RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 粉嶺星星 [打印本頁]

作者: ericlam    時間: 2010-9-28 10:16
標題: 粉嶺星星
有無C Hing系粉嶺買左全新雙星"駝背電"?
作者: tongto1    時間: 2010-9-28 12:16
駝背電  姐係咩?
作者: ericlam    時間: 2010-9-28 12:24
80年代產品
作者: RCman    時間: 2010-9-28 12:27
ericlam 發表於 2010-9-28 10:16

重有?有....入面D現都死左啦....甘多年前的Ni-CD 電
作者: ericlam    時間: 2010-9-28 12:30
買黎復古
作者: tongto1    時間: 2010-9-28 12:32
我都係粉嶺黎架波!!!  星星d野 n年前架波
作者: ericlam    時間: 2010-9-28 12:47
我都係粉嶺黎架波!!!  星星d野 n年前架波
tongto1 發表於 2010-9-28 12:32

系呀!因我玩復刻車Sand Scorcher, The Fog, The Hornet  & Grasshopper, 所以好想搵番"駝背電",老細話前幾日有C Hing買左8件,每件HK$80,所以好想搵到此C Hing出售一pat作頂癮之用,
作者: tongto1    時間: 2010-9-28 13:14
小弟 玩車唔耐 唔知咩係  駝背電
作者: cfchung    時間: 2010-9-28 14:33
ericlam 發表於 2010-9-28 10:16

I got one  2 months ago!    仲有两日就執粒啦!          今日去過,老板娘話最後做埋至今個星期日就拉閘啦!!!!!!
作者: minimini    時間: 2010-9-28 14:40
小弟都去過一次..........買咗幾對呔, 彈弓 & 一堆舊 parts..........收獲/ 滿足度肯定多過上去永利.........
作者: cfchung    時間: 2010-9-28 14:42
小弟都去過一次..........買咗幾對呔, 彈弓 & 一堆舊 parts..........收獲/ 滿足度肯定多過上去永利. ...
minimini 發表於 2010-9-28 14:40

C-hing 係咪買咗D yokomo 呔呀 ?  一個月前仲有架marui samurai wow!不過已 hold 咗比人 .
作者: minimini    時間: 2010-9-28 14:56
C-hing 係咪買咗D yokomo 呔呀 ?  一個月前仲有架marui samurai wow!不過已 hold 咗比人:' ...
cfchung 發表於 2010-9-28 14:42

yes...........

oh no ...........走寶........
作者: cfchung    時間: 2010-9-28 15:00
yes...........

oh no ...........走寶........
minimini 發表於 2010-9-28 14:56

yes!!!!!!!hk$ 300  . gooooood price!!!!!!!!
作者: minimini    時間: 2010-9-28 15:02
yes!!!!!!!hk$ 300  . gooooood price!!!!!!!!
cfchung 發表於 2010-9-28 15:00

懐舊嘢............真係 "命裡有時終須有, 命裡無時莫强求".........

http://www.youtube.com/watch?v=dkoBCtMLn0A&feature=related
作者: cfchung    時間: 2010-9-28 15:25
小弟都去過一次..........買咗幾對呔, 彈弓 & 一堆舊 parts..........收獲/ 滿足度肯定多過上去永利. ...
minimini 發表於 2010-9-28 14:40

永利我都上過去,都有幾架京商古董車同kraft 控在入門口的地柜,不過唔賣嘅!
作者: hickmanwong    時間: 2010-9-28 17:51
c hing 们,

可否提供永利地址,谢谢。
作者: topedo    時間: 2010-9-28 20:54
永利特賣, 有什麼平靚正的貨
作者: cfchung    時間: 2010-9-28 21:11
回復 16# hickmanwong

3/F, 2-6 Wah sing street, Kwai Chung.
作者: chiwingedwinlo    時間: 2010-9-28 21:32
回復 1# ericlam

eric c-hing, 請問星星間鋪個地址係邊?
作者: ericlam    時間: 2010-9-29 09:13
回復  ericlam

eric c-hing, 請問星星間鋪個地址係邊?
chiwingedwinlo 發表於 2010-9-28 21:32

粉嶺和泰街與聯昌街交界,明天last day
作者: Tim718    時間: 2010-9-29 11:03

星星模型最少有30年,又小一間老鋪以前記得囉個樽去有散裝油買。買20蚊都得.......好懷念

[attach]417491[/attach]
作者: PANDA88    時間: 2010-9-29 11:03
GOOD !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: orion    時間: 2010-9-29 12:13
我都有去過, 一邊買模型, 一邊買錶
作者: 7428    時間: 2010-9-29 12:31
下?星星執笠拿? omg~
作者: vodkawater    時間: 2010-9-29 12:50
以前細個係星星門口玩四驅車賽道,都成廿多年前了
作者: chiwingedwinlo    時間: 2010-9-29 17:04
今日入去想look look有無野買, 點知門口兩大箱正野己經明花有主, 空手而回
作者: Tim718    時間: 2010-9-29 17:37
見倒乜正野,講黎聽下
作者: minimini    時間: 2010-9-29 22:12
今日入去想look look有無野買, 點知門口兩大箱正野己經明花有主, 空手而回
chiwingedwinlo 發表於 2010-9-29 17:04

見倒乜正野,講黎聽下
Tim718 發表於 2010-9-29 17:37

小弟今日都去過.........老闆娘話啱啱有人用幾千銀..........一口氣要哂幾箱嘢...........

莫講話正嘢...........今日係セ春都冇哂.........
作者: hihizaza    時間: 2010-9-29 23:28
小弟今日都去過.........老闆娘話啱啱有人用幾千銀..........一口氣要哂幾箱嘢. ...
minimini 發表於 2010-9-29 22:12

仲諗住明天去開上水,又去添,咁唔使去啦!!!
作者: minimini    時間: 2010-9-29 23:38
仲諗住明天去開上水,又去添,咁唔使去啦!!!
hihizaza 發表於 2010-9-29 23:28

之前去有冇收獲 ??..........
作者: hihizaza    時間: 2010-9-30 01:10
之前去有冇收獲 ??..........
minimini 發表於 2010-9-29 23:38

2 x TA03-S red belt and super ten wheel set only!!
作者: chacha    時間: 2010-9-30 01:52
估唔到重有另一間老字號,走寶添
作者: cfchung    時間: 2010-9-30 02:42
估唔到重有另一間老字號,走寶添
chacha 發表於 2010-9-30 01:52

我两個月前買到這架
作者: Sin    時間: 2010-9-30 02:50
我两個月前買到這架
cfchung 發表於 2010-9-30 02:42

OMG.....
作者: cfchung    時間: 2010-9-30 02:55
我两個月前買到這架
cfchung 發表於 2010-9-30 02:42

今日落去仲有幾個 vintage novak esc and kyosho 义機,仲有個tamiya novarossi cx-12 engine.老板娘話開多幾日,星期日 last day 就拉閘啦!
作者: cfchung    時間: 2010-9-30 02:57

回復 34# Sin

Yes! 2 months ago, very goooooooooooood price ! It's the only one.
作者: Sin    時間: 2010-9-30 03:09
回復  Sin

Yes! 2 months ago, very goooooooooooood price ! It's the only one.
cfchung 發表於 2010-9-30 02:57

How much is it?............don't tell me is under $1000
作者: cfchung    時間: 2010-9-30 03:20
How much is it?............don't tell me is under $1000
Sin 發表於 2010-9-30 03:09

yes!    老板娘話之前仲有, aat 1/8 onroad,    1/8 pb colt onroad,    kyosho 1/8 fantom 4wd expert ( chain drive) onroad,    delta 1/8 ck800,   mugen vintage 1/8 buggy,   sankyo buggy,  hirobo heli ,   vintage ops,picco,os and enya engines,   a lot of landjump parts(radio box,driver figure,suspension part),   nib sonic fighter complete set,   vintage inferno dx,    a lot of vintage body& decal,   tamiya super astute,   kyosho 1/10 gp onroad and offroad,   a lot of kyosho,tamiya & yokomo parts,   marui samurai,  vintage radio gear,  etc......不過都兩個幾月,應該都落入各大C-hing手中啦!!!!!
作者: cfchung    時間: 2010-9-30 03:21
回復 37# Sin

yes!
作者: Sin    時間: 2010-9-30 03:25
回復  Sin

yes!
cfchung 發表於 2010-9-30 03:21

YOU are one lucky guy!!!
作者: sdan321    時間: 2010-9-30 03:25
回復 33# cfchung

嘩 嘩.............天呀.超正
作者: cfchung    時間: 2010-9-30 03:32

回復 40# Sin

Thanks! Maybe I live in Fanling? The first taste of soup !!!!! One more!是老板娘老公仔的未完成戰車.
作者: sdan321    時間: 2010-9-30 04:17
回復  Sin

Thanks! Maybe I live in Fanling? The first taste of soup !!!!! One more!是老 ...
cfchung 發表於 2010-9-30 03:32

哈.....好多人喺''電子海灣''死揾難揾,又曰本又外國,原來 ''無緣對面不相逢''
原來 就喺香港某個角落,心頭好,,,竟然齊晒 真係,死得
作者: 724811    時間: 2010-9-30 05:23
good car
作者: cfchung    時間: 2010-9-30 08:13
回復 43# sdan321
我都估佢唔到!!!!!
作者: Tim718    時間: 2010-9-30 08:16
回復  sdan321
我都估佢唔到!!!!!
cfchung 發表於 2010-9-30 08:13

買倒架yokomo肯定成晚訓唔著真係羨慕死人
作者: chopsticks    時間: 2010-9-30 08:32
I need kyosho GP 10 parts and enya 11 engine !
作者: chopsticks    時間: 2010-9-30 08:32
I need kyosho GP 10 parts and enya 11 engine !
作者: chiu    時間: 2010-9-30 08:35
yes!    老板娘話之前仲有, aat 1/8 onroad,    1/8 pb colt onroad,    kyosho 1/8 fantom 4wd expert ...
cfchung 發表於 2010-9-30 03:20

Wa,  aat 1/8, Delta , fantom, PB-----------all my dream car

作者: aattaa    時間: 2010-9-30 09:00
yes!    老板娘話之前仲有, aat 1/8 onroad,    1/8 pb colt onroad,    kyosho 1/8 fantom 4wd expert ...
cfchung 發表於 2010-9-30 03:20

CHing 引死人........
作者: hihizaza    時間: 2010-9-30 09:16
哈.....好多人喺''電子海灣''死揾難揾,又曰本又外國,原來 ''無緣對面不相逢''
原 ...
sdan321 發表於 2010-9-30 04:17

對呢班人講!簡直係悲劇!仲有,大家今日如果去到都唔好同老闆娘講早前賣啲貨有幾值錢呀!
作者: cfchung    時間: 2010-9-30 13:19
對呢班人講!簡直係悲劇!仲有,大家今日如果去到都唔好同老闆娘講早前賣啲貨有幾值錢呀!
hihizaza 發表於 2010-9-30 09:16

老闆娘好好人 ,佢都係用番當年的價錢嚟賣,有D仲有折 tim !
作者: cfchung    時間: 2010-9-30 13:24
買倒架yokomo肯定成晚訓唔著真係羨慕死人
Tim718 發表於 2010-9-30 08:16

Yes!!! ,訓訓吓都笑醒咗.
作者: cfchung    時間: 2010-9-30 13:26
chopsticks 發表於 2010-9-30 08:32

sold out la ! more than one month ago .  有冇C-hing有其他收獲呀?
作者: Sps    時間: 2010-9-30 17:26
之前係果到都買左幾架,又平又正,
不過本人唔係太鐘意yokomo
遲d 可能會放曬佢
[attach]417807[/attach]
[attach]417808[/attach]
[attach]417809[/attach]
[attach]417810[/attach]
作者: aattaa    時間: 2010-9-30 17:47
PS photo!!!!!
作者: camlchris    時間: 2010-9-30 17:54
之前係果到都買左幾架,又平又正,
不過本人唔係太鐘意yokomo
遲d 可能會放曬佢
Sps 發表於 2010-9-30 17:26

c-hing 你唔係太鐘意,點解你又買咁多呀?  
作者: Sps    時間: 2010-9-30 17:59
c-hing 你唔係太鐘意,點解你又買咁多呀?
camlchris 發表於 2010-9-30 17:54

當時幾百蚊一架 仲平過tt01
買下買下 真係買多左
作者: RCANDY    時間: 2010-9-30 18:14
回復 55# Sps

c hing if you don't want it, pls let me know
作者: Sps    時間: 2010-9-30 18:16
回復  Sps

c hing if you don't want it, pls let me know
RCANDY 發表於 2010-9-30 18:14

OK.......
作者: Sps    時間: 2010-9-30 19:03
回復  Sps

RCANDY 發表於 2010-9-30 18:14

各位師兄 無須再PM我
賣的時候會放在工房
剛剛D好朋友見到 我都要預留返D比佢地
作者: cfchung    時間: 2010-9-30 22:09
今日落去都有D好嘢! 有位c-hing比我早到,但佢話吾係kyosho 所以冇要到.
作者: chiwingedwinlo    時間: 2010-9-30 22:45
cfchung c-hing, view完你19小時前的post, 我應該有兩三晚訓吾到. ha..死未.....
作者: cfchung    時間: 2010-9-30 22:53
回復 63# chiwingedwinlo

係呀!如果有錢全部買曬佢地,一個月都無覺好訓.........
作者: supercar    時間: 2010-9-30 22:54
陪伴我成長的模型店要結業,真可惜,我的第一架遙控車都係响星星買,星星可以話係我中毒嘅源頭﹗
作者: cfchung    時間: 2010-9-30 22:56
陪伴我成長的模型店要結業,真可惜,我的第一架遙控車都係响星星買,星星可以話係我中毒嘅源頭 ...
supercar 發表於 2010-9-30 22:54

me too!
作者: cfchung    時間: 2010-9-30 23:02

呢架係之前同老板娘借嚟影嘅, 留個紀念都幾好吖, 唔之落係邊位c-hing手呢?
作者: chiwingedwinlo    時間: 2010-9-30 23:15
Kyosho fantom 4WD, my dream car ah.......
作者: ryancmlam    時間: 2010-9-30 23:16
陪伴我成長的模型店要結業,真可惜,我的第一架遙控車都係响星星買,星星可以話係我中毒嘅源頭 ...
supercar 發表於 2010-9-30 22:54

me too. so sad....

I bought my 1st set of KO EX-II racing at $550 with mini servo at there. 25 yrs ago
作者: chopsticks    時間: 2010-9-30 23:25
有冇師兄可以讓啲戰利品公諸同好!
作者: Sin    時間: 2010-9-30 23:47
今日落去都有D好嘢! 有位c-hing比我早到,但佢話吾係kyosho 所以冇要到.
cfchung 發表於 2010-9-30 22:09

Some Graupner which are OEM by Kyosho
作者: cfchung    時間: 2010-10-1 02:49
Some Graupner which are OEM by Kyosho
Sin 發表於 2010-9-30 23:47

所以我兩架都買矖 total hk$400        cox=kyosho=graupner=
作者: Sin    時間: 2010-10-1 03:21
所以我兩架都買矖 total hk$400        cox=kyosho=graupner=
cfchung 發表於 2010-10-1 02:49

The kawasaki is good looking and rare.......
作者: cfchung    時間: 2010-10-1 03:37
The kawasaki is good looking and rare.......
Sin 發表於 2010-10-1 03:21

我本來只係買架yamaha因為架kawa. 老板娘話留番比自己. 之前有人問佢都唔賣. 不過我隻老虎乸覺得架黑色kawa好靚, 所以咪求下老板娘賣埋比我law. 老板娘又好好人, 話益我地兩公婆一人一架.
作者: chiuchiu    時間: 2010-10-1 07:59
各師兄,我在粉嶺已經住17年,差不多日日經過星星,我吾覺有己上所為之車種wor!
過期噴油就一大堆.
作者: mcb    時間: 2010-10-1 08:31
回復 75# chiuchiu

我兩個月前開始每個星期日都去星星找尋寶物,都未見過以上的車種 bo
作者: Hotdog2    時間: 2010-10-1 09:37
我都行過好多次無咩貨放出,成間廢墟一樣的舖有的都是+多二十年前的貨品,關門都係正常現在開咩都死買CD買玩具買Games全部都死,補習社就會有小小生機,時代不同了!。
作者: vga    時間: 2010-10-1 11:31
我都好想要呀!真係流晒口水!!
作者: chiuchiu    時間: 2010-10-1 14:40
回復 42# cfchung
C HING 吾好玩啦!
作者: PANDA88    時間: 2010-10-1 15:12
C HING 吾好玩啦
;P;P;P
作者: cfchung    時間: 2010-10-1 16:06
C HING 吾好玩啦
PANDA88 發表於 2010-10-1 15:12

各位c-hing 如果唔信都冇辦法,我講及post出來的都是千真萬確. 老板娘每次到樓上貨倉搵到好嘢, 都會先打電話比熟客,不會將貨擺在舖面.我每次入去都要問老板娘找到D嘜嘢,老板娘得閒先至去揾嘢,唔係次次都有收獲.我post  D嘢想同各 c-hing分享下,有嘜嘢玩呢?
作者: chiuchiu    時間: 2010-10-1 16:16

回復 81# cfchung

C HING SORRY 對不起可能我認錯星星老細係冇老婆,對吾住,對吾住!
我收聲,吾左你,對吾住,吾好意思,SORRY,我正卜街.

作者: minimini    時間: 2010-10-1 17:17
各位c-hing 如果唔信都冇辦法,我講及post出來的都是千真萬確. 老板娘每次到樓上貨倉搵到好嘢, 都會 ...
cfchung 發表於 2010-10-1 16:06

咁就注定我冇可能買到筍嘢..........因為我唔係熟客........好日都唔入粉嶺一次.........慘...........
作者: chacha    時間: 2010-10-1 20:01
回復 83# minimini

MINI 兄,呢 D 不嬲都係隨緣
我都唔知重有間老字號添
作者: tungkee    時間: 2010-10-1 20:16
我前日都有見到個人包好架電單車放入盒 !!
作者: SpaceBoy    時間: 2010-10-1 20:38
原來留比熟客~唔怪之得啦
我以前經過都會入去睇下
但來來去去都無乜特別~久而久之就無再去
仲以為自己走寶添~原來係要講緣份

話時話~佢係退休唔做or做唔掂定係咩呢?
作者: cfchung    時間: 2010-10-1 20:53
咁就注定我冇可能買到筍嘢..........因為我唔係熟客........好日都唔入粉嶺一次.........慘..... ...
minimini 發表於 2010-10-1 17:17

我知有好多好曰都唔去或是新客都留咗电話比老板娘,老板娘一搵到D嘢就會call曬佢地,之後就先到先得,絕对公平.老板娘話最憎D嘢阻住曬.見一件DUM一件,但求清倉,所以價錢都好.........
作者: cfchung    時間: 2010-10-1 21:04

回復 86# SpaceBoy

舖是佢自已的,但都須為到皮先得.個個靚仔都只會打機同上網,邊到搵人買R/C 吖 !!!!而表行會搬番大埔,舖就放租.
作者: minimini    時間: 2010-10-1 21:05
原來留比熟客~唔怪之得啦
我以前經過都會入去睇下
但來來去去都無乜特別~久而久之就無再去
仲以為自己走寶添~原來係要講緣份

話時話~佢係退休唔做or做唔掂定係咩呢?
SpaceBoy 發表於 2010-10-1 20:38

睇嚟佢 d 熟客都對佢唔錯噃.........正價嗰陣唔買...........係要等到佢執笠之前.......先至走去幫襯執平貨........

咁樣做生意...都仲頂得到而家先執笠....都應該算奇聞....明顯佢係有另一樣更揾錢嘅嘢做緊先 support 得到啦....否則.....淨靠間舖....餓死九萬年啦........
作者: cfchung    時間: 2010-10-1 21:10
回復  cfchung

C HING SORRY 對不起可能我認錯星星老細係冇老婆,對吾住,對吾住!
我收聲,吾左你 ...
chiuchiu 發表於 2010-10-1 16:16

c-hing 唔好咁講,我無講清楚ge!
作者: minimini    時間: 2010-10-1 21:17
回復  minimini

MINI 兄,呢 D 不嬲都係隨緣
我都唔知重有間老字號添
chacha 發表於 2010-10-1 20:01

我而家明顯係 "吃不到的葡萄是酸的".........發洩一下啫.........
作者: chacha    時間: 2010-10-1 21:31

回復 91# minimini

睇得出
眼見人家執到好野,緊係唔開心
不過呢幾日,係廣華街都執到好野
作者: minimini    時間: 2010-10-1 21:36

睇得出
不過呢幾日,係廣華街都執到好野:lo ...
chacha 發表於 2010-10-1 21:31

好彩我都喺嗰度執到幾對 Yokomo 37M "交义紋" 尾呔........當年廣坂經常用嘅款式........
作者: minimini    時間: 2010-10-1 21:40

睇得出
不過呢幾日,係廣華街都執到好野:lo ...
chacha 發表於 2010-10-1 21:31

嘩........睇張 packing 紙咁殘........個價錢都應該唔錯........

呢獲真係聲東擊西.........引哂 d 師兄入去粉嶺........kws 原來仲有寶物........
作者: chacha    時間: 2010-10-1 21:43
回復 94# minimini

正價0既 6 份 1 到
作者: kwokkwok    時間: 2010-10-2 01:29
老板娘兩公婆都很好人 買一袋送一袋 我也是熟客之一成日叫佢上倉找好嘢  3号是lastday了
作者: kwokkwok    時間: 2010-10-2 01:35
回復 81# cfchung

師兄 你是不是30号六 七点買走部電單車 我行遲一步
作者: chacha    時間: 2010-10-2 02:26
嘩........睇張 packing 紙咁殘........個價錢都應該唔錯........

呢獲真係聲東擊西.........引哂 ...
minimini 發表於 1/10/2010 21:40

packing 殘唔緊要,最重要係齊件,同個價超底
作者: minimini    時間: 2010-10-2 05:10

正價0既 6 份 1 到
chacha 發表於 2010-10-1 21:43

引死人..............
作者: RCman    時間: 2010-10-2 09:06

當係第一樓聽到呢個"星星夢"之前。
我的確有D想去當店撞過運氣,好彩我同我己講....有好野都比人買曬啦....
最後...原來只係"有緣人"至有得買星星及yokomo 車.....好彩無白行一次

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2