RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 買了DURANGO DEX410R 的各師兄請幫忙 [打印本頁]

作者: chiuchiu    時間: 2010-7-4 22:26
標題: 買了DURANGO DEX410R 的各師兄請幫忙

今晚組裝   (Bac C) 前後中軸時,發現84mm前中軸孔位細了很多,入不到條Pin,點算[img][/img]
作者: hihizaza    時間: 2010-7-4 23:00
咁大單!!!自己鑽大佢??
作者: chiuchiu    時間: 2010-7-4 23:10
回復 2# hihizaza

有冇得換呢!
作者: CWLOI    時間: 2010-7-4 23:16

我那架沒有這問題出現, 試用電轉仔轉大size , 應該可以的
作者: 52x    時間: 2010-7-5 11:07
今晚組裝   (Bac C) 前後中軸時,發現84mm前中軸孔位細了很多,入不到條Pin,點算[/img]
chiuchiu 發表於 2010-7-4 22:26

嗰個孔應該係2mm直徑,如有問題攞返去舖頭叫佢幫你換!
作者: billgate803    時間: 2010-7-5 11:26
回零售商換吧~~~
作者: rk2    時間: 2010-7-5 13:17
Poor quality control or other problem . . .  .  
作者: chiuchiu    時間: 2010-7-5 13:49
回復 7# rk2
代理有得換good
作者: hihizaza    時間: 2010-7-5 13:52
回復  rk2
代理有得換good
chiuchiu 發表於 2010-7-5 13:49

have you try??
作者: mlee    時間: 2010-7-5 14:40
bearing scatches already?
作者: mlee    時間: 2010-7-5 14:40
作者: hihizaza    時間: 2010-7-5 15:06
mlee 發表於 2010-7-5 14:40

I think it is a hair!!!
作者: rk2    時間: 2010-7-5 17:23
回復  rk2
代理有得換good
chiuchiu 發表於 2010-7-5 13:49

都煩啦.
作者: chiuchiu    時間: 2010-7-5 18:45
回復 13# rk2

冇法拉順道order後備零件
作者: chiuchiu    時間: 2010-7-5 18:55
回復 14# chiuchiu

條軸未有得換要等,焗住買了吉祥三寶多謝8xx 呢次金law
作者: hihizaza    時間: 2010-7-5 19:23

係咪其中一套upgrade kit fot 410R?咁到有得換你咪多左兩條萬向囉,不過8XX換來可以即刻砌,但係你架410R已加價到35XX喇!!!

作者: chiuchiu    時間: 2010-7-5 21:42
回復 16# hihizaza

吾只呀!散買多兩塊前後油壓5xx,呢架410R一共4千銀,貴過前兩星期買的cat sx 2
作者: hihizaza    時間: 2010-7-5 22:17
cat sx2......how much ar??
作者: CWLOI    時間: 2010-7-5 22:36
回復  hihizaza

吾只呀!散買多兩塊前後油壓5xx,呢架410R一共4千銀,貴過前兩星期買的cat sx 2
chiuchiu 發表於 2010-7-5 21:42

要4仟元, 不如買Full Option Verson 的410 , 不用升級, 只是$50xx
作者: tiger1    時間: 2010-7-5 22:42
chiu gor, buy many cars wor
作者: chiuchiu    時間: 2010-7-6 09:55
回復 20# tiger1
苦lai辛
作者: eugene.C    時間: 2010-7-7 12:18
410和410R也有很多細節不同!
有些甚至比410更好。
http://bbs.rcfans.com/viewthread ... p;extra=&page=1
作者: BeLeBaLa    時間: 2010-7-10 05:37
回復  chiuchiu

條軸未有得換要等,焗住買了吉祥三寶多謝8xx 呢次金law
chiuchiu 發表於 2010-7-5 18:55

It's expensive but they look like a good stuff, agent told me this package as well when I called for the DEX410R, actually slightly cheaper than you buy them all individually.

Besides, apart from the mid CVD, as far as I know that even 410 not came with alu. rear and front steering hubs, so the other 2 red items just do them as an options and I think will also make the car looks good too.

While I am waiting for the 410R next shipment, I have checked some overseas fourms which was saying that the plastic front steering hubs which came with 410R are different than the 410 one already, which the new one is using 5x13 bearing instead of 5x10 on 410, but the Tresrey one I think is using 5x15 size, so bigger size of bearing plus the hubs are made of alu., this should give the bearing longer running time indeed.

Ching, I think you have made a good choice though!
作者: chiuchiu    時間: 2010-7-10 17:32

回復 23# BeLeBaLa

brlebala gor!!!昨天己取回零件,與日前所買的紅色補品相比,剩係重量,紅色件比原有件輕很多和唱順D,我決定都係改
用吉祥三寶 先
作者: joho    時間: 2010-7-10 21:12
轉向杯係一件非常好的op件來, 需然价格稍貴, 但絕對物超所值.
作者: chiuchiu    時間: 2010-7-11 08:07
回復 25# joho

收到 Joho Gor!Thanks!
作者: GSXR600    時間: 2010-7-11 12:59
其實可以去邊玩呢嫁車呢 TKO? or China?
作者: ftbingobingo    時間: 2010-7-11 14:23
要4仟元, 不如買Full Option Verson 的410 , 不用升級, 只是$50xx
CWLOI 發表於 2010-7-5 22:36

Good idea
作者: ftbingobingo    時間: 2010-7-11 14:26
回復  hihizaza

chiuchiu 發表於 2010-7-5 21:42

兩架完全唔同質素同級數既車...............
作者: NitroChicken    時間: 2010-7-13 12:36
所謂的廉价Kit版!屢次看到部件尺寸問題!
反映來料供應商和代工廠:金詩達, 品管問題猶存!
作者: BeLeBaLa    時間: 2010-7-14 04:34
回復 24# chiuchiu

chiuchiu gor, the red parts look very nice in package, if you feel the RED is lighter and smoother, that's mean you really has made the good choice!

Besides, I saw in some forums which was saying that the bearing for Tresrey front steering hub is same as 410R which is 5x13 rather than what I said 5x15! Sorry! Sorry!
作者: chiuchiu    時間: 2010-7-14 08:09
回復 31# BeLeBaLa

Thanks! belebala Gor!
作者: 車壇新手    時間: 2010-7-16 15:44
回復  BeLeBaLa

brlebala gor!!!昨天己取回零件,與日前所買的紅色補品相比,剩係重量,紅色件比原有件輕很 ...
chiuchiu 發表於 2010-7-10 17:32

更多op件出, 又要洗錢啦...
作者: chiuchiu    時間: 2010-7-16 16:09
回復 33# 車壇新手
吾會再投資落去.
作者: 車壇新手    時間: 2010-7-16 16:17
回復  車壇新手
吾會再投資落去.
chiuchiu 發表於 2010-7-16 16:09

我曾幾何時都有咁諗過...但係每次去KWS就衰左...本來都唔諗住買410R, 點知一見到架車就...
作者: tiger1    時間: 2010-7-24 08:07
the car is getting nicer and wallet is getting smaller
作者: chiuchiu    時間: 2010-7-24 14:56
回復 36# tiger1 yes

yes!!!!tiger gor
作者: minimini    時間: 2010-7-24 15:37
good car.........buy la buy la.........
作者: tiger1    時間: 2010-7-24 16:19
超哥, 細佬有中文啦, 正!!
作者: chiuchiu    時間: 2010-7-25 12:09
回復 39# tiger1

架車己經超資啦!最近又忙返,又沒有時閒齊
作者: tiger1    時間: 2010-7-26 08:20
更多op件出, 又要洗錢啦...
車壇新手 發表於 2010-7-16 15:44

唔明,乜option?? 紅料??
作者: tiger1    時間: 2010-7-26 08:21
BTW, D option 除咗唔同 color, 有乜好處?
作者: chiuchiu    時間: 2010-7-26 08:24
回復 42# tiger1

Tiger gor! you see see la
http://tresrey.com/
作者: tiger1    時間: 2010-7-26 20:10
超哥: 乜野係'吉祥三寶'呀?
作者: chiuchiu    時間: 2010-7-26 20:59

回復 44# tiger1
tiger gor!呢三件野一定要改,由其中軸,原裝果條,我不語置評啦!
作者: 車壇新手    時間: 2010-7-26 21:15
BTW, D option 除咗唔同 color, 有乜好處?
tiger1 發表於 2010-7-26 08:21

總之就係好野黎啦...
作者: kpcelia    時間: 2010-7-26 23:33
ching, 今日啱啱買咗, 除咗'吉祥三寶'外, 重有乜補品呀?
作者: tiger1    時間: 2010-7-27 07:41
師兄們, 多謝賜教
作者: 車壇新手    時間: 2010-7-27 14:19
ching, 今日啱啱買咗, 除咗'吉祥三寶'外, 重有乜補品呀?
kpcelia 發表於 2010-7-26 23:33

仲有呢d...
作者: kpcelia    時間: 2010-7-28 16:07
thanks, ching
作者: hlsk    時間: 2010-7-29 12:20
好正,但係點解唔買410? 或者2010 spec 版?
作者: chiuchiu    時間: 2010-7-29 13:05
回復 51# hlsk

hlsk gor!早幾星期邊知有2010ar!今次中晒計la!
作者: hihizaza    時間: 2010-7-29 13:18
回復  hlsk

hlsk gor!早幾星期邊知有2010ar!今次中晒計la!
chiuchiu 發表於 2010-7-29 13:05

大家咁話!
作者: hlsk    時間: 2010-7-29 14:10
冇所為啦,早玩早享受。但係d stock 料真係要換option ?
作者: 車壇新手    時間: 2010-7-29 14:51
我都會買2010板既410...不過唔知幾時有得賣...
作者: BeLeBaLa    時間: 2010-7-29 19:29
回復 49# 車壇新手

師兄,你架R都好補wor,連對side guard都買埋!2010Spec在網已說公開發售,唔知香港幾時有貨到,不過我都係買R加少少RED options,因聽講部"R" d戰斗力都一樣非常強旱。
作者: 車壇新手    時間: 2010-7-29 22:43
回復  車壇新手

師兄,你架R都好補wor,連對side guard都買埋!2010Spec在網已說公開發售,唔知香港幾時 ...
BeLeBaLa 發表於 2010-7-29 19:29

仲有一套op係八月先出, 已同相熟店鋪order, 詳情可見http://www.oople.com/forums/showthread.php?t=49526...:)
作者: tiger1    時間: 2010-7-30 08:10
回復  hlsk

chiuchiu 發表於 2010-7-29 13:05

節袞順變啦..... 你有部正嘢....
作者: 車壇新手    時間: 2010-7-30 10:04
節袞順變啦..... 你有部正嘢....
tiger1 發表於 2010-7-30 08:10

大家咁話...
作者: chiuchiu    時間: 2010-7-30 11:17
回復 58# tiger1

wo wo wo
作者: joho    時間: 2010-7-30 12:52
吾關事. 410 2010版是用來取代第一代410, 而410R 基本上是普及版. 兩架价錢相差接近一倍.

係上海比賽, A2嗰架係 410R, 只係改咗金属前臂碼, 已經好唔錯了!
作者: 車壇新手    時間: 2010-7-30 14:50
吾關事. 410 2010版是用來取代第一代410, 而410R 基本上是普及版. 兩架价錢相差接近一倍.

係上海比賽, A ...
joho 發表於 2010-7-30 12:52

果然無入錯貨...
作者: hlsk    時間: 2010-7-30 15:04
美國剛有 2010 spec 賣, 649.99us. 有乜唔同?睇下個spec 啦
www.teamdurango.com
作者: 車壇新手    時間: 2010-7-30 15:42
美國剛有 2010 spec 賣, 649.99us. 有乜唔同?睇下個spec 啦
hlsk 發表於 2010-7-30 15:04

唔知幾時香港有得賣呢...
作者: hlsk    時間: 2010-7-30 16:01
要去問伐理哪. 你部己經係2012 spec 啦。
作者: BeLeBaLa    時間: 2010-7-30 16:12
hlsk 發表於 2010-7-30 15:04

睇落就似係R的終極版,應該比第一代410更札實而價錢不變,至少2mmCVD較可靠一d。除非有$$$ or 追求完美主義,otherwise(個人意見)一般飛街或比賽,R版+ few options就已綽綽有餘,R點都平好多wor。
作者: BeLeBaLa    時間: 2010-7-30 16:18
係啦車譠gor,你果部已經比2010Spec更強la,仲要look for 2010Spec!
作者: CWLOI    時間: 2010-7-30 21:40
小弟今天入貨的 2010 Spec
[attach]398468[/attach]
作者: BeLeBaLa    時間: 2010-7-31 00:34
一次過 410R + 410 2010Spec!
作者: kimihotin    時間: 2010-7-31 00:51
回復 68# CWLOI

2010 Spec邊道人貨呀!
作者: CWLOI    時間: 2010-7-31 00:57
一次過 410R + 410 2010Spec!
BeLeBaLa 發表於 2010-7-31 00:34

410R 早前買的,
作者: 52x    時間: 2010-7-31 11:18
回復  CWLOI

2010 Spec邊道人貨呀!
kimihotin 發表於 2010-7-31 00:51

廣華街"最快"同"紅星"都有。
作者: 52x    時間: 2010-7-31 11:23

係上海比賽, A ...
joho 發表於 2010-7-30 12:52

冇記錯嘅話,上海比賽有3架410,4架410R,我都只係換咗前面用金屬臂碼,全車原裝推桿,跑足全日都冇事。
作者: 車壇新手    時間: 2010-7-31 13:20
係啦車譠gor,你果部已經比2010Spec更強la,仲要look for 2010Spec!
BeLeBaLa 發表於 2010-7-30 16:18

已經尋晚買左部2010spec...
作者: 車壇新手    時間: 2010-7-31 13:26
冇記錯嘅話,上海比賽有3架410,4架410R,我都只係換咗前面用金屬臂碼,全車原裝推桿,跑足全 ...
52x 發表於 2010-7-31 11:23

呢架車係外國都有好大既回口向...
52x 兄, 尋晚同你吹水口個個咪係我口羅...
作者: hihizaza    時間: 2010-7-31 13:30
廣華街"最快"同"紅星"都有。
52x 發表於 2010-7-31 11:18

過唔過5K呀52X兄!
作者: 52x    時間: 2010-7-31 13:48
過唔過5K呀52X兄!
hihizaza 發表於 2010-7-31 13:30

應該同410同價
作者: 52x    時間: 2010-7-31 13:56
呢架車係外國都有好大既回口向...
52x 兄, 尋晚同你吹水口個個咪係我口羅...
車壇新手 發表於 2010-7-31 13:26

希望有機會大家一齊玩車  
作者: hlsk    時間: 2010-7-31 14:00
我就加埋個2set 套, 其它就原裝。D膠料唔錯,r 版己非常ok.  Option 我自己覺得係eyes candy.
作者: 車壇新手    時間: 2010-7-31 14:01
希望有機會大家一齊玩車
52x 發表於 2010-7-31 13:56

要有"批文"先得, 如果係大陸場玩既話...
作者: 52x    時間: 2010-7-31 14:43
要有"批文"先得, 如果係大陸場玩既話...
車壇新手 發表於 2010-7-31 14:01

唔通你有案底!其實星期六上星期日晚回港,邊重有時間搞其他嘢
作者: 車壇新手    時間: 2010-7-31 19:02
52x 發表於 2010-7-31 14:43

你唔明架啦...見到面先講...
作者: ftbingobingo    時間: 2010-8-1 01:37
2010spec入手後希望快D開波砌, 希望上一代D呔尺一撞就縮陽係新一代唔會出現, 1.5mm萬向只要裝得好根本無問題, 2mm當然更好, 反而擔心option鋁件耐用性問題, 同埋車頭仲未好似中軸咁用wide-angle倒cup設計有d失望.

個人覺得最大進步位係:
1. 頭鈴六角位加深
2. 頭尾轆pin加長加硬 (一早自己改左)
3. 頭hub改13mm啤鈴, 舊版5x10撞擊下亦有縮陽問題, 其實已改13mm後option金屬hubs亦都係可有可無
作者: 52x    時間: 2010-8-2 10:57
2010spec入手後希望快D開波砌, 希望上一代D呔尺一撞就縮陽係新一代唔會出現, 1.5mm萬向只要裝得好根本無問題 ...
ftbingobingo 發表於 2010-8-1 01:37

師兄你都好細心! 我係上海試一日車,比賽一日,全車原裝呔尺完全冇俾煩惱我。
作者: eugene.C    時間: 2010-8-2 11:11
52x 發表於 2010-7-31 14:43

唉!我反而回歸HK玩车要拿批文!
作者: eugene.C    時間: 2010-8-2 11:15
師兄你都好細心! 我係上海試一日車,比賽一日,全車原裝呔尺完全冇俾煩惱我。
52x 發表於 2010-8-2 10:57

你手车利害呀!我台410处女下场,比人一碰,痛到缩哂陽!
依家改哂波头和套,管你边个碰过来也不怕!
作者: eugene.C    時間: 2010-8-2 11:22
2010spec入手後希望快D開波砌, 希望上一代D呔尺一撞就縮陽係新一代唔會出現, 1.5mm萬向只要裝得好根本無問題 ...
ftbingobingo 發表於 2010-8-1 01:37

師兄利害!知道哂D问题!
1、2项我已放弃,改用D4、12mm六角一了百了!
3项,其实头轮轴,轴位5mm,而六角位是英制3/16(4.7625mm),但个六角是铝合金,一压就直夾轴承,而轴承间的垫片又是铝合金,结果夾死轴承!
作者: 52x    時間: 2010-8-2 11:33
你手车利害呀!我台410处女下场,比人一碰,痛到缩哂陽!
依家改哂波&#22836 ...
eugene.C 發表於 2010-8-2 11:15

9月上海第三場到唔到?
作者: ftbingobingo    時間: 2010-8-2 14:06
師兄利害!知道哂D问题!
1、2项我已放弃,改用D4、12mm六角一了百了!
3&#39 ...
eugene.C 發表於 2010-8-2 11:22

D4六角長期無貨(師兄有辦法買到請幫忙),不過另有一個問題,就是CVD接頭用1.5mm pin,D4六角用2mm pin,加速時有少少虛位,可能要加鋼膠修正
作者: eugene.C    時間: 2010-8-2 14:39
六角我是拆我台10B改!
CVD1.5mm pin不关这个事!
轮接合pin,D4又是和美式一样1.7左右!
作者: eugene.C    時間: 2010-8-2 14:39
六角我是拆我台10B改!
CVD1.5mm pin不关这个事!
轮接合pin,D4又是和美式一样1.7左右!
作者: 車壇新手    時間: 2010-8-2 15:34
唔明你地講緊乜野...
作者: joho    時間: 2010-8-2 16:18
正常! 呢兩位兄台講緊嘅野係要對 Durango 有深入研究先會明
作者: 車壇新手    時間: 2010-8-2 19:31
正常! 呢兩位兄台講緊嘅野係要對 Durango 有深入研究先會明
joho 發表於 2010-8-2 16:18

睇黎呢架車都真係近期佳作之一..., 好彩本人都買左410R 及 410 2010 spec...宣家等緊408...
作者: 52x    時間: 2010-8-2 20:37
番去再咪下本manual先
作者: 車壇新手    時間: 2010-8-3 13:45
唔知有無人三款都有齊晒呢...(410, 410R 410 2010 spec )...買埋部408就收山唔買住...
作者: 52x    時間: 2010-8-3 15:14
唔知有無人三款都有齊晒呢...(410, 410R 410 2010 spec )...買埋部408就收山唔買住...
車壇新手 發表於 2010-8-3 13:45

跟住可能陸續有嚟  
作者: 車壇新手    時間: 2010-8-3 18:01
跟住可能陸續有嚟
52x 發表於 2010-8-3 15:14

咁樣會破產都似......都係時侯唔買...
作者: 52x    時間: 2010-8-3 18:43
咁就慳啲使,留番啲錢 ........................... 買Durango  
作者: 車壇新手    時間: 2010-8-3 18:57
咁就慳啲使,留番啲錢 ........................... 買Durango
52x 發表於 2010-8-3 18:43

無位擺啦已經...

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2