RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 去佐敦谷玩的朋友,請注意守規矩(本人並無任何針對別人成份) [打印本頁]

作者: mazda787B    時間: 2010-8-18 16:18
標題: 去佐敦谷玩的朋友,請注意守規矩(本人並無任何針對別人成份)

去佐敦谷玩的朋友,請注意守規矩(本人並無任何針對別人成份 )出此貼目的只想所有人玩得開心

因為有規矩,先可以減少爭執,場地自然可以長玩

小弟已去了佐敦谷車場玩多次,但每次都出現以下問題,引致不愉快事件發生:

1.太多的車在場上出現炒車,反車,死車,cut電等等不能繼續行駛的情況時,完全無人講無人報有死車係賽道上,而且仲多次出現幾分鐘後先慢慢行過去執車的情況,好似個場得佢自己一個咁,但其實場上有超過10車行緊

2.唔跟大家共識的Layout行,這是最基本的安全意識

3.在賽道範圍內做維修工作,很危險呢!

4.我試過係pit入面俾車撞到我部車飛起,乜入pit要油門全開嫁??

5.係pit出車完全唔睇外圍情況就出,咁又咪炒囉

以上係我每次都會遇到o既問題,其實解決好簡單:

1.自己死車的師兄請立刻自己叫出聲(有死車!),你叫出黎無人會笑你,只覺得你做得好,試問任何人因死車問題撞爛車,又無得玩又浪費錢,邊個開心呢?!

2.跟大家共識Layout行,減少意外.

3.部車有事執返黎整,係場上整車最蝕底係o既係自己,撞到人點算,9t魔打都快過50km/h啦!

4.慢速入pit,pit係安全地帶黎嫁

5.等安全少車先從pit出車,大家安心

6.政府張貼正確使用車埸的指引在當眼處及於網上公報指引

以上係小弟個人意見,有錯請指點,我從申我絕無針對任何人o既心,只係想玩得開心

我預左出呢個貼可能受人批評,但我絕無敵意 只係想同場上的人交個朋友,我明白好多師兄可能係第一次入場,但呢個玩意係要有意識去玩,所以應該做做工課先,以免樂極生悲!我最怕就係個場無規矩搞到太多是非,然後個場都無埋,咁就係大家都慘!

如果有師兄支持我的睇法就大家一齊討論討論

作者: pskyng    時間: 2010-8-18 16:28
去佐敦谷玩的朋友,請注意守規矩(本人並無任何針對別人成份 )出此貼目的只想所有人玩得開心

因為有規矩 ...
mazda787B 發表於 2010-8-18 16:18

好貼. 第一個支持, 小入場玩的車友很合用
作者: mazda787B    時間: 2010-8-18 16:31
回復 2# pskyng

多謝支持
作者: AMAT    時間: 2010-8-18 16:31
玩車時,千祈唔好忘我......
淨係眼中只有自己,同自己架車.......

要多O的為人設想....咁會好好多......

不過好多人都以為自己係"高手"........要人地就自己.....唔識得就人......
作者: rk2    時間: 2010-8-18 16:32
good job, 師兄.
可能的情況下, 都希望大家去遵守.
作者: mazda787B    時間: 2010-8-18 16:32
回復 4# AMAT

大家互相設想,長玩長有
作者: AMAT    時間: 2010-8-18 16:34
另外,如果用AM同FM O既朋友....請記得報BAND.......

我試過玩時有人走埋嚟係咁問有冇邊個師兄用乜乜乜BAND.......

我心諗係:嘩...我用2.4G喎......

但,佢O既做法係冇錯,都係想大家玩得安心.
作者: AMAT    時間: 2010-8-18 16:34
rk2 發表於 2010-8-18 16:32

O的"高手"睬你至奇~
作者: [email protected]    時間: 2010-8-18 16:35
第2個支持.......
作者: lung1    時間: 2010-8-18 16:36
公共場地點玩都得
作者: kowan77    時間: 2010-8-18 16:38

但玩車唔一定會睇rc-evo
咁落雨咁又掂先!
作者: alanwhc    時間: 2010-8-18 16:42
支持, support!
作者: snipertat    時間: 2010-8-18 16:43
C兄講得好好...
我上星期先開始玩車,都係因為有lee個場..
初初黎到..好怕羞..真係炒左車都無叫出黎...
後來影響到人地...
而家人地有壞車見到都會幫手叫下..

我見個個都係行同一個Layout..無咩大問題..
作者: 光丑猶仗凡    時間: 2010-8-18 16:47
GOOOOOODDDD~!!!
作者: sex8088    時間: 2010-8-18 16:53
agreed! good place, best rules = happy!
作者: 有勇冇謀    時間: 2010-8-18 16:53
GOOD...支持樓主
作者: Q-pet    時間: 2010-8-18 16:59
支持樓主呀!!!
有D人真係唔理人嫁..得個快字..
作者: leohouse    時間: 2010-8-18 17:00
Well Done. Good Job and Support  !
作者: 比利羊    時間: 2010-8-18 17:02
去佐敦谷玩的朋友,請注意守規矩!
支持!支持!支持!
作者: tonykhtsang    時間: 2010-8-18 17:26
Support x 10
作者: chopsticks    時間: 2010-8-18 17:33
十卜十卜
作者: tekin    時間: 2010-8-18 17:38
support....
作者: JohnnyC    時間: 2010-8-18 17:41
萬分支持...大家玩得開心!
作者: pma    時間: 2010-8-18 17:43
Support!! 高手/初哥都要遵守塲地規定,先至玩得開心
作者: rk2    時間: 2010-8-18 17:49
O的"高手"睬你至奇~
AMAT 發表於 2010-8-18 16:34

技術了得 + 有車品才是高手啊.
有技術, 無車品 = 神憎鬼厭
作者: ryancmlam    時間: 2010-8-18 17:58
支持樓主
我最怕見到"車有人冇,直路狂,彎路亡"嘅車友。舞吾掂,就吾好吓吓full雞。行行吓行左過隔離track都重full雞。用5.5T配原裝雞呔。

我係"底手",手車吾快,但係我知自己有幾多,吾會亂呢。
老土D, "人人為我、我為人人"
作者: RC881    時間: 2010-8-18 18:00
我都見過唔少人部車撞欄/反肚/cut電.....等等 , 永遠唔識出聲講句"有死車" 果d人根本教極都唔聽 , 只會永遠係低層次車群, 就算玩部高級車都無用 , 措手唔得就係唔得, 升呢無佢份 (好簡單 , 叫佢參賽係死硬, 乜差規矩都唔識 , 自把自為 , 學咩人玩車!!) 返屋企自閉玩電子遊戲機賽車好過啦, 任你點樣亂來都冇人會話你 , 但係出到公眾場所玩車 , 唔洗人教都應該識自律啦 , 把口啞ge咩 , 死車就大大聲講句"有死車" 如果唔簡單都唔識 , 米學人出黎玩車啦 .
作者: beat    時間: 2010-8-18 18:07
回復 1# mazda787B

support 10000%
作者: mazda787B    時間: 2010-8-18 18:07
回復 11# kowan77

所以我說政府應該出通告
作者: mazda787B    時間: 2010-8-18 18:08
回復 13# snipertat

大家幫下手最好啦
作者: mazda787B    時間: 2010-8-18 18:10
回復 10# lung1

lung1兄又搞笑
作者: mazda787B    時間: 2010-8-18 18:12
回復 27# RC881

個個都有權玩,但個個都要尊重其他人囉
作者: salim    時間: 2010-8-18 18:17
回復  kowan77

所以我說政府應該出通告
mazda787B 發表於 2010-8-18 18:07

Do it ourself...never try to ask HK Government to do everything for us....
作者: tarotrex    時間: 2010-8-18 18:43
十卜十卜1000000%
作者: mike20192    時間: 2010-8-18 18:53
支持X10
作者: IBM    時間: 2010-8-18 19:56
回復 1# mazda787B

呢 d 唔係規矩. 只不過係常識
作者: RX7FD3S    時間: 2010-8-18 20:05
其實死車出聲同唔出聲有咩分別? 唔通見到人地架車反左都要撞埋去
其實我係支持呢個POSE,只係多口問下
作者: mazda787B    時間: 2010-8-18 20:37
回復 37# RX7FD3S

當你自己全情咁控緊自己部車,你可以仲有時間肯定知道下隻彎有係咪安全嫁???你自己試下俾人害過你就會明
作者: chacha    時間: 2010-8-18 20:43
回復 37# RX7FD3S

如果真路尾死車,你真係未必睇到,兩個都死硬
    係細灣都可能有基會避得切
作者: mazda787B    時間: 2010-8-18 21:00
回復 39# chacha

講得非常好
作者: rcmodel    時間: 2010-8-18 21:00
都多餘 個場又唔係私家場.  D人撞多幾次就會進化
洗鬼理你d規則
d人係要教育 唔係要規則
作者: mazda787B    時間: 2010-8-18 21:05

回復 41# rcmodel

預左會有你呢d咁o既人,無規矩又點講教育
作者: kowan77    時間: 2010-8-18 21:07
回復  kowan77

所以我說政府應該出通告
mazda787B 發表於 2010-8-18 18:07

吓政府應該出通告!
小弟8,9歲時記得維園沙地可以玩 rc 車重要係馴馬師青蛙果類當時快車!
但政府現在出通告係不能玩rc 車
作者: mazda787B    時間: 2010-8-18 21:10
回復 43# kowan77

呢個係正式車場.你自己想一想先講啦
作者: chacha    時間: 2010-8-18 21:15
我都有諗見過,帶 10 幾隻路碟,鋪落個場度,咁就有返條路線,咁可能改善亂走情況,不過最緊要都係大家禮讓
作者: kowan77    時間: 2010-8-18 21:15
回復  kowan77

呢個係正式車場.你自己想一想先講啦
mazda787B 發表於 2010-8-18 21:10

現在既政府你要佢搞咁多嘢!
佢封場好過!
  咁單車公園味!
其他政府rc車場有沒咁多嘢
作者: hlsk    時間: 2010-8-18 21:22
回復  rcmodel

預左會有你呢d咁o既人,無規矩又點講教育
mazda787B 發表於 2010-8-18 21:05

樓主.

你講得大家一齊討論, 就一定有正反啦. 又何需用 "呢d咁o既人" 嚟形容別人.
作者: mazda787B    時間: 2010-8-18 21:28
回復 47# hlsk

你講得o岩,但我係想大家理性討論,而唔係一句(使鬼理你)
作者: RX7FD3S    時間: 2010-8-18 21:43
回復  RX7FD3S

當你自己全情咁控緊自己部車,你可以仲有時間肯定知道下隻彎有係咪安全嫁???你自己試 ...
mazda787B 發表於 2010-8-18 20:37

咁係咪即係有人大聲叫左有死車,跟著全部人都會收曬車唔行?
再次聲明我只係好奇問下,全無惡意
作者: mazda787B    時間: 2010-8-18 21:46
回復 49# RX7FD3S

大家都會收慢車,等清理好咪再飛過囉,我其實都係無惡意話人,只想大家玩得開心
作者: ChinaBilly    時間: 2010-8-18 21:53
It's good to have someone start discuss on these rules, I do support!!! Good Jod Ching

Basic rules is needed and also rules can change or revise until most the players are satisfied. That is how we make things better and in right direction (like we play the track on right direction).
作者: carvenchow    時間: 2010-8-18 22:07
支持支持
作者: RX7FD3S    時間: 2010-8-18 22:13
回復  RX7FD3S

大家都會收慢車,等清理好咪再飛過囉,我其實都係無惡意話人,只想大家玩得開心
mazda787B 發表於 2010-8-18 21:46

明白曬
作者: Oakfield    時間: 2010-8-18 22:17
好貼. 支持
作者: ultra7    時間: 2010-8-18 22:17
support support, hope can play happily there.
作者: mazda787B    時間: 2010-8-18 22:27
多謝其他師兄支持
作者: RC881    時間: 2010-8-18 22:33
回復  RC881

個個都有權玩,但個個都要尊重其他人囉
mazda787B 發表於 2010-8-18 06:12 PM

這個當然啦 , 相信大部份RC玩家都識得互相尊重ge , 只係極少數的串友唔聽教姐 , 講起串友......突然想起佢>>> http://www.youtube.com/watch?v=MqQzY7LWWnk&playnext=1&videos=tSc9KnwxCGM&feature=rec-LGOUT-exp_fresh%2Bdiv-1r-2-HM
作者: mazda787B    時間: 2010-8-18 22:53
回復 57# RC881

我想大家其實都係想玩車,無惡意
作者: herbert1    時間: 2010-8-18 23:00
Support,規則最好貼埋係場....

仲有就算自己避倒死車都好,都順手大叫有死車,提提其它玩緊既師兄,避免炒埋一碟.....

我自己就試過係pit大油出去,無留意有架快車,差d炒埋一碟,好彩大家避倒
作者: smallfaifai    時間: 2010-8-18 23:21
好兄弟!撐!
無論場地貼唔貼出呢張告示都好,希望每一位入場師兄都自律啦,唔好浪費左呢個咁好o既場地
作者: mazda787B    時間: 2010-8-18 23:25
回復 60# smallfaifai

好兄弟
作者: c.h.k2009    時間: 2010-8-19 00:08
人人自律.........
作者: leongeric    時間: 2010-8-19 00:15

因為有規矩 ...
mazda787B 發表於 2010-8-18 16:18

good job 師兄支持,,,,支持
作者: d.s    時間: 2010-8-19 02:10
支持!!
問題係....部份人係冇上rc evo....咁.....
作者: fesonex    時間: 2010-8-19 02:22
讚好!!!!!!
作者: taipo73x    時間: 2010-8-19 06:25
支持...............公眾場最緊要自律........
作者: joesham    時間: 2010-8-19 07:05
Good, Suport !!
作者: skylinebun    時間: 2010-8-19 09:01
大部份師兄都好守規矩既,惟一係新手朋友就要俾d時間佢地學習一下......
學廣告話齋:俾多d指導佢地,一齊分享"玩車"既樂趣!!

Besides, 有咩辦法可以報band? 阿姐本簿有無一欄係報band呢?
作者: mazda787B    時間: 2010-8-19 09:48
回復 64# d.s

我都明未必人人上來,唯有靠各網友幫手多d同在場人車友講啦
作者: mazda787B    時間: 2010-8-19 09:50
回復 68# skylinebun

我都覺得阿姐本薄應該做埋報band,但係宜家只有靠自己開口問,或者用2.4囉
作者: mazda787B    時間: 2010-8-19 09:50
回復 66# taipo73x

嘻嘻,我都係大埔友呢
作者: mazda787B    時間: 2010-8-19 09:51
回復 63# leongeric

多謝支持
作者: mazda787B    時間: 2010-8-19 09:51
讚好!!!!!!
fesonex 發表於 2010-8-19 02:22

作者: mazda787B    時間: 2010-8-19 09:52
回復 67# joesham

謝謝
作者: mazda787B    時間: 2010-8-19 09:58
rk2 發表於 2010-8-18 16:32

多謝支持,大家守規矩,先可以玩得好high
作者: topedo    時間: 2010-8-19 10:39
Support without any reservation.  Self discipline is very important.  We get the joy of playing models when everybody behave themselves.
作者: mazda787B    時間: 2010-8-19 10:58
回復 76# topedo

多謝支持
作者: RCwing    時間: 2010-8-19 11:16
支持
作者: powis    時間: 2010-8-19 11:37
樓主.

你講得大家一齊討論, 就一定有正反啦. 又何需用 "呢d咁o既人" 嚟形容別人.
hlsk 發表於 2010-8-18 21:22

講得好
作者: rcbuni    時間: 2010-8-19 11:43
Support x 100
Good initiative!  mazda787B

Suggest to post such regulation on the track.

各盲毛高手請留意
作者: newpilot    時間: 2010-8-19 18:33
支持支持...樓主所講既已經係入埸玩車既最低要求黎啦...但新手初初入到埸玩又未必會知的..因以為有多d提醒

咁就玩得安心,走得開心(日日玩車都全身而退)..
作者: mazda787B    時間: 2010-8-21 13:46
支持支持...樓主所講既已經係入埸玩車既最低要求黎啦...但新手初初入到埸玩又未必會知的..因以為有多d提醒
...
newpilot 發表於 2010-8-19 18:33

希望多d師兄同各方車友講下,
作者: ryancmlam    時間: 2010-8-21 15:25
787 hing,
I had been to 佐敦谷 this noon and noted that the order was quite good. They voiced out when there was car stalled on track. (probably the players at there were "high hand")
作者: rachel_85    時間: 2010-8-23 01:05
支持.....果日睇到真係幾火ga......希望大家都遵守喔^^~~~
作者: coolgod903    時間: 2010-8-23 13:06
星期日俾架失控的1比8擒!! 好慘!!
作者: artech    時間: 2010-8-23 13:33
support!
作者: mazda787B    時間: 2010-8-23 14:38
支持.....果日睇到真係幾火ga......希望大家都遵守喔^^~~~
rachel_85 發表於 2010-8-23 01:05

新到女會員,歡迎妳
作者: rachel_85    時間: 2010-8-23 15:14
哈哈哈哈~~~~多謝^^~~
作者: king2    時間: 2010-8-23 16:13
回復  skylinebun

我都覺得阿姐本薄應該做埋報band,但係宜家只有靠自己開口問,或者用2.4囉
mazda787B 發表於 2010-8-19 09:50

支持樓主
我都系最近兩星期在這裡玩車
其實我地可以寫埋個band系簽名旁邊
以上只系小第個人意見
另外樓主可唔可以show條正確路線
等我地d新人可以跟住來走
謝謝
作者: mazda787B    時間: 2010-8-23 16:23
支持樓主
我都系最近兩星期在這裡玩車
其實我地可以寫埋個band系簽名旁邊
以上只系小第個人意見
...
king2 發表於 2010-8-23 16:13

呢個方法我都諗過,用插band的車友可試試,亦要睇之前的記錄
作者: mazda787B    時間: 2010-8-23 16:24
哈哈哈哈~~~~多謝^^~~
rachel_85 發表於 2010-8-23 15:14

妳呢個眼神好勁,哈哈哈哈
作者: SuperAguri    時間: 2010-8-24 23:30
搵個區議員出來幫下手個效果會直接好多
作者: racart    時間: 2010-8-25 13:56
其實係好.每樣遊戲都有規則大家都要有意識.
作者: GARY^^    時間: 2010-8-25 17:20

我有幾個提議唔知樓主可唔可以加到一樓:
1. 直路尾右灣十分之危險, 見唔少少炒到棚棚聲既意外.. [建議]快車收咁D油跟慢車過灣先再畀油爬頭, 如果唔係好大機會炒埋一碟. 另外多車少車好, [建議]直路尾入灣前對眼望遠少少, 睇下灣心同出灣位有冇停車/死車, 預備踢BRAKE. 有唔少人果個位擺低架車係唔出聲施施然去執車, 結果生車射死車炒鑊金既.
2. 無論多車少車, 條TRACK入面反車死車一定要出聲, 夜晚更甚因為距離遠未必睇到.. 唔使怕醜怕畀人笑, 出聲提醒其他人會讚你叻仔!  另外[建議]其他路過車手唔好見反車不救, 在安全情況下幫手撞返正佢走, 起碼唔使阻到條TRACK太耐同其他人直撞. 大家互相幫助, 唔使下下自己執車.
3. 經過或見到車前有意外(反車死車), [建議]收油避過之餘不妨大聲講邊個位置出事提醒湧緊上來既車要收油.例如直路尾! 左上角! 中間! 髮夾灣!
4. PIT位唔少車擺晒陣隨時一齊出發, 但問題係阻住其他車出入PIT LANE, [建議]未出發既車貼一邊排隊, 唔需要排隊既車慢慢由旁邊經過慢速出PIT.  另外見唔少不顧一切大油衝出PIT, 爭D同TRACK既車撞, 因為一出就行向上既左灣, 落返來轉右先入直路.. [建議]出PIT要慢之餘, KEEP住靠左行條TRACK左下角行, 過左起終點線先畀油入直路, 唔好無啦啦由PIT衝上果個左灣, 咁樣應該安全D.

(以上唔係咩規矩, 只係建議, 希望大家咁做, 減少意外, 提高樂趣!)
作者: pplu    時間: 2010-8-25 18:56
點解其他塲冇人講嘅?唔通佐敦谷撞邪?
作者: ZeroKwok    時間: 2010-8-26 17:12
支持樓主!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2