應該是雙星忠於原車模樣,因真實的車種本來就是后驅,風行於美國沙漠地區的一種供游樂或競賽的車種,前轆是窄身,而後轆是粗身粗紋。
當年較愛用馴馬師的後轆,取其較釘呔及福士甲蟲的橫紋呔耐用。記得當時不方便隨時到荒郊地區玩,多數在硬地球場玩,朋友的甲蟲在樓下的石屎球場玩上三次便巳變成光頭呔了,我的馴馬師到出讓給他人的時候還是有紋理的!
作者: s0301399    時間: 2009-11-29 12:44
20# chacha

Cha cha 兄,你的車是復刻還是原車?復刻的在那裡還有出售?幾多錢?
多問一個問題,外殼不算,除防水倉變成二樓底板外,它和馴馬師主要還有甚麼差別?
作者: chacha    時間: 2009-11-29 12:58
20# chacha

Cha cha 兄,你的車是復刻還是原車?復刻的在那裡還有出售?幾多錢?
多問一個問題,外殼不算,除防水倉變成二樓底板外,它和馴馬師主要還有甚麼差別?
s0301399 發表於 29/11/2009 12:44

圖片祇係0係網路上搵,不過我朋友都有收藏部,重有個全身車殼添,我諗呢架都有機會復刻,呢部比馴馬師重有咩分別,照我知就有頭頭向部件(白色部份,用彈弓作緩衝),馴馬師係用黑色膠(用圓形鐵圈作緩衝,不過一撞即散),車尾係行一支水平油壓,再加一個油壓壺儲油。
作者: chacha    時間: 2009-11-29 13:04
28# chacha

我個人覺得應該是雙星忠於原車模樣,因真實的車種本來就是后驅,風行於美國沙漠地區的一種供游樂或競賽的車種,前轆是窄身,而後轆是粗身粗紋。
當年較愛用馴馬師的後轆,取其較釘呔及福士甲蟲的橫 ...
s0301399 發表於 29/11/2009 12:32

當呢套呔,玩幾轉就冇哂 D 釘
作者: bigbigboy    時間: 2009-11-29 14:29
圖片祇係0係網路上搵,不過我朋友都有收藏部,重有個全身車殼添,我諗呢架都有機會復刻,呢部比馴馬師重有咩分別,照我知就有頭頭向部件(白色部份,用彈弓作緩衝),馴馬師係用黑色膠(用圓形鐵圈作緩衝,不過一撞即 ...

Also Super Champs without water seal box . Only have a GF upper desk, a bit lighter, and use balloons for waterproof.
作者: s0301399    時間: 2009-11-29 19:48
33# bigbigboy

好似有差速慨!
作者: bigbigboy    時間: 2009-11-29 19:58
33# bigbigboy

好似有差速慨!
s0301399 發表於 2009-11-29 19:48

All these type chassis are no 差速!!
作者: chacha    時間: 2009-11-29 22:48
冇差速0架
作者: js    時間: 2009-11-30 20:53
All these type chassis are no 差速!!
bigbigboy 發表於 2009-11-29 19:58

CHING, 咁想問下復刻架buggy champ 有冇差速架?
作者: s0301399    時間: 2009-11-30 22:41
36# chacha
噢!我應該記錯喇。我記得它出售時,同期是推出了珠差出售,現在有圖為証,先知攪錯佐!
作者: chacha    時間: 2009-12-1 02:08
36# chacha
噢!我應該記錯喇。我記得它出售時,同期是推出了珠差出售,現在有圖為証,先知攪錯佐!
s0301399 發表於 30/11/2009 22:41

當年出0既珠差,照我所知係美國貨,銅裝齒,當年黎計非常貴 (應該貴過架車)
作者: KYOSH0    時間: 2009-12-1 10:32
雙星所有車特性............一撞即易爛
作者: pbpc    時間: 2009-12-1 11:21
雙星所有車特性............一撞即易爛
KYOSH0 發表於 2009-12-1 10:32

相信它的價值就係係呢度,十年八載後,冇幾架會完好保存落來,到時就可以抄得好貴
作者: KYOSH0    時間: 2009-12-2 10:49
相信它的價值就係係呢度,十年八載後,冇幾架會完好保存落來,到時就可以抄得好貴
pbpc 發表於 2009-12-1 11:21

you are right..........
作者: chacha    時間: 2009-12-2 15:26
不過依家開始多人儲車,到時未必升值
作者: LEOPARD2A6    時間: 2009-12-3 11:06
我比較特別些想雙星可以復刻返已前出過的RC坦克, 最好是西德的LEOPARD-A4或GEPARD防空炮火坦克, 就算入面換上全新電子野都想佢再返出, 因小弟當年原本想在第一份工出糧要買的搖控車就是這兩架坦克其中之一, 可是到我出來做野的時侯這兩架坦克市面已經找不到了, 最後唯有買左架CLOD BUSTER大腳八.
作者: 阿柴    時間: 2009-12-3 12:19
GEPARD 我都鐘意...
其實早前 KWS 某店都有 LAST 一架... 不過要15xx
作者: chacha    時間: 2009-12-3 14:05
我比較特別些想雙星可以復刻返已前出過的RC坦克, 最好是西德的LEOPARD-A4或GEPARD防空炮火坦克, 就算入面換上全新電子野都想佢再返出, 因小弟當年原本想在第一份工出糧要買的搖控車就是這兩架坦克其中之一, 可是到我 ...
LEOPARD2A6 發表於 3/12/2009 11:06

呢個提議唔錯
作者: 阿柴    時間: 2009-12-3 17:39
如果新GEPARD 用LEOPARD2 A6 果款新燈新聲就正喎

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2